Jedná se o klasický cheesecake s krustou z grahamových sušenek a vysokými boky. Je bohatý, hutný a lehký zároveň a poslouží malé armádě.

Podle tohoto receptu musíte cheesecake velmi dobře zabalit do alobalu a poté ho upéct ve vodní lázni – což jednoduše znamená, že zabalený cheesecake postavíte do zapékací misky nebo jiné velké nádoby a do vnější nádoby přidáte několik centimetrů vroucí vody.

TIP: Pokud z jakéhokoliv důvodu nechcete nebo nemůžete péct, můžete vyzkoušet nepečený cheesecake.

Proč tolik povyku? Tady je důvod:

Vlhkost: V troubě je velmi suché prostředí, které na vnější straně pečeného výrobku vytváří kůrku. To je obyčejně dobrá věc, ale u cheesecaku chceme, aby jeho povrch zůstal měkký – ne aby se na něm vytvořila kůrka. Vodní lázeň přidává do vzduchu vlhkost, čímž vytváří vlhké prostředí a zabraňuje vysychání koláče nebo tvorbě prasklin.

Rovnoměrný, stálý ohřev: Pro dosažení dokonale krémové, sametové struktury cheesecaku chceme co nejvíce kontrolovat rychlost pečení. Nechceme, aby se vejce a mléčné výrobky vařily příliš rychle nebo příliš pomalu. Ponoření pánve do vodní lázně pomůže dosáhnout tohoto cíle.

Co když nechcete použít vodní lázeň? Jistě, to je v pořádku! Riskujete však více prasklin na povrchu cheesecaku a poněkud sušší texturu.

Jak poznat, že je cheesecake upečený?

Po dokončení pečení by měl vnější kruh cheesecaku vypadat mírně nafouknutý a ztuhlý, ale vnitřní kruh by se měl ještě trochu pohupovat jako želé po ztuhnutí.

Nedopečený cheesecake: Pokud se vnější kruh stále houpe nebo pokud se prostřední kruh spíše houpe (jako by pod povrchem byla ještě tekutina), pokračujte v pečení a kontrolujte cheesecake přibližně každých pět minut.

Přepálený cheesecake: Pokud se střed cheesecaku začne nafukovat nebo se objeví praskliny, okamžitě začněte cheesecake chladit. Zlatavé skvrnky nebo malé praskliny nebudou mít vliv na chuť.

Co dělat, když cheesecake popraská?

Praskliny, které se objeví ihned po dopečení cheesecaku, jsou známkou toho, že se cheesecake trochu přepekl, nebo že jste vynechali vodní lázeň. Praskliny, které se objeví po vychladnutí, jsou známkou toho, že cheesecake vychladl příliš rychle.

Praskliny však nejsou známkou neúspěchu ani neznamenají, že cheesecake nebude dobře chutnat. Jsou většinou kosmetické. Když povrch cheesecaku pokryjete zakysanou smetanou nebo jinou polevou, krásně je skryjete.

Cheesecake podávejte chlazený nebo při pokojové teplotě

Cheesecake se má podávat vychlazený nebo při pokojové teplotě, především proto, že teprve po vychladnutí a úplném ztuhnutí získá sametovou, hedvábnou strukturu. Pokud cheesecake nakrájíte ještě teplý z trouby, bude jeho konzistence velmi tuhá a poněkud pudinková. Ve skutečnosti potřebuje jen čas na vychladnutí!

Cheesecake podávejte rovnou z lednice nebo ho před podáváním nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pokud máte raději cheesecake teplý, doporučuji ho podávat buď s teplou omáčkou, nebo ohřívat jednotlivé plátky v mikrovlnné troubě.

Jak dlouho cheesecake vydrží?

Cheesecake můžete připravit až tři dny před plánovaným podáváním. Uchovávejte ho v přikryté pružinové formě v chladničce až do doby podávání. S přidáním zakysané smetany nebo jiné polevy počkejte až na podávání.

Zbytky vydrží v lednici asi pět dní. Cheesecake můžete také zmrazit až na měsíc, aby měl co nejlepší chuť.

Způsoby, jak dozdobit cheesecake

Zkuste porci cheesecaku pokapat teplou čokoládovou nebo karamelovou omáčkou. Nebo se pusťte do ovocné omáčky – svařte několik šálků mražených borůvek s několika lžícemi cukru, až vznikne džemovitá omáčka.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 2 hodiny 40 minut
  • Chlazení: 4 hodiny
  • Celkem: 7 hodin

Servírování 16 porcí. Pro tento recept budete potřebovat kulatou pružinovou formu o rozměrech 23 x 8 cm.

Ingredience

Na krustu:

  • 15 grahamových sušenek
  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 60 g nesoleného rozpuštěného másla (pokud použijete solené máslo, vynechejte špetku soli)

Na náplň:

  • smetanový sýr o pokojové teplotě 900 g
  • 270 g cukru
  • špetka soli
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 4 velká vejce při pokojové teplotě
  • 160 ml zakysané smetany, při pokojové teplotě
  • 160 ml tučné smetany


Na polevu ze zakysané smetany:

  • 475 ml zakysané smetany
  • 135 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu


Na malinovou omáčku:

  • 340 g čerstvých malin
  • 100 g cukru
  • 120 ml vody

Pokyny

Krusta

Předehřejte troubu na 175 °C, rošt umístěte do spodní části trouby. V kuchyňském robotu rozmixujte grahamové sušenky na jemno. Vložte je do velké mísy a promíchejte s cukrem a solí. Vmíchejte rozpuštěné máslo.

Použijte kulatou pružinovou formu o rozměrech 23 x 8 cm. Drť ze sušenek vmačkejte prsty na dno formy, dokud se nevytvoří rovnoměrná vrstva s mírným vyvýšením podél vnitřních okrajů formy.

Vložte formu na plech a pečte při teplotě 175 °C po dobu 10 minut. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Snižte teplotu v troubě na 160 °C. Zatímco se korpus chladí, můžete začít s přípravou náplně. Počkejte, až krusta vychladne, a zabalte formu do alobalu.

Třikrát zabalte formu do silné fólie. Připravte formu pánev tak, aby do ní během pečení nevtékala voda. Na rovnou plochu položte velký čtverec silného alobalu o rozměrech 45 x 45 cm. Formu položte doprostřed alobalu. Jemně obalte strany formy. Dbejte na to, aby se ve fólii nevytvořily žádné mezery.

Pokud by vznikly otvory, voda by se dostala do formy a zničila by krustu. Pod formu položte druhý velký čtverec fólie a postup opakujte, přičemž jemně ohněte fólii kolem formy a přitiskněte. Pro trojnásobnou bezpečnost zopakujte postup s třetí vrstvou silné fólie.

Příprava tvarohového koláče

  • Vyšlehejte smetanový sýr – smetanový sýr nakrájejte na kousky a vložte do mixéru. Mixujte po dobu 4 minut, dokud sýr nebude hladký, měkký a krémový. Přidejte cukr a šlehejte další 4 minuty.
  • Přidejte sůl, vanilku, pak vejce a nakonec zakysanou smetanu – přidejte sůl a vanilku a míchejte, dokud se nezapracují. Přidejte vejce, jedno po druhém, a po každém přidání míchejte 30 sekund při nízkých otáčkách. Nezapomeňte setřít stěny mísy se všemi silnějšími kousky smetanového sýra.
  • Přidejte hustou smetanu a míchejte na nízkých otáčkách, dokud se nespojí.
  • Připravte formu a vroucí vodu – do velké, vysoko položené zapékací mísy vložze formu zabalenou do alobalové fólie. Připravte 2 litry vroucí vody.
  • Nalijte náplň do formy. Na spodní vrstvu grahamových sušenek nalijte do formy tvarohovou náplň. Povrch uhlaďte gumovou stěrkou. Vložte pekáč s formou do trouby na spodní rošt.
  • Opatrně nalijte horkou vodu do zapékací mísy – aniž byste se dotýkali horké trouby, opatrně nalijte horkou vodu do pekáče, abyste vytvořili vodní lázeň pro cheesecake, a nalévejte ji, dokud voda nedosáhne do poloviny stěny formy. Pečte při 160 °C po dobu 1 a půl hodiny.
  • Vypněte troubu a nechte koláč uvnitř vychladnout – vypněte troubu a pootevřete dvířka trouby o 2 centimetry. Nechte cheesecake v troubě vychladnout, protože trouba chladne další hodinu. Toto mírné chlazení pomůže zabránit popraskání povrchu cheesecaku.
  • Cheesecake vychlaďte v lednici – vrchní část cheesecaku opatrně zakryjte fólií, aby se nedotýkala cheesecaku. Chlaďte v chladničce minimálně 4 hodiny nebo přes noc.

Dokončení a podávání cheesecaku

Připravte polevu ze zakysané smetany:
Vložte zakysanou smetanu do středně velké mísy. Přidejte moučkový cukr a vanilku a promíchejte do hladka. Chlaďte, dokud nebudete připraveni dort podávat.

Připravte malinovou omáčku:
Maliny, cukr a vodu dejte do malého hrnce a rozmačkejte je šťouchadlem na brambory. Za stálého šlehání zahřívejte na střední teplotu asi 5 minut, dokud omáčka nezačne houstnout. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.

Připravte cheesecake k podávání:
Vyndejte cheesecake z chladničky. Odstraňte fólii ze stěn formy a položte dort na servírovací mísu. Mezi okrajem dortu a formou projeďte tupým nožem. Okraje formy nahřejte fénem, což usnadní vyjmutí dortu. Otevřete západku pružinové formy, opatrně formu otevřete a zvedněte ji.

Výživové údaje – na jednu porci

  • 468 kalorií
  • 35 g tuku
  • 33 g sacharidů
  • 7 g bílkovin
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang