Lehoučké domácí sušenky – recept

DezertyDezerty, zákusky a pohárySnackySušenky
lehke-susenky-recept

Moderní sladké sušenky jsou jednou z nejnovějších podob přenosné pochoutky, která již po generace zpříjemňuje čas na čaj a svačinu. Může se zdát, že jde o nevymyšleného nevlastního bratra tolik oblíbených čokoládových sušenek, ale sladké sušenky mají dlouhou historii a vynikající rodokmen.

Zdobení domácích sušenek je zábavné a snadno je vyrobíte z několika jednoduchých ingrediencí. Není překvapením, že jednou z nich je nejstarší přírodní sladidlo. Cukr má na svědomí mnohem víc než jen chuť sušenek.

Máslové sušenky

Máslové sušenky jsou známé také jako dánské sušenky. Tyto sušenky jsou díky své struktuře zařazeny do kategorie křupavých sušenek. V jiných částech světa se máslovým sušenkám říká také sladké sušenky, a to s odkazem na obsah cukru.

Tyto sušenky jsou v podstatě bez příchutí, aby si zachovaly skutečnou máslovou chuť. Objevily se však moderní druhy a existují máslové sušenky s čokoládovou, vanilkovou a kokosovou příchutí. Existují také máslové sušenky, které se připravují s krystalky cukru na povrchu.

Nejběžnější tvary máslových sušenek jsou kulaté, čtvercové, kroužky, oválné a ve tvaru preclíku. Nejvyhledávanější máslové sušenky jsou ty, které se dodávají ve stočených tvarech.

Různé tvary a velikosti máslových sušenek vyžadují různou teplotu trouby a dobu pečení. Většina receptů na máslové sušenky se udržuje jednoduchá, aby plně vynikla chuť másla.

Cookies (jakékoli příchutě) se hodí ke kávě i čaji.

V Severní Americe a některých částech Evropy se máslové sušenky podávají během vánočních svátků. Někteří lidé si máslové sušenky rádi podávají k odpolednímu čaji, jiní je mají rádi jako svačinu o přestávkách v kanceláři nebo ve škole.

V moderní době se máslové sušenky používají také jako přísada do chlazených dortů a cheesecaků. Jsou rozdrcené a jejich vysoká máslová chuť jistě dodá těmto nepečeným výtvorům chutnost a strukturu.

Složení těsta na sušenky

Hlavními ingrediencemi receptu na jednoduché máslové sušenky jsou pšeničná mouka, máslo a cukr. Vzhledem k malému počtu použitých ingrediencí hraje každá z nich velkou a důležitou roli ve výsledku. Pro bohatou chuť máslových sušenek se doporučuje používat čerstvé a nesolené máslo.

Mouka a moučkový cukr by měly být také co nejkvalitnější, aby bylo dosaženo nejlepší textury máslových sušenek. Někteří pekaři přidávají další chuť přidáním kapek pravého vanilkového extraktu a růžové vody.

Vysoký obsah másla v receptu způsobuje, že vytvoříte měkké máslové sušenky, které se snáze zvedají z formy. A také díky obsahu másla lze syrové těsto vhazovat přímo do pečicí formy a nebude potřeba používat zkracovač nebo stříkat olej na pečení.

Nasycené máslo okamžitě reaguje na teplo trouby a uvolňuje okamžitou vlhkost. Pro dosažení měkkého výsledku lze polovinu obsahu másla nahradit rostlinným zkráceným tukem.

Nejlepší máslové sušenky – recept

Jednoduchý recept na máslové sušenky lze použít v lisu na sušenky, připravit je jako kapky nebo je vytvarovat do rolády a nakrájet na plátky. Neexistuje žádný speciální recept na sušenky pro lis na sušenky – lze použít jakýkoli tuhý máslový typ sušenek.

Jen se ujistěte, že je důkladně vychladíte, aby si při pečení zachovaly svůj tvar. Tři tucty sušenek připravíte za 1 hodinu 40 minut.

Ingredience na nejlepší máslové sušenky

  • 1 šálek másla
  • 1 šálek bílého cukru
  • 1 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 a ⅔ šálků hladké mouky
  • ¼ lžičky soli

Postup na nejlepší máslové sušenky

  1. Máslo a cukr vyšlehejte ve velké míse elektrickým mixérem do světlé a nadýchané hmoty. Přidejte vejce a poté vmíchejte vanilku.
  2. V samostatné míse smíchejte mouku a sůl, přidejte ji do máslové směsi a promíchejte, aby vzniklo těsto. Těsto přikryjte potravinovou fólií a nechte alespoň hodinu chladit.
  3. Předehřejte troubu na 200 °C. Vychlaďte dva plechy na sušenky.
  4. Přeneste vychlazené těsto do lisu na sušenky; vytlačte je na vychlazené plechy.
  5. Pečte v předehřáté troubě, dokud okraje lehce nezezlátnou, asi 8 až 10 minut. Přeneste sušenky na drátěné mřížky, aby vychladly.
Není nic lepšího než vůně čerstvě upečených sušenek přímo z trouby.

Jednoduché sušenky – recept

Tyto snadné máslové sušenky se vám rozplynou v ústech – jsou lahodně měkké a křehké. Rychlé sušenky připravíte za 35 minut a můžete je darovat jako domácí jedlý dárek.

Ingredience na jednoduché sušenky

  • 250 g slaného změklého másla
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 75 g moučkového cukru
  • 250 g hladké mouky

Postup na jednoduché sušenky

  1. Troubu předehřejte na 200 °C/180 °C s ventilátorem/plyn 6. Osolené máslo, vanilku a cukr šlehejte elektrickým šlehačem, dokud nebudou světlé a nadýchané.
  2. Přisypte mouku a znovu šlehejte, dokud se nespojí. Lžící těsto přendejte do zdobicího sáčku se středně velkou hvězdicovou tryskou.
  3. Na jeden velký nebo dva menší plechy vyložené papírem na pečení vytlačujte těsto malými 5 cm víry a rozdělte je od sebe tak, aby se mohly rozprostřít. Pečte 15-20 minut do světle zlaté barvy.
  4. Nechte 5 minut vychladnout na plechu, poté přeneste na mřížku a nechte zcela vychladnout.

Luxusní domácí sušenky – recept

Tyto křehké a lahodné máslové sušenky mají úžasnou máslovou chuť a konzistenci, která se rozplývá v ústech, takže se k nim budete rádi vracet. Jejich příprava zabere 27 minut.

Ingredience na luxusní domácí sušenky

  • 2 šálky mouky (240 g)
  • 1/2 lžičky soli (3 g)
  • 1 hrnek nesoleného másla (227 g)
  • 1/2 hrnku cukru (100 g)
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky vanilkového extraktu (5 ml)
  • 1/3 hrnku pískového cukru

Postup na luxusní domácí sušenky

  1. Máslo, sůl a cukr smíchejte ve stojanovém mixéru s pádlovým nástavcem do světlé a nadýchané pěny.
  2. Za stálého míchání přidejte žloutky. Strany mísy oškrábejte.
  3. Přidejte 2 lžičky vanilkového extraktu.
  4. Přisypejte směs mouky a míchejte, dokud se nespojí.
  5. Těsto rozválejte do tvaru špalíku. Zabalte ho do pečicího papíru nebo igelitu a poté ho alespoň na hodinu zchlaďte v chladničce. Nejlepší způsob, jak zabránit tomu, aby se těsto na dně rozpláclo, je vložit ho do prázdné kartonové role od papírových utěrek.
  6. Jakmile je těsto vychlazené, posypte čistý povrch pískovým cukrem. Těsto rozbalte a obalte v cukru.
  7. Ostrým nožem nakrájejte těsto na stejnoměrně silné plátky.
  8. Sušenky položte na pečicím papírem vyložený plech a pečte při teplotě 175 °C 10-12 minut nebo dokud se okraje jen nezbarví dozlatova.
Sušenky lze obohatit např. kousky čokolády.

Recept – sušenky z másla

Tento recept na sušenky z másla je jednoduchý, ale sušenky jsou nebezpečně návykové. V těstě je zdravá dávka soli, takže není problém sníst 4 nebo 5 kusů, aniž byste se předávkovali solí a cukrem. Podávejte je s šálkem kávy nebo chai latte na namáčení. Sušenky připravíte za 40 minut.

Ingredience na sušenky z másla

  • 2 a půl šálku hladké (univerzální) mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 šálek (2 tyčinky) nesoleného másla, pokojová teplota
  • 2/3 šálku krystalového cukru
  • 1 velké vejce a 1 velký žloutek na potření
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu nebo mandlového extraktu (nepovinné)

Postup na sušenky z másla

  1. Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte dva velké plechy pečicím papírem. Ve středně velké míse prošlehejte mouku a sůl.
  2. Ve středně velké míse ručním mixérem šlehejte máslo a cukr, dokud nebudou světlé a nadýchané, 4 až 5 minut.
  3. Přidejte vejce a mandlový nebo vanilkový extrakt, pokud je používáte, a šlehejte, dokud se nespojí. Postupně přidejte moučnou směs a šlehejte, dokud se nespojí. Těsto rozdělte na polovinu.
  4. V malé misce rozšlehejte žloutek se dvěma lžičkami vody. Na pomoučeném povrchu vyválejte každé těsto rovnoměrně na tloušťku 0,5 cm.
  5. Vykrajujte kolečka pomocí 5 cm vykrajovátek a pokládejte je asi 2,5 cm od sebe na připravené plechy. Pomocí hrotů vidličky vytvořte na sušenkách křížový vzor a poté potřete vrchní části sušenek vaječným krémem.
  6. Pečte 10 až 12 minut, dokud okraje nezačnou zlátnout. Před podáváním zcela vychlaďte.
U domácích máslových sušenek si můžete hrát s příchutěmi (čokoláda či arašídové máslo).

Recept na zdravé sušenky

Snadný recept na máslové sladké sušenky, které chutná jako to z pekárny za zlomek ceny – a bez pocitu viny. Pouhých 41 kalorií.

Ingredience na zdravé sušenky

Sušenky

  • 1 hrnek + 6 lžic (165 g) bílé celozrnné mouky
  • ¾ lžičky kukuřičného škrobu
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 2 lžíce (28 g) nesoleného másla, rozpuštěného a mírně vychladlého
  • 1 velké vejce, pokojová teplota
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky máslového extraktu (aroma)
  • ¼ šálku (60 ml) medu
  • ¾ lžičky vanilkové stévie

Poleva (volitelně)

  • 10 lžiček cukrářského erythritolu
  • 2 lžičky odtučněného mléka

Postup na zdravé sušenky

  1. Mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva a sůl smíchejte ve středně velké míse. V samostatné míse vyšlehejte máslo, vejce, vanilkový extrakt a máslový extrakt. Vmíchejte med a vanilkovou stévii.
  2. Přidejte směs mouky a míchejte, dokud se nespojí. Těsto přeneste doprostřed velkého fólie a vytvarujte z něj obdélník o výšce 2,5 cm. Přikryjte ho dalším velkým plátem fólie. Těsto nechte chladit alespoň 1 hodinu.
  3. Předehřejte troubu na 175 °C a vyložte dva plechy silikonovými podložkami na pečení nebo pečicím papírem.
  4. Těsto na sušenky nechte mezi fóliemi a rozválejte ho na tloušťku 0,3 cm, Lehce poprašte formičky na sušenky a vtlačte je do těsta, přičemž dbejte na to, aby každý tvar ležel co nejblíže svým sousedům, abyste minimalizovali množství nevyužitého těsta.
  5. Nepoužité těsto odlepte od tvarů a položte je na připravené plechy. Nepoužité těsto znovu rozválejte a postup opakujte.
  6. Vykrájené sušenky pečte 8-10 minut při teplotě 175 °C. (Znovu rozválené těsto může vyžadovat o něco kratší dobu.) Před vyklopením na mřížku nechte 5 minut vychladnout.
  7. Pro přípravu polevy smíchejte v malé misce cukrářskou stévii a mléko. Lžičkou ji přendejte do sáčku se zipem a odstřihněte roh. Naneste ji na vychladlé sušenky.
Zdravé máslové sušenky mohou být lahodným doplňkem každého jídelníčku.

Recept na máslové sušenky pro děti

Snižte náklady přípravou těchto snadno vyrobitelných zdravých sušenek pro děti z běžných surovin na pečení. Příprava zabere 40 minut.

Ingredience na máslové sušenky pro děti

  • 3/4 šálku cukru
  • 1/2 šálku změklého másla
  • 1 velké vejce
  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • dekorační posypky

Postup na máslové sušenky pro děti

  1. Troubu rozehřejte na 200 °C.
  2. V míse smíchejte cukr, máslo a vejce. Šlehejte při střední rychlosti a často mísu škrábejte, dokud se dobře nepromísí. Přidejte všechny zbývající přísady kromě posypky, šlehejte při nízké rychlosti a často škrábejte mísu, dokud se dobře nepromísí.
  3. Z těsta vytvarujte kuličky o průměru 2,5 cm. Obalte je v posypce. Položte je 5 cm od sebe na nevymaštěné plechy na sušenky. Lehce je zploštěte dnem sklenice.
  4. Pečte 6-8 minut nebo dokud okraje lehce nezhnědnou. Nechte úplně vychladnout. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.
Společné pečení může být skvělou stmelující aktivitou pro celou rodinu.

K máslovým sušenkám se skvěle hodí zmrzlina ze salka, melounová zmrzlina nebo burákové máslo. Samotné máslové sušenky můžete použít jako základ cheesecaku, včetně borůvkového cheesecaku, jahodového cheesecaku nebo oreo cheesecaku. Vyzkoušejte také ovesné sušenky, nebo veganské ovesné sušenky či halloweenské cukroví a domácí müsli tyčinky.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang