Zeleninový štrúdl bez smetany a sýra

Štrúdly

Máte doma listové těsto a nějakou tu zeleninu? Vyzkoušejte recept na zeleninový štrúdl, který je nápaditý svou jemně pikantní chutí.

Slovní spojení “zeleninový štrúdl” evokuje spojení listového těsta a zeleniny. Na samotné spojení těchto ingrediencí se však běžně používá smetana, případně nějaký druh kravského sýra, což není vždy velmi dobré řešení pro naše zdraví.

Místo smetany či sýra lze použít veganskou mexickou pomazánku, která mimo jiné obsahuje právě zdraví prospěšné chilli.

Ingredience

  • 1 bal. listového těsta
  • 2 ks mexické pomazánky Lunter
  • 1 středně velké cibule
  • 0,5 plechovky kukuřice
  • 1 ks zelené papriky
  • 1 ks červené papriky
  • 1 ks žluté papriky
  • 1 ks mrkve
  • 3 – 4 ks hlaviček květáku nebo brokolice
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
  • petrželka
  • olivový olej

Postup

  • Troubu předehřejeme na teplotu 200 °C a na plech dáme pečící papír.
  • Na pánev dáme olej, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a česnek a smažíme do zlatova. Pak přidáme na malé kostičky nakrájenou zeleninu a dusíme do měkka.
  • Když je zelenina měkká, přidáme kukuřici, obě mexické pomazánky a vše spolu dobře promícháme. Takto připravenou směs dochutíme solí, pepřem a nakrájenou petrželkou.
  • Mezitím si na pomoučeném vále rozválíme listové těsto do tvaru obdélníku, které potřeme olivovým olejem.
  • Na listové těsto natřeme zeleninovou směs, těsto zavineme, a před pečením ho shora potřeme olejem.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 minut.

Mexická pomazánka je díky obsahu sóji zdrojem rostlinných bílkovin a chilli pomůže “nakopnout” imunitní systém.

Kategorie:

Štrúdly

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang