Zapomenuté zdravé obiloviny – jáhly a amarant

Zdraví

Zapomenuté obiloviny se vracejí, aby naše zdraví dostalo druhou šanci. Mají mnoho pozitivních účinků.

Amarant

Amarant pochází původně ze Střední Ameriky, je považován za potravu Indiánů. Je cenným zdrojem vlákniny a nenasycených mastných kyselin. Obsahuje také železo, hořčík a vápník.

Je obzvláště vhodný pro aktivní sportovce, zlepšuje trávení a je vhodný i pro těhotné ženy. Jelikož příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, je vhodný i pro diabetiky.

Amarant neobsahuje lepek, takže je vhodný pro celiatiky. Amarant lze koupit ve formě tzv. pufovaného amarantu, semínek, amarantové mouky či sušenek.

Jáhly (pšeno)

Jáhly vznikají tím způsobem, že se z prosa setého odstraní slupka. Jde o obilovinu, která má vynikající schopnost výrazně zvětšit svůj objem bobtnáním. I přes nízkou cenu jde o velmi výživnou potravinu.

Jáhly mají vysoký obsah hořčíku, proto je ideální pro lidi s anémií a bolestmi hlavy. Je také vhodný pro ty z vás, kteří mají problém s nehty či zuby. Díky pomalu se uvolňujícím sacharidům si na své přijdou i sportovci.

Jáhly neobsahují lepek, proto pokud jste celiatik, zařaďte je do svého jídelníčku. Jáhly lze koupit ve formě obilovin, případně ve formě jáhlové mouky, která je ideální pro přípravu sladkých dezertů. Můžete je také použít jako přílohu místo rýže či těstovin.

Kategorie:

Zdraví

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang