Jak uchovávat kvásek?

Magazín

Kvásek je nejlepší uchovávat v lednici ve skleničce, která může být uzavřená víčkem. Takto vydrží kvásek bez přikrmení zhruba týden.

Někdo má zkušenost, že kvásek vydrží v lednici i 14 dní. Nicméně je riziko, že kvásek „umře“ když je dlouho ponechán bez přikrmení. Že potřebuje přikrmit lze poznat podle toho, že se na povrchu začíná vytvářet tekutina, která je cítit po alkoholu. Pokud k tomu dojde, je potřeba kvásek hned přikrmit.

Přikrmování kvásku

  • Kvásek se jinak přikrmuje když se peče. Sklenička s kváskem se vyndá z lednice a kvásek se přelije do skleněné mísy. Přisype se žitná celozrnná mouka (cca 200 g) a k tomu se přilije cca 250 ml vlažné vody. Vše se promíchá metličkou a nechá se to přes noc kvasit.
  • Ráno se stejné množství kvásku odebere do skleničky a dá zpět do lednice, Z kvásku, který zbude v míse se může začít dělat chleba.
  • Kvásek nesmí být příliš řídký a má mít příjemnou nakyslou vůni. Skrz sklenici a na povrchu je možné vidět drobné četné bublinky.
  • Pro uchování kvásku se přikrmuje cca 1x do týdne – nalije se do mísy, přidá se 120 g mouky a 160 ml vody, nechá se kvasit cca 6 hodin a poté se vrátí zpět do skleničky a do lednice
  • Přikrmovat se dá jakoukoliv moukou, dobrá je například celozrnná žitná.

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang