Závin z jogurtového těsta – varianta štrůdlu z Hery a bez tuku

DezertyDezerty, zákusky a poháryMoučníkyŠtrúdlyZáviny a rolády
závin z jogurtového těsta

Namísto klasického závinu nebo štrúdlu z listového těsta vyzkoušejte naše recepty na záviny z jogurtové těsta. Náplň závinu si zvolíte dle své chuti – můžete použít jablka se skořicí, mák nebo tvaroh.

Závin je mnohem jednodušší připravit zcela od nuly, než si myslíte. Tyto tradiční recepty na závin z jogurtového těsta s vločkovou krustou a kořeněnou jablečnou náplní vaše hosty jistě nadchne.

Podávejte ho s vanilkovou zmrzlinou nebo vanilkovou omáčkou a máte ten nejlahodnější podzimní a zimní dezert, který si všichni zamilují. Stačí dezert doplnit Chai latte a bude to dokonalé!

TIP: Můžete také vyzkoušet recept na šneky z listového těsta, jablečné šátečky nebo další recepty z ovesných vloček.

Odkud pochází jablečný závin?

Věděli jste, že jablečný závin není ve skutečnosti německé pečivo? Pochází z Rakouska a je oblíbený v mnoha zemích Evropy, které kdysi patřily k Rakousku-Uhersku.

Německo nebylo součástí této říše, avšak mnoho oblíbených rakouských jídel, jako je Kaiserschmarrn nebo Apfelstrudel, je díky blízkosti Rakouska také součástí bavorské kuchyně.

Jaké druhy jablek použít na závin z jogurtového těsta?

Ideální je směs kyselých a sladkých jablek, která Vám poskytne úžasný chuťový profil a trochu rozmanitosti v každém soustu.

  • Jablka Granny Smith – jsou kyselá a dobře snášejí pečení.
  • Jablka Honeycrisp – jsou skvělá na svačinu díky své pevné a křupavé struktuře, hodí se i na pečení, protože dobře drží a mají sladkou chuť.
  • Jablka Pink Lady – jsou také skvělá jablka na svačinu, jsou křupavá a mají dobrou kombinaci sladké a trpké chuti.
  • Jablka Braeburn – se obvykle dají snadno sehnat, jsou křupavá, mají výraznou chuť a dobře se udržují při pečení, aniž by se rozbředla.
  • Jablka odrůd Gala a Golden Delicious – jsou obvykle také docela dobře dostupná, mají jemnější chuť a dobře se udržují v troubě.
jogurtový závin
Jablečný závin z jogurtového těsta je tradičním podzimním dezertem, který si vychutná každý.

Závin z jogurtového těsta – recept

Zkuste tento jedinečný recept na závin z jogurtového těsta. Jako náplň zvolte jablka nebo mák. Makovou náplň do listového těsta? Ano! Skvělá kombinace máku s hruškami a třešněmi vždy získá bod navíc u jedlíků.

Ingredience na závin z jogurtového těsta

Na jogurtové těsto:

  • 200 g bílého jogurtu
  • 280 g hladké špaldové mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 30 g ghí /nebo klasického másla
  • 1 vejce na potření

Na jablečnou náplň:

  • 4 jablka
  • 1 lžíce skořice
  • hrst rozinek
  • hrst ořechů
  • 1 lžíce kokosového cukru
  • 5 lžic ovesných vloček

Na makovou náplň:

  • 80 g mletého máku
  • 1 hruška
  • 1 lžička skořice
  • 200 ml vody
  • 2 lžíce ovesné smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • hrst třešní
  • 5 lžic vloček

Postup na závin z jogurtového těsta

  1. V míse smícháte hladkou špaldovou mouku se špetkou soli a citronovou kůrou. Kůru použijte buď sušenou nebo čerstvě nastrouhanou z bio citronu.
  2. K sypké směsi přidáte jogurt a změklé máslo a začnete vypracovávat těsto. Začnete vařečkou a ve chvíli, kdy se Vám všechny ingredience spojí, přesypte těsto na vál a pořádně ho vypracujte rukama. Vznikne hladké pružné těsto, které zabalíte do folie a dáte odpočívat do lednice.
  3. Mezitím si připravíte náplně. Začněte makovou, protože zabere víc času. Do hrnce nasypte mák, zalijete vodou a přiveďte k varu. K máku přidáte nastrouhanou zralou hrušku a necháte společně dusit, dokud se hruška nerozvaří a mák nezačne mít konzistenci husté kaše.
  4. V průběhu varu ochutíte mák skořicí a vanilkovým extraktem. Ve chvíli, kdy maková náplň zhoustne, vmícháte na zjemnění ovesnou smetanu (klidně použijte jakoukoli jinou) a nechte povařit a poté pořádně vychladnout.
  5. Jablka oloupete, nastrouháte na hrubém struhadle, smícháte se skořicí, cukrem, rozinkami a posekanými ořechy. Pokud nechcete zaneřádit více nádobí, nastrouhejte jablka přímo na rozválené těsto a všechny ostatní ingredience sypte až na ně a výsledek je taky skvělý.
  6. Když máte připravené obě náplně, vyndáte z lednice těsto a rozdělte jej na dvě poloviny. Z každého vyválejte na pomoučněném vále tenký plát, který posypete jemnými ovesnými vločkami. Nasají do sebe tekutinu a závin vám tak nepraskne/nevyteče.
  7. Do středu rozváleného těsto rozprostřete náplň a smotejte. Na makovou náplň nezapomeňte rozprostřít vypeckované třešně, s mákem jsou totiž naprosto skvělé.
  8. Hotové záviny přeneste opatrně na plech, na několika místech jen propíchněte vidličkou a potřete rozšlehaným vejcem. Pečete do zezlátnutí, cca 30 minut na 180 °C.

Jogurtový švestkový koláč s mákem

Máte na své zahrádce velkou úrodu švestek? Vyzkoušejte tento výtečný recept na jogurtový švestkový koláč, který perfektně sedne k horkému latte.

Ingredience na jogurtový švestkový koláč s mákem

  • 4 vejce
  • 400 ml bílého jogurtu
  • 180-200 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 10 lžic rozpuštěného másla
  • 360 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 50 g máku (nemletého)
  • Švestky
  • 120 g polohrubé mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 80 g másla

Postup na jogurtový švestkový koláč s mákem

  1. Nejprve si připravte posypku na koláč. V misce smícháte mouku, cukr a na kousky nakrájené máslo.
  2. Švestky omyjte, rozkrojte na půl a vypeckujte. Připravte těsto na koláč.
  3. V míse promícháte vejce s jogurtem, cukrem a vanilkovým cukrem.
  4. Pomalu vmíchávejte i zchladlé rozpuštěné máslo. Do druhé mísy prosejte mouku, vmíchejte prášek do pečiva a mák.
  5. K tekutým surovinám po částech vmíchejte moučnou směs a vznikne krásně hladké těsto.
  6. Připravte si plech o rozměru cca 30×40 cm, který vyložte pečicím papírem.
  7. Těsto vlijte na plech, rozetřete a přidejte rozpůlené švestky slupkou dolů. Na závěr celý koláč posypte drobenkou a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů přibližně 50 minut.
Jablečný závin z hery
Díky jogurtu je těsto na závin dokonalé křehké a velmi podobné listovému těstu.

Těsto na štrůdl z Hery – recept

Dokonalý recept na křehký závin se sladkými jablíčky a jemnými tóny skořice. Skvělý podzimní dezert připravíte za chvíli, podávejte s horkou čokoládou.

Ingredience na těsto na štrůdl z Hery

  • 400 g hladké mouky
  • 1 celá Hera
  • 2 žloutky
  • Špetka soli
  • 3 lžíce studené vody
  • 2 lžíce octa
  • 12 jablek
  • 120 g rozehřátého másla
  • Cukr
  • Skořice
  • Rozinky, ořechy

Postup na těsto na štrůdl z Hery

  1. Mouku smícháte se špetkou soli a nastrouháte do ní na struhadle Heru.
  2. Přidáte žloutky, vodu a ocet – vmícháte.
  3. Těsto zpracujte a nechte odpočinout alespoň 1 hodinu.
  4. Troubu rozehřejte na 200 °C.
  5. Jablka zbavte jádřince, případně i oloupejte.
  6. Těsto rozdělíte na tři části, které rozválejte. Potřete je máslem a nastrouhejte jablka tak, aby byl povrch těsta pokrytý.
  7. Na konci obdélníku si nechejte kousek volný – jak budete štrúdl rolovat, bude se náplň posouvat, dávejte tedy pozor, aby náplň nevytekla ven.
  8. Nastrouhaná jablka posypte lžící cukru a trochou skořice. Podle chuti můžete přidat rozinky a drcené ořechy.
  9. Dáte na plech, potřete ještě máslem. Štrúdly pečete 45 minut na 200 °C.

Štrůdl z jogurtu bez tuku – recept

Tradiční recept na těsto závinu lze jednoduše odlehčit – snadno se obejdete bez tuku. Recept nadchne každého, kdo se zdravě stravuje.

Ingredience na štrůdl z jogurtu bez tuku

  • 100 g tuhého řeckého jogurtu
  • 50 ml nízkotučného mléka
  • 1 ks vejce
  • 220 g celozrnné mouky
  • 500 g jablek
  • Skořice

Postup na štrůdl z jogurtu bez tuku

  1. Jablka zbavte jádřinců, případně oloupejte a nastrouhejte nahrubo a smíchejte se skořicí.
  2. Rozehřejte troubu na 180 °C.
  3. Smíchejte zvlášť mokré ingredience na těsto a pak postupně přidávejte mouku, dokud nevznikne nelepivé těsto.
  4. Těsto rozdělte na poloviny a každou polovinu rozválejte do tenka do čtvercového tvaru, podsypávejte moukou.
  5. Jablka rozdělte na poloviny, vymačkejte z nich vodu a naneste na těsto rovnoměrně téměř až do okrajů.
  6. Okraje těsta přehněte nahoře a dole dovnitř a pak buď přehněte levou a pravou stranu do středu anebo jednu stranu zamotejte ke druhé.
  7. Přemístěte na plech s pečícím papírem a propíchněte vidličkou, aby se při pečení nenafouklo.
  8. Pečte 30-40 minut na 180 °C, dobrou chuť.
Štrúdl z jogurtu bez tuku
Pro svého milovaného fitnessáka připravíte snadno štrůdl i bez tuku.

Křehký závin z jogurtového těsta – recept

Díky tomuto receptu připravíte křehký závin jako z listového těsta s jemnými jablky Granny Smith. Závin podávejte svařeným vínem.

Ingredience na křehký závin z jogurtového těsta

  • 750 g oloupaných jablek Granny Smith
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • Předpřipravené jogurtové těsto
  • Olivový olej ve spreji
  • 2 lžíce sušené strouhanky
  • 1 lžička směsi moučkového cukru
  • 2/3 šálku nízkotučného vanilkového jogurtu, k podávání

Postup na křehký závin z jogurtového těsta

  1. Předehřejte troubu na 190 °C. Velký plech vyložte pečicím papírem.
  2. Ve velké pánvi na středním ohni smíchejte jablka, cukr, skořici a 2 lžíce studené vody. Přikryjte. Za občasného míchání vařte 10 minut nebo dokud nezměknou.
  3. Odstraňte pokličku a vařte 4 minuty nebo dokud se tekutina neodpaří. Odstavte a nechte zcela vychladnout.
  4. Připravte si na závin jogurtové těsto dle prvního receptu, rozválejte.
  5. Uspořádejte jablečnou směs podél 1 dlouhé strany, 7 cm od okraje, přičemž na kratších koncích nechte 9cm okraj.
  6. Krátké strany přeložte dovnitř. Srolujte a uzavřete. Přeneste na připravený plech švem dolů. Postříkejte olejem. Pečte 30 minut nebo dozlatova. Poprašte moučkovým cukrem. Nakrájejte a podávejte s jogurtem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang