Proteinové palačinky – lahodný a zdravý recept

MagazínSladká jídla

Proteinové palačinky jsou skvělou volbou pro ty, kteří se snaží zvýšit příjem bílkovin ve své stravě, ale nechtějí se vzdát lahodného jídla. Jejich příprava je opravdu jednoduchá, navíc si je můžete přizpůsobit zcela dle svých chutí.

Ingredience:

  • 1/2 šálku mouky,
  • 1 odměrka proteinového prášku,
  • 1/2 šálku mléka,
  • 1 vejce,
  • 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry,
  • 1 lžička oleje (olivový nebo slunečnicový).

Postup přípravy:

  1. V misce smíchejte mouku, proteinový prášek, citronovou kůru a vejce.
  2. Přidejte mléko a olej a vymíchejte hladké těsto. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte mouku, pokud je naopak příliš husté, přidejte mléko.
  3. Na pánvi rozpalte trochu oleje nebo másla a naběračkou nabírejte malé porce těsta. Smažte palačinky z obou stran dozlatova.
  4. Podávejte teplé s ovocem nebo tvarohem jako přílohou. Vyzkoušet můžete i slanou variantu.

Proč jsou proteinové palačinky zdravé?

Proteinové palačinky jsou skvělou volbou pro ty, kteří potřebují do svého jídelníčku zařadit více bílkovin. Tyto živiny jsou důležité pro správné fungování těla a podílejí se na budování svalů, vlasů, nehtů a kostí. Navíc podporují náš metabolismus a dokážou zasytit na delší dobu. To je velkou výhodou zejména pro ty, kteří se snaží zhubnout nebo udržet si váhu. Protein na hubnutí je skvělou volbou. Tento recept nabízí zajímavou alternativu ve zdravějším provedení, abyste si mohli dopřát skvělou pochutinu bez výčitek.

Možnosti přípravy

Recept na palačinky se skládá z jednoduchých surovin, které většinou máme doma. Ovšem kromě toho, že můžete přidat protein, lze obměnit i ostatní ingredience. Například místo klasické mouky lze využít celozrnnou či případně bezlepkovou variantu. Nahradit lze také klasické mléko rostlinnou variantou, vybírat můžete z různých druhů – ovesné, mandlové, sójové, rýžové a další.

Při přípravě můžete vyzkoušet také různé druhy proteinu. Pokud jste zatím neobjevili ten pravý, dejte šanci různým variantám. Používán je sójový, mléčný či kaseinový. Kromě toho však můžete experimentovat také s příchutěmi. Do palačinek se totiž skvěle hodí ochucené bílkovinné prášky. Vyzkoušíte tradiční vanilku nebo čokoládu, či dáte šanci ovoci – malina, jahoda, citrusy, třešně, či třeba ananas?Zajímavou obměnou je pak přidání ovoce či zeleniny do těsta. Skvělou volbou je mrkev nebo jablko, které nejsou příliš chuťové výrazné. Stačí nastrouhat najemno a přidat do těsta. Můžete tak pozměnit chuť, a ještě vylepšit složení přidáním vitamínů a dalších prospěšných látek z ovoce a zeleniny.

Tipy pro servírování

Palačinky plné proteinu jsou skvělou volbou jako snídaně, svačina nebo lehké večeře. Můžete je podávat teplé se zeleninou, ovocem nebo nízkotučným tvarohem jako přílohou. Můžete si je také posypat ořechy nebo semínky pro zvýšení obsahu bílkovin a zdravých tuků. Lze je také podávat s jogurtem nebo skořicovým cukrem pro sladší chuť. Navíc jsou skvělou volbou pro ty, kteří si chtějí připravit zdravou a lahodnou svačinu do práce nebo školy.

Výhody zdravých palačinek

Proteinové palačinky nabízí řadu výhod, díky čemuž je vhodné zařadit je do jídelníčku. Ať už chcete zdravě mlsat, udržet si svou váhu, či chcete vyzkoušet něco nového. Mezi ty největší benefity patří:

  • zvýšený příjem bílkovin,
  • snadná příprava,
  • variabilita – připravit si je můžete na desítky způsobů,
  • vhodné jako zdravá snídaně, svačina i večeře,
  • zdravé a přesto lahodné.

Pokud chcete zařadit proteinové palačinky do své stravy, neváhejte vyzkoušet tento jednoduchý a lahodný recept. S trochou experimentování si můžete vytvořit své vlastní oblíbené varianty a zařadit tak do svého jídelníčku další zdroj bílkovin.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang