Klasický mrkvový dort ozdobte lahodnou polevou a nasekanými vlašskými nebo pekanovými ořechy. Podávejte jako sladkou pochoutku k šálku čaje kdykoliv během dne.

Příprava

  • Příprava: 35 minut
  • Doba pečení: 30 minut + chlazení
  • Obtížnost: Snadné
  • Počet porcí: 10-12

Ingredience

  • 230 ml rostlinného oleje + na vymazání formy
  • 100 g bílého jogurtu
  • 4 velká vejce
  • 1,5 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 pomeranče zbaveného kůry
  • 265 g hladké mouky
  • 335 g světlého cukru
  • 2,5 lžičky mleté skořice
  • 1/4 čerstvého jemně nastrouhaného muškátového oříšku
  • 265 g nastrouhané mrkve
  • 100 g rozinek
  • 100 g vlašských nebo pekanových nahrubo nasekaných ořechů (volitelné)

Na polevu

  • 100 g mírně osoleného změklého másla
  • 300 g moučkového cukru
  • 100 g měkkého sýra

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C (horkovzdušnou) nebo 160 °C (plynovou). Dno a boky dvou 20 cm dortových forem vymažeme olejem a vyložíme pečícím papírem. Ve džbánu vyšleháme olej, jogurt, vejce, vanilku a kůru. V míse smícháme mouku, cukr, skořici a muškátový oříšek s pořádnou špetkou soli. Případné hrudky cukru vymačkáme skrz prsty a několikrát mísou zatřeseme, aby se hrudky dostaly na povrch.
  2. Přidáme mokré přísady k suchým spolu s mrkví, rozinkami a polovinou ořechů, pokud je používáme. Dobře promícháme a rozdělíme do forem.
  3. Pečeme 25-30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu dortu není čistá. Pokud se na špejli stále lepí mokrá směs, vratíme jej na 5 minut zpět do trouby a poté znovu zkontrolujeme. Necháme dorty v obou formách vychladnout.
  4. Máslo a cukr vyšleháme dohromady do hladké polevy. Přidáme polovinu měkkého sýra a znovu vyšleháme, poté přidáme zbytek (přidáváním po troškách zabráníme rozdělení polevy). Vyjmeme dorty z forem a spojíme je polovinou polevy. Navrch naneseme zbývající polevu a posypeme zbylými ořechy. V lednici vydrží až 5 dní. Nejlépe se jí při pokojové teplotě.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang