Rok od roku je snazší koupit kus zvěřinového masa i pro rodiny, kde neholdují myslivosti. Jak připravit domácí zvěřinovou paštiku?

Zvěřině sluší dlouhé pomalé dušení, které vytváří ono pověstné teplo rodinného krbu, víno z podlévání konzumované v rozumném množství pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám, a když si k vaření zapálíte svíčky, listopadu leccos odpustíte.

Domácí zvěřinovou paštiku ale samozřejmě nemusíte nutně připravovat jen na víně – existuje řada jiných postupů. V dnešním článku si řekneme, jak připravit paštiku z divočáka nebo třeba ze zajíce, jak vypadá paštikové koření nebo třeba jak dlouho vám taková domácí paštika vydrží.

Domaci  zverinova pastika
Domácí paštika chutná výborně s opečeným bílým pečivem.

Jak dlouho vydrží domácí paštika?

Neotevřenou domácí paštiku můžete skladovat v lednici přibližně 2 týdny. Řešením může být i zvěřinovou paštiku zmrazit, potom vydrží až 2 měsíce. Po otevření spotřebujte zvěřinovou paštiku do 7 dnů.

Výroba domácí paštiky

Výroba domácí paštiky ze zvěřiny může možná někomu na první pohled připadat jako složitý, zdlouhavý proces. Jakmile si ale postup přípravy domácí paštiky pořádně osvojíte, stane se pro vás hračkou.

Domácí paštiku můžete vyrábět jak z masa, tak i z vnitřností, jmenovitě z jater. Paštika se podle konzistence dělí na paštiku k nakrájení a paštiku k namazání, přičemž oba druhy se od sebe liší také postupem přípravy.

Výroba domácí paštiky může probíhat buďto vařením, nebo pečením. Při přípravě masové paštiky se často nakořeněné maso nechává nejprve odležet.

Maso či vnitřnosti je zapotřebí nejprve tepelně upravit – například dušením nebo restováním, poté přichází na řadu mixování. Někdy se do základu na paštiku přidává vývar, smetana a další ingredience.

V závislosti na tom, zda připravujete paštiku k namazání nebo nakrájení, následně paštiku zalijete máslem nebo tukovou směsí a necháte v ledničce ztuhnout, případně ji zhruba jednu hodinu pečete ve vodní lázni.

Domaci  zverinova pastika
Chléb s domácí zvěřinovou paštikou můžete ozdobit čerstvou bazalkou.

Paštikové koření

Nedílnou a velmi důležitou ingrediencí při přípravě paštiky je také paštikové koření. Co by ve směsi na paštikové koření nemělo rozhodně chybět?

Kromě soli a bílého či černého pepře můžete do koření na paštiku určitě bez obav přidat ingredience, které používáte při přípravě zvěřiny, tedy bobkový list, nové koření, nebo třeba jalovec.

Do domácí zvěřinové paštiky se hodí také česnek, hřebíček, majoránka, nastrouhaný muškátový oříšek nebo třeba oregáno.

Na internetu také najdete spoustu specializovaných e-shopů, které nabízí již připravené směsi paštikového koření.

Zvěřinová paštika – recept

Zvěřinová paštika je lahůdkou, která výborně chutná třeba na domácím chlebu. Jak si ji připravíte?

Zvěřinová paštika – ingredience

  • cca 500 g zvěřinového masa (třeba srnčí kostky na guláš)
  • cca 300 g tučnějšího vepřového bůčku
  • 200 ml portského vína
  • 1 bobkový list
  • 6 kuliček jalovce
  • 6 kuliček černého pepře
  • špetku muškátového oříšku
  • 2–3 snítky tymiánu
  • sůl a pepř
  • cca 150 g přepuštěného másla
  • bochníček s kmínem k podávání

Zvěřinová paštika – postup

  1. Máte-li bůček s kostí, maso co nejlépe okrojte a nakrájejte na kousky cca 3 × 3 cm, zvěřinu rovněž.
  2. Dejte do menšího pekáčku a přidejte i kosti. Podlijte vínem, osolte a opepřete – nebojte se dát o trochu víc soli, domácí zvěřinová paštika to v pohodě snese.
  3. Přidejte koření svázané v kousku gázy nebo sítku na koření. Přiklopte dobrou poklicí, dejte do trouby a pomalu duste při cca 160 stupních 2–3 hodiny, až je maso opravdu velmi měkké. Nechte zchladnout (kostičky jsou bonus pro kuchaře) a vylovte koření.
  4. Maso i se šťávou rozmixujte do struktury, která se vám líbí, musíte ale použít kuchyňský robot, tyčový mixér tuhle práci nezvládne.
  5. Zvěřinovou paštiku upěchujte do čistých a suchých skleniček a povrch zalijte cca 1 cm silnou vrstvou přepuštěného másla.
  6. Podávejte na krajících bochníčku s kmínem, zdobenou zelenou natí nebo rukolou. Chutnat vám bude třeba i s cibulí a kyselými okurkami, případně s trochou hořčice.
Domaci  zverinova pastika
Zvěřinovou paštiku můžete připravit i s vínem nebo smetanou.

Paštika z divočáka – recept

Paštika z divočáka vám skvěle zachutná nejen na podzim v čase lovecké sezóny. Ten správný šmrnc jí dodává kombinace brandy, koňaku a vína.

Ingredience na paštiku z divočáka

  • 800 g odblaněné kýty z divočáka
  • 50 ml portského
  • 30 ml koňaku
  • 50 ml madeiry
  • 100 g brusinek
  • 1 lžíce cukru krystal
  • 1 lžička soli
  • 5 kuliček nového koření
  • 15 ks jalovce
  • Svazek tymiánu
  • Špetka pepře
  • Nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • Kus neuzeného špeku, nakrájeného na kostičky

Paštika z divočáka – postup

  1. Brusinky opláchněte a nechte nasáknout vodou.
  2. Maso z divočáka opláchněte, nakrájejte na kousky, vložte do mísy a přidejte sůl, citronovou kůru, lístky tymiánu, nové koření a jalovec.
  3. Přidejte nakrájený špek, vše důkladně promíchejte a uložte na jednu hodinu do chladničky.
  4. Vychlazenou směs umelte na masovém strojku, osolte, opepřete, a přidejte scezené nasáklé brusinky.
  5. Umletou směsí naplňte vhodnou zavařovací sklenici, povrch uhlaďte, ozdobte troškou koření, a uzavřené sklenice sterilujte 90-120 minut při 100 °C.

Zaječí paštika – recept

Kromě kančí si můžete doma připravit také vynikající zaječí paštiku se slaninou, máslem a lahodným koňakem.

Zaječí paštika ingredience

  • 1 kg zaječího masa, vykostěného a nakrájeného
  • 300 g slaniny, nakrájené na kostičky
  • 20 g másla
  • 50 ml koňaku
  • 2 cibule
  • 250 g nakládaných brusinek
  • 1 vejce
  • Lžička pepře
  • Lžička soli
  • Špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíce nasekaného tymiánu
  • 1 lžíce sádla

Postup zaječí paštiky

  1. Zaječí maso smíchejte se slaninou.
  2. Cibuli nakrájejte na kousky, přidejte k masové směsi a umelte najemno.
  3. Osolte, opepřete, a přidejte vejce, víno, koňak a máslo. Přidejte koření, 125 g nakládaných brusinek.
  4. Vhodnou nádobu vymažte důkladně sádlem a přidejte do ní vytvořenou směs. Nádobu vložte do pekáčku s vodou, přikryjte, a pečte při 200 °C zhruba jednu hodinu.
  5. Vyjměte z trouby, směsí naplňte zavařovací sklenice, uhlaďte, navršte zbytek brusinek a sterilujte při 90 °C zhruba 1,5-2 hodiny.
Domaci  zverinova pastika
Zvěřinovou paštiku můžete naplnit do skleniček a uchovávat v chladničce.

Domácí paštika s brusinkami – keto – recept

Tato jednoduchá paštika z kuřecích jater je bohatá na krémové máslo, aromatický tymián a doplněná brusinkovým džemem. Paštika je ideální k namazání na opečený keto chléb nebo krekry.

Ingredience na domácí paštiku s brusinkami

  • 340 g kuřecích jater
  • 2 lžíce másla
  • 1 a 1/2 lžíce erythritolu
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžíce nasekané šalotky
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/8 lžičky pepře

Postup na domácí paštiku s brusinkami

  1. Připravte si kuřecí játra tak, že je zbavíte šlach a šalotku nakrájíte nadrobno. Na pánvi rozehřejte lžíci másla a přidejte játra, šalotku a tymián. Smažte, dokud nejsou játra po celém povrchu zlatohnědá a propečená, ale stále měkká.
  2. Zatímco se játra vaří, přidejte brusinky do pánve s vodou a erytritolem. Směs přiveďte k rychlému varu a brusinky rozmačkejte vidličkou.
  3. Snižte teplotu na minimum a vařte, dokud nezhoustne a nezredukuje se džem, často míchejte a pak odstavte do chladna.
  4. Uvařená játra přidejte do kuchyňského robotu spolu se zbývajícím máslem, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Dobře rozmixujte, až získáte hustou a hladkou paštiku.
  5. Paštiku přendejte do misky nebo zavařovací sklenice a doplňte vychlazeným brusinkovým džemem, přikryjte a nechte v chladničce, dokud nebude připravena k podávání.
Domaci  zverinova pastika
Domácí zvěřinovou paštiku si můžete připravit i v troubě ve vodní lázni.

Domácí paštika z divočáka recept

Připravte si dokonalou domácí paštiku, která se hodí jako předkrm nebo jako snadná večeře se sýrem a salátem. Nejlepší je připravit ji předem a 1 až 2 dny před podáváním ji nechat v chladu, aby se chuť rozvinula.

Podávejte s cornichons, dijonskou hořčicí a čerstvou francouzskou bagetou nebo selským chlebem.

Ingredience na domácí paštiku z divočáka

  • 2 lžíce nesoleného másla a další na vymazání teriny
  • 500 g mletého vepřového plecka
  • 500 g mleté kančí plece
  • 250 g slaniny, nahrubo nakrájené
  • 1 středně velká žlutá cibule, jemně nasekaná
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky plus 1 lžíce hrubě mletého černého pepře
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžička nového koření
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 2 velká vejce, lehce rozšlehaná
  • 1/3 šálku husté smetany
  • 1/3 šálku brandy Calvados
  • 1/4 šálku loupaných pistácií
  • 1/4 šálku sušených brusinek

Postup na domácí paštiku z divočáka

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Na pánvi na středním ohni rozpusťte máslo. Přidejte cibuli a smažte ji 6 až 8 minut, dokud nezprůsvitní, ale nezhnědne. Ve velké míse smíchejte vepřové maso, kance a slaninu. Přidejte cibuli, česnek, sůl, 2 lžičky pepře, tymián, nové koření, koriandr a hřebíček. Důkladně promíchejte.
  3. V malé misce smíchejte vejce, smetanu a calvados. Přidejte k masu a dobře promíchejte.
  4. Máslem vymažte bochníkovou formu nebo terinu. Třetinu masa vtlačte do teriny. Rovnoměrně posypte polovinou pistácií a brusinek. Další třetinu masa vtlačte do teriny. Navrch nasypte zbývající pistácie a brusinky. Přikryjte zbývajícím masem.
  5. Povrch posypte 1 lžící černého pepře. Terinu pevně přikryjte fólií a vložte do pekáče. Do pekáče nalijte vroucí vodu až do poloviny výšky stěn teriny.
  6. Pečte v troubě, dokud teploměr na maso vložený do středu neukáže 75 °C, přibližně 2 hodiny.
  7. Vyjměte terinu z trouby a vyjměte ji z vodní lázně. Přes paštiku položte lis na teriny (nebo prkénko na krájení s plechovkami nahoře) a nechte ji zcela vychladnout.
  8. Přeneste do chladničky a před podáváním nechte 1 až 2 dny odležet se zátěží.
  9. Při podávání paštiku vyklopte. Oškrábejte případný ztuhlý tuk. Nakrájejte ji na plátky. V případě potřeby posypejte dalšími zrnky pepře.
IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang