Příprava křupavé slaniny v horkovzdušné fritéze je tak snadná. Takto připravenou slaninu můžete použít na ozdobu jídel při servírování. Zejména kapustová polévka s klobásou je skvělá v kombinaci s touto křupavou slaninou.
Slanina je druh soleného vepřového masa, které se vyrábí z různých částí, obvykle z bůčku nebo méně tučných částí hřbetu. Konzumuje se jako příloha (zejména při snídaních), používá se jako hlavní ingredience (např. sendvič se slaninou, salátem a rajčaty) nebo jako dochucovadlo či přídavek (jako kousky slaniny v salátu).
Slanina
Mnoho lidí má ke slanině vztah lásky a nenávisti. Milují její chuť a křupavost, ale obávají se, že všechno to zpracované maso a tuk mohou být škodlivé. Pojďme zjistit, zda je myšlenka, že slanina škodí, jedním z nich.
Slanina má vysoký obsah nasycených tuků a cholesterolu, které nejsou tak škodlivé, jak se dříve předpokládalo. Typická velikost porce slaniny je také malá. Vepřové maso je však bohaté na mnoho živin, včetně bílkovin a několika vitaminů. To platí i pro slaninu.
Smažená slanina může mít vysoký obsah nitrosaminů, které jsou karcinogenní. Výrobcům potravin se však podařilo obsah nitrosaminů výrazně snížit přidáním vitaminu C.
Veškeré maso by mělo být dostatečně tepelně upraveno, aby se zničily případné patogeny, ale ne natolik, aby se připálilo. Studie trvale prokazují souvislost mezi konzumací zpracovaného masa, srdečními chorobami a několika druhy rakoviny.
Slanina v horkovzdušné fritéze – recept
Příprava slaniny ve fritéze je tak snadná. Vychutnejte si křupavou a rovnoměrně propečenou slaninu za méně než 10 minut.
Ingredience na slaninu v horkovzdušné fritéze
- 5 plátků slaniny (170 g běžné slaniny nebo 230-340 g tlustě nakrájené slaniny)
Postup na slaninu v horkovzdušné fritéze
- Proužky slaniny položte v jedné vrstvě do koše fritézy. V případě potřeby proužky rozřízněte napůl, aby se jich tam vešlo více.
- Pravidelně nakrájenou slaninu smažte na vzduchu při teplotě 175 °C po dobu 7-9 minut nebo dokud slanina nezhnědne a nedosáhne požadované křupavosti. Silně nakrájenou slaninu smažte na vzduchu 10-12 minut.
- Slaninu přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a podávejte. Pokud vaříte slaninu v dávkách, nezapomeňte před opakováním procesu zlikvidovat veškerý olej v odkapávací misce.
Recept na slaninu ve fritéze
Slaninu připravte ve fritéze, aby byla křupavá a s menším množstvím tuku. Dokonalý sendvič se slaninou začíná zde.
Ingredience na slaninu ve fritéze
- 6 proužků slaniny (streaky bacon) nebo 3 proužky zadní slaniny (anglická slanina)
Postup na slaninu ve fritéze
- Slaninu položte v jedné vrstvě na dno fritézy – dbejte na to, aby se vrstvy nepřekrývaly. Velikost koše fritézy určuje, kolik roštěnek můžete připravit najednou.
- Nastavte fritézu na 200 °C a smažte proužky slaniny po dobu 6-10 minut – právě uvařená slanina bude trvat 6 minut, ale křupavější slanina bude trvat 9-10 minut.
- Hřbetní slaninu vařte 4-8 minut, záleží na vašich preferencích. Pokud vaříte v dávkách, nezapomeňte, že druhá dávka bude obvykle rychlejší, protože se fritéza zahřála.
- Slaninu vyjměte kleštěmi a před podáváním ji dejte okapat na kuchyňský papír.
TIP: Slaninu můžete přidat do receptu na pečené brambory se slaninou, panenku ve slanině a těstoviny s kuřecím masem.
Slanina v troubě – recept
Snadný způsob pečení v troubě, díky kterému je slanina vždy dokonale křupavá. Toto je nejlepší způsob přípravy slaniny. Je mnohem lepší než smažení.
Ingredience na slaninu v troubě
- 6 plátků slaniny nebo libovolný počet proužků a tloušťku
- nepřilnavý sprej na vaření
Postup
- Pokud připravujete takové množství slaniny, které se vejde na jeden plech, aniž by se překrývalo (asi 6 až 8 plátků, v závislosti na druhu slaniny a plechu), umístěte doprostřed trouby rošt.
- Pokud připravujete větší množství, umístěte stojany do horní a dolní třetiny. Předehřejte troubu na 200 °C.
- Velký plech s okrajem vyložte fólií pro snadnější čištění (pokud chcete slaninu péct bez fólie, nechte fólii oddělenou) a na ni umístěte pečicí rošt.
- Stojan na pečení lehce postříkejte nepřilnavým sprejem. Slaninu rozložte v jedné vrstvě na pečicí mřížku.
- Pečte, dokud nedosáhnete požadovaného stupně křupavosti. To může trvat již 12 minut, pokud používáte tenčí slaninu a máte rádi méně křupavou, nebo 20 minut či více, pokud používáte silnější kusy a máte rádi slaninu opravdu křupavou.
- Pokud pečete dva stojany najednou, v polovině pečení jejich polohy otočte.
- Po upečení slaninu ihned přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a lehce ji osušte (aby se nerozmočila). Nechte vychladnout jen natolik, abyste si (úplně) nespálili jazyk.
- Slaninu ihned zkonzumujte nebo ji použijte jako přílohu k salátům, těstovinám a sendvičům nebo do některého z těchto receptů.
- Úklid: slaninový tuk nechte vychladnout a ztuhnout, pak ho zmačkejte uvnitř fólie a vyhoďte. Pokud chcete slaninový tuk použít k jinému účelu, nechte ho několik minut vychladnout, přelijte ho do uzavíratelné nádoby nebo sklenice a uložte do chladničky.
- Uvařená slanina vydrží v chladničce 3 až 5 dní. Pokud začne divně páchnout nebo změní vzhled, vyhoďte ji.
Domácí anglická slanina – recept
Slanina je oblíbená od snídaně přes večeři až po dezert. Podle tohoto receptu si můžete slaninu připravit doma. Při výrobě vlastní chutné slaniny můžete rozhodovat o tom, co v ní bude – maso z pasených, ekologicky krmených zvířat, chcete-li.
Ingredience na domácí anglickou slaninu
- cca 1 kg vepřového bůčku
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 3 lžíce soli
- 1 a 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 lžičky soli na zavařování, nepovinně
Postup na domácí anglickou slaninu
- Vepřový bůček pečlivě osušte papírovými utěrkami. Na tukové čepičce bůčku udělejte křížové zářezy.
- V malé misce smíchejte hnědý cukr, sůl, pepř a volitelně sůl na solení. Dobře promíchejte.
- Směs koření vetřete čistýma rukama do všech stran vepřového bůčku. Několik minut vmasírujte směs do masa.
- Vepřový bůček spolu se zbytky směsi na nakládání vložte do plastového sáčku a uzavřete jej. Skladujte ho podélně v chladničce po dobu 10 až 14 dnů a sáček občas obraťte. Slanina by měla být v této době zcela vysušená, s pevnou strukturou a bez měkkých míst.
- Slaninu dobře opláchněte a znovu ji důkladně osušte papírovými utěrkami.
- Předehřejte troubu na 93 °C. Pečte vysušenou slaninu na plechu, dokud vnitřní teplota nedosáhne alespoň 66 °C, což je minimální bezpečná teplota pro konzumaci tohoto výrobku. Tento proces by měl trvat přibližně 2 hodiny.
- Slaninu skladujte v těsně uzavřené nádobě nebo sáčku v chladničce po dobu až jednoho měsíce nebo v mrazničce po dobu až jednoho roku.
- Až budete připraveni ke konzumaci, nakrájejte slaninu na plátky požadované tloušťky, opečte plátky slaniny na nepřilnavé pánvi nebo litinové pánvi a pochutnejte si.
Recept na míchaná vajíčka se slaninou
Tento recept na míchaná vajíčka (recept) můžete obohatit o trochu barvy a chuti přidáním zeleného pepře, cibule a červených brambor. Recept pro 4 porce připravíte za půl hodiny.
Ingredience na míchaná vajíčka se slaninou
- 8 proužků slaniny nakrájených na kostičky
- 2 šálky červených brambor nakrájených na kostičky
- 1/2 šálku nakrájené cibule
- 1/2 šálku nakrájené zelené papriky
- 8 velkých vajec
- 1/4 šálku 2 % mléka
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1 šálek rozdrobeného sýra čedar
Postup na míchaná vajíčka se slaninou
- Na litinové nebo jiné pánvi o průměru 23 cm opečte slaninu na středním plameni, dokud nebude křupavá. Pomocí děrované lžíce ji vyjměte na papírové utěrky a nechte okapat.
- Brambory vařte a míchejte v odkapaném tuku na středním ohni 12 minut nebo dokud nezměknou.
- Přidejte cibuli a zelený pepř. Vařte a míchejte 3-4 minuty nebo dokud nejsou křupavé; slijte vodu. Vmíchejte slaninu.
- Ve velké míse rozšlehejte vejce, mléko, sůl a pepř a přidejte na pánev. Vařte a míchejte, dokud vejce zcela neztuhnou. Posypte sýrem; vmíchejte ho nebo nechte stát, dokud se nerozpustí.
Brambory v horkovzdušné troubě – recept
Skvělá příloha z pečených brambor s olivovým olejem a bylinkami, jejíž příprava zabere 45 minut a je pro 4 porce.
Ingredience na brambory v horkovzdušné troubě
- ⅛ šálek olivového oleje
- 1 lžíce mletého česneku
- ½ lžičky sušené bazalky
- ½ lžičky sušené majoránky
- ½ lžičky sušeného kopru setého
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- ½ lžičky sušeného oregana
- ½ lžičky sušené petrželky
- ½ lžičky drcených červených chilli vloček
- ½ lžičky soli
- 4 velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
Postup na brambory v horkovzdušné troubě
- Předehřejte troubu na 245 °C.
- Ve velké míse smíchejte olej, česnek, bazalku, majoránku, kopr, tymián, oregano, petrželku, pepřové vločky a sůl.
- Vmíchejte brambory, až se rovnoměrně obalí. Brambory položte v jedné vrstvě na pekáč nebo plech.
- Pečte v předehřáté troubě za občasného otáčení, aby byly brambory ze všech stran hnědé, dokud nezměknou, asi 20 až 30 minut.
- Podávejte horké a pochutnejte si.
TIP: Vyzkoušejte recepty na zapečený lilek, pečenou dýni hokaido a pečený květák.
Recept na kuře v horkovzdušné troubě
Naučte se připravit šťavnatá, křehká a lahodná pečená kuřecí prsa pomocí této jednoduché metody v 7 krocích.
Ingredience na kuře v horkovzdušné troubě
- 4 vykostěná kuřecí prsa bez kůže, naklepaná na stejnou tloušťku
- 1 lžíce rozpuštěného másla nebo olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1/2 lžičky uzené papriky
Postup na kuře v horkovzdušné troubě
- Kuře naložte do slaného nálevu. (Zkontrolujte etiketu kuřecích prsou. Pokud již byla předem naložena v sodném roztoku, tento krok vynechejte.) Naplňte velkou mísu 1 litrem teplé vody a 1/4 šálku soli.
- Míchejte, dokud se většina soli nevstřebá. Přidejte kuřecí prsa a nechte je ve směsi 15 minut nasolovat, případně můžete mísu také přikrýt a nechat v chladničce až 6 hodin.
- Kuřecí prsa vyjměte z nálevu, opláchněte je studenou vodou a poté je osušte papírovými utěrkami.
- Předehřejte troubu na 230 °C.
- Kuřecí prsa položte v jedné vrstvě do velké zapékací mísy. Potřete je rovnoměrně z obou stran (jednou je otočte) rozpuštěným máslem nebo olivovým olejem.
- V samostatné malé misce prošlehejte sůl, pepř, česnekový prášek a papriku, dokud se nespojí. Směsí koření rovnoměrně posypte kuře z obou stran.
- Pečte 15-18 minut nebo dokud není kuře propečené a není růžové. Doba pečení závisí na tloušťce kuřecích prsou, proto doporučujeme použít teploměr, abyste přesně věděli, kdy je kuře zcela upečené. Nejsilnější část prsou by měla mít teplotu 73 °C.
- Jakmile je kuře upečené, vyjměte mísu z trouby, přeneste kuře na čistý talíř a volně ho přikryjte alobalem. Kuře nechte alespoň 5-10 minut vychladnout.
- Podávejte teplé a pochutnejte si.
TIP: Pečené kuře (recept) můžete skladovat v uzavřené nádobě v chladu až 3 dny nebo zmrazit až na 3 měsíce.