Jednoduché záviny s jablky – recept

DezertyDezerty, zákusky a poháryZáviny a rolády
jednoduche-zaviny-s-jablky-4362731

Domácí jablečné záviny s náplní, která chutná jako jablečný koláč, ve jemném listovém těstě.

Co je to závin

Koláče se připravují tak, že se těsto (obvykle listové) naplní sladkou nebo slanou náplní, okraje se uzavřou a upečou. Takto připravené záviny si pak s sebou můžete vzít i na cesty.

Jak zařídit, aby náplň nevytekla?

Bez ohledu na to, jak dobře okraje zmačkáte, vždy se najde alespoň jeden závin, který z okraje vyteče, a to je normální.

  • vejce pomůže udržet suché těsto u sebe
  • přimáčkněte těsto po celém okraji, kde se oba pláty spojují
  • před pečením dejte koláčky na 20 minut do lednice

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 30 minut
  • Celkem: 45 minut
  • Počet porcí: 8 porcí

Ingredience

Závin s jablky:

  • listové těsto
  • 1 lžíce hladké mouky na poprášení
  • 3 středně velká, oloupaná jablka, zbavená jádřinců a nakrájená na kousky
  • 1 lžíce másla
  • 1/4 šálku hnědého cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/8 lžičky soli
  • 1 vejce

Na polevu:

  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1-2 lžíce smetany ke šlehání

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 ˚C.
  2. Listové těsto vyjměte z mrazáku a rozmrazte podle návodu, zatímco připravujete a chladíte jablečnou náplň.
  3. Ve středně velkém hrnci rozpusťte na mírném ohni 1 lžíci másla.
  4. Přidejte na kostičky nakrájená jablka.
  5. Za občasného míchání vařte do změknutí (5 min).
  6. Snižte teplotu na minimum a vmíchejte 1/4 hrnku hnědého cukru, 1/2 lžičky skořice a sůl.
  7. Pokračujte ve vaření 3 minuty, dokud jablka nezměknou a nezkaramelizují.
  8. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
  9. První plát rozmrazeného těsta rozválejte válečkem na čtverec.
  10. Pomocí kráječe na pizzu rozkrojte na 4 stejně velké čtverce.
  11. Na polovinu každého čtverce dejte vychladlou jablečnou směs.
  12. Důkladně rozšlehejte 1 vejce a 1 lžíci vody.
  13. Okraje těsta lehce potřete rozšlehaným vajíčkem (jen tolik, aby se těsto zalepilo).
  14. Okraje spojte k sobě vidličkou.
  15. Kroky 4 a 5 opakujte s druhým plátem listového těsta, abyste vytvořili 8 závinů.
  16. Přeneste je na plech vyložený pečícím papírem a nechte je od sebe vzdálené alespoň 1 cm.
  17. Do horní části každého koláče vyřízněte 2-3 malé zářezy nožem.
  18. Potřete vrch vajíčkem a pečte 20-23 minut.
  19. Smíchejte s moučkovým cukrem a smetanou ke šlehání (do požadované konzistence) a teplé záviny pokapejte polevou.

TIP: Abyste snížili pravděpodobnost, že náplň ze závinů vyteče, nechte je před potřením vaječným krémem a pečením 20 minut v chladničce (tento krok není povinný).

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang