Křehké sušenky

Jednoduchý recept na tyto křehké sušenky, která jsou velmi oblíbené a často se jí s šálkem teplého čaje nebo kávy v ruce, zastírá jejich dlouhou tradici. Historie je stejně bohatá jako obsah másla, a tak není divu, že tyto máslové sušenky patří k oblíbeným odpoledním pochutinám.

Máslové sušenky neobsahují žádný kvásek, například kypřicí prášek nebo jedlou sodu. Tradiční máslové sušenky se vyrábí buď ve formě koleček a jemných trojúhelníčků vykrojených z většího kruhu. V tomto článku najdete historii křehkých sušenek a varianty receptů na tuto pochoutku.

Z čeho se vyrábí těsto na sušenky

Je těžké uvěřit, že něco tak chutného lze vyrobit pouze ze tří ingrediencí, ale přesně takové je těsto na sušenky. Nejjednodušeji se jedná o sušenky z másla, mouky a cukru. V některých receptech mohou být použita také vejce, moučkový cukr, kukuřičný škrob, vanilková esence (pro vanilkové sušenky) nebo jiné přísady, ale s těmito třemi základními složkami nemůžete udělat chybu.

Podobně jako u křehkého těsta se slovo „křehký“ vztahuje k jeho drobivé struktuře, která pochází z velkého množství másla. Obvykle se setkáte s křehkými sušenkami ve tvaru prstů, klínků nebo koleček. Často mají malé značky vytvořené vidličkou nebo se pečou ve formičce, mezi ně patří např. madlenky.

Většina křehkých máslových sušenek není veganská. Ale protože stále více lidí přechází na bezmléčnou dietu, některé značky začínají nabízet veganské a bezlepkové sušenky. Dobrou zprávou je, že je velmi snadné si veganské sušenky vyrobit doma.

Domácí máslové sušenky – recept

Připravte si tyto domácí máslové sušenky z pouhých tří ingrediencí. Jsou nádherně křehké a skvěle se hodí k šálku čaje jako dopolední pohoštění.

Ingredience na domácí máslové sušenky

  • 150 g hladké mouky a další na poprášení
  • 100 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky
  • 50 g moučkového cukru plus 1 lžíce na posypání

Postup na domácí máslové sušenky

  1. Troubu předehřejte na 170 °C/150 °C s ventilátorem/plyn. Do mísy dejte mouku, máslo a cukr. Rukama spojujte ingredience, dokud směs nebude vypadat jako strouhanka, a pak ji mačkejte, dokud se nespojí v těsto.
  2. Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte těsto pomocí válečku na tloušťku ½ cm. Těsto nakrájejte na prsty a položte na vyložený plech. Pomocí vidličky vytvořte otisky a posypte je zbylým moučkovým cukrem.
  3. Těsto nechte 20 minut chladit v lednici a poté pečte 15-20 minut dozlatova. Vyjměte prsty z trouby a nechte je 10 minut vychladnout na plechu.
Domácí máslové sušenky se hodí k odpolednímu čaji nebo kávě.

Máslové sušenky pro děti – recept

Zkuste si s dětmi odpoledne připravit tyto jednoduché máslové sušenky pro děti. Tento recept na máslové sušenky pro děti funguje i s přidáním kousků čokolády nebo pomerančové kůry do těsta na sušenky.

Ingredience na máslové sušenky pro děti

  • 125 g nesoleného másla, změklého
  • 55 g moučkového cukru a další na závěr
  • 180 g hladké mouky

Postup na máslové sušenky pro děti

  1. Předehřejte troubu na 190 °C/170 °C s ventilátorem/plyn.
  2. Máslo a cukr vyšlehejte dohladka.
  3. Vmíchejte mouku, abyste získali hladkou hmotu. Vyklopte na pracovní plochu a opatrně rozválejte, až bude těsto silné 1 cm.
  4. Nakrájejte na kolečka nebo prsty a položte je na plech. Posypejte moučkovým cukrem a dejte na 20 minut vychladit do lednice.
  5. Pečte v troubě 15-20 minut nebo do světle zlatohnědé barvy. Odložíme vychladnout na mřížku.

Jednoduché sušenky – recept na měkké máslové sušenky

Tyto jednoduché sušenky (recept zabere necelou půl hodinu) si zaslouží stálé místo ve vašem repertoáru receptů. Jsou vyrobeny výhradně z másla, bez přidaných tuků a vznikou tak skvělé měkké máslové sušenky.

Ingredience na měkké máslové sušenky

  • 2 šálky hladké mouky (250 g)
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1 lžička soli
  • 6 lžic nesoleného másla, velmi studeného (85 g), ideální je nesolené máslo, ale není nutné
  • ¾ šálku plnotučného mléka (177 ml), podmáslí nebo 2 % mléko se také hodí

Postup na měkké máslové sušenky

  1. Pro dosažení nejlepších výsledků zchlaďte máslo v mrazáku po dobu 10-20 minut před začátkem přípravy tohoto receptu. Pro lehké, vločkové a máslové sušenky je ideální, když je máslo velmi studené.
  2. Předehřejte troubu na 220 °C a vyložte plech na sušenky nepřilnavým pečicím papírem. Odložte je stranou.
  3. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl a dobře promíchejte. Odložte stranou.
  4. Vyndejte máslo z lednice a buď ho nakrájejte do moučné směsi pomocí nože na pečivo, nebo (raději) použijte struhadlo na krabice, abyste máslo rozdrobili na malé kousky, a pak ho přidejte do moučné směsi a promíchejte.
  5. Máslo krájejte nebo kombinujte s nastrouhaným máslem, dokud směs nebude připomínat hrubou drobenku.
  6. Přidejte mléko a dřevěnou lžící nebo stěrkou míchejte, dokud se těsto nespojí (těsto příliš nezpracovávejte).
  7. Přeneste sušenkové těsto na dobře pomoučněný povrch a rukama těsto jemně propracujte. Pokud je těsto příliš lepivé, přidávejte mouku, dokud nebude zvládnutelné.
  8. Jakmile je těsto soudržné, přeložte ho na polovinu a rukama jemně srovnejte vrstvy k sobě. Těsto otočte o 90 stupňů a znovu přeložte na polovinu, tento krok zopakujte 5-6krát, ale dávejte pozor, abyste těsto příliš nepropracovali.
  9. Rukama (nepoužívejte váleček) těsto zploštěte na tloušťku 2,5 cm a kulatý vykrajovátko na sušenky o průměru 7 cm lehce poprašte moukou.
  10. Těsnými řezy zatlačte vykrajovátko na sušenky přímo do těsta a sušenky vhoďte na připravený plech.
  11. Postup opakujte, dokud nezískáte co nejvíce sušenek a neumístíte je na plech ve vzdálenosti menší než 1 cm od sebe.
  12. Jakmile z těsta získáte co nejvíce sušenek, opatrně těsto znovu zpracujte, abyste získali další jednu nebo dvě sušenky, dokud nebudete mít alespoň 6 sušenek.
  13. Pečte na 220 °C po dobu 12 minut nebo dokud vrcholky nezačnou lehce zlátnout.
  14. V případě potřeby je ihned po vyjmutí z trouby potřete rozpuštěným osoleným máslem. Tyto jednoduché domácí sušenky podávejte teplé a pochutnejte si.
Po upečení tyto jednoduché sušenky potřete rozpuštěným máslem.

Máslové sušenky – recept

Máslové sušenky jsou tak jemné, vločkové a plné neodolatelné máslové chuti. Máslové sušenky recept vyžaduje pouze 6 jednoduchých ingrediencí a je velmi rychlý. Čerstvé horké máslové sušenky můžete mít na stole už za 30 minut.

Ingredience na máslové sušenky

  • 240 g (2 šálky) hladké mouky a další na poprášení pracovní plochy
  • 10 g (1 lžíce) prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • 1 a ¼ lžičky soli
  • 85 g (6 lžic) nesoleného másla, studené
  • 240 g (1 šálek, 240 ml) podmáslí, studené

Postup na máslové sušenky

  1. Umístěte rošt trouby do střední polohy a předehřejte ji na 230 °C.
  2. Litinovou pánev (nebo dortovou formu) postříkejte nepřilnavým sprejem nebo vyložte plech pečicím papírem či silikonovou podložkou na pečení.
  3. Odměřte všechny přísady. Máslo nakrájejte na malé kostičky. Máslo a podmáslí uchovávejte v chladničce, dokud nebudou připraveny k použití.
  4. Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  5. Do mísy přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a vmíchejte ho do moučné směsi. Za tímto účelem přitlačte na tuk drátky mixéru nebo hroty vidličky, když jím pohybujete po míse. Pokračujte v sekání tuku do mouky, dokud většina kousků tuku nebude velká jako hrášek a některé kousky nebudou velké jako půlka vlašského ořechu.
  6. Do mísy přidejte studené podmáslí a míchejte lžící nebo silikonovou stěrkou, dokud se nespojí. Mělo by to trvat jen několik otáček. Těsto bude poměrně mokré a lepivé.
  7. Vyklopte těsto na lehce pomoučený vál. Povrch těsta poprašte moukou. Pomoučenýma rukama spojte těsto v jednu hmotu.
  8. Těsto rozválejte (ne válečkem) na tloušťku asi 2,5 cm. Pomocí stolního nože (nebo kovové stěrky, pokud stolní nůž nemáte) přeložte těsto na polovinu a poté jej otočte o 90 stupňů. Vyklopte a znovu přeložte, celkem 6krát. Tímto postupem se vytvářejí vrstvy, které vytvoří vločkové sušenky.
  9. Těsto vymačkejte na tloušťku asi 2,5 cm a kulatým vykrajovátkem o průměru asi 6 cm vykrájejte sušenky. Při vykrajování namočte vykrajovátko do mouky, přitlačte ho rovnou dolů a vytáhněte zpět nahoru, aniž byste ho otáčeli. Kroucení může utěsnit okraj sušenky a nedovolí jí plně vykynout. Zbytky těsta jemně naklepejte a vykrojte z nich zbytek sušenek. Případně můžete těsto rozplácnout na obdélník a ostrým nožem ho rozdělit na 8 obdélníkových sušenek.
  10. Sušenky položte do připravené litinové pánve nebo na plech tak, aby se okraje dotýkaly a aby narostly proti sobě.
  11. Jako nepovinný krok vložte pánev před pečením na 10 minut do mrazáku. Tím zajistíte, že se sušenky příliš neroztáhnou, a umožníte troubě, aby se plně předehřála.
  12. Pečte při 230 °C 13-15 minut dozlatova. Minimálně v první polovině pečení neotvírejte dvířka trouby. Chcete, aby v troubě zůstala zachycena pára, která pomůže při kynutí.
  13. Volitelně: měkké máslové sušenky potřete rozpuštěným máslem a posypte vločkovou solí.
Příprava nejlepších máslových sušenek zabere 30 minut.

Recept na vanilkové sušenky

Tyto základní vanilkové sušenky jsou univerzální a chutné. Pečte je často a schovávejte si je pro nečekané návštěvy.

Ingredience na vanilkové sušenky

  • 125 g nesoleného másla nakrájeného na kostky, pokojové teploty
  • 80 g (1/3 šálku) moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 115 g (3/4 šálku) hladké mouky (s příměsí kypřicího prášku do pečiva)
  • 100 g (2/3 šálku) hladké mouky
  • 2 lžíce mléka

Postup na vanilkové sušenky

  1. Vyložte 2 plechy nepřilnavým pečicím papírem nebo použijte nepřilnavé plechy. Máslo, cukr a vanilkovou esenci šlehejte elektrickým šlehačem ve středně velké míse, v případě potřeby seškrábejte stěny mísy, dokud se nespojí.
  2. Mouky společně prosejte do mísy. Polovinu prosáté mouky přidejte k máslové směsi a dřevěnou lžící míchejte, dokud se nespojí. Přidejte mléko a dobře promíchejte.
  3. Přidejte zbývající prosáté mouky, a když se směs obtížně míchá dřevěnou lžící, použijte ruku. Míchejte rukou, dokud směs nevytvoří měkké těsto, které opouští stěny mísy a nelepí se na ruce. Pokud je směs trochu suchá, přidejte navíc 1 lžíci mléka (na dně mísy by neměly být žádné suché kousky těsta).
  4. Z těsta vyválejte lžíce, ze kterých vytvořte kuličky, a ty pak položte asi 4 cm od sebe na vyložené plechy.
  5. Sušenky mírně zploštěte pomoučenou vidličkou. Každou druhou nebo třetí kuličku namočte vidličkou do trochy mouky. (Kuličky můžete také zploštit lehce pomoučenou rukou nebo prsty, dnem sklenice nebo stěnou struhadla. Jakýkoli ozdobný okraj lze použít k vtlačení vzoru do jejich horní části). Plechy vložte na 20 minut do chladničky, aby se zchladily.
  6. Mezitím předehřejte troubu na 160 °C. Pečte sušenky, v polovině pečení vyměňte plechy a pečte 18-20 minut nebo dokud sušenky nevyrostou, na povrchu lehce nepopraskají a zespodu nejsou světle zlatavé. Vyjměte sušenky z trouby a nechte je asi 3 minuty vychladnout, než je pomocí stěrky přenesete na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.

Kakaové sušenky – recept

Od dvojitého čokoládového potěšení, které se rozplývá v ústech, vás dělí jen pět ingrediencí. Kakaové sušenky připravíte za půl hodiny.

Ingredience na kakaové sušenky

  • 175 g změklého másla
  • 85 g zlatého krupicového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 100 g kousků mléčné nebo hořké čokolády

Postup na kakaové sušenky

  1. Máslo a cukr smíchejte dřevěnou lžící. Vmíchejte mouku a kakao a poté čokoládové kousky – v této fázi budete pravděpodobně muset vše promíchat rukama. Těsto rozdělte na poloviny a každou část rozválejte na špalík o tloušťce asi 5 cm.
  2. Zabalte do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu nebo na několik dní do chladu. Lze zmrazit až na 1 měsíc.
  3. Rozehřejte troubu na 180 °C/160 °C s ventilátorem/plyn. Nakrájejte špalíčky na kolečka silná 1 cm, přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 10-12 minut. Kakaové sušenky nechte vychladnout na plechu.

Recept na rychlé sušenky

Slavný recept na rychlé sušenky ze 3 ingrediencí je ten nejjednodušší dezert, který se rozplývá v ústech. Potřebujete jen máslo, hladkou mouku a moučkový cukr.

Ingredience na rychlé sušenky

  • 340 g (3 tyčinky) másla
  • 130 g (1 hrnek) moučkového cukru
  • 375 g (3 hrnky) hladké mouky

Postup na rychlé sušenky

  1. Předehřejte troubu na 160 °C (s ventilátorem). Dva velké ploché plechy vyložte pečicím papírem a dejte stranou.
  2. Máslo vyšlehejte ve velké míse elektrickým mixérem na střední stupeň do hladka (přibližně 30 sekund).
  3. Pomalu přidávejte moučkový cukr a pokračujte v míchání, dokud se dobře nespojí. Strany mísy oškrábejte.
  4. Přidejte mouku a míchejte na nízkých otáčkách, dokud se nespojí (mějte na paměti, že v této fázi bude směs drobivá).
  5. Těsto jemně prohněťte do kuličky (ale nepřetěžujte ho) a dejte ho alespoň na 30 minut vychladit do lednice. Vyválejte těsto na tloušťku ½-1 cm. Pomocí vykrajovátek vykrajujte tvary z těsta.
  6. Tvarujte na připravené plechy a pečte 12-15 minut nebo jen velmi lehce dozlatova (nepřepečte).
  7. Nechte je 10 minut vychladnout na plechu a poté je přeneste na mřížku, aby zcela vychladly.
Rychlé sušenky připravíte z pouhých 3 ingrediencí.

Veganské křehké sušenky – recept

Veganské sušenky jsou máslové, křupavé a lahodné k šálku čaje. Jsou vyrobeny z pouhých 4 ingrediencí a jsou ideální pro sváteční období nebo kdykoli během roku.

Ingredience na křehké sušenky

  • 2 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 3/4 šálku moučkového cukru
  • 1 1/4 hrnku veganského másla, změklého
  • 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu

Postup na křehké sušenky

  1. Předehřejte troubu na 160 °C a vyložte dva plechy pečicím papírem.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku a moučkový cukr. Nyní přidejte změklé máslo a vanilku a míchejte ručním mixérem na nízké a střední rychlosti, dokud se dobře nespojí. Těsto bude vypadat drobivé a měkké, ale po zmáčknutí v rukou by se mělo srazit dohromady.
  3. Na pracovní desku položte pečicí papír a posypte ho trochou mouky, poté z těsta vytvarujte kouli a položte ji doprostřed papíru.
  4. Na vrchní část použijte další pečicí papír, posypte ho trochou mouky, aby se těsto nelepilo, a těsto rozválejte na tloušťku asi 1 cm. Vykrájejte požadované tvary a položte je na připravené plechy.
  5. Pokračujte ve válení těsta, dokud není všechno spotřebováno. Pečte v troubě 12-15 minut, dokud není spodní strana lehce zlatavá. Před přenesením na chladicí mřížku nechte 10 minut vychladnout. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě po dobu 5-6 dnů.

Mezi další oblíbené dezerty patří ovesné sušenky, veganské ovesné sušenky, lehoučké domácí sušenky, nepečený cheesecake a veganské vánoční cukroví.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang