
Kdo by nemiloval hranolky, ať zvedne ruku. Hranolky prostě miluje každý a neříkejte, že ne, stejně Vám to neuvěřím. Pamatuju si, jak jsem si hranolky, dokonce tenkrát ještě s tatarkou, kupovala u různých hladových oken.
Láska k hranolkám však přetrvává, ale rozumu mám víc, tudíž už dávno hranolky nekupuju v hladových oknech, ale raději si udělám doma poctivé a pečené v troubě, ke kterým se mohou přidat i kuřecí stripsy v troubě s jogurtem. Ale nebojte, pečení v troubě hranolkám rozhodně nemusí ubrat na křupavosti. Za vyzkoušení určitě také stojí i pečené batátové hranolky v troubě.
Na 1 porci budete potřebovat:
- 200 g brambor
- sůl
- olivový olej
Postup:
- Brambory oškrábejte a nakrájejte je na opravdu tenké hranolky. Dejte si s tím zaležet, protože díky tomu, že budou tenké se vypečou pěkně dokřupava.
- Troubu předehřejte na 170 stupňů – horní i dolní ohřev.
- Hranolky dejte na pečícím papírem vystlaný plech, osolte je, zakápněte olivovým olejem – nešetřete jím.
- Plech s hranolkama dejte do trouby a pečte cca 25 minut.
- Hranolky průběžně kontrolujte, pokud se budou dělat rychleji, ztlumte stupně na 160 až 150 – o to pak pečte třeba 5 minut déle.
- Podávejte buď jen tak s kvalitním kečupem či majonézou, nebo jako přílohu.