Víno

Víno je skvělou volbou k jakémukoliv pokrmu, avšak je vždy nutné zvolit správný druh vína podle toho, jaké jídlo je podáváno.

Víno je děleno dle základního dělení na šumivé či perlivé nebo klasické víno. Dále se také dělí dle barvy, a to na bílé víno, červené, růžové či oranžové. Rozdělení je také dle chuti vína, které může být suché, polosuché či sladké.

Bílé víno se nejvíce hodí ke světlému masu, jako jsou ryby, drůběží maso či telecí maso, také se skvěle hodí ke světlým omáčkám nebo různým druhům sýrů.

Červené víno se naopak nejvíce hodí k tmavým pokrmům, jako je například hovězí maso, vepřové maso nebo zvěřina, k chuťově výrazným pokrmům. Některá lehčí červená vína se také hodí i k různým salátům, k ovoci či rybám.

Další kategorie

Domácí víno – jednoduchý recept

Ingredience 1 balení aktivního sušeného droždí4 šálky cukru1 plechovka mražené...

Pošírovaný losos – recept

Od začátku do konce příprava trvá jen 15 minut (alespoň u malého filé) a v kuchyni se...

Hovězí svíčková s portským vínem a česnekem

Recept vhodný ke speciálnímu svátečnímu jídlu. Příprava Příprava: 30...

Další recepty – pečivo, snacky, víno a zdraví

Nápoje Horké i ledové, alkoholické i bez alkoholu, ovocné nebo mléčné. Nejlepší...

Trhané vepřové s květákovo-parmazánovou kaší

Trhané vepřové je naprosto super jídlo. Je sice pravda, že příprava je trochu více...

Mušle svatého Jakuba s krémovým mangoldem a bylinkovou polentou

Mušle svatého Jakuba jsou klenot! A taky se podle toho odvíjí cena. Já tyto mušle koupila...

Kuřecí rillettes s batátovo-kokosovou kaší

Pokud hledáte „líný“ recept, teda takový, se kterým je málo práce, tak jeden pro Vás...

Řepa po burgundsku

S lednem si mnoho z nás dává nějaké předsevzetí. Že bude méně pít alkohol, že zhubne,...

dynris18-960x600-4561845

Krémové dýňové risotto z pečené dýně

Dýně jsou skvělou surovinou, se kterou se v kuchyni dají vytvořit doslova zázraky. Jedním...

Ragú ze zeleného chřestu

Chřest bych mohla jíst pořád. Osobně jsem tedy větší zastánkyní zeleného chřestu,...

Vinná etiketa

Jakmile vinař začne opravdu vychutnávat víno a rozumět mu, měl by se také obeznámit se...

Zrají ostružiny – vyzkoušejte kaiserky s ostružinovo-hořčičnou omáčkou

Málokdy se ostružiny dostanou až do kuchyně. Pomalu dozrávající plody ze všech známých...

pastika-6124189

Domácí zvěřinová paštika ve skleničce

Listopad je v zásadě férový měsíc – přináší sice tmu, zimu, virózu a první nejapné...

Vinný glosář

Víno je oblíbený nápoj, který se pije již po staletí k nejrůznějším příležitostem....

Dokonalá domácí hořčice

Dělat si domácí hořčici je taková kuchařská frajeřinka. Dnes si můžete v obchodech...

Slávky na bílém víně

Ingredience 500 g sláveklžíce olivového oleje200 ml bílého vínačervená cibulka2...

Pangasius po sečuánsku – Recept

Ingredience 4 plátky pangase1 vejce3 lžíce hladké mouky4 lžíce suchého bílého vína3...

Pangasius na víně – Recept

Ingredience olivový olej2 plátky pangase1 velká cibule1 malá mrkev2 rajčata15 dkg...

Telecí piccata s cereálním chlebem

V týdnu se často řeší dilema, jak udělat chutnou večeři, aby byla hotová pokud možno...

Telecí líčka na víně

Telecí líčka na víně jsou v dnešní době velmi oblíbená záležitost, takže recept na...

Záleží na teplotě, při které se víno podává?

Stručně řečeno, ano. Na teplotě, při které se víno podává skutečně záleží. Ačkoli...

Apelace – značky francouzských vín

Od roku 1936 získávají ta nejkvalitnější francouzská vína značku Appellations d’Origine...

Vinařské oblasti Francie

Od Nantes po Štrasburk, od Remeše do Biarritz, od Nice po Bordeaux,...

Podnebí francouzských vinařských oblastí

Francie má výhodu, kterou většina ostatních zemí postrádá – svou zeměpisnou pestrost....

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang