
Tento recept na nadýchané domácí sušenky obsahuje pouhých šest ingrediencí, je snadný, a sušenky, které si díky němu připravíte, budou jednoduše neodolatelné.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 15 minut
- Celkem: 25 minut
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 1 a 1/2 lžíce prášku do pečiva
- 1 lžička krystalového cukru
- 3/4 lžičky soli
- 8 lžic nesoleného másla
- 225 ml polotučného mléka
- 1/2 lžíce rozpuštěného másla, na potření upečených sušenek
Postup
- Připravte si na kostičky nakrájené studené máslo a pomocí mixéru (nebo dvou nožů či vidličky) ho vmíchejte do mouky, dokud nebudou největší kousky másla velké jako hrášek.
- Přidejte najednou 1 šálek polotučného mléka, ze kterého jste odbrali 2 polévkové lžíce a míchejte, dokud se směs nespojí.
- Těsto vyklopte na pomoučený povrch. Pokud se těsto velmi lepí, lehce ho posypte moukou.
- Těsto rozválíme na obdélník, který přeložíme na polovinu a rozválíme na další obdélník. Podruhé těsto přeložte a vyklepněte do obdélníku.
- Ponořte kulaté vykrajovátko na sušenky do mouky a vykrojte 8 sušenek.
- Zbytky vytáhneme a vytvarujeme do obdélníku, ze kterého vykrojíme další 2 sušenky.
- Sušenky položíme na pergamenem vyložený plech 1 cm od sebe a pečeme při teplotě 205 °C 12-15 minut nebo dokud nejsou zlatohnědé a propečené. Ještě horké sušenky potřete 1/2 lžíce rozpuštěného másla.
- Přeneseme je na mřížku, kde je necháme 10 minut vychladnout, a pak je podáváme.