Přemýšlíte co z kapusty? Připravte si vydatnou zeleninovou polévku, která Vás potěší hlavně během sychravého podzimního nebo zimního večera. Polévka z kapusty je vydatný a uklidňující pokrm, je to skvělý způsob, jak se nasytit s omezeným rozpočtem, protože kapusta je cenově velmi dostupná zelenina.

Navzdory jednoduchým surovinám a způsobu přípravy je kapustová polévka plná výživných a lahodných chutí. Tuto lahodnou kapustovou polévku skvěle doplňují brambory a italská klobása.

TIP: Pokud nefandíte kapustě, spolehlivě vás zahřeje také polévka z řapíkatého celeru nebo královská česnečka, poctivá česnečka či vietnamská polévka Pho. Polévka z hlávkového zelí Vám dodá denní dávku zeleniny a vitamínů. Důležitý je zejména vitamin B9 – kyselina listová. Ke kapustové polévce můžete zakusovat třeba zdravý keto chléb.

Druhy kapusty na kapustovou polévku

V obchodě s potravinami najdete několik druhů kapusty. Klasická toskánská kapusta, se kterou se setkáme nejčastěji, zajistí v této krémové polévce tu nejjemnější chuť. Níže jsou uvedené další druhy kapusty, které můžete v této polévce také použít, ale upozorňujeme, že závěrečná chuť polévky se může velmi lišit.

  • Kadeřávková kapusta je jasněji zelená a velmi kudrnatá. Chuť je nahořklá a pikantní, proto obvykle dáváme přednost toskánské kapustě.
  • Baby kapusta má velmi jemnou chuť a je křehčí než standardní kapusta, takže ji nemusíte vařit tak dlouho.

Je polévka z kapusty zdraví prospěšná?

Upřímně řečeno, kapusta je výživová bomba – to je důvod, proč její popularita v posledních deseti letech prudce vzrostla. Je vynikající jak studená, například v salátech, tak teplá, jako v této kapustové polévce. Na rozdíl od choulostivějších zelených rostlin si kapusta po uvaření zachovává svůj tvar.

Kapusta je plná vitaminů A, K, C a obsahuje také vápník, draslík a měď. Stejně jako u ostatních druhů brukvovité zeleniny je konzumace kapusty spojována se snížením rizika vzniku rakoviny, pravděpodobně díky obsahu glukosinolátů, u kterých byly prokázány antikarcinogenními účinky.

Stejně jako u ostatních druhů brukvovité zeleniny je konzumace kapusty spojována se snížením rizika vzniku rakoviny.

Co použít místo kapusty na kapustovou polévku?

Namísto čerstvé nebo mražené kapusty, můžete do kapustové polévky použít nasekané listy mangoldu, čekanky nebo špenátu. Rozhodně se tímto rozhodnutím neochudíte o vynikající chuť ani zdraví prospěšné benefity tohoto receptu. Pokud máte doma více květáku, připravte si zeleninovou polévku s květákem.

Správná příprava kapustových listů

Doporučujeme vyzkoušet kapustovou polévku i přímo dle receptu – s kapustovými listy. Když totiž kapustu jemně nakrájíte, bude méně hořká a dokonce i ti, kteří kapustu vyloženě nesnáší, si kapustovou polévku díky tomu triku zamilovali.

Nejprve odstraňte stonky a poté listy kapusty naskládejte na sebe. Pevně je srolujte a pak z kratšího konce nakrájejte na tenké plátky, čímž vzniknou tenké kapustové stužky. Odtud je můžete naskládat na sebe a rozříznout na polovinu na šířku nebo nechat tak, jak jsou.

krajena_kapusta-6605389
Jednoduchý trik v krájení zjemní hořkost kapusty.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli způsob, doufáme, že si na této polévce budete pochutnávat celou zimu a pomůže Vám při případném nachlazení. Pokud vás recept na polévku z kapusty nebo na kapustičkovou polévku oslovil, možná si oblíbíte také recept na špenátovou polévku nebo můžete vyzkoušet některou z těchto zeleninových polévek nebo dršťkovou polévku z hlívy ústřičné.

Kapustová polévka s klobásou a slaninou – recept

Klasická kapustová polévka z hlávkové kapusty s klobásou a slaninou, která má své kořeny v Itálii, Vás příjemně nadchne svou výraznou chutí. Připravte si polévku pomocí tohoto receptu a vydejte se na chvíli do milované Itálie.

Kapustová polévka s klobásou – ingredience

  • 330 g klobásy
  • 3 silné plátky slaniny, nakrájené na kostičky
  • 3 lžíce nesoleného másla
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 šálek mrkve, nakrájené na plátky
  • 1/4 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 stroužek česneku, jemně mletý
  • 1/4 šálku hladké mouky
  • 4 šálky kuřecího vývaru s nízkým obsahem sodíku
  • 4 šálky brambor, nakrájených na kostičky
  • 1 až 2 šálky nakrájené kapusty
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 šálek husté smetany
  • 1 lžička košer soli nebo podle chuti
  • Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
  • Drcený nebo strouhaný parmezán, na ozdobu

Kapustová polévka s klobásou – postup

  1. Jemně propíchnuté klobásy vložte do středně velkého hrnce o objemu 2-3 litry. Přidejte vodu tak, aby byly klobásy kompletně ponořeny pod vodu. Vodu postupně přiveďte k varu. Poté snižte teplotu na minimum a hrnec přikryjte pokličkou, takto vařte asi 20 minut.
  2. Uvařené klobásy opatrně přendejte na prkénko a nakrájejte je na tenká kolečka a odložte je bokem.
  3. Plátky slaniny nakrájejte na kostičky a dejte do velkého hrnce. Za častého obracení a míchání ji opékejte, dokud nebude zcela propečená do křupava.
  4. Pokud neradi používáte v kapustové polévce s klobásou takto opečenou slaninu, můžete vyzkoušet slaninu opéct v horkovzdušné fritéze. V následujícím kroku místo 1 lžíce vysmaženého tuku, použijete pouze máslo.
  5. Opečenou slaninu opatrně vyjměte z hrnce a přendejte na papírové utěrky, do kterých se vsákne přebytečná mastnota.
  6. Z hrnce odstraňte vypečený tuk kromě 1 lžíce, kterou přidáte zpět do hrnce. Do hrnce přidejte máslo a postavte jej zpět na plotnu na střední teplotu.
  7. Do hrnce přidejte kuřecí vývar a pomalu za častého míchání přiveďte k varu. Hrnec přikryjte pokličku a snižte teplotu na minimum, vařte zhruba 10 minut.
  8. Poté do hrnce přidejte opečené plátky klobásy a na menší kostičky nakrájené brambory. Hrnec opět přiklopte pokličkou a vařte ještě 15 minut.
  9. Přidejte nakrájené plátky kapusty, přikryjte a vařte ještě 5 až 10 minut, nebo dokud zelenina zcela nezměkne.
  10. Do polévky přidejte 1 šálek husté smetany a promíchejte ji. Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete. Pokračujte ve vaření, dokud není polévka horká.
  11. Při servírování můžete polévku ozdobit opečenou slaninou a podle chuti také sýrem.
Vydatná kapustová polévku potěší hlavně během sychravého podzimního nebo zimního večera.

Krémová kapustová polévka z hlávkové kapusty – recept

Připravte si vynikající krémovou polévku s kapustou, tomuto receptu neodolá ani jeden mlsný jazýček.

Ingredience na kapustovou polévku krémovou

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 5 velkých stroužků česneku, mletých
  • 2 plechovky lehkého kokosového mléka
  • 2 šálky vody
  • 1 a ½ až 2 lžičky jemné mořské soli
  • 2 lžíce výživného droždí
  • ⅛ lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 230 g syrové kapusty, nakrájené na kousky
  • Černý pepř

Postup na kapustovou polévku krémovou

  1. Předehřejte hrnec na polévku na střední teplotu. Přidejte olej a cibuli. Vařte, dokud nezprůsvitní a nezačne hnědnout, asi 5 minut.
  2. Přidejte česnek a vařte jednu minutu. Přidejte 1 plechovku kokosového mléka, 2 šálky vody, sůl, výživné droždí, muškátový oříšek a kapustu. Přiveďte k varu.
  3. Snižte teplotu, přikryjte a vařte 4 až 5 minut. Odkryjte a stáhněte z ohně. Nechte 5 až 10 minut vychladnout.
  4. Pokud máte ponorný mixér, rozmixujte polévku na požadované krémové pyré a poté do hrnce přidejte druhou plechovku kokosového mléka. Případně nalijte druhou plechovku kokosového mléka a asi ⅔ polévky do mixéru.
  5. Kapustovou krémovou polévku je skvělé servírovat s opečeným česnekovým chlebem. Skvěle tak vynikne výjimečná chuť kapusty.
Polévku podávejte s čerstvým pečivem nebo opečeným chlebem.

Kapustová polévka s bramborem – recept

Tato polévka Vás během chladných dnů zahřeje a výrazně zasytí, právě díky čerstvým bramborám.

Ingredience na kapustovou polévku s bramborem

  • 5 lžic másla
  • 1 velká žlutá cibule, nahrubo nakrájená
  • 3 velké brambory, oloupané a nahrubo nakrájené
  • 8 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 2-3 šálky nakrájené kapusty, stonky odstraněny
  • 2 šálky mléka
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup na kapustovou polévku s bramborem

  1. Máslo rozehřejte ve velkém hrnci na středním plamenu. Přidejte cibuli a brambory a smažte je 5-8 minut dozlatova a posypte je solí a pepřem.
  2. Přidejte 6 šálků vývaru a kapustu; vařte 5-10 minut, dokud kapusta nezměkne a nezíská tmavší zelenou barvu.
  3. Polévku přendejte do silného mixéru a mixujte 2-3 minuty nebo dokud není polévka zcela hladká. Přeneste pyré zpět do hrnce a vmíchejte mléko a zbývající 2 šálky vývaru, ovšem vývaru můžete přidat i méně. Záleží na tom, jak chcete mít kapustovou polévku hustou.
  4. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s lahodnými panini, opečeným pšeničným chlebem nebo krekry, sýrem a humusem.
Tato polévka Vás během chladných dnů zahřeje a výrazně zasytí, právě díky čerstvým bramborám.

Kapustová polévka od babičky

Zavzpomínejte na dětství a připravte si kapustovou polévku přesně tak, jak Vám ji připravovala Vaše milovaná babička.

Ingredience na kapustovou polévku od babičky

  • 3-4 velké brambory na kostky
  • 1 velká plechovka nebo 2 menší červených fazolí
  • 2 hovězí kýty
  • 2 velké mrkve nakrájené na kostičky
  • 2 střední cibule nakrájené na kostičky
  • 2 stroužky česneku nakrájené na kostičky
  • 4 řapíky celeru nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2-3 kusy linguica
  • 1 velký svazek omyté, nakrájené kapusty
  • 1-2 malé sušené červené papriky, rozdrcené

Postup na kapustovou polévku od babičky

  1. Po uvaření zeleniny přidejte kapustu a olivový olej, při přidávání kapusty udržujte hrnec v prudkém varu. Nechte vařit, dokud kapusta téměř nezměkne.
  2. Přidejte okapané fazole, brambory a linguicu.
  3. Trochu snižte teplotu a vařte, dokud se brambory neuvaří a chutě nesplynou.
  4. Vodu přidávejte pouze v případě potřeby. Polévku je nejlepší podávat hustou.
  5. Podávejte s červeným vínem, francouzským chlebem z kyselého těsta a pravým máslem.
  6. Otevřete plechovky fazolí, důkladně je propláchněte a nechte okapat. Odložte stranou.
  7. Po uvaření masa přidáme mrkev, cibuli, česnek, celer, červenou papriku a dusíme, dokud zelenina nezměkne.
  8. V polévkovém hrnci vařte hovězí kýtu ve vodě tak, aby bylo maso zakryté, alespoň hodinu.
Kapustová polévka jako od babičky – pohladí na jazyku i na duši.

Slovenská kapustová polévka se slaninou – recept

Vyzkoušejte recept na klasickou polévku z kapusty, která je provoněná opečenou slaninou.

Slovenská kapustová polévka se slaninou – ingredience:

  • 3-4 kusy brambor
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 0,5 kapusty
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 100-150 g slaniny vcelku
  • česnek, sůl, majoránka a drcený kmín podle chuti

Slovenská kapustová polévka se slaninou – postup

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
  2. Kapustu očistíme a nakrájíme na nudličky.
  3. Slaninu nakrájíme na kostičky a společně s nadrobno nakrájenou cibulí osmahneme na sádle. Zasypeme moukou a znovu osmahneme.
  4. Základ na polévku zalijeme vodou, přidáme na kostičky pokrájené brambory, nakrájenou kapustu, kmín a povaříme asi 30 minut doměkka.
  5. Hotovou kapustovou polévku s brambory a slaninou dochutíme rozetřeným česnekem se solí a majoránkou, jen krátce provaříme.
  6. Kapustovou polévku na talíři dozdobíme pokrájenou petrželovou natí.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang