![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2022/09/kapustova-polevka-1024x656.jpg)
Přemýšlíte co z kapusty? Připravte si vydatnou zeleninovou polévku, která Vás potěší hlavně během sychravého podzimního nebo zimního večera. Polévka z kapusty je vydatný a uklidňující pokrm, je to skvělý způsob, jak se nasytit s omezeným rozpočtem, protože kapusta je cenově velmi dostupná zelenina.
Navzdory jednoduchým surovinám a způsobu přípravy je kapustová polévka plná výživných a lahodných chutí. Tuto lahodnou kapustovou polévku skvěle doplňují brambory a italská klobása.
TIP: Pokud nefandíte kapustě, spolehlivě vás zahřeje také polévka z řapíkatého celeru nebo královská česnečka, poctivá česnečka či vietnamská polévka Pho. Polévka z hlávkového zelí Vám dodá denní dávku zeleniny a vitamínů. Důležitý je zejména vitamin B9 – kyselina listová. Ke kapustové polévce můžete zakusovat třeba zdravý keto chléb.
Druhy kapusty na kapustovou polévku
V obchodě s potravinami najdete několik druhů kapusty. Klasická toskánská kapusta, se kterou se setkáme nejčastěji, zajistí v této krémové polévce tu nejjemnější chuť. Níže jsou uvedené další druhy kapusty, které můžete v této polévce také použít, ale upozorňujeme, že závěrečná chuť polévky se může velmi lišit.
- Kadeřávková kapusta je jasněji zelená a velmi kudrnatá. Chuť je nahořklá a pikantní, proto obvykle dáváme přednost toskánské kapustě.
- Baby kapusta má velmi jemnou chuť a je křehčí než standardní kapusta, takže ji nemusíte vařit tak dlouho.
Je polévka z kapusty zdraví prospěšná?
Upřímně řečeno, kapusta je výživová bomba – to je důvod, proč její popularita v posledních deseti letech prudce vzrostla. Je vynikající jak studená, například v salátech, tak teplá, jako v této kapustové polévce. Na rozdíl od choulostivějších zelených rostlin si kapusta po uvaření zachovává svůj tvar.
Kapusta je plná vitaminů A, K, C a obsahuje také vápník, draslík a měď. Stejně jako u ostatních druhů brukvovité zeleniny je konzumace kapusty spojována se snížením rizika vzniku rakoviny, pravděpodobně díky obsahu glukosinolátů, u kterých byly prokázány antikarcinogenními účinky.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/01/polevka-z-kapusty-1024x683.jpg)
Co použít místo kapusty na kapustovou polévku?
Namísto čerstvé nebo mražené kapusty, můžete do kapustové polévky použít nasekané listy mangoldu, čekanky nebo špenátu. Rozhodně se tímto rozhodnutím neochudíte o vynikající chuť ani zdraví prospěšné benefity tohoto receptu. Pokud máte doma více květáku, připravte si zeleninovou polévku s květákem.
Správná příprava kapustových listů
Doporučujeme vyzkoušet kapustovou polévku i přímo dle receptu – s kapustovými listy. Když totiž kapustu jemně nakrájíte, bude méně hořká a dokonce i ti, kteří kapustu vyloženě nesnáší, si kapustovou polévku díky tomu triku zamilovali.
Nejprve odstraňte stonky a poté listy kapusty naskládejte na sebe. Pevně je srolujte a pak z kratšího konce nakrájejte na tenké plátky, čímž vzniknou tenké kapustové stužky. Odtud je můžete naskládat na sebe a rozříznout na polovinu na šířku nebo nechat tak, jak jsou.
![krajena_kapusta-6605389](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2022/09/krajena_kapusta-6605389-rotated.jpeg)
Ať už se rozhodnete pro jakýkoli způsob, doufáme, že si na této polévce budete pochutnávat celou zimu a pomůže Vám při případném nachlazení. Pokud vás recept na polévku z kapusty nebo na kapustičkovou polévku oslovil, možná si oblíbíte také recept na špenátovou polévku nebo můžete vyzkoušet některou z těchto zeleninových polévek nebo dršťkovou polévku z hlívy ústřičné.
Kapustová polévka s klobásou a slaninou – recept
Klasická kapustová polévka z hlávkové kapusty s klobásou a slaninou, která má své kořeny v Itálii, Vás příjemně nadchne svou výraznou chutí. Připravte si polévku pomocí tohoto receptu a vydejte se na chvíli do milované Itálie.
Kapustová polévka s klobásou – ingredience
- 330 g klobásy
- 3 silné plátky slaniny, nakrájené na kostičky
- 3 lžíce nesoleného másla
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 1 šálek mrkve, nakrájené na plátky
- 1/4 lžičky sušeného tymiánu
- 1 stroužek česneku, jemně mletý
- 1/4 šálku hladké mouky
- 4 šálky kuřecího vývaru s nízkým obsahem sodíku
- 4 šálky brambor, nakrájených na kostičky
- 1 až 2 šálky nakrájené kapusty
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 1 šálek husté smetany
- 1 lžička košer soli nebo podle chuti
- Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
- Drcený nebo strouhaný parmezán, na ozdobu
Kapustová polévka s klobásou – postup
- Jemně propíchnuté klobásy vložte do středně velkého hrnce o objemu 2-3 litry. Přidejte vodu tak, aby byly klobásy kompletně ponořeny pod vodu. Vodu postupně přiveďte k varu. Poté snižte teplotu na minimum a hrnec přikryjte pokličkou, takto vařte asi 20 minut.
- Uvařené klobásy opatrně přendejte na prkénko a nakrájejte je na tenká kolečka a odložte je bokem.
- Plátky slaniny nakrájejte na kostičky a dejte do velkého hrnce. Za častého obracení a míchání ji opékejte, dokud nebude zcela propečená do křupava.
- Pokud neradi používáte v kapustové polévce s klobásou takto opečenou slaninu, můžete vyzkoušet slaninu opéct v horkovzdušné fritéze. V následujícím kroku místo 1 lžíce vysmaženého tuku, použijete pouze máslo.
- Opečenou slaninu opatrně vyjměte z hrnce a přendejte na papírové utěrky, do kterých se vsákne přebytečná mastnota.
- Z hrnce odstraňte vypečený tuk kromě 1 lžíce, kterou přidáte zpět do hrnce. Do hrnce přidejte máslo a postavte jej zpět na plotnu na střední teplotu.
- Do hrnce přidejte kuřecí vývar a pomalu za častého míchání přiveďte k varu. Hrnec přikryjte pokličku a snižte teplotu na minimum, vařte zhruba 10 minut.
- Poté do hrnce přidejte opečené plátky klobásy a na menší kostičky nakrájené brambory. Hrnec opět přiklopte pokličkou a vařte ještě 15 minut.
- Přidejte nakrájené plátky kapusty, přikryjte a vařte ještě 5 až 10 minut, nebo dokud zelenina zcela nezměkne.
- Do polévky přidejte 1 šálek husté smetany a promíchejte ji. Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete. Pokračujte ve vaření, dokud není polévka horká.
- Při servírování můžete polévku ozdobit opečenou slaninou a podle chuti také sýrem.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/01/kapustova-polevka-s-bramborem-1024x802.jpg)
Krémová kapustová polévka z hlávkové kapusty – recept
Připravte si vynikající krémovou polévku s kapustou, tomuto receptu neodolá ani jeden mlsný jazýček.
Ingredience na kapustovou polévku krémovou
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- 5 velkých stroužků česneku, mletých
- 2 plechovky lehkého kokosového mléka
- 2 šálky vody
- 1 a ½ až 2 lžičky jemné mořské soli
- 2 lžíce výživného droždí
- ⅛ lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 230 g syrové kapusty, nakrájené na kousky
- Černý pepř
Postup na kapustovou polévku krémovou
- Předehřejte hrnec na polévku na střední teplotu. Přidejte olej a cibuli. Vařte, dokud nezprůsvitní a nezačne hnědnout, asi 5 minut.
- Přidejte česnek a vařte jednu minutu. Přidejte 1 plechovku kokosového mléka, 2 šálky vody, sůl, výživné droždí, muškátový oříšek a kapustu. Přiveďte k varu.
- Snižte teplotu, přikryjte a vařte 4 až 5 minut. Odkryjte a stáhněte z ohně. Nechte 5 až 10 minut vychladnout.
- Pokud máte ponorný mixér, rozmixujte polévku na požadované krémové pyré a poté do hrnce přidejte druhou plechovku kokosového mléka. Případně nalijte druhou plechovku kokosového mléka a asi ⅔ polévky do mixéru.
- Kapustovou krémovou polévku je skvělé servírovat s opečeným česnekovým chlebem. Skvěle tak vynikne výjimečná chuť kapusty.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/01/kapustova-polevka-kremova-1024x683.jpg)
Kapustová polévka s bramborem – recept
Tato polévka Vás během chladných dnů zahřeje a výrazně zasytí, právě díky čerstvým bramborám.
Ingredience na kapustovou polévku s bramborem
- 5 lžic másla
- 1 velká žlutá cibule, nahrubo nakrájená
- 3 velké brambory, oloupané a nahrubo nakrájené
- 8 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 2-3 šálky nakrájené kapusty, stonky odstraněny
- 2 šálky mléka
- Sůl a pepř podle chuti
Postup na kapustovou polévku s bramborem
- Máslo rozehřejte ve velkém hrnci na středním plamenu. Přidejte cibuli a brambory a smažte je 5-8 minut dozlatova a posypte je solí a pepřem.
- Přidejte 6 šálků vývaru a kapustu; vařte 5-10 minut, dokud kapusta nezměkne a nezíská tmavší zelenou barvu.
- Polévku přendejte do silného mixéru a mixujte 2-3 minuty nebo dokud není polévka zcela hladká. Přeneste pyré zpět do hrnce a vmíchejte mléko a zbývající 2 šálky vývaru, ovšem vývaru můžete přidat i méně. Záleží na tom, jak chcete mít kapustovou polévku hustou.
- Dochuťte solí a pepřem a podávejte s lahodnými panini, opečeným pšeničným chlebem nebo krekry, sýrem a humusem.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/01/polevka-z-hlavkove-kapusty-1024x683.jpg)
Kapustová polévka od babičky
Zavzpomínejte na dětství a připravte si kapustovou polévku přesně tak, jak Vám ji připravovala Vaše milovaná babička.
Ingredience na kapustovou polévku od babičky
- 3-4 velké brambory na kostky
- 1 velká plechovka nebo 2 menší červených fazolí
- 2 hovězí kýty
- 2 velké mrkve nakrájené na kostičky
- 2 střední cibule nakrájené na kostičky
- 2 stroužky česneku nakrájené na kostičky
- 4 řapíky celeru nakrájené na kostičky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2-3 kusy linguica
- 1 velký svazek omyté, nakrájené kapusty
- 1-2 malé sušené červené papriky, rozdrcené
Postup na kapustovou polévku od babičky
- Po uvaření zeleniny přidejte kapustu a olivový olej, při přidávání kapusty udržujte hrnec v prudkém varu. Nechte vařit, dokud kapusta téměř nezměkne.
- Přidejte okapané fazole, brambory a linguicu.
- Trochu snižte teplotu a vařte, dokud se brambory neuvaří a chutě nesplynou.
- Vodu přidávejte pouze v případě potřeby. Polévku je nejlepší podávat hustou.
- Podávejte s červeným vínem, francouzským chlebem z kyselého těsta a pravým máslem.
- Otevřete plechovky fazolí, důkladně je propláchněte a nechte okapat. Odložte stranou.
- Po uvaření masa přidáme mrkev, cibuli, česnek, celer, červenou papriku a dusíme, dokud zelenina nezměkne.
- V polévkovém hrnci vařte hovězí kýtu ve vodě tak, aby bylo maso zakryté, alespoň hodinu.
![](https://www.receptik.cz/wp-content/uploads/2023/01/kapustova-polevka-od-babicky-1024x683.jpg)
Slovenská kapustová polévka se slaninou – recept
Vyzkoušejte recept na klasickou polévku z kapusty, která je provoněná opečenou slaninou.
Slovenská kapustová polévka se slaninou – ingredience:
- 3-4 kusy brambor
- 1 cibule
- 1 lžíce sádla
- 0,5 kapusty
- 1 lžíce hladké mouky
- 100-150 g slaniny vcelku
- česnek, sůl, majoránka a drcený kmín podle chuti
Slovenská kapustová polévka se slaninou – postup
- Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
- Kapustu očistíme a nakrájíme na nudličky.
- Slaninu nakrájíme na kostičky a společně s nadrobno nakrájenou cibulí osmahneme na sádle. Zasypeme moukou a znovu osmahneme.
- Základ na polévku zalijeme vodou, přidáme na kostičky pokrájené brambory, nakrájenou kapustu, kmín a povaříme asi 30 minut doměkka.
- Hotovou kapustovou polévku s brambory a slaninou dochutíme rozetřeným česnekem se solí a majoránkou, jen krátce provaříme.
- Kapustovou polévku na talíři dozdobíme pokrájenou petrželovou natí.