Kakaové pracny se skořicí, hřebíčkem a citronovou kůrou nejen chutnají, ale také krásně voní. A hlavně, jak se tak říká, pracny nejsou pracný, takže nepatří k tomu cukroví, které bychom vynechávali.

Pracny se jinak nazývají „medvědí tlapky“ (podle jednoho z tvarů formiček, který připomíná tlapky). Patří mezi tradiční vánoční cukroví do formiček, podobně jako vanilkové rohlíčky nebo perníčky.

Vánoční pracny

Hlavní složkou výborných měkkých pracen jsou ořechy. Těsto na tradiční ořechové pracny se vtlačuje do malých formiček různých tvarů (rohlíčky, buchty, hvězdičky) a poté se peče. Hotové pracny se obalí v moučkovém cukru a nechají se alespoň několik dní odležet.

Pracny jsou křupavé hned po upečení. Čeští pekaři je nechávají několik dní nebo týdnů odpočívat, aby změkly. Pokud se mají pracny objevit na vánočním stole, pečou se asi tři týdny před Vánocemi.

Skladujte je v pevné, čisté papírové krabici s víkem. Dno vyložte fólií a položte na něj papírový ubrousek. Ubrousky vyložte také boky krabice. Vložte do ní pracny a jako poslední krok je opět přikryjte ubrouskem.

Nejlepší pracny – recept

Pracny jsou jedním z tradičních českých vánočních cukroví. Nádherně voní po koření, jako je drcený hřebíček, tmavé kakao, skořice a čerstvě nastrouhaná citronová kůra.

Pojďme si společně upéct pracny podle starého, klasického receptu, který zabere necelé 3 hodiny. V závislosti na velikosti formy připravíte asi 30-35 pracen.

Ingredience na nejlepší pracny

  • 110 g nesoleného másla
  • 1 šálek vlašských ořechů (100 g) nebo blanšírovaných mandlí či lískových ořechů
  • 1 šálek moučkového cukru (120 g)
  • 1 a ¼ hrnku hladké mouky (160 g)
  • 1 žloutek
  • 1 lžička čerstvě namleté citronové kůry
  • 1 lžička tmavého kakaového prášku neslazeného
  • 3 hřebíčky koření
  • 1 lžička mleté skořice
  • přídavné ingredience: trochu tuku a mouky na vymazání formiček, ½ hrnku moučkového cukru na obalení pracen

Postup na nejlepší pracny

  1. Nejprve rozemelte ořechy, jemně rozdrťte hřebíček, nastrouhejte kůru z pečlivě omytého/nebo bio citronu.
  2. Do mísy dejte ořechy, mouku, cukr, koření, máslo a žloutek. Vypracujte hladké těsto. Buďte trpěliví, může to chvíli trvat.
  3. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho alespoň na 2 hodiny do lednice. Pokud máte čas, nechte těsto v lednici přes noc.
  4. Připravte si formičky na pracny: každou vymažte trochou másla a vysypte moukou.
  5. Odpočinuté těsto vyjměte z lednice a nechte ho asi 10 minut ležet na kuchyňské lince. Nabírejte stejně velké kousky těsta a vtlačujte je do připravených formiček.
  6. Naplněné formičky přeneste na plech a pečte v předehřáté troubě při teplotě 177 °C po dobu 10 minut.
  7. Před vyklopením nechte upečené pracny téměř úplně vychladnout. Uchopte formu za okraj, otočte ji dnem vzhůru a jemně s ní poklepejte o povrch kuchyňské linky.
  8. Ihned je obalte v moučkovém cukru s vůní vanilky.
Pracny jsou tradiční součástí českého vánočního cukroví.

Recept na pracny s kakaem

Pracny (nebo také medvědí tlapky) jsou velmi tradiční české ořechové a kořeněné sušenky pečené ve speciálních formičkách, z nichž některé vypadají jako medvědí tlapky. Následující recept na kakaové pracny obsahuje malé množství koření a je bezvaječný.

Ingredience na pracny s kakaem

  • 140 g hladké mouky nebo nebělené mouky na pečivo
  • 70 g vlašských ořechů, jemně mletých
  • 70 g moučkového cukru
  • 100 g nesoleného másla, rozpuštěného
  • 1 balíček (8 nebo 9 g) vanilkového cukru (nebo 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu a další 2 lžíce moučkového cukru)
  • 2 lžičky mleté skořice nebo více, pokud je to žádoucí
  • 2 celé hřebíčky, jemně mleté, nebo jeden navíc (celkem 3), je-li to žádoucí (3 celé hřebíčky = 1/4 lžičky jemně mleté)
  • 2 lžíce neslazeného kakaového prášku nebo jemná kůra z 1/2 citronu (ovlivňuje barvu pracen)
  • na zdobení: buď posypejte moučkovým cukrem (nebo smíchaným s vanilkovým cukrem), nebo čokoládou na namáčení, možná s mandlovými plátky jako „medvědími drápy“ na příslušných tvarovaných pracnách

Postup na pracny s kakaem

  1. Ve velké míse nebo smíchejte všechny suché přísady dohromady a poté přidejte rozpuštěné máslo. Těsto se bude jakoby drobit, ale mělo by být stále dostatečně pojivé, aby se dalo vytvarovat do velké koule nebo kopečku.
  2. Jakmile je těsto ve tvaru koule/kopy, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte do chladničky alespoň na 3 hodiny, aby máslo v těstě trochu ztuhlo.
  3. Tento recept vyžaduje použití malých mělkých kovových forem na pracny, dlouhé asi 5 až 6 cm. Nedoporučujeme ty, které mají hluboké drážky nebo jsou příliš hluboké. Doba pečení akrylových forem se může lišit.
  4. Před vyjmutím vychladlého těsta velmi lehce vymažte máslem nebo postříkejte (sprejem na vaření) vnitřek čistých forem. Pak vychladlé těsto vyjměte a položte na pracovní plochu nebo na voskem/pečicím papírem vyložený talíř. Pomáhá rozkrojení kuličky na asi šest 1 cm plátků. Těsto bude mírně tvrdé.
  5. Chcete-li naplnit formičky, nejprve jejich vnitřek lehce postříkejte sprejem na vaření nebo olejem. Z těsta odlomte malý kousek, abyste jím téměř naplnili jednotlivou formu.
  6. Těsto zcela vtlačte do formy, ale ne zcela nad hranici naplnění (za okraje formy), a podle potřeby přidejte ještě trochu těsta. Těsto se bude stále zdát drobivé, ale spojí se. Prstem udělejte do těsta ve formě mělký důlek.
  7. Když jsou formičky naplněné, položte je kovovou stranou dolů (těstem nahoru) na vyložený plech. Mezi formičkami na plechu není třeba dělat velké mezery. Pečte asi 12-18 minut v závislosti na tloušťce formy v troubě vyhřáté na 180 °C.
  8. Při zkoušce párátkem se pracny mohou zdát jako dort, ale po vychladnutí ztuhnou (a mírně se vyfouknou). Před vyjmutím nechte pracny ve formách mírně (ne úplně) vychladnout. Pokud některé z nich nechtějí vypadnout, trochu poklepejte na zadní stranu kovové formy.
  9. Nebo přejeďte špičkou malého příborového nože po okrajích (obvodu formy) pracny, aby se uvolnily. Pracujte rychle.
  10. Ještě mírně teplé pracny posypte nebo obalte v kombinaci moučkového a vanilkového cukru (na ½ hrnku moučkového cukru asi ¼ balíčku, tj. 2 g, vanilkového cukru. Pokud nemáte vanilkový cukr, použijte pouze cukr moučkový.)
  11. Pokud je budete obalovat nebo sypat v cukru příliš horké, cukr se na pracných rozpustí, což není tak hezké. Případně můžete „prsty“ pracen ve tvaru medvědí tlapky namočit do čokolády, a dokonce čokoládovou část ozdobit plátkovými mandlemi, aby vypadaly jako drápky.
Medvědí tlapky jsou alternativním názvem pracen.

Kakaové pracny – recept

Vyzkoušejte tento recept na české kakaové pracny, který připravíte během 45 minut.

Ingredience na kakaové pracny

  • 4 šálky opražených mletých lískových oříšků
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžíce neslazeného kakaového prášku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 šálek změklého másla
  • 1 šálek moučkového cukru
  • 1 vaječný žloutek
  • 1/2 hrnku čokoládových lupínků (kousky čokolády), rozpuštěných
  • mandle s plátky

Postup na kakaové pracny

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Ve střední míse smíchejte lískové oříšky, mouku, kakao, skořici, muškátový oříšek a sůl.
  2. Připravte kakaové těsto na cukroví: ve velké míse vyšlehejte 1 šálek másla, moučkový cukr a žloutek elektrickým mixérem při střední rychlosti, dokud nebude světlý a nadýchaný. Postupně přidávejte moučnou směs. Šlehejte při nízké rychlosti, dokud nevznikne měkké těsto.
  3. Příprava forem na pracny: formičky (3 madeleine formy) vymažte zbylým máslem, 1 lžičku na každou formičku; vysypte je moukou.
  4. Pokud máte k dispozici pouze 1 formičku (madeleine forma), po upečení každé dávky ji důkladně umyjte, osušte, znovu vymažte a vysypte moukou.
  5. Zbylé těsto přikryjte plastovou fólií; nechte stát při pokojové teplotě. Do každé formy vtlačte rovnou polévkovou lžíci těsta.
  6. Pečte 12 minut nebo dokud středy nejsou pevné. Pracny nechte 3 minuty stát ve formě. Opatrně uvolněte pracny z formy špičkou malého nože.
  7. Formu převraťte na drátěnou mřížku, lehce poklepejte, aby se sušenky uvolnily. Nechte 2 minuty stát. Nechte je zcela vychladnout skořápkou nahoru.
  8. Na zahnutý konec každé pracny vytlačte čtvereček rozpuštěné čokolády; do rozpuštěné čokolády vložte půlky mandlí jako drápky. Nechte stát při pokojové teplotě 1 hodinu nebo dokud neztuhne.
  9. Skladujte pevně přikryté při pokojové teplotě.
K vytvoření tvarů pracen slouží formičky.

Tatrankové pracny – recept

Tyto netradiční pracny z tatranek jsou posypané kousky čokolády a svým tvarem připomínají medvědí tlapky. Pracny připravíte za 35 minut.

Ingredience na tatrankové pracny

  • ¾ hrnku změklého másla
  • 1 šálek hnědého cukru
  • ½ šálku cukru
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 1 lžíce vanilky
  • 1 lžička instantní kávy
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • ½ lžičky soli
  • 2 šálky mouky
  • 24 čokoládových tatranek (oplatek)
  • 72 kousků čokolády (čokoládové „lupínky“)

Postup na tatrankové pracny

  1. Plech nebo formičky na pracny vyložte pečicím papírem a dejte stranou.
  2. V míse smíchejte máslo, hnědý cukr a cukr do krémové konzistence.
  3. Přidejte vejce, žloutek a vanilku a vyšlehejte.
  4. Přidejte instantní kávu, jedlou sodu, kukuřičný škrob, sůl a mouku a šlehejte, dokud nevznikne vláčné těsto.
  5. Pomocí čajové lžičky naberte těsto a dejte ho na plech.
  6. Pečte 9-12 minut na 175 °C. Ihned po upečení vtlačte do pracny/pracen jednu oplatku a tři kousky čokolády na „polštářek“ a „drápky“.
  7. Postup opakujte se zbývajícím těstem a pracnami. Před konzumací nechte 30 minut vychladnout.

Recept na ořechové pracny

Ořechové pracny jsou z měkkého těsta, se kterým se dá docela dobře manipulovat, aniž by ztvrdlo – takže je ideální pro práci s dětmi (také se nemusíte bát syrových vajec, kdyby těsto někdo okusoval). Tradičně se pracny nechávají týden nebo déle odležet a měknout, ale můžete je jíst i hned po upečení.

Ingredience na ořechové pracny

  • 1 šálek vlašských ořechů
  • 2 šálky mouky
  • 2 šálky moučkového cukru
  • 3/4 hrnku kakaa
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • 1 šálek + 2 lžíce změklého másla nakrájeného na malé kousky

Postup na ořechové pracny

  1. Předehřejte troubu na 190° C. Pokud nemáte vymazané nebo nepřilnavé formy na pracny, lehce je vymažte olejem.
  2. V kuchyňském robotu rozemelte vlašské ořechy, až se vytvoří drobivá hmota.
  3. Ve velké míse smíchejte suché přísady.
  4. Pomocí pádlového nástavce stojanového mixéru nebo prsty vmíchejte máslo do suchých přísad, dokud nevznikne hladké těsto.
  5. Z těsta vytvořte kouli a několikrát ji jemně prohněťte.
  6. Oddělte malé množství těsta a vtlačte tenkou vrstvu do formy. Mělo by pokrývat jen dno a stěny formy.
  7. Pokud používáte jednotlivé formy, položte je na plech; pečte 8-10 minut a pečlivě hlídejte, aby se okraje pracen nepřipálily.
  8. Nechte pracny 5 minut vychladnout a pak je opatrně vyjměte z formiček.
Sladké cukroví je skvělým doplňkem ke kávě, čaji nebo teplému punči.

Vyzkoušejte také veganské vánoční cukroví, cukroví ze špaldové mouky, kakaovou buchtu, nejlepší čokoládový dort, ořechovou bábovku nebo čokoládové muffiny.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang