
Domácí chléb bude vždy chutnat mnohem lépe než ten kupovaný. S pomocí tohoto receptu si můžete snadno a rychle připravit váš vlastní domácí chléb. Skvěle se hodí k polévkám, přikusujte ho třeba k celerové polévce.
Příprava
- Příprava: 20 minut + kynutí
- Pečení: 30 minut
Recept je na dva bochníky
Ingredience
- Sušené droždí (1 balení)
- Cukr (3 lžíce a 1/2 lžičky)
- Sůl (1 lžíce)
- Teplá voda (2 1/4 šálku)
- Hladká mouka (6 /12 šálku)
- Řepkový olej (2 lžíce)
Postup
Ve velké míse rozpusťte droždí a 1/2 lžičky cukru v teplé vodě; nechte stát, dokud se na povrchu nevytvoří bublinky. Smíchejte zbývající 3 lžíce cukru, sůl a 3 šálky mouky. Do směsi droždí vmíchejte olej, vše vlijte do sypké směsi a utřete do hladka. Po 1/2 šálku vmíchávejte tolik zbývající mouky, aby vzniklo vláčné těsto. Vytvořené těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a zpracovávejte zhruba 8-10 minut. Vložte do vymazané mísy a obraťte, aby byly všechny strany pomazané. Přikryjte bavlněnou utěrkou a nechte 1 – 1 a 1/2 hodiny kynout na teplém místě, dokud těsto neznásobí svůj objem.
Těsto propracujte. Překlopíme na lehce pomoučněný vál a rozdělte na polovinu. Z každé vytvarujte bochník. Vložte do dvou vymaštěných forem, přikryjte a opět nechte kynout do zdvojnásobení objemu.
Pečte při 190 °C, dokud bochník nezíská zlatohnědou barvu a při poklepání nezní dutě. Vyjměte z trouby a nechte chladnout na mřížce.