Vánoce jsou nádherné období plné překrásných zvyků a tradic, ale také obdobím omamných vůní. Snad každý má domov provoněný máslem, ořechy a skořicí od pečení vánočního cukroví. Každý má to své oblíbené a peče ty nejlepší vanilkové rohlíčky, oblíbený biskupský chlebíček z bílků a to nejjemnější linecké, o tom není pochyb. Jedna vůně je ale ta jediná a nezaměnitelná, a to je vůně čerstvě upečené vánočky. Jak upéct tu nejlepší zdravou vánočku?

Vánočka z kvásku sice zabere daleko víc času, ale věřte, že pro vaše tělo je mnohem přínosnější než rychle nakynutá vánočka ze sušeného droždí.

Použijete-li navíc špaldovou mouku a místo cukru med a rozinky, můžete si vychutnat tuhle vánoční klasiku naprosto bez výčitek a strachu z nabraných kil.

TIP: Pro všechny, kdo rádi zkouší nové a zdravé recepty stojí za zmínku i veganské vánoční cukroví a dokonalý recept na jemné kokosky a vánoční bonbony.

Vánočka z kvásku zabere více času, ale pro vaše tělo je mnohem přínosnější než rychle nakynutá vánočka ze sušeného droždí.

Jak upéct vánočku

Vánočku dnes sice koupíte v každém obchodě, ale když ochutnáte domácí, už té kupované jen těžko přijdete na chuť. Kromě kvality surovin je také velmi důležité to, kolik si s vánočkou dáte práce, těsto totiž musíte dobře vypracovat.

Pokud těsto jenom smícháte, nebude dostatečně nadýchané. Proto je potřeba ho pořádně prohníst dohladka. Důležitou součástí procesu je kynutí, aby těsto správně nakynulo, droždí potřebuje teplo, potravu a vzduch.

Na pletení vánočky existuje nespočet návodů, vyberte si ten, který vám bude vyhovovat, po upletení nezapomeňte vánočku zajistit špejlemi.

Vánočka do kameninové formy je pro pracovně vytíženého člověka nebo toho, kdo se pletení pramenů z kynutého těsta obává, asi nejschůdnější řešení. Tvar podrží při pečení kameninová forma, vymazaná máslem (sádlem) a posypaná plátky mandlí.

Jak dlouho péct vánočku

Zdárně upletenou vánočku je teď potřeba upéct. Upletenou vánočku nechte před pečením na plechu ještě zvolna vykynout. Vykynutou vánočku opatrně (aby neklesla) potřete rozšlehaným vejcem, můžete ji posypat plátky mandlí a vložíte péct do dobře vyhřáté trouby (200 °C).

Zpočátku, asi 5 minut pečte zprudka na 190-200 °C, pak teplotu zmírněte na 170 °C a vánočku dostatečně dopečte. Doba pečení závisí na troubě, ale základní čas poradí každý recept na vánočku.

Jak dlouho vydrží vánočka

Pokud máte vánočku upečenou z opravdu kvalitních surovin a chcete, aby vydržela co nejdéle, je ideální ji skladovat při 10-12 stupních v suchém prostředí. Pozor, ne v lednici. Při dodržení těchto podmínek vydrží klidně i týden ve skvělém stavu.

Vánočku dnes sice koupíte v každém obchodě, ale když ochutnáte domácí, už té kupované jen těžko přijdete na chuť.

Jak se dělá kvásek

Kváskování se stalo před několika lety trendem. Domácí kvásek je zdravější, méně nadýmá a pečivo z něj trvanlivější. Jak se dělá kvásek naleznete níže.

Ingredience na kvásek

  • Celozrnná mouka
  • Voda – převařená a vychladlá
  • Sterilizovaná sklenice
  • Ubrousek nebo propíchnutý igelit
  • Gumička
  • Lžička

Postup, jak se dělá kvásek

  1. Mouku nasypte do sklenice a ve stejném poměru přidejte vodu. Začít můžete např. na 100 g a 100 ml. Voda aktivuje enzym amylázu, která štěpí škrob na jednoduché cukry, které mohou jíst kvasinky a bakterie.
  2. Směs promíchejte čistou lžičkou, aby nezůstaly hrudky.
  3. Lžičku nechte uvnitř a sklenici přikryjte. Nechte ji na teplém místě.
  4. Druhý den přisypte opět 100 g mouky a přilijte 100 ml převařené a vychladlé vody. Promíchejte a nechte opět v teple. Postup opakujte i třetí den.
  5. Čtvrtý den přidejte pouze polovinu ingrediencí. Tedy 50 g mouky a 50 ml vody.
  6. V pátý den je kváskový startér hotový. Měl by mít zdvojnásobený objem a pokud ho dáte do skleničky s vodou, měl by plavat.

Nejlepší vánočka – vánočka z kvásku

Jedná se o tradiční český dezert, který se připravuje na Vánoce. Je skvělým přídavkem na vánočním stole a příprava vánočky z kvásku je skvělou příležitostí, jak strávit čas s rodinou.

Vánočka z kvásku – ingredience

  • 30 g žitného kvásku
  • 120 g žitné celozrnné mouky
  • 180 ml vody
  • 50 g ghí (nebo klasického másla)
  • 2 žloutky
  • 1 vejce + 1 vejce na potření
  • 180 g hladké špaldové mouky
  • 150 g špaldové celozrnné mouky
  • 70 g medu
  • 1 bio citron
  • 30 g rozinek
  • hrst mandlí

Vánočka z kvásku – postup

  1. V první řadě si musíte nechat vzejít kvásek, ze kterého budeme vánočku zadělávat.
  2. Vezměte 30 g (cca 2 lžíce) žitného kvásku a rozmíchejte ho s žitnou moukou a vodou. Vznikne řidší kašovitá hmota, kterou nechte bez přístupu vzduchu na teplém místě 12 hodin růst.
  3. Odeberte si lžíci do skleničky na další pečení. Ke kvásku přidejte žloutky, vejce, med, citronovou kůru a rozpuštěné ghí (nebo máslo). Vše důkladně promíchejte.
  4. Přisypte hladkou i celozrnnou špaldovou mouku a začněte zpracovávat těsto. Těsto je potřeba opravdu důkladně propracovat. Ke konci hnětení přidejte do těsta rozinky.
  5. Hotové těsto by mělo být krásně pružné, vláčné a nemělo by se příliš lepit. Důkladně prohnětené těsto poprášte v míse moukou, přikryjte utěrkou a nechte v teple přibližně 4 – 5 hodin kynout.
  6. Správně vykynuté těsto poznáte tak, že do něj lehce zatlačíte prstem. Pokud se těsto pomalu vrátí zpět, máte vyhráno. Vyklopte ho z mísy na pomoučněný vál a znovu lehce propracujte.
  7. Spodní patro upleťte ze čtyř pramenů. Když máte spodní patro hotové, lehce ho hřbetem ruky uprostřed zploštěte. Nakonec posypte posekanými mandlemi. Druhé patro už je jednodušší, upleťte klasický cop ze tří pramenů a položte ho do vytvořeného dolíčku prvního patra.
  8. Opět zploštěte a posypte mandlemi. Poslední patro vytvořte tak, že spletete dva zbylé prameny a položíte je na vršek vánočky. Konce stočíte dolů pod vánočku.
  9. Jednotlivá patra zajistěte zapíchnutím špejlí, abyste zabránili tomu, že se vánočka celá rozjede do stran. Nechte hotovou vánočku ještě asi 40 minut kynout pod utěrkou.
  10. Hotovou vánočku potřete rozšlehaným vejcem, bohatě posypte mandlemi a dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C. Takto pečte cca 10 minut, pak snížte teplotu a dopékejte ještě asi půl hodiny. Propečenost kontrolujte špejlí.
Příprava vánočky z kvásku je skvělou příležitostí, jak strávit čas s rodinou.

Bezlepková vánočka – recept na vánočku bez kynutí

Recept na bezlepkovou vánočku udělá radost především celiakům a lidem, kteří se snaží omezit lepek ve své stravě. Zde si navíc urychlíte přípravu tím, že nemusíte čekat až těsto vykyne.

Vánočka bez kynutí – ingredience

  • 40 dkg mouky Jizerka
  • 15 dkg cukru moučky
  • 10 dkg másla rozehřátého
  • 1 tvaroh tučný
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vajíčko
  • 1 prášek do pečiva bezlepkový
  • 1 citron – kůra i šťáva
  • 1 hrst rozinek v rumu

Vánočka bez kynutí – postup

  1. Ze všech surovin vypracujte vláčné těsto, to hned rozdělte na 8 dílků a upleťte vánočku. Pozor, prameny se lámou, musíte opatrně nebo znovu spojit.
  2. Potřete rozšlehaným vajíčkem a dejtee do trouby rozehřáté na 200 °C. Po chvíli stáhněte na 170 °C, pečte celkem asi 45 minut.
  3. Vychladlou bezlepkovou vánočku posypte vanilkovým cukrem.
  4. Je velmi dobrá chuťově, pokud někdo nechce riskovat pletení, vloží těsto na vánočku do kameninové formy a upeče.
vánočka
Vyzkoušejte recept na jednoduchou a rychlou vánočku bez kynutí.

Zdravá vánočka ze špaldové mouky – recept

Vánočka je tradiční pečivo spojované se svátečním časem a snad na žádném stole nesmí nikdy chybět. Zkuste ji tento rok připravit trochu zdravěji, ze špaldové mouky a třtinového cukru.

Vánočka ze špaldové mouky – ingredience

  • 300 g špaldové celozrnné jemně mleté mouky
  • 100 g přírodního třtinového cukru
  • 60 g rozinek
  • celé mandle
  • 250 ml mléka
  • muškátový oříšek mletý
  • sůl
  • 120 g másla
  • 3 žloutky
  • 40 g droždí
  • citronová kůra
  • 50 g vlašských ořechů

Vánočka ze špaldové mouky – postup

  1. Do 3 lžic vlažného mléka rozmíchejte 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
  2. Zbytek mouky smíchejte s cukrem, přidejte rozšlehané žloutky se špetkou soli, špetku nastrouhaného muškátového oříšku, citronovou kůru, kvásek a rozpuštěné máslo.
  3. Vypracujte tuhé těsto. Při hnětení těsta dle potřeby přidejte mléko. Těsto přikryjte a nechte alespoň 2 hodiny kynout.
  4. Do vykynutého těsta zapracujte opláchnuté rozinky a hrubě nasekané vlašské ořechy. Poté rozdělte těsto na 9 kusů, ty vyválejte do pramenů a spleťte vánočku.
  5. Vánočku nechte půl hodiny kynout na plechu. Před vložením do trouby vánočku potřete rozšlehanými bílky a posypte nakrájenými mandlemi.
  6. Prvních 10 minut pečte na 200 °C, poté snižte teplotu na 150 °C a pečte dalších 25–35 minut.

Klasická vánočka ze sušeného droždí a hladké mouky – recept

Toto je recept na jednoduchou vláčnou vánočku, pečenou ze sušeného droždí. Voní po másle a koření, je bohatě sypaná mandlemi. Nejlepší na ní je, že si ji zvládnete upéct doma sami, vždy se povede a chutnat bude všem.

Klasická vánočka voní po másle a koření, je bohatě sypaná mandlemi.

Vánočka ze sušeného droždí a hladké mouky – ingredience

  • 390 g hladké mouky
  • 180 ml mléka – vlažného
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 80 g krupicového cukru
  • 60 g másla – rozpuštěného, pouze vlažné, nikoliv horké
  • špetka soli
  • 2 ks žloutků
  • 50 g rozinek
  • 40 g mandlí – hranolky
  • ¼ lžička muškátového oříšku – mletý nebo strouhaný
  • 2 lžička citronové kůry – čerstvě mletá

Dále potřebujete:

  • ½ vejce – na potření vánočky
  • 30 g mandlí – na posypání (hranolky, plátky)
  • moučkový cukr – na poprášení

Vánočka ze sušeného droždí a hladké mouky – postup

  1. Asi 100 ml mléka nalijte do malého hrnku a ohřejte ho, aby bylo vlažné. Vsypte do něj lžičku cukru, sušené droždí, a zamíchejte. Nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
  2. V dalším hrnku nebo v mikrovlnce rozpusťte máslo. Mělo by být vlahé, nikoliv horké. Do mísy dejte mouku, vzešlý kvásek, vlažné máslo, zbylé mléko, vejce, špetku soli, rozinky, mandle, citronovou kůru a nastrouhaný muškátový oříšek.
  3. Zpracujte v hladké lesklé těsto. V míse nejprve vidličkou promíchejte mokré ingredience se suchými, poté vše vyklopte na pracovní plochu a zpracujte rukama. Důkladně hněťte asi 5 minut. Pokud těsto hodně lepí, podsypejte po troškách moukou.
  4. Dejte těsto na 1 hodinu kynout.
  5. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál. Na stranu válu si nasypte trochu mouky. Pokud by těsto lepilo, při vyvalování pramenů jej lehce podsypte.
  6. Těsto krátce prohněťte a rozdělte ho na dvě poloviny. První polovinu nechte, jak je. Druhou polovinu dále rozdělte na třetinu a dvě třetiny.
  7. Polovinu těsta rozdělte na čtyři prameny, ty budou tvořit základnu. Základnu položte na plech vyložený pečicím papírem. Prostřední část upleťte ze tří pramenů, použijte na ně dvě třetiny z poloviny těsta.
  8. Cop položte doprostřed základny. Nejmenší díl těsta rozdělte na dva kusy a vyválejte z nich prameny. Oba stočte dohromady a položte je na vrch vánočky. Konce pramenů přetáhněte přes okraje vánočky a založte je pod ni.
  9. Do obou krajů a do prostředka zapíchněte špejle. Pomůžou držet tvar vánočky. Vánočku dejte asi na 45 minut kynout.
  10. Vykynutou vánočku potřete rozšlehaným vejcem a posypte hranolky nebo plátky mandlí.
  11. Vánočku pečte prvních 5 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Poté teplotu stáhněte na 160 °C a pečte dalších asi 35 minut. Vánočku v polovině pečení volně překryjte alobalem, aby se shora příliš nepřepekla.
  12. Ke konci pečení vpíchněte do vánočky špejli, abyste zjistili, zda je upečená. Pokud špejle vyjde suchá, je vánočka hotová. Jestliže na ní ulpěly zbytky těsta, pečte dalších 3-5 minut a test se špejlí zopakujte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang