Postupujte krok za krokem podle našeho receptu na tento snadný tvarohový koláč bez vaření – lahodný letní dezert pro všechny příležitosti.

Ingredience

Na korpus:

  • 250 g sušenek
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 vanilkový lusk
  • 600 g plnotučného měkkého sýra
  • 100 g moučkového cukru
  • 284 ml smetany ke šlehání

Na polevu

  • 400 g jahod rozkrojených na poloviny
  • 25 g moučkového cukru

Postup přípravy

Krok 1: Základ připravte tak, že formu o průměru 23 cm s volným dnem vymažete máslem a vyložíte papírem na pečení. Sušenky dejte do plastového sáčku a válečkem je rozdrťte na drobky. Drobky přendejte do mísy a zalijte je rozpuštěným máslem. Důkladně promíchejte, dokud nejsou drobky zcela obalené. Vyklopte je do připravené formy a pevně je přitlačte na dno, aby se vytvořila rovnoměrná vrstva. Dejte na 1 hodinu do chladničky, aby pevně ztuhly.

Krok 2: Vanilkový lusk podélně rozkrojte na polovinu, špičku nechte neporušenou, aby obě poloviny zůstaly spojené. Podržte špičku lusku a vyškrábněte semínka pomocí hřbetu kuchyňského nože.

Krok 3: Nalijte dvojitou smetanu do mísy a šlehejte ji elektrickým mixérem, dokud nezačne houstnout do měkkých špiček. Měkký sýr, moučkový cukr a vanilková semínka dejte do samostatné mísy a 2 minuty šlehejte elektrickým mixérem, dokud nebude hladký a nezačne houstnout; zřídne a pak začne opět houstnout. Přilijte smetanu a vmíchejte ji do měkkého sýra.

Je důležité, aby byla dostatečně náplň hustá, aby držela tvar, když z ní vyklopíte lžíci dnem vzhůru. Pokud není dostatečně hustá, pokračujte ve šlehání. Lžící nanášejte na piškotový základ, začněte od okrajů a postupujte směrem dovnitř, přičemž dbejte na to, aby se v něm netvořily vzduchové bubliny. Hřbetem dezertní lžičky nebo stěrky uhlaďte vrchní část cheesecaku dolů. Nechte přes noc ztuhnout v chladničce.

Krok 4: Asi 30 minut před podáváním uveďte cheesecake do pokojové teploty. Dort přendejte na servírovací talíř a odstraňte podkladový papír a základnu. Polovinu jahod rozmixujte v mixéru nebo kuchyňském robotu s moučkovým cukrem a 1 lžičkou vody a poté je přeceďte. Zbylé jahody naskládejte na dort a přelijte je pyré.

Tipy pro ještě lepší výsledek

Základna neztuhla?

Aby základ správně ztuhl, musí se rozpuštěné máslo důkladně promíchat se sušenkovými drobky. Ujistěte se také, že jste ho před přidáním náplně nechali alespoň 1 hodinu ztuhnout v lednici, aby se drobky nepromíchaly do měkké sýrové směsi.

Náplň neztuhla?

Tvarohový koláč možná potřeboval více času v chladničce. Směs by měla být zpočátku poměrně pevná, ale dlouhé chlazení (nejlépe přes noc) je nezbytné, aby náplň dobře ztuhla.

Chcete vyzkoušet jinou příchuť?

Citron: Místo vanilkových semínek vyšlehejte jemně nastrouhanou kůru a šťávu ze 2 citronů s měkkým sýrem a moučkovým cukrem. Navrch dejte citronový tvaroh a nechte vychladnout. 

Maliny: Vyměňte jahody za čerstvé maliny. 

Maracuja a mango: Z dužiny 4 maracují připravíme lahodnou omáčku, kterou podle chuti osladíme trochou moučkového cukru. Tvarohový koláč posypeme nakrájeným mangem, přelijeme omáčkou a posypeme několika semínky maracui.

Nemůžete dort vyndat z formy?

Pokud se vám dort špatně vyndavá z formy, nechte ho ještě chvíli odležet nebo vytřete vnější stranu formy teplou utěrkou. Tím se okraje zahřejí a měly by umožnit snadné vyjmutí formy.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang