kapustova_polevka-4

Připravte si vydatnou zeleninovou polévku, která Vás potěší hlavně během sychravého podzimního nebo zimního večera. Tuto lahodnou kapustovou polévku skvěle doplňují brambory a italská klobása.

Pokud nemáte v oblibě červené maso, můžete polévku připravit i z krůtí nebo jiné drůbeží klobásy. V případě, že hledáte recept na sytou a uklidňující polévku, právě jste našli svatý grál.

Druhy kapusty na kapustovou polévku

V obchodě s potravinami najdete několik druhů kapusty. Klasická toskánská kapusta, se kterou se setkáme nejčastěji, zajistí v této krémové polévce tu nejjemnější chuť. Níže jsou uvedené další druhy kapusty, které můžete v této polévce také použít, ale upozorňujeme, že závěrečná chuť polévky se může velmi lišit.

  • Kadeřávková kapusta je jasněji zelená a velmi kudrnatá. Chuť je nahořklá a pikantní, proto obvykle dáváme přednost toskánské kapustě.
  • Baby kapusta má velmi jemnou chuť a je křehčí než standardní kapusta, takže ji nemusíte vařit tak dlouho.

Je kapustová polévka zdraví prospěšná?

Upřímně řečeno, kapusta je výživová bomba – to je důvod, proč její popularita v posledních deseti letech prudce vzrostla. Je vynikající jak studená, například v salátech, tak teplá, jako v této kapustové polévce. Na rozdíl od choulostivějších zelených rostlin si kapusta po uvaření zachovává svůj tvar.

Kapusta je plná vitaminů A, K, C a obsahuje také vápník, draslík a měď. Stejně jako u ostatních druhů brukvovité zeleniny je konzumace kapusty spojována se snížením rizika vzniku rakoviny, pravděpodobně díky obsahu glukosinolátů, u kterých byly prokázány antikarcinogenními účinky.

Co použít místo kapusty na kapustovou polévku?

Namísto čerstvé nebo mražené kapusty, můžete do kapustové polévky použít nasekané listy mangoldu, čekanky nebo špenátu. Rozhodně se tímto rozhodnutím neochudíte o vynikající chuť ani zdraví prospěšné benefity tohoto receptu.

Pokud používáte zralé listy špenátu, doporučujeme před přidáním do polévky odstranit tvrdé stonky.

spenat-2147851
Špenát je vynikající alternativou, pokud neholdujete kapustě.

Správná příprava kapustových listů

Doporučujeme vyzkoušet kapustovou polévku i přímo dle receptu – s kapustovými listy. Když totiž kapustu jemně nakrájíte, bude méně hořká a dokonce i ti, kteří kapustu vyloženě nesnáší, si kapustovou polévku díky tomu triku zamilovali.

Nejprve odstraňte stonky a poté listy kapusty naskládejte na sebe. Pevně je srolujte a pak z kratšího konce nakrájejte na tenké plátky, čímž vzniknou tenké kapustové stužky. Odtud je můžete naskládat na sebe a rozříznout na polovinu na šířku nebo nechat tak, jak jsou.

krajena_kapusta-6605389
Jednoduchý trik v krájení zjemní hořkost kapusty.

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli způsob, doufáme, že si na této polévce budete pochutnávat celou zimu a pomůže Vám při případném nachlazení. Pokud vás recept na polévku z kapusty oslovil, možná si oblíbíte také recept na špenátovou polévku.

Kapustová polévka s klobásou

Klasická kapustová polévka s klobásou, která má své kořeny v Itálii, Vás příjemně nadchne svou výraznou chutí. Připravte si polévku pomocí tohoto receptu a vydejte se na chvíli do své milované Itálie.

Ingredience na kapustovou polévku s klobásou

  • 330 g klobásy
  • 3 silné plátky slaniny, nakrájené na kostičky
  • 3 lžíce nesoleného másla
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 šálek mrkve, nakrájené na plátky
  • 1/4 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 stroužek česneku, jemně mletý
  • 1/4 šálku hladké mouky
  • 4 šálky kuřecího vývaru s nízkým obsahem sodíku
  • 4 šálky brambor, nakrájených na kostičky
  • 1 až 2 šálky nakrájené kapusty
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 šálek husté smetany
  • 1 lžička košer soli nebo podle chuti
  • Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
  • Drcený nebo strouhaný parmezán, na ozdobu

Postup na kapustovou polévku s klobásou

  1. Jemně propíchnuté klobásy vložte do středně velkého hrnce o objemu 2-3 litry. Přidejte vodu tak, aby byly klobásy kompletně ponořeny pod vodu a žádná jejich část nevykukovala. Vodu postupně přiveďte na vysokém plamenu k varu. Poté snižte teplotu na minimum a hrnec přikryjte pokličkou, takto vařte asi 20 minut.
  2. Uvařené klobásy opatrně přendejte na prkénko a nakrájejte je na tenká kolečka a odložte je bokem.
  3. Plátky slaniny nakrájíme na kostičky a dáme do velkého hrnce, který umístíme na střední plamen. Za častého obracení a míchání ji opékejte, dokud nebude zcela propečená do křupava.
  4. Pokud neradi používáte v kapustové polévce s klobásou takto opečenou slaninu, můžete vyzkoušet slaninu opéct v horkovzdušné fritéze. V následujícím kroku místo 1 lžíce vysmaženého tuku, použijete pouze máslo.
  5. Opečenou slaninu opatrně vyjměte z hrnce a přendejte na papírové utěrky, do kterých se vsákne přebytečná mastnota.
  6. Z hrnce odstraňte vypečený tuk kromě 1 lžíce, kterou přidáte zpět do hrnce. Do hrnce přidejte máslo a postavte jej zpět na plotnu na střední teplotu.
  7. Do hrnce přidejte kuřecí vývar a pomalu za častého míchání přiveďte k varu. Hrnec přikryjte pokličku a snižte teplotu na minimum, vařte zhruba 10 minut.
  8. Poté do hrnce přidejte opečené plátky klobásy a na menší kostičky nakrájené brambory. Hrnec opět přiklopte pokličkou a vařte ještě 15 minut.
  9. Přidejte nakrájené plátky kapusty, přikryjte a vařte ještě 5 až 10 minut, nebo dokud zelenina zcela nezměkne.
  10. Do polévky přidejte 1 šálek husté smetany a promíchejte ji. Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete. Pokračujte ve vaření, dokud není polévka horká.
  11. Při servírování můžete polévku ozdobit opečenou slaninou a podle chuti také sýrem.
italska_klobasa-5093811
Díky klobáse vynikne v této polévce specifická chuť kapusty.

Kapustová polévka krémová

Připravte si vynikající krémovou polévku s kapustou, tomuto receptu neodolá ani jeden mlsný jazýček.

Ingredience na kapustovou polévku krémovou

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 5 velkých stroužků česneku, mletých
  • 2 plechovky lehkého kokosového mléka
  • 2 šálky vody
  • 1 a ½ až 2 lžičky jemné mořské soli
  • 2 lžíce výživného droždí
  • ⅛ lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 230 g syrové kapusty, nakrájené na kousky
  • Černý pepř

Postup na kapustovou polévku krémovou

  1. Předehřejte hrnec na polévku na střední teplotu. Přidejte olej a cibuli. Vařte, dokud nezprůsvitní a nezačne hnědnout, asi 5 minut.
  2. Přidejte česnek a vařte jednu minutu. Přidejte 1 plechovku kokosového mléka, 2 šálky vody, sůl, výživné droždí, muškátový oříšek a kapustu. Přiveďte k varu.
  3. Snižte teplotu, přikryjte a vařte 4 až 5 minut. Odkryjte a stáhněte z ohně. Nechte 5 až 10 minut vychladnout.
  4. Pokud máte ponorný mixér, rozmixujte polévku na požadované krémové pyré a poté do hrnce přidejte druhou plechovku kokosového mléka. Případně nalijte druhou plechovku kokosového mléka a asi ⅔ polévky do mixéru.
  5. Kapustovou krémovou polévku je skvělé servírovat s opečeným česnekovým chlebem. Skvěle tak vynikne výjimečná chuť kapusty.
magold_polevka-7648861
Výraznost zelené barvy polévky ovlivníte množstvím kapusty.

Kapustová polévka s bramborem

Tato polévka Vás během chladných dnů zahřeje a výrazně zasytí, právě díky čerstvým bramborám.

Ingredience na kapustovou polévku s bramborem

  • 5 lžic másla
  • 1 velká žlutá cibule, nahrubo nakrájená
  • 3 velké brambory, oloupané a nahrubo nakrájené
  • 8 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 2-3 šálky nakrájené kapusty, stonky odstraněny
  • 2 šálky mléka
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup na kapustovou polévku s bramborem

  1. Máslo rozehřejte ve velkém hrnci na středním plamenu. Přidejte cibuli a brambory a smažte je 5-8 minut dozlatova a posypte je solí a pepřem.
  2. Přidejte 6 šálků vývaru a kapustu; vařte 5-10 minut, dokud kapusta nezměkne a nezíská tmavší zelenou barvu.
  3. Polévku přendejte do silného mixéru a mixujte 2-3 minuty nebo dokud není polévka zcela hladká. Přeneste pyré zpět do hrnce a vmíchejte mléko a zbývající 2 šálky vývaru, ovšem vývaru můžete přidat i méně. Záleží na tom, jak chcete mít kapustovou polévku hustou.
  4. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s lahodnými panini, opečeným pšeničným chlebem nebo krekry, sýrem a humusem.

Kapustová polévka od babičky

Zavzpomínejte na dětství a připravte si kapustovou polévku přesně tak, jak Vám ji připravovala Vaše milovaná babička.

Ingredience na kapustovou polévku od babičky

  • 3-4 velké brambory na kostky
  • 1 velká plechovka nebo 2 menší červených fazolí
  • 2 hovězí kýty
  • 2 velké mrkve nakrájené na kostičky
  • 2 střední cibule nakrájené na kostičky
  • 2 stroužky česneku nakrájené na kostičky
  • 4 řapíky celeru nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2-3 kusy linguica
  • 1 velký svazek omyté, nakrájené kapusty
  • 1-2 malé sušené červené papriky, rozdrcené

Postup na kapustovou polévku od babičky

  1. Po uvaření zeleniny přidejte kapustu a olivový olej, při přidávání kapusty udržujte hrnec v prudkém varu. Nechte vařit, dokud kapusta téměř nezměkne.
  2. Přidejte okapané fazole, brambory a linguicu.
  3. Trochu snižte teplotu a vařte, dokud se brambory neuvaří a chutě nesplynou.
  4. Vodu přidávejte pouze v případě potřeby. Polévku je nejlepší podávat hustou.
  5. Podávejte s červeným vínem, francouzským chlebem z kyselého těsta a pravým máslem.
  6. Otevřete plechovky fazolí, důkladně je propláchněte a nechte okapat. Odložte stranou.
  7. Po uvaření masa přidáme mrkev, cibuli, česnek, celer, červenou papriku a dusíme, dokud zelenina nezměkne.
  8. V polévkovém hrnci vařte hovězí kýtu ve vodě tak, aby bylo maso zakryté, alespoň hodinu.
polevka_od_babicky-3956508
Kapustová polévka jako od babičky – pohladí na jazyku i na duši.

Kapustová polévka pro vegetariány

Kapustová polévka lze velmi snadno připravit i pro vegetariány. Chuť je méně výrazná, ale z nutričního hlediska je polévka skvělým jídlem.

Ingredience na kapustovou polévku pro vegetariány

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 žlutá cibule nakrájená nadrobno
  • 2 lžíce nasekaného česneku
  • 1 svazek kapusty, odstraněné stonky a nasekané listy
  • 8 šálků vody
  • 6 bílých brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
  • 2 plechovky fazolí
  • 6 kostek zeleninového bujonu
  • 2 lžíce sušené petrželky
  • 1 lžíce italského koření
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup na kapustovou polévku pro vegetariány

  1. Ve velkém hrnci na polévku rozehřejte olivový olej na středním plameni a 2 až 3 minuty na něm smažte cibuli a česnek do změknutí.
  2. Vmíchejte kapustu a vařte, dokud nezvadne, asi 2 minuty. Vmíchejte vodu, brambory, fazole, rajčata, zeleninový vývar, petrželku a italské koření.
  3. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte, dokud nejsou brambory uvařené, asi 25 minut. Dochuťte solí a pepřem.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang