Chleba zakladni recept

Domácí chléb bude vždy chutnat mnohem lépe než ten kupovaný. S pomocí tohoto receptu si můžete snadno a rychle připravit váš vlastní domácí chléb.

Příprava

  • Příprava: 20 minut + kynutí
  • Pečení: 30 minut

Recept je na dva bochníky

Ingredience

  • Sušené droždí (1 balení)
  • Cukr (3 lžíce a 1/2 lžičky)
  • Sůl (1 lžíce)
  • Teplá voda (2 1/4 šálku)
  • Hladká mouka (6 /12 šálku)
  • Řepkový olej (2 lžíce)

Postup

Ve velké míse rozpusťte droždí a 1/2 lžičky cukru v teplé vodě; nechte stát, dokud se na povrchu nevytvoří bublinky. Smíchejte zbývající 3 lžíce cukru, sůl a 3 šálky mouky. Do směsi droždí vmíchejte olej, vše vlijte do sypké směsi a utřete do hladka. Po 1/2 šálku vmíchávejte tolik zbývající mouky, aby vzniklo vláčné těsto. Vytvořené těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a zpracovávejte zhruba 8-10 minut. Vložte do vymazané mísy a obraťte, aby byly všechny strany pomazané. Přikryjte bavlněnou utěrkou a nechte 1 – 1 a 1/2 hodiny kynout na teplém místě, dokud těsto neznásobí svůj objem.

Těsto propracujte. Překlopíme na lehce pomoučněný vál a rozdělte na polovinu. Z každé vytvarujte bochník. Vložte do dvou vymaštěných forem, přikryjte a opět nechte kynout do zdvojnásobení objemu.

Pečte při 190 °C, dokud bochník nezíská zlatohnědou barvu a při poklepání nezní dutě. Vyjměte z trouby a nechte chladnout na mřížce.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang