Zdravé čokoládové muffiny s avokádem

Muffiny

Tyto čokoládové muffiny neobsahují klasický bílý cukr. Zdravější čokoládové muffiny je možné mlsat bez výčitek kdykoliv!

Nejlepší na muffinech je to, že se velmi snadno připravují. Jsou šikovným dezertem k odpolední kávě a výborně se hodí i k snídani. Navíc neobsahují žádné živočišné ingredience, takže jsou vhodné i pro ty, kteří se vyhýbají laktóze.

Ingredience

  • 225 g hladké mouky
  • 30 g hořkého kakaového prášku
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 80 g kokosového cukru
  • 250 ml zakysaného sójového nápoje
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu (můžeme nahradit i mletou vanilkou)
  • 100 ml kokosového oleje
  • 50 g nasekané velmi hořké čokolády (70%)

Ingredience na ozdobu

  • 1 zralé avokádo
  • 2 PL hořkého prosátého kakaa
  • 2 PL kokosového cukru

Postup

  • Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Připravíme si plech na pečení muffinů a do každé dírky dáme muffinový papírový košíček.
  • Do větší mísy prosejeme mouku, kypřící prášek, kakaový prášek a smícháme s kokosovým cukrem.
  • V jiné míse smícháme mokré ingredience – rozšlehaná vejce, olej a zakysaný sójový nápoj.
  • Mokré ingredience nalijeme na suché a vařečkou zlehka vmícháme. Pozor, opravdu jen zlehka – jinak bude muffinových těsto gumové. V těstu mohou klidně zůstat hrudky mouky.
  • Těsto rozdělíme do muffinových forem a pečeme asi 20 minut.
  • Pomocí špejle vyzkoušíme, zda jsou muffiny propečené a pokud zůstane špejle suchá po zapíchnutí do muffinů, vyjmeme je z trouby a necháme na mřížce vychladnout.
  • Zatím si připravíme polevu. Na polevu umixujeme avokádo, kakaový prášek a kokosový cukr do hladkého krému a zdobícím sáčkem (nebo klidně i lžící) naneseme na vychladlé muffiny.

Kategorie:

Muffiny

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang