
Klasický mrkvový dort ozdobte lahodnou polevou a nasekanými vlašskými nebo pekanovými ořechy. Podávejte jako sladkou pochoutku k šálku čaje kdykoliv během dne.
Příprava
- Příprava: 35 minut
- Doba pečení: 30 minut + chlazení
- Obtížnost: Snadné
- Počet porcí: 10-12
Ingredience
- 230 ml rostlinného oleje + na vymazání formy
- 100 g bílého jogurtu
- 4 velká vejce
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 pomeranče zbaveného kůry
- 265 g hladké mouky
- 335 g světlého cukru
- 2,5 lžičky mleté skořice
- 1/4 čerstvého jemně nastrouhaného muškátového oříšku
- 265 g nastrouhané mrkve
- 100 g rozinek
- 100 g vlašských nebo pekanových nahrubo nasekaných ořechů (volitelné)
Na polevu
- 100 g mírně osoleného změklého másla
- 300 g moučkového cukru
- 100 g měkkého sýra
Postup
- Předehřejeme troubu na 180 °C (horkovzdušnou) nebo 160 °C (plynovou). Dno a boky dvou 20 cm dortových forem vymažeme olejem a vyložíme pečícím papírem. Ve džbánu vyšleháme olej, jogurt, vejce, vanilku a kůru. V míse smícháme mouku, cukr, skořici a muškátový oříšek s pořádnou špetkou soli. Případné hrudky cukru vymačkáme skrz prsty a několikrát mísou zatřeseme, aby se hrudky dostaly na povrch.
- Přidáme mokré přísady k suchým spolu s mrkví, rozinkami a polovinou ořechů, pokud je používáme. Dobře promícháme a rozdělíme do forem.
- Pečeme 25-30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu dortu není čistá. Pokud se na špejli stále lepí mokrá směs, vratíme jej na 5 minut zpět do trouby a poté znovu zkontrolujeme. Necháme dorty v obou formách vychladnout.
- Máslo a cukr vyšleháme dohromady do hladké polevy. Přidáme polovinu měkkého sýra a znovu vyšleháme, poté přidáme zbytek (přidáváním po troškách zabráníme rozdělení polevy). Vyjmeme dorty z forem a spojíme je polovinou polevy. Navrch naneseme zbývající polevu a posypeme zbylými ořechy. V lednici vydrží až 5 dní. Nejlépe se jí při pokojové teplotě.