vegetable_curry

Vyzkoušejte recept na kari, které je plné zeleniny a běžného koření, které už možná máte ve spíži. Je založeno na karibském kari, avšak chutí se velmi podobá indickému kari. Udělejte si ho tak ostré, jak chcete.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 25 minut
  • Celkem: 40 minut

Ingredience

Na kořenicí směs

  • 2 lžíce kari, jemné nebo pálivé
  • 1 lžička muškátového oříšku v prášku
  • 1 a 1/2 lžičky uzené papriky
  • 2 lžičky sušených tymiánových lístků
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 3/4 lžičky kajenského pepře
  • 1 lžička pepře

Na kari

  • 3 lžíce oleje na vaření
  • 1 velká cibule nakrájená na kostičky
  • 1 velká červená chilli paprička
  • 2 velké stroužky česneku
  • 1 velká červená paprika
  • 800g drcených rajčat z konzervy
  • 2 šálky zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1 cuketa nakrájená na kostičky
  • 2 šálky sladkých brambor
  • 2 šálky růžiček květáku
  • 3/4 šálku mraženého hrášku
  • 2 hrsti baby špenátu
  • 1/2 šálku jemně nasekaného koriandru
  • Sůl a pepř
  • Jogurt

Postup

  1. Olej rozehřejte ve velkém hrnci na středním plameni. Přidejte česnek a cibuli a vařte 2 minuty. Přidejte kajenský pepř a vařte, dokud cibule nezprůsvitní.
  2. Přidejte směs koření a za stálého míchání vařte 1-2 minuty, dokud koření nezvlhne a nezapáchá. Pokud je příliš suché, přidejte trochu vody nebo oleje.
  3. Přidejte papriku a cuketu, vařte 1 minutu.
  4. Přidejte rajčata, vývar, brambory a květák. Dobře promíchejte, přiveďte k varu, přikryjte a snižte teplotu na střední.
  5. Vařte 15 minut nebo dokud nejsou brambory pěkně měkké, pak sejměte pokličku a vařte dalších více než 10 minut, dokud omáčka mírně nezhoustne a brambory nezměknou.
  6. Přidejte hrášek, promíchejte a vařte 2 minuty. Přidejte koriandr a špenát, míchejte, dokud nezvadne.
  7. Podle chuti osolíme a opepříme. Podávejte na rýži basmati nebo na obyčejné bílé rýži. Ozdobte jogurtem a dalším koriandrem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang