Švestkový koláč s drobenkou – nejlepší recept

Dezerty

S podzimem přichází do kuchyně švestky a s nimi řada receptů, jak připravit tuto temně modrou a sladkou pochoutku. Klasika, která nikdy neomrzí, je švestkový koláč s drobenkou. Jaký je nejlepší recept na švestkový koláč s drobenkou? Jak připravit kynutý švestkový koláč s drobenkou? Jak na rychlý švestkový koláč s drobenkou?

Švestky skvěle chutnají a vedle pestrého využití v kuchyni nabízí i řadu léčebných účinků. Obsahují vitamin E a spoustu minerálních látek jako například vápník, hořčík, fosfor či draslík. Švestky jsou skvělým zdrojem vlákniny, tříslovin a organických kyselin.

Plody švestky poslouží jako výborný lék na revma, dnu, onemocnění ledvin, jater i krevního oběhu. Chrání srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu a pomáhají při střevních problémech a zácpě.

Švestky jsou tím nejlepším stimulátorem pro metabolismus, dobré nervy, mentální svěžest, vnitřní energii a odolnost proti stresu.

Švestkový koláč s drobenkou může může být kynutý nebo nekynutý. Recept na švestkový koláč s drobenkou může mít několik variací. Oblíbený je například švestkový koláč s mákem a drobenkou či švestkový koláč s tvarohem a drobenkou.

Recept na švestkový koláč s drobenkou

Tento rychlý švestkový koláč s drobenkou je velmi oblíbený pro svou jednoduchou přípravu. Suroviny není třeba vážit. Stačí vše odměřit pomocí čtvrtlitrového hrnku. Dalším oblíbené hrníčkové recepty jsou například hrnkové palačinky a tradiční hrnková bábovka. Originální a zdravou možností je malinová hrnková buchta bez lepku.

Oblíbený a rychlý švestkový koláč s drobenkou zachutná rodině i návštěvám.

Kromě švestek lze použít jakékoliv sezónní ovoce a připravit například borůvkový koláč, brusinkovou buchtu anebo zkusit něco exotičtějšího, jako je třeba avokádovo-limetkový koláč. Ke koláči se skvěle hodí dobrá káva i čaj.

Ingredience na koláč:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • balení vanilkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 balení vanilkového pudinku
  • balení prášku do pečiva
  • 100 g másla
  • švestky
  • 1 hrnek cukru

Ingredience na drobenku:

  • 80 g másla
  • 100 g hladké, polohrubé nebo hrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Postup:

Utřít máslo, vejce a cukr, přilít mléko, přidat vanilkový cukr a mouku s pudinkem a práškem do pečiva. Vše promíchat a rozetřít na plech s vyšším okrajem. Poklást rozpůlenými švestkami a posypat skořicí.

Do menší misky odměřit všechny suroviny na drobenku a konečky prstů vše společně mnout tak dlouho, až vznikne sypká hrudkovitá směs připomínající drobky. Tuto drobenku pak nasypat na švestky a nechat ji zapadnout do mezer.

Péct na 180 °C ve předem rozehřáté troubě asi 40 minut.

Kynutý švestkový koláč s drobenkou recept

Kynutý švestkový koláč s drobenkou je na přípravu lehce náročnější. Je třeba připravit hustší kynuté těsto, které unese pořádnou dávku švestek.

O krásnou vůni koláče se vedle švestek postará také skořice.

Práce s kynutým švestkovým koláčem s drobenkou však bude náležitě odměněna. Tato sladká dobrota zachutná každému. Místo kynutého švestkového koláče lze podobně připravit koláč ořechový nebo třeba jahodový. Anebo oblíbený letní recept na kynutý koláč s drobným ovocem a drobenkou.

Ingredience na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g jemného pískového cukru
  • 200 ml mléka
  • 2 vajíčka
  • 30 g droždí
  • 100 g rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • 1 kg švestek

Ingredience na drobenku

  • 50 g másla
  • mleté vlašské ořechy
  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Postup:

Rozmíchat droždí a lžíci cukru na kaši. Přidat lžíci mouky a 100 ml vlažného mléka, které nesmí mít víc než 40 °C. Nechat pár minut, aby vzešel kvásek.

Do velké mísy nasypat a nalít všechny ostatní suroviny kromě švestek a zpracovat na těsto. Je třeba poctivě hníst vařečkou alespoň 5 minut. 

Těsto přesunout do olejem vymazané mísy, zakrýt a nechat nakynout na dvojnásobek. Trvá to zhruba 1 – 1,5 hodiny. Vyklopit na plech o rozměrech přibližně 30 x 40 cm a rozetřít na stejnoměrnou vrstvu.

Švestky vypeckovat a rozčtvrtit a naskládat na těsto těsně vedle sebe. Drobenku nasypat do mezer mezi švestkami.

Troubu předehřát na 180 °C a péct 35 – 40 minut.

Švestkový koláč s mákem a drobenkou

Tento švestkový koláč s mákem a drobenkou z litého těsta je rychlejší a jednodušší než varianta z kynutého těsta. Mák a švestky se výborně doplňují.

Varianta se švestkami, mákem a křupavou drobenkou je královnou mezi podzimními dezerty.

Švestkový koláč s mákem a drobenkou prospěje i zdraví. Mák je totiž významným zdrojem biologicky hodnotných látek, vitamínů a minerálů. Je nutričně bohatý a pozitivně působí na lidské zdraví.

V neposlední řadě je mák zdrojem proteinu, omega-3 a omega-6 kyselin a podporuje využitelnost vitaminů rozpustných v tucích.

Za vyzkoušení stojí i další recepty s mákem. Například citronovo-maková bábovka s citronovou polevou, francouzské makové palačinky s citronem a cukrem či makovo-jablečný chlebík.

Ingredience na těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 1 dl vody
  • 2 dl oleje (nebo rozehřátá Hera)
  • švestky
  • 50-100 g mletého máku
  • skořicový cukr
  • 1 lžíce moučkového cukru

Ingredience na drobenku:

  • 100 g hrubé mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g másla

Postup:

Mouku smíchat s práškem do pečiva, přidat ostatní ingredience, zamíchat vařečkou a vylít na plech vyložený pečícím papírem.

Mák promíchat s moučkovým cukrem a nasypat na těsto. Na mák klást vypeckované a rozpůlené švestky a posypat skořicovým cukrem.

Vše posypeme drobenkou, která se připraví smícháním mouky, cukru a másla.

Přede vyhřát troubu. Péct při teplotě 170 °C asi 20-30 minut, do zrůžovění těsta.

Švestkový linecký koláč s tvarohem a drobenkou

Linecký koláč či linecký dort je tradiční rakouský koláč z křehkého těsta, které skvěle doplňuje sezónní ovoce. Varianta s tvarohem a švestkami potěší všechny milovníky dezertů. Originální a velice chutnou variantou je také Linecký koláč s tvarohem, rebarborou, jahodami a drobenkou z ovesných vloček

Linecký koláč se švestkami a tvarohem je lahůdka, které se těžko odolává.

Tvaroh má vysoký obsah mléčných bílkovin, které přispívají k růstu svalové hmoty. Jídla s tvarohem se hodí i při redukční dietě, a tak nepatří mezi recepty, co nejíst při hubnutí. Švestkový koláč s tvarohem a drobenkou patří mezi oblíbené zdravé snídaně.

Milovníci tvarohu ocení také recept na tvarohový dort s limetkami či tvarohový dort s karamelovými jablky a sušenkami Lotus.

Ingredience na těsto:

  • 220 g hladké mouky
  • 100 g změklého másla
  • 50 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Ingredience na tvarohovou náplň:

  • 500 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 50 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce

Ovoce:

  • rozpůlené a vypeckované švestky

Ingredience na drobenku:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g změklého másla
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Postup:

Měkké máslo utřít s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Poté do pěny zašlehat vejce.

V další míse smíchat mouku, sůl a prášek do pečiva a tuto sypkou směs přidat k máslové směsi. Rukama vypracovat linecké těsto.

Těsto natlačit na dno a boky koláčové formy o průměru cca 26 cm. Formu není třeba vymazávat, těsto je dostatečně mastné. Uložit na 30 minut lednice. Troubu rozehřát na 180 °C.

Připravit tvarohovou náplň. V míse důkladně promíchat všechny ingredience, náplň nalít na vychlazené těsto a celý koláč poklást švestkami, řeznou stranou nahoru.

Nakonec koláč posypat drobenkou a péct v rozehřáté troubě 50 – 60 minut. Tvaroh začne zvedat těsto od krajů nahoru, až se začne zvedat i střed, koláč je hotový.

Recept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang