dezerty-s-jogurtem-a-ovocem-za-5-minut-recept

Hledáte recept na zdravý, chutný, snadný a rychlý dezert? Můžete vyzkoušet tyto báječné ovocné zákusky s jogurtem, které snadno připravíte během několik málo minut.

Jogurtové dezerty jsou ideální volbou pro zdravější mlsání. Jogurt je plný bílkovin, vápníku a probiotik, takže se výborně hodí pro svačinu nebo dezert. Navíc je všestranně použitelný a snadno se začleňuje do různých chutných receptů.

Jogurtové dezerty, od závinů z jogurtového těsta až po jogurtové muffiny a lívance, jistě uspokojí váš mlsný jazýček a dodají vám potřebnou výživu jako třeba řez Babiččina pohádka.

Ingredience na ovocné zákusky s jogurtem

  • 3 hrnky vanilkového jogurtu
  • 1 hrnek čerstvých nebo rozmrazených mražených jahod ve šťávě
  • 2 hrnky čerstvých ostružin, malin nebo borůvek
  • 1 hrnek kvalitního müsli

Postup na ovocné zákusky s jogurtem

  1. Na dno 4 vysokých sklenic navrstvěte 1/3 kelímku vanilkového jogurtu.
  2. Rozmrazené jahody a šťávu smíchejte s čerstvými bobulemi.
  3. Střídejte vrstvy ovoce a müsli s jogurtem, dokud nejsou sklenice naplněné až po okraj. Dezerty podávejte ihned, aby granola zůstala křupavá.

Bílý jogurt – recepty s jogurtem

Bílý jogurt se vyrábí z kravského mléka a kultury bakterií mléčného kvašení, které mléko zkvašují a dodávají mu jemně kyselou chuť. Mléko se zahřívá a chladí na správnou teplotu, aby bakterie mohly vykonávat svou práci. Tento proces také pomáhá jogurt zahustit a dát mu charakteristickou krémovou strukturu.

Bílý jogurt je vynikajícím zdrojem bílkovin a vápníku, takže je ideální svačinkou pro ty, kteří chtějí budovat svaly nebo udržovat silné kosti. Je také plný probiotik, což jsou prospěšné bakterie, které pomáhají podporovat zdraví trávicího traktu. Tato probiotika mohou také pomoci zlepšit váš imunitní systém.

Bílý jogurt je neuvěřitelně všestranný a skvěle se hodí do koktejlů, salátů a pečiva. Lze ho také použít jako zálivku na ovesnou kaši, do jogurtových misek a dalších pokrmů. Má lehce pikantní chuť, která se dobře kombinuje se sladkým ovocem a křupavou granolou.

Z ovoce připravte pyré a ozdobte jím krémový moučník.

Ovocné zákusky

Jogurt je jako stvořený pro přípravu rychlých zákusků s ovocem a dalšími surovinami, fantazii se meze nekladou. Skvěle budou fungovat rozdrobené máslové sušenky, čerstvé i kompotované ovoce, oříšky nebo třeba čokoláda. Velice efektivní jsou takové dezerty servírované ve skleničce, kde vyniknou jednotlivé vrstvy.

TIP: Úplně nejrychlejším dezertem je ovoce v čokoládě, které vykouzlíte doslova během pár minut.

Časově trochu náročnější jsou pečené zákusky, kdy se na vrstvu korpusu nanese krém a na to pak opět čerstvé, kompotované, ale i mražené ovoce. Když vše nakonec zalijete želatinou, výsledek vás i vaše strávníky nadchne.

Kdo nemá rád celé kousky ovoce, může připravit ovocné pyré a to zamíchat do krému, případně s ním připravit želatinu, zákusek poté vypadá více elegantněji.

Mangovo-mučenkový dezert do skleničky – recept

K přípravě tohoto exotického dezertu, který je nenáročnou tečkou za jídlem, budete potřebovat jen čtyři ingredience.

Ingredience na mangovo-mučenkový dezert do skleničky

  • 2 velká zralá manga
  • 4 mučenky rozkrojené na poloviny
  • 300 g řeckého jogurtu (pokud chcete, použijte nízkotučný)
  • šťáva z 1 limetky

Postup na mangovo-mučenkový dezert do skleničky

  1. Mango oloupejte pomocí škrabky na zeleninu. Jedno z nich nakrájejte na malé kostičky. Odložte stranou.
  2. Ze zbývajícího manga odkrojte dužinu a pecku, dužinu pak rozmačkejte na pyré v mixéru. Ze 2 půlek mučenky vymačkejte semínka a smíchejte je s mangovým pyré.
  3. Podle chuti přidejte limetkovou šťávu. Ovocné pyré jemně proložte jogurtem a polovinou nakrájeného manga.
  4. Rozdělte do 4 sklenic a doplňte zbývajícím mangem nakrájeným na kostičky. Před konzumací přikryjte a nechte 30 minut chladit. Při podávání vydlabejte na vrchol skleniček semínka ze zbývající mučenky.
Jako základ jogurtových dezertů vám skvěle poslouží například máslové sušenky.

Dezert z jogurtu – jogurtový dezert – jogurtová panna cotta – recept

Tato jemná panna cotta s posypem z křupavého popcornu je dokonalým dezertem pro slavnostní večeři. Meruňky dodají pokrmu karamelovou příchuť.

Ingredience na dezert z jogurtu

  • 2 a ½ plátku želatiny
  • 175 g smetany ke šlehání
  • 175 g mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 350 g jogurtu
  • 100 g meruněk (nebo nesířených sušených meruněk), rozpůlené
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 tyčinka skořice
  • ½ lžíce rostlinného oleje
  • 50 g kukuřice na popcorn
  • 25 g rozpuštěného másla

Postup na dezert z jogurtu

  1. Den předem smíchejte meruňky s cukrem, skořicí a 300 ml vody a nechte je namočit.
  2. Pro přípravu panna cotty namočte želatinu na 5 minut do studené vody. Mezitím zahřejte smetanu, mléko a cukr na mírném ohni a míchejte, dokud se tekutina nezačne vařit, ale nebude se vařit.
  3. Želatinu vymačkejte a vmíchejte do horké tekutiny, aby se rozpustila. Přes sítko přelijte do mísy. Vmíchejte jogurt a nalijte do šesti malých mističek. Chlaďte 3-4 hodiny nebo přes noc.
  4. Druhý den povařte meruňkovou směs v hrnci, dokud se voda nezredukuje a meruňky nebudou lepkavé a měkké. Pokud jsou meruňky stále tuhé, přidejte dalších 300 ml vody a znovu zredukujte množství. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  5. Ve velkém hrnci s pokličkou rozehřejte na středním plameni 1 lžíci oleje. Když se rozpálí, přidejte kukuřici a přikryjte pokličkou.
  6. Držte pánev za rukojeť a pokličku, a když uslyšíte první prasknutí, pomalu pánví zatřeste. Když praskání utichne, stáhněte pánev z ohně, přidejte rozpuštěné máslo a osolte.
  7. Při podávání položte meruňky na panna cottu v mističce a přidejte popcorn.

Moučník z bílého jogurtu – medový jogurtový cheesecake – recept

Tento zdravý medový cheesecake s řeckým jogurtem je ten nejlepší zdravý dezert na léto. Je vyroben z nízkotučných surovin, bez rafinovaného cukru a má méně než 200 kalorií na kousek.

Ingredience na moučník z bílého jogurtu

  • 400 g plnotučného řeckého jogurtu
  • 490 g nízkotučného sýra Ricotta
  • 170 g rozdrobených grahamových sušenek
  • 76 g rozpuštěného másla nebo margarínu
  • 85 g medu (nejlepší je čirý, tekutý med)
  • 1 velké vejce
  • kůra z 1 citronu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • med a vlašské ořechy na podávání

Postup na moučník z bílého jogurtu

  1. Řecký jogurt a ricottu smíchejte ve střední míse, dokud se dobře nespojí.
  2. Vyložte cedník plátnem nebo kávovým filtrem. Směs jogurtu a sýra přidejte do cedníku nad mísu a přikryjte ji plastovou fólií.
  3. Vložte do lednice na noc, aby ze směsi jogurtu a sýra odtekla přebytečná voda.
  4. Druhý den předehřejte troubu na 160 °C.
  5. V míse smíchejte grahamové sušenky a rozpuštěné máslo nebo margarín a vtlačte je na dno kulaté formy. Odložte stranou.
  6. Ve velké míse smíchejte přes noc odkapanou směs jogurtu a sýra (vodu v míse pod ní vylijte) s medem, vejcem, citronovou kůrou a vanilkou. Dobře promíchejte, dokud se nespojí.
  7. Jogurtovou směs nalijte na připravený korpus a několikrát poklepejte na pult, aby se povrch uhladil.
  8. Pečte při teplotě 160 °C po dobu 30 minut nebo dokud není koláč ztuhlý (po upečení by se měl střed koláče trochu pohupovat).
  9. Před podáváním nechte 4 hodiny nebo přes noc v chladničce a posypte medem a trochou drcených vlašských ořechů.
Jogurt se skvěle hodí i k přípravě krémové náplně do cheesecaku.

Ovesné sušenky z jogurtu – recept

Tyto zdravé ovesné sušenky z řeckého jogurtu se snadno připravují z mouky, ovesných vloček, muškátového oříšku a řeckého jogurtu a jsou tak syté, že vám stačí jen pár kousků ke zdravé svačině.

Ingredience na ovesné sušenky z jogurtu

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 a 1/4 hrnku ovesných vloček
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku, čerstvě nastrouhaného
  • špetka soli
  • 1 hrnek řeckého jogurtu
  • 1 rozšlehané vejce

Postup na ovesné sušenky z jogurtu

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Ve velké míse smíchejte suché přísady.
  3. V menší míse smíchejte řecký jogurt a vejce. Smíchejte mokré a suché přísady.
  4. Pomocí naběračky umístěte sušenky cca 3 cm od sebe na vymaštěný plech.
  5. Pečte 10 minut a servírujte ke kávě.

Jogurtová buchta – buchta z jogurtu – jogurtové těsto – recept

Citronová jogurtová buchta je buchta, která používá skutečné a originální ingredience a jejíž příprava je nesmírně rychlá a snadná. Má komplexní, ale příjemnou chuť jogurtu, citronu a vanilky dohromady.

Můžete ji připravit, když spěcháte, nebo je recept vhodný použít k tomu, abyste naučili péct své děti, protože je velmi šetrný.

Struktura této buchty je zcela jedinečná; okraje se upečou křupavé, sladké a karamelizované a chutnají jako máslové sušenky přímo z trouby, zatímco vnitřek zůstává vlhký a lahodný. Nikdo nikdy neuhodne, jak snadná je příprava.

Ingredience na jogurtovou buchtu

  • 150 g cukru
  • 1 lžíce citronové kůry kůra z 1 středně velkého citronu
  • 120 g jogurtu
  • 110 g oleje
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 680 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • Špetka soli

Postup na jogurtovou buchtu

  1. Vymažte si formu na biskupský chlebíček a dejte ji stranou.
  2. Smíchejte cukr a citronovou kůru. Poté prsty vmasírujte kůru do cukru.
  3. K cukru a kůře přidejte jogurt, olej, vejce a vanilku a míchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.
  4. V samostatné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  5. Smíchejte suché přísady s mokrými a směs nalijte do připravené formy.
  6. Pečte při 180 °C 45 až 50 minut nebo dozlatova.

Bábovka z bílého jogurtu – buchta s jogurtem – recept

Nadýchaná bábovka s jogurtem má výhodu v tom, že její těsto nikdy není suché. Použít můžete jakýkoliv jogurt, který doma v lednici právě objevíte. Je jedno, zda to bude bábovka z bíleho jogurtu, ovocný nebo třeba tvarohový jogurt.

Ingredience na bábovku z bílého jogurtu

  • 100 g oleje
  • 3 vejce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 200 g cukru krystal
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g jogurtu

Postup na buchtu s jogurtem

  1. Do větší mísy si dáme mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr i cukr krystal.
  2. Lehce promícháme a přidáme i ostatní suroviny, jogurt, vajíčka a olej.
  3. Všechny suroviny dobře promícháme a vypracujeme tak hladké těsto. Práci si můžeme ulehčit tím, že těsto zpracujeme za pomoci robota či mixéru. Jde to ale pěkně i ručně.
  4. Troubu si necháme předehřát na 180 stupňů a mezitím si připravíme formu na bábovku.
  5. Opět můžeme vymazat tukem a vysypat moukou či kokosem, silikonové formy se ale vymazávat nemusí, bábovka půjde i tak pěkně vyklopit.
  6. Těsto nalijeme do formy a pečeme při 180 stupních asi 40 minut, průběžně kontrolujeme špejlí, zda je bábovka hotová.

S bílým jogurtem můžete vykouzlit hotové zázraky. Nechte se překvapit jemnou chutí a připravte si sladké mámení v podobě bábovky z jogurtu, košíčků s ovocem a jogurtem nebo jogurtových sušenek.

Tyto recepty si zkrátka zamilujete a zjistíte, že jogurt rozhodně není jen snídaňová záležitost společně s müsli, ale že s ním připravíte lahodné a rychlé zákusky.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang