pastika-6124189

Listopad je v zásadě férový měsíc – přináší sice tmu, zimu, virózu a první nejapné otázky na téma „Už máš dárky?“, nabízí ale tučnou husu, svatomartinské víno a zvěřinové hody. Rok od roku je snazší koupit kus zvěřinového masa i pro rodiny, kde neholdují myslivosti (stejně je to zvláštní slovo – proč zrovna myslivec? To se na posedu tolik přemýšlí?).

Zvěřině sluší dlouhé pomalé dušení, které vytváří ono pověstné teplo rodinného krbu, víno z podlévání konzumované v rozumném množství pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám, a když si k vaření zapálíte svíčky, listopadu leccos odpustíte.

Na tři skleničky domácí zvěřinové paštiky po 300 ml budete potřebovat:

  • cca ½ kg zvěřinového masa (třeba srnčí kostky na guláš)
  • cca 300 g tučnějšího vepřového bůčku
  • 200 ml portského vína
  • 1 bobkový list
  • 6 kuliček jalovce
  • 6 kuliček černého pepře
  • špetku muškátového oříšku
  • 2–3 snítky tymiánu
  • sůl a pepř
  • cca 150 g přepuštěného másla
  • bochníček s kmínem k podávání

Máte-li bůček s kostí, maso co nejlépe okrojte a nakrájejte na kousky cca 3 × 3 cm, zvěřinu rovněž. Dejte do menšího pekáčku a přidejte i kosti. Podlijte vínem, osolte a opepřete – nebojte se dát o trochu víc soli, domácí zvěřinová paštika to v pohodě snese.

Přidejte koření svázané v kousku gázy nebo sítku na koření. Přiklopte dobrou poklicí, dejte do trouby a pomalu duste při cca 160 stupních 2–3 hodiny, až je maso opravdu velmi měkké. Nechte zchladnout (kostičky jsou bonus pro kuchaře) a vylovte koření.

Maso i se šťávou rozmixujte do struktury, která se vám líbí, musíte ale použít kuchyňský robot, tyčový mixér tuhle práci nezvládne. Zvěřinovou paštiku upěchujte do čistých a suchých skleniček a povrch zalijte cca 1 cm silnou vrstvou přepuštěného másla.

Podávejte na krajících bochníčku s kmínem, zdobenou zelenou natí nebo rukolou. Chutná i s cibulí a kyselými okurkami a můj manžel ji miluje s trochou hořčice.

Jak dlouho vydrží domácí paštika

Neotevřenou paštiku lze skladovat v lednici přibližně 2 týdny. Řešením může být i zvěřinovou paštiku zmrazit, potom vydrží až 2 měsíce. Po otevření spotřebujte do 7 dnů.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang