Špaldová vánočka z žitného kvásku

Dezerty

Vánoce jsou nádherné období plné překrásných zvyků a tradic, ale také obdobím omamných vůní. Snad každý má domov provoněný máslem, ořechy a skořicí od pečení vánočního cukroví. Každý to má to své oblíbené a peče ty nejlepší vanilkové rohlíčky a to nejjemnější linecké, o tom není pochyb. Jedna vůně je ale ta jediná a nezaměnitelná, a to je vůně čerstvě upečené vánočky. Jak upéct tu nejlepší zdravou vánočku?

Vždycky jsme patřila mezi ty jedince, kteří milují ke snídani pořádný krajíc vánočky s pěkně tlustou vrstvou másla. Za poslední roky se ale můj životní styl změnil a já hledám zdravější alternativy k oblíbeným pochoutkám. Vánoce už pro mě nejsou svátkem jídla a přejídání se tučným a sladkým. Hledám rovnováhu mezi zdravým životním stylem a láskou k dobrému a kvalitnímu jídlu. A jedním z takových mezníků je kváskové pečení.

Kvásková vánočka sice zabere daleko víc času, ale věřte, že pro vaše tělo je mnohem přínosnější než rychle nakynutá vánočka z droždí. Použijete-li navíc špaldovou mouku a místo cukru med a rozinky, můžete si vychutnat tuhle vánoční klasiku naprosto bez výčitek a strachu z nabraných kil.

TIP: Pro všechny, kdo rádi zkouší nové a zdravé recepty stojí za zmínku i veganské vánoční cukroví.

Ingredience

Na přípravu špaldové vánočky si přichystáme:

  • 30 g žitného kvásku
  • 120 g žitné celozrnné mouky
  • 180 ml vody
  • 50 g ghí (nebo klasického másla)
  • 2 žloutky
  • 1 vejce + 1 vejce na potření
  • 180 g hladké špaldové mouky
  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 70 g medu
  • 1 bio citron
  • 30 g rozinek
  • hrst mandlí

A postup je následující.

Postup přípravy

V první řadě si musíme nechat vzejít kvásek, ze kterého budeme vánočku zadělávat. Vezmeme 30 g (cca 2 lžíce) žitného kvásku a rozmícháme ho s žitnou moukou a vodou. Vznikne řidší kašovitá hmota, kterou necháme v míse, přikryté folií nebo talířem (zkrátka bez přístupu vzduchu), na teplém místě 12 hodin růst.

Po 12 hodinách by měl by kvásek připravený k dalšímu zpracování. Nezapomeňte si odebrat lžíci do skleničky na další pečení. Ke kvásku přidáme žloutky, vejce, med, citronovou kůru a rozpuštěné ghí (nebo máslo). Vše důkladně promícháme.

Přisypeme hladkou i celozrnnou špaldovou mouku a začneme zpracovávat těsto. Těsto je potřeba opravdu důkladně propracovat. Nevyplatí se podvádět, věnujte hnětení alespoň pět minut (samozřejmě čím déle, tím bude výsledek lepší a nadýchanější). Ke konci hnětení přidáme do těsta rozinky. Hotové těsto by mělo být krásně pružné, vláčné a nemělo by se příliš lepit. To, že se přichytí na trošku na dno mísy je v pořádku a ničemu to nevadí. Důkladně prohnětené těsto poprášíme v míse moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple přibližně 4 – 5 hodin kynout.

Správně vykynuté těsto poznáte tak, že do něj lehce zatlačíte prstem. Pokud se těsto pomalu vrátí zpět, máte vyhráno. Vyklopíme ho z mísy na pomoučněný vál a znovu lehce propracujeme. Teď nastává zásadní okamžik a důležité rozhodnutí. Z kolika pramenů vánočku plést? Pokud zvolíte klasickou metodu, rozdělte těsto na devět částí a z každé vyválejte dlouhý pramen.

Spodní patro upleťte se čtyř pramenů. Když vám pletení nepůjde, udělejte spodní patro klidně z klasického copu. Když máme spodní patro hotové, lehce ho hřbetem ruky uprostřed zploštíme. Nakonec posypeme posekanými mandlemi. Druhé patro už je jednodušší, uplteme klasický cop ze tří pramenů a položíme ho do vytvořeného dolíčku prvního patra. Opět zplostíme a posypeme mandlemi. Poslední patro vytvoříme tak, že spleteme dva zbylé prameny a položíme je na vršek vánočky. Konce stočíme dolů pod vánočku.

A máme téměř hotovo. Jednotlivá patra zajistíme zapíchnutím špejlí, abychom se zabránili tomu, že se vánočka celá rozjede do stran. Já nechala hotovou vánočku ještě asi 40 minut kynout pod utěrkou.

Hotovou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, bohatě posypeme mandlemi a dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů. Takto pečeme cca 10 minut, pak snížíme teplotu a dopékáme ještě asi půl hodiny. Propečenost kontrolujte špejlí.

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang