Celerová polévka recept

Proč je celer skvělý do polévky? Celer působí proti zánětům, snižuje hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak a má vysoký obsah antioxidantů. Celer je často opomíjenou zeleninou. Což je hloupé, když se nad tím zamyslíte, vzhledem k tomu, jak je celer v polévkách dobrý (dokážete si bez něj představit kuřecí vývar?).

Celerová polévka je ideální způsob, jak se v chladném dni zahřát. Tato polévka patří mezi velmi oblíbené recepty z celeru.

Jak nakupovat a skladovat celer

  • Vybírejte celer, který nemá žádné zbarvení a má pevné, křupavé stonky, které se při lámání snadno zlomí. Pokud jsou stonky gumové nebo se od sebe snadno oddělují, není čerstvý. Listy by měly být zářivě zelené a nezvadlé.
  • Při skladování vyjměte celer z fólie a celý svazek pevně zabalte do fólie. Vložte jej do zásuvky chladničky.
Celer působí proti zánětům, snižuje hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak a má vysoký obsah antioxidantů.

Jak uchovávat celerovou polévku

  • Zbytky polévky uchovávejte v chladničce v pevně uzavřené nádobě po dobu tří až čtyř dnů. Přísady, které se oddělily, promíchejte a znovu ohřejte na mírném ohni, neměla by se začít vařit.
  • Zbytky polévky zamrazte v sáčku nebo nádobě se zipem, které lze zmrazit, až na tři měsíce. Po třech měsících je polévka z mrazáku stále bezpečná ke konzumaci, ale její chuť se začne vytrácet. Rozmrazte ji v chladničce.
  • Promíchejte, aby se spojily všechny ingredience, které se oddělily, a znovu ohřejte na středním ohni, neměla by se začít vařit.

Celerová polévka – recept

Uvařte si dávku čerstvé nízkokalorické celerové polévky, která poslouží jako zdravý a sytý zeleninový oběd nebo večeře. Podávejte s kousky křupavého chleba.

Příprava

  • příprava: 15 minut
  • vaření: 40 minut
  • počet porcí: 3 až 4

Ingredience na celerovou polévku

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 300 g celeru nakrájeného na proužky a zbaveného tvrdých částí
  • 1 oloupaný stroužek česneku
  • 200 g oloupaných a na kousky nakrájených brambor
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml mléka
  • křupavý chléb k podávání

Postup na celerovou polévku

  1. Ve velkém hrnci na středním plamenu rozehřejte olej, vložte celer, česnek a brambory a promíchejte.
  2. Přidejte trochu vody a velkou špetku soli a za pravidelného míchání vařte 15 minut. Pokud se zelenina začne připalovat, přidejte ještě trochu vody.
  3. Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu, pak teplotu zeslabte a vařte dalších 20 minut, dokud se brambory nerozpadnou a celer nezměkne.
  4. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, poté přilijte mléko a znovu rozmixujte. Libovolně dochuťte.
  5. Podávejte s křupavým chlebem.

TIP: Pokud máte doma také řapíkatý celer, využijte ho k přípravě výborné celerové pomazánky.

ricesoupwithcarrotsceleryonionandparsley
Celerová polévka je ideální způsob, jak se v chladném dni zahřát.

Recept na krémovou celerovou polévku

Léčivá celerová polévka – uklidňující, cenově dostupná a chutná, kterou lze připravit za 35 minut. Zdravá, chutná a přizpůsobitelná veganům. Tato polévka může být začátkem velkého jídla. Může být také zdravou domácí večeří, kterou stačí podávat s křupavým chlebem.

Ingredience na krémovou celerovou pomazánku

  • 2 lžíce olivového oleje nebo másla
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 4 tlusté stroužky česneku, nahrubo nasekané
  • 6 šálků celeru, nakrájeného na tenké plátky (asi 550-700 g) – 1 extra velká hlava, ponechte si několik listů na ozdobu
  • 2 šálky brambor, nakrájených na 1 cm silná kolečka (asi 350 g)
  • 4 šálky zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1 šálek vody
  • 1 bobkový list (nepovinný, odstraňte ho před mixováním)
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • 1/8 – 1/4 lžičky kajenského pepře, začněte konzervativně, přidejte více podle chuti nebo ho úplně vynechejte
  • Přidejte ¼ šálku čerstvého kopru (malé stonky jsou v pořádku)
  • ½ šálku čerstvé petrželky (malé stonky jsou v pořádku)
  • Vmíchejte: ½ šálku (nebo více) zakysané smetany, obyčejného jogurtu, veganské zakysané smetany, tučné smetany nebo kešu smetany

Postup na krémovou celerovou polévku

  1. Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olej, přidejte cibuli a za občasného míchání nechte cibuli zezlátnout, asi 5 minut.
  2. Přidejte česnek a míchejte 1-2 minuty, dokud se nerozvoní.
  3. Přidejte celer, brambory, vývar, vodu, bobkový list, sůl, pepř a kajenský pepř. Tekutina by měla zeleninu jen zakrýt ( pokud ne, přidejte ještě trochu vody). Přikryjte, přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte doměkka, dokud brambory nezměknou, asi 10 minut.
  4. Vypněte oheň, vyjměte bobkový list a přidejte čerstvé bylinky a jen je nechte zavadnout (bylinky nevařte, jinak ztratí zářivou barvu).
  5. Pomocí ponorného mixéru rozmixujte na velmi hladkou hmotu. Dobře rozmixujte, celou minutu, dokud se bylinky úplně nerozmixují a nevytvoří živě zbarvenou polévku.
  6. Pro extra „zelenou“ barvu přidejte hrst syrového baby špenátu, pokud máte rádi, nebo více čerstvé petrželky.
  7. Vraťte zpět do stejného hrnce na mírný oheň. Vmíchejte zakysanou smetanu podle vlastního výběru nebo některou z dalších možností.
  8. Jemně zahřívejte, ale dávejte pozor, abyste to nepřehřáli, jinak byste mohli ztratit krásnou zářivou barvu.
  9. Chcete-li připravit křupavé celerové listy, rozehřejte na malé pánvi na středním plameni velké množství olivového oleje.
  10. Počkejte, až se olej rozpálí. Smažte „zkušební“ celerový list 10-20 sekund z každé strany. Položte na papírovou utěrku. Pokud je křupavý, pokračujte dál. Pokud nejsou křupavé, smažte je o něco déle.
  11. Na jednu misku chcete mít asi 3-5 listů. Křupavé celerové listy naaranžujte do polévky. Pokud chcete, posypte konopnými semínky.
  12. Vychutnejte si.
celerycreamsoupinwhiteplateongraystonebackground
Celerová polévka může být zdravou večeří, kterou stačí podávat s křupavým chlebem.

Francouzská celerová polévka – recept

Tato klasická krémová celerová polévka je krásně aromatická. Je skvělým prvním chodem a podávaná s křupavým chlebem je jídlem sama o sobě.

Protože celer neobsahuje mnoho škrobu a protože se nepoužívá žádné jiné zahušťovadlo, dodává polévce hustotu a tělnatost jedna brambora, oloupaná, nakrájená na kostičky a povařená spolu s celerem a dalšími ingrediencemi.

Snadnou, ale elegantní přílohou francouzské celerové polévky jsou opečené krutony z den staré bagety nakrájené na šikmé plátky. Pokapejte je olivovým olejem a posolte a opečte v troubě při teplotě 175 °C dozlatova.

Použijte jakékoli čerstvé bylinky, které máte po ruce. Skvělá je petrželová nať, pažitka, tymián, dokonce i čerstvá máta – vše je dobré.

Pokud jste milovníkem francouzských polévek, určitě si připravte francouzskou cibulovou polévku.

Ingredience na francouzskou celerovou polévku

  • 450 g čerstvých řapíkatých celerů
  • 1 středně velká brambora Russet nebo jiná škrobnatá brambora
  • 2 lžíce másla
  • 1 střední cibule, nahrubo nakrájená
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 1/2 šálku sherry (pokud chcete, použijte místo sherry vermut)
  • 1 čtvrt litru zeleninového vývaru (kuřecí vývar je dobrou náhradou za zeleninový vývar)
  • 1 bobkový list
  • Sůl, podle chuti
  • Čerstvě mletý bílý pepř, podle chuti
  • 1/2 šálku crème fraîche, na ozdobu (je velmi podobný zakysané smetaně, s tím rozdílem, že na rozdíl od zakysané smetany se crème fraîche po přidání do horké polévky nesráží)
  • Nasekané čerstvé bylinky na ozdobu

Postup na francouzskou celerovou polévku

  1. Celerové stonky oloupejte škrabkou na zeleninu, abyste odstranili dlouhá vláknitá vlákna z vnějšího okraje. Poté jej nakrájejte na kousky. Oloupejte brambory a nakrájejte je přibližně stejně velké kousky.
  2. V polévkovém hrnci s těžkým dnem rozehřejte máslo na středním plameni. Přidejte cibuli, česnek a celer a za stálého míchání vařte 2 až 3 minuty nebo dokud cibule mírně nezprůsvitní.
  3. Přidejte sherry a vařte další minutu nebo dvě, dokud se nezredukuje přibližně na polovinu. Přidejte vývar, bobkový list a brambory.
  4. Zvyšte teplotu na středně vysokou a přiveďte k varu. Pak teplotu snižte a vařte 15 minut nebo dokud brambory nepropíchnete špičkou ostrého nože.
  5. Odstavte francouzskou celerovou polévku z ohně a rozmixujte ji ponorným nebo běžným mixérem. Vraťte pyré do hrnce a v případě potřeby přidejte další vývar nebo bujón, abyste upravili hustotu polévky.
  6. Podle chuti dochuťte solí a celerovou solí, naberte do jednotlivých misek, ozdobte crème fraîche, čerstvými bylinkami a podávejte.
celerysoupwithchickeninabowloverlightslate
Tato klasická krémová celerová polévka je krásně aromatická.

Luxusní celerová polévka – recept

Všechno dohromady tvoří uspokojivou a chutnou polévku s tím správným „obsahem“. Příprava luxusní celerové polévky navíc nezabere více než 1 hodinu. Skvěle ji doplníte domácí francouzskou bagetou.

Ingredience na luxusní celerovou polévku

  • 3 lžíce másla
  • 3 šálky nakrájeného celeru
  • 1/2 šálku cibule nakrájené na kostičky
  • 2 nebo 3 velké pórky nakrájené na tenká kolečka
  • 2 nebo 3 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžíce změklého másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžičky kuřecího vývaru
  • 2 šálky tučné smetany
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky celerového semínka
  • 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • krutony na ozdobu
abowlofcelerysoupandcrackers
Příprava luxusní celerové polévky navíc nezabere více než 1 hodinu.

Postup na luxusní celerovou polévku

  1. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo na středním plameni, přidejte zeleninu a restujte ji 5-10 minut nebo dokud lehce nezprůhlední. Přidejte koření kromě muškátového oříšku. Důkladně promíchejte.
  2. Přidejte kuřecí vývar a dobře promíchejte, vařte 10 minut.
  3. Zatímco se polévka vaří, smíchejte v malé misce 2 lžíce mouky a 2 lžíce změklého másla, dokud nevznikne pasta. Tuto směs přidávejte po troškách do vroucí polévky a neustále šlehejte, dokud nezhoustne.
  4. Postupně do směsi přidávejte smetanu a šlehejte, dokud nedosáhnete požadované hustoty. Pokud je příliš hustá, můžete přidat malé množství vody.
  5. Přidejte muškátový oříšek a dobře promíchejte. Lžící rozdělte do polévkových misek a přidejte krutony. Vychutnejte si tuto luxusní celerovou polévku.
IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang