
Recept na klasický krémový rýžový nákyp na plotně. Tento pokrm můžete podávat jak za tepla, tak i za studena. Rýžový nákyp můžete připravit se švestkami, meruňkami, jablky nebo jinými druhy ovoce.
Rýžový nákyp se švestkami – recept
Rýžový nákyp se švestkami patří mezi populární klasiky v kuchyni. Jak si ho připravit?
Ingredience na rýžový nákyp se švestkami
- 1 šálek (220 g) bílé střednězrnné rýže uvařené podle návodu na obalu
- 2 lžíce kukuřičné mouky
- 1 šálek (250 ml) mléka
- 300 ml zahuštěné smetany
- 1 rozšlehané vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na švestkový kompot:
- 400 g švestek
- 1 lžička skořice
- 1/4 šálku (55 g) cukru krupice
- 1/4 šálku (60 ml) portského
Rýžový nákyp se švestkami – postup
- Všechny ingredience na kompot dejte do hrnce s 1/4 šálku (60 ml) vody a promíchejte.
- Na středním plameni přiveďte k varu, pak teplotu snižte na minimum a vařte 8-10 minut, dokud švestky nezměknou a tekutina nezesklovatí.
- Nechte mírně vychladnout nebo v případě potřeby chladit až 5 dní.
- Smíchejte uvařenou rýži a zbývající přísady v pánvi na středně nízkém ohni. Za stálého míchání vařte 5 minut, dokud nebude hustá a krémová. Nákyp podávejte přelitý kompotem.

Rýžový nákyp s jablky – recept
Dáváte přednost spíše jablkům? Žádný problém – vyzkoušejte tento návod na vynikající rýžový nákyp s jablky.
Ingredience
Na jablečnou polevu:
- 2 lžíce másla
- ¼ šálku hnědého cukru
- ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky soli
- 1 špetka mletého muškátového oříšku
- 2 jablka, oloupaná, zbavená jádřinců a nadrobno nakrájená
Na rýžový nákyp s jablky:
- 1 a ½ šálku vody
- ¾ šálku nevařené krátkozrnné bílé rýže
- 2 šálky mléka
- ⅛ šálku hnědého cukru
- 1 rozšlehané vejce
- 1 lžíce másla
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Rýžový nákyp s jablky – postup
- Na malé pánvi na středním ohni rozpusťte máslo. Vmíchejte hnědý cukr, skořici, sůl a muškátový oříšek. Přidejte jablka, vařte a míchejte, dokud jablka nezměknou, asi 10 minut. Odstavte.
- Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu vodu a rýži. Snižte teplotu na středně nízkou, přikryjte a vařte, dokud rýže nezměkne a voda se nevstřebá, asi 20 minut.
- Do rýžové směsi vmíchejte 1 a 1/2 šálku mléka a vařte, dokud není horká, 2 až 3 minuty. Přidejte hnědý cukr a míchejte, dokud se dobře nespojí.
- Vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne a nezesklovatí, 15 až 20 minut. Vmíchejte vařená jablka, zbývající 1/2 šálku mléka a rozšlehané vejce. Za stálého míchání vařte, dokud se nezačne prohřívat, asi 2 minuty.
- Odstavte z ohně a vmíchejte máslo a vanilkový extrakt. Podávejte teplé.
Rýžový nákyp s meruňkami – recept
Milovníky sladké chuti meruněk zajisté potěší tento snadný recept na rýžový nákyp s meruňkami.
Ingredience na rýžový nákyp s meruňkami
- 1 velké vejce
- 180 ml mléka
- 3 lžíce cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky mleté skořice
- Špetka mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 150 g nakrájených meruněk
- 25 g nasekaných opražených pekanových ořechů
- 160 g vařené rýže
- Volitelně: šlehačka
Rýžový nákyp s meruňkami – postup
- Předehřejte troubu na 165 °C. Misku na pečení lehce vymažte máslem.
- Ve středně velké míse vyšlehejte vejce, mléko, cukr, sůl, skořici, muškátový oříšek a vanilku.
- Vmíchejte nakrájené broskve, pekanové ořechy a uvařenou rýži.
- Nalijte do lehce máslem vymazané zapékací misky.
- Dejte vařit konvici s vodou, aby se vytvořila vodní lázeň. Zapékací misku s rýžovým nákypem vložte do většího pekáče. Do většího pekáče nalijte vroucí vodu, aby sahala až do poloviny stěn misky s rýžovým nákypem.
- Vložte pekáč do trouby a pečte 50-55 minut, dokud lehce nezhnědne a neztuhne.
- Nechte mírně vychladnout a podle chuti dozdobte šlehačkou.
Rýžový nákyp s ovocem – recept
Připravte si lahodný, krémový, sladký rýžový nákyp s ovocem, kterým se jistě zavděčíte všem.
Ingredience na rýžový nákyp s ovocem
- 3 šálky mléka
- 1 a 1/2 lžíce bílého cukru
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 1/3 šálku bílé nebo hnědé rýže, pokud možno krátkozrnné
- 1/8-1/4 lžičky mletého muškátového oříšku (pokud možno čerstvě namletého)
- 1/2 lžičky mleté skořice, nepovinně
- Nepovinné přísady: švestky, čerstvé sezónní ovoce, bobuloviny, rozinky, rybíz, kandované citrusy
- 2-3 lžíce nesoleného másla na posypání povrchu před pečením
Rýžový nákyp s ovocem – postup
- Do zapékací misky přidejte mléko, rýži, cukr, mletý muškátový oříšek, vanilkový extrakt, případně skořici a další přísady. Směs prošlehejte, aby se spojila. Přikryjte a nechte 30 minut odpočívat v chladničce.
- Ujistěte se, že jsou rošty trouby nastaveny pro pečení nákypu na prostředním roštu. Předehřejte troubu na 165 °C.
- Povrch posypejte nesoleným máslem a přikryjte alobalem. Pečte na prostředním roštu 1 hodinu v troubě. Během pečení můžete 1-2krát promíchat vidličkou, pokud chcete mít rovnoměrnou konzistenci.
- Po 1 hodině odstraňte fólii a snižte teplotu trouby na 150 °C.
- Po upečení, pokud podáváte horké, rozdělte lžící do misek nebo hrnků, můžete přidat oblíbený džem, sirup nebo šlehačku či čerstvé ovoce a pochutnejte si.
- Pokud podáváte studený, nechte ho zcela vychladnout na trojnožce a poté ho přikryjte a přeneste do chladničky. Nechte vychladnout 6 hodin (nebo až do úplného vychladnutí) nebo přes noc.

Rýžový nákyp od babičky – recept
Měkoučká rýže, rozinky a cukr. Tyto ingredience tvoří lahodný rýžový nákyp od babičky, který si můžete ještě libovolně dozdobit.
Ingredience na rýžový nákyp od babičky
- 1 a 1/2 šálku vařené rýže
- 1/4 šálku rozinek
- 2 velká vejce
- 1 a 1/2 šálku plnotučného mléka
- 1/2 šálku cukru
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- Další mléko, volitelně
Rýžový nákyp od babičky – postup
- Rýži a rozinky vložte do vymaštěného kastrolu.
- V malé misce rozšlehejte vejce, mléko, cukr a muškátový oříšek; nalijte na rýži.
- Pečte odkryté při 165 °C 45-50 minut nebo dokud nůž zapíchnutý do středu nevyjde čistý. Nechte vychladnout. V případě potřeby přelijte každou porci mlékem. Zbytky uchovávejte v chladničce.
Nejlepší rýžový nákyp – recept
Připravte si doma ten nejlepší rýžový nákyp, na který vám bude stačit pouze pět ingrediencí.
Ingredience na nejlepší rýžový nákyp
- 4 a ½ šálku plnotučného mléka
- 1 a ½ šálku vody
- ¾ šálku krystalového cukru
- 1 skořicová tyčinka
- 1 šálek rýže
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ⅔ šálku šálku rozinek
Nejlepší rýžový nákyp – postup
- V třílitrovém hrnci se silným dnem smíchejte mléko, vodu, cukr, skořicovou tyčinku a rýži. Promíchejte.
- Za častého míchání přiveďte na středně silném ohni k intenzivnímu varu (těsně pod bod varu). Snižte teplotu, aby se udržel stálý var, a pokračujte ve vaření za častého míchání, dokud rýže nezměkne, přibližně 35 až 45 minut. Nějaká tekutina zůstane.
- Směs by měla mít konzistenci řídké ovesné kaše, ale při ochlazování bude dále houstnout.
- Odstavte z ohně a vyjměte skořicovou tyčinku. Vmíchejte vanilkový extrakt a rozinky, pokud je používáte.
- Nákyp rozdělte do misek.
- Před podáváním nechte nákyp mírně vychladnout nebo jej nechte vychladnout na pokojovou teplotu, pevně jej přikryjte a uložte do chladničky až do doby, než bude připraven k podávání, a to až 1 den předem.
- Těsně před podáváním posypte čerstvě nastrouhanou nebo mletou skořicí. Nákyp si můžete vychutnat teplý nebo vychlazený.
Rýžový nákyp z pytlíkové rýže – recept
Pokud si chcete usnadnit a urychlit práci, můžete si připravit rýžový nákyp z pytlíkové rýže.
Ingredience na rýžový nákyp z pytlíkové rýže
- 1 a ½ šálku vařené bílé rýže v sáčku
- 1 šálek plnotučného mléka
- ¼ lžičky soli
- 1 rozšlehané vejce
- ½ šálku husté smetany
- ¼ lžičky
- špetka mletého muškátového oříšku
- ⅓ šálku krystalového cukru
- ⅓ šálku zlatých rozinek
- ⅓ šálku rozinek
- 1 lžíce nesoleného másla
- ½ lžičky
Rýžový nákyp z pytlíkové rýže – postup
- Uvařenou rýži spolu s mlékem a solí dejte do malého hrnce na středně nízkou teplotu. Občas míchejte, dokud nezhoustne, asi 10 minut.
- V malé misce rozšlehejte rozšlehané vejce, hustou smetanu, skořici a muškátový oříšek a dejte stranou.
- Do rýžové směsi nasypte cukr a promíchejte.
- Za stálého míchání přilévejte hustou smetanovou směs, dokud se nespojí.
- Přidejte oba druhy rozinek a promíchejte. Pokračujte v občasném míchání, dokud nezhoustne, asi 5-8 minut.
- Po zhoustnutí odstavte hrnec z ohně a vmíchejte máslo a vanilku.
- Za občasného míchání nechte asi 10 minut vychladnout a podávejte.
Švestkový nákyp – sladká rýže se švestkami – recept
Připravte si doma vynikající sladký švestkový nákyp. Tato lahodná sladká rýže se švestkami vás vrátí do bezstarostného dětství.
Švestkový nákyp ingredience
- 100 g rýže
- 400 ml polotučného mléka
- 200 ml studené vody
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička krupicového cukru
Na švestkový kompot:
- 3 zralé švestky, vypeckované a rozčtvrcené
- 6 lžic studené vody
- 1 lžíce krupicového cukru
Švestkový nákyp – postup
- Rýži, mléko, vodu a vanilkový extrakt dejte do středně velkého nepřilnavého hrnce a na mírném ohni přiveďte k mírnému varu. Za pravidelného míchání vařte 16-18 minut nebo dokud rýže nezměkne a omáčka nebude krémová.
- Nezapomeňte, že při chladnutí omáčka dále houstne, takže pokud ji podáváte studenou, přidejte trochu vody navíc. Ke konci vaření často míchejte, protože směs bude houstnout. Oslaďte trochou moučkového cukru a podávejte teplé nebo vychlazené s polevou nebo bez ní.
- Pro přípravu kompotové polevy dejte švestky, vodu a cukr do hrnce a přiveďte k mírnému varu. Za stálého míchání vařte 5 minut, dokud švestky nezměknou, ale stále si udrží svůj tvar. V případě potřeby přidejte trochu vody navíc.
- Rýžový nákyp rozdělte lžící do pohárů nebo dezertních misek a přelijte švestkovým kompotem. Výborný je teplý i studený.

Recept rýžový nákyp – výborný rýžový nákyp – recept
Na rýžový nákyp neexistuje jeden univerzální recept. Rýžový nákyp si můžete připravit různými způsoby. Přinášíme vám recept na výborný rýžový nákyp.
Ingredience na výborný rýžový nákyp
- 600 ml plnotučného mléka
- 66 g nevařené krátkozrnné bílé rýže
- špetka soli
- 1 velké vejce
- 50 g tmavého hnědého cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 lžičky skořice
- 40 g rozinek
Postup – recept rýžový nákyp
- V hrnci se středně těžkým dnem přiveďte mléko, rýži a sůl k varu na prudkém ohni. Snižte teplotu na minimum a částečně přikryté vařte asi 20-25 minut, dokud rýže nezměkne. Často míchejte, aby se rýže nepřichytila ke dnu hrnce.
- V malé misce vyšlehejte vejce a hnědý cukr, dokud se dobře nepromísí. Do vaječné směsi přidejte po lžících půl šálku horké rýžové směsi a intenzivně šlehejte, aby se směs spojila.
- Přendejte vaječnou směs do hrnce s rýží a mlékem. Snižte teplotu na minimum a míchejte, dokud nezhoustne, nebo dokud se nezmění teplota na 71 °C.
- Dávejte pozor, aby směs v tomto okamžiku nepřišla k varu, jinak se srazí. Odstavte z ohně a vmíchejte vanilku, rozinky a skořici. Nákyp po vychladnutí zhoustne. Když je teplý, bude trochu řídký.
Rýžový nákyp ze zbylé rýže – tipy pro přípravu
Rozhodli jste se, že k přípravě některého z výše uvedených receptů použijete zbylou rýži? Přinášíme vám tipy, díky kterým bude váš rýžový nákyp ze zbylé rýže opravdu vynikající.
- Obecně platí, že čím kratší zrno, tím vyšší obsah škrobu. Právě škrob pomáhá tento nákyp zahustit a udělat ho tak krémovým. Na rýžový nákyp se hodí jakákoliv rýže, která se hodí na také rizoto.
- Můžete použít i jiné druhy rýže, např. střednězrnnou bílou rýži, rýži Arborio, basmati rýži či jakýkoli druh jiné rýže. Nákyp však nebude tak krémový, bude se vařit déle a pravděpodobně budete muset přidat i více tekutiny.