Rýžový nákyp – s ovocem, švestkami, jablky nebo meruňkami – recepty

Hlavní jídlaRýžeSladká jídlaSladké kaše
ryzovy-nakyp-recept-1

Recept na klasický krémový rýžový nákyp na plotně. Tento pokrm můžete podávat jak za tepla, tak i za studena. Rýžový nákyp můžete připravit se švestkami, meruňkami, jablky nebo jinými druhy ovoce.

Recept na rýžový nákyp si můžete snadno přizpůsobit podle toho, co zrovna máte doma. Vyzkoušejte hned několik variací a uvidíte, která vám zachutná nejvíce.

Pokud byste chtěli experimentovat, tak použijte jiný druh rýže. Indiánská rýže je skvělá volba.

Rýžový nákyp se švestkami – recept

Rýžový nákyp se švestkami patří mezi populární klasiky v kuchyni. Jak si ho připravit?

Ingredience na rýžový nákyp se švestkami

  • 1 šálek (220 g) bílé střednězrnné rýže uvařené podle návodu na obalu
  • 2 lžíce kukuřičné mouky
  • 1 šálek (250 ml) mléka
  • 300 ml zahuštěné smetany
  • 1 rozšlehané vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na švestkový kompot:

  • 400 g švestek
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 šálku (55 g) cukru krupice
  • 1/4 šálku (60 ml) portského

Rýžový nákyp se švestkami – postup

  1. Všechny ingredience na kompot dejte do hrnce s 1/4 šálku (60 ml) vody a promíchejte.
  2. Na středním plameni přiveďte k varu, pak teplotu snižte na minimum a vařte 8-10 minut, dokud švestky nezměknou a tekutina nezesklovatí.
  3. Nechte mírně vychladnout nebo v případě potřeby chladit až 5 dní.
  4. Smíchejte uvařenou rýži a zbývající přísady v pánvi na středně nízkém ohni. Za stálého míchání vařte 5 minut, dokud nebude hustá a krémová. Nákyp podávejte přelitý kompotem.
Ryzovy nakyp recept
Rýžový nákyp můžete libovolně ozdobit.

Rýžový nákyp s jablky – recept

Dáváte přednost spíše jablkům? Žádný problém – vyzkoušejte tento návod na vynikající rýžový nákyp s jablky nebo ovesné placičky doplněné jablečným pyré.

Ingredience na rýžový nákyp s jablky

Na jablečnou polevu:

  • 2 lžíce másla
  • ¼ šálku hnědého cukru
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky soli
  • 1 špetka mletého muškátového oříšku
  • 2 jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nadrobno nakrájená

Na rýžový nákyp s jablky:

  • 1 a ½ šálku vody
  • ¾ šálku nevařené krátkozrnné bílé rýže
  • 2 šálky mléka
  • ⅛ šálku hnědého cukru
  • 1 rozšlehané vejce
  • 1 lžíce másla
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Rýžový nákyp s jablky – postup

  1. Na malé pánvi na středním ohni rozpusťte máslo. Vmíchejte hnědý cukr, skořici, sůl a muškátový oříšek. Přidejte jablka, vařte a míchejte, dokud jablka nezměknou, asi 10 minut. Odstavte.
  2. Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu vodu a rýži. Snižte teplotu na středně nízkou, přikryjte a vařte, dokud rýže nezměkne a voda se nevstřebá, asi 20 minut.
  3. Do rýžové směsi vmíchejte 1 a 1/2 šálku mléka a vařte, dokud není horká, 2 až 3 minuty. Přidejte hnědý cukr a míchejte, dokud se dobře nespojí.
  4. Vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne a nezesklovatí, 15 až 20 minut. Vmíchejte vařená jablka, zbývající 1/2 šálku mléka a rozšlehané vejce. Za stálého míchání vařte, dokud se nezačne prohřívat, asi 2 minuty.
  5. Odstavte z ohně a vmíchejte máslo a vanilkový extrakt. Podávejte teplé.

Rýžový nákyp s meruňkami – recept

Milovníky sladké chuti meruněk zajisté potěší tento snadný recept na rýžový nákyp s meruňkami.

Ingredience na rýžový nákyp s meruňkami

  • 1 velké vejce
  • 180 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • Špetka mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 150 g nakrájených meruněk
  • 25 g nasekaných opražených pekanových ořechů
  • 160 g vařené rýže
  • Volitelně: šlehačka

Rýžový nákyp s meruňkami – postup

  1. Předehřejte troubu na 165 °C. Misku na pečení lehce vymažte máslem.
  2. Ve středně velké míse vyšlehejte vejce, mléko, cukr, sůl, skořici, muškátový oříšek a vanilku.
  3. Vmíchejte nakrájené broskve, pekanové ořechy a uvařenou rýži.
  4. Nalijte do lehce máslem vymazané zapékací misky.
  5. Dejte vařit konvici s vodou, aby se vytvořila vodní lázeň. Zapékací misku s rýžovým nákypem vložte do většího pekáče.
  6. Do většího pekáče nalijte vroucí vodu, aby sahala až do poloviny stěn misky s rýžovým nákypem.
  7. Vložte pekáč do trouby a pečte 50-55 minut, dokud lehce nezhnědne a neztuhne.
  8. Nechte mírně vychladnout a podle chuti dozdobte šlehačkou.

Rýžový nákyp s ovocem – recept

Připravte si lahodný, krémový, sladký rýžový nákyp s ovocem, kterým se jistě zavděčíte všem.

Ingredience na rýžový nákyp s ovocem

  • 3 šálky mléka
  • 1 a 1/2 lžíce bílého cukru
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 1/3 šálku bílé nebo hnědé rýže, pokud možno krátkozrnné
  • 1/8-1/4 lžičky mletého muškátového oříšku (pokud možno čerstvě namletého)
  • 1/2 lžičky mleté skořice, nepovinně
  • Nepovinné přísady: švestky, čerstvé sezónní ovoce, bobuloviny, rozinky, rybíz, kandované citrusy
  • 2-3 lžíce nesoleného másla na posypání povrchu před pečením

Rýžový nákyp s ovocem – postup

  1. Do zapékací misky přidejte mléko, rýži, cukr, mletý muškátový oříšek, vanilkový extrakt, případně skořici a další přísady. Směs prošlehejte, aby se spojila. Přikryjte a nechte 30 minut odpočívat v chladničce.
  2. Ujistěte se, že jsou rošty trouby nastaveny pro pečení nákypu na prostředním roštu. Předehřejte troubu na 165 °C.
  3. Povrch posypejte nesoleným máslem a přikryjte alobalem. Pečte na prostředním roštu 1 hodinu v troubě. Během pečení můžete 1-2krát promíchat vidličkou, pokud chcete mít rovnoměrnou konzistenci.
  4. Po 1 hodině odstraňte fólii a snižte teplotu trouby na 150 °C.
  5. Po upečení, pokud podáváte horké, rozdělte lžící do misek nebo hrnků, můžete přidat oblíbený džem, sirup nebo šlehačku či čerstvé ovoce a pochutnejte si.
  6. Pokud podáváte studený, nechte ho zcela vychladnout na trojnožce a poté ho přikryjte a přeneste do chladničky. Nechte vychladnout 6 hodin (nebo až do úplného vychladnutí) nebo přes noc.
Rýžový nákyp chutná báječně s ovocem.

Rýžový nákyp od babičky – recept

Měkoučká rýže, rozinky a cukr. Tyto ingredience tvoří lahodný rýžový nákyp od babičky, který si můžete ještě libovolně dozdobit.

Ingredience na rýžový nákyp od babičky

  • 1 a 1/2 šálku vařené rýže
  • 1/4 šálku rozinek
  • 2 velká vejce
  • 1 a 1/2 šálku plnotučného mléka
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • Další mléko, volitelně

Rýžový nákyp od babičky – postup

  1. Rýži a rozinky vložte do vymaštěného kastrolu.
  2. V malé misce rozšlehejte vejce, mléko, cukr a muškátový oříšek; nalijte na rýži.
  3. Pečte odkryté při 165 °C zhruba 45-50 minut nebo dokud nůž zapíchnutý do středu nevyjde čistý. Nechte vychladnout. V případě potřeby přelijte každou porci mlékem. Zbytky uchovávejte v chladničce.

Nejlepší rýžový nákyp – recept

Připravte si doma ten nejlepší rýžový nákyp, na který vám bude stačit pouze pět ingrediencí.

Ingredience na nejlepší rýžový nákyp

  • 4 a ½ šálku plnotučného mléka
  • 1 a ½ šálku vody
  • ¾ šálku krystalového cukru
  • 1 skořicová tyčinka
  • 1 šálek rýže
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ⅔ šálku šálku rozinek

Nejlepší rýžový nákyp – postup

  1. V třílitrovém hrnci se silným dnem smíchejte mléko, vodu, cukr, skořicovou tyčinku a rýži. Promíchejte.
  2. Za častého míchání přiveďte na středně silném ohni k intenzivnímu varu (těsně pod bod varu). Snižte teplotu, aby se udržel stálý var, a pokračujte ve vaření za častého míchání, dokud rýže nezměkne, přibližně 35 až 45 minut. Nějaká tekutina zůstane.
  3. Směs by měla mít konzistenci řídké ovesné kaše, ale při ochlazování bude dále houstnout.
  4. Odstavte z ohně a vyjměte skořicovou tyčinku. Vmíchejte vanilkový extrakt a rozinky, pokud je používáte.
  5. Nákyp rozdělte do misek.
  6. Před podáváním nechte nákyp mírně vychladnout nebo jej nechte vychladnout na pokojovou teplotu, pevně jej přikryjte a uložte do chladničky až do doby, než bude připraven k podávání, a to až 1 den předem.
  7. Těsně před podáváním posypte čerstvě nastrouhanou nebo mletou skořicí. Nákyp si můžete vychutnat teplý nebo vychlazený.

Rýžový nákyp z pytlíkové rýže – recept

Pokud si chcete usnadnit a urychlit práci, můžete si připravit rýžový nákyp z pytlíkové rýže.

Ingredience na rýžový nákyp z pytlíkové rýže

  • 1 a ½ šálku vařené bílé rýže v sáčku
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • ¼ lžičky soli
  • 1 rozšlehané vejce
  • ½ šálku husté smetany
  • ¼ lžičky
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • ⅓ šálku krystalového cukru
  • ⅓ šálku zlatých rozinek
  • ⅓ šálku rozinek
  • 1 lžíce nesoleného másla
  • ½ lžičky

Rýžový nákyp z pytlíkové rýže – postup

  1. Uvařenou rýži spolu s mlékem a solí dejte do malého hrnce na středně nízkou teplotu. Občas míchejte, dokud nezhoustne, asi 10 minut.
  2. V malé misce rozšlehejte rozšlehané vejce, hustou smetanu, skořici a muškátový oříšek a dejte stranou.
  3. Do rýžové směsi nasypte cukr a promíchejte.
  4. Za stálého míchání přilévejte hustou smetanovou směs, dokud se nespojí.
  5. Přidejte oba druhy rozinek a promíchejte. Pokračujte v občasném míchání, dokud nezhoustne, asi 5-8 minut.
  6. Po zhoustnutí odstavte hrnec z ohně a vmíchejte máslo a vanilku.
  7. Za občasného míchání nechte asi 10 minut vychladnout a podávejte.

Švestkový nákyp – sladká rýže se švestkami – recept

Připravte si doma vynikající sladký švestkový nákyp. Tato lahodná sladká rýže se švestkami vás vrátí do bezstarostného dětství.

Švestkový nákyp ingredience

  • 100 g rýže
  • 400 ml polotučného mléka
  • 200 ml studené vody
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička krupicového cukru

Na švestkový kompot:

  • 3 zralé švestky, vypeckované a rozčtvrcené
  • 6 lžic studené vody
  • 1 lžíce krupicového cukru

Švestkový nákyp – postup

  1. Rýži, mléko, vodu a vanilkový extrakt dejte do středně velkého nepřilnavého hrnce a na mírném ohni přiveďte k mírnému varu. Za pravidelného míchání vařte 16-18 minut nebo dokud rýže nezměkne a omáčka nebude krémová.
  2. Nezapomeňte, že při chladnutí omáčka dále houstne, takže pokud ji podáváte studenou, přidejte trochu vody navíc. Ke konci vaření často míchejte, protože směs bude houstnout.
  3. Oslaďte trochou moučkového cukru a podávejte teplé nebo vychlazené s polevou nebo bez ní.
  4. Pro přípravu kompotové polevy dejte švestky, vodu a cukr do hrnce a přiveďte k mírnému varu. Za stálého míchání vařte 5 minut, dokud švestky nezměknou, ale stále si udrží svůj tvar. V případě potřeby přidejte trochu vody navíc.
  5. Rýžový nákyp rozdělte lžící do pohárů nebo dezertních misek a přelijte švestkovým kompotem. Výborný je teplý i studený.
Ryzovy nakyp recept
Švestky jsou výbornou přísadou do rýžového nákypu.

Recept rýžový nákyp – výborný rýžový nákyp – recept

Na rýžový nákyp neexistuje jeden univerzální recept. Rýžový nákyp si můžete připravit různými způsoby. Přinášíme vám recept na výborný rýžový nákyp.

Ingredience na výborný rýžový nákyp

  • 600 ml plnotučného mléka
  • 66 g nevařené krátkozrnné bílé rýže
  • špetka soli
  • 1 velké vejce
  • 50 g tmavého hnědého cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky skořice
  • 40 g rozinek

Postup – recept rýžový nákyp

  1. V hrnci se středně těžkým dnem přiveďte mléko, rýži a sůl k varu na prudkém ohni. Snižte teplotu na minimum a částečně přikryté vařte asi 20-25 minut, dokud rýže nezměkne. Často míchejte, aby se rýže nepřichytila ke dnu hrnce.
  2. V malé misce vyšlehejte vejce a hnědý cukr, dokud se dobře nepromísí. Do vaječné směsi přidejte po lžících půl šálku horké rýžové směsi a intenzivně šlehejte, aby se směs spojila.
  3. Přendejte vaječnou směs do hrnce s rýží a mlékem. Snižte teplotu na minimum a míchejte, dokud nezhoustne, nebo dokud se nezmění teplota na 71 °C.
  4. Dávejte pozor, aby směs v tomto okamžiku nepřišla k varu, jinak se srazí. Odstavte z ohně a vmíchejte vanilku, rozinky a skořici. Nákyp po vychladnutí zhoustne. Když je teplý, bude trochu řídký.

Rýžový nákyp ze zbylé rýže – tipy pro přípravu

Rozhodli jste se, že k přípravě některého z výše uvedených receptů použijete zbylou rýži? Přinášíme vám tipy, díky kterým bude váš rýžový nákyp ze zbylé rýže opravdu vynikající.

Obecně platí, že čím kratší zrno, tím vyšší obsah škrobu. Právě škrob pomáhá tento nákyp zahustit a udělat ho tak krémovým. Na rýžový nákyp se hodí jakákoliv rýže, která se hodí na také rizoto.

Můžete použít i jiné druhy rýže, např. střednězrnnou bílou rýži, rýži Arborio, basmati rýži či jakýkoli druh jiné rýže. Nákyp však nebude tak krémový, bude se vařit déle a pravděpodobně budete muset přidat i více tekutiny.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang