Pomalu pečené jehněčí na červeném víně – recept

Hlavní jídlaJehněčí masoMasoOmáčkyVíno
pomalu-pecene-jehneci

Díky tomuto receptu si doma snadno připravíte pomalu pečené jehněčí na červeném víně jako z luxusní restaurace.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 2 hodiny 50 minut
  • Celkem: 3 hodiny

Ingredience

  • 4 jehněčí kýty, každá o hmotnosti přibližně 400 g
  • 1 lžička soli a pepře
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 1 šálek cibule, nakrájené nadrobno
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 1 šálek mrkve, nakrájené nadrobno
  • 1 šálek celeru, nakrájeného na drobné kostičky
  • 2 a 1/2 šálku červeného vína
  • 800 g plechovka drcených rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 šálky (500 ml) kuřecího vývaru
  • 5 snítek tymiánu (nejlépe svázaných dohromady) nebo 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 2 sušené bobkové listy

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Osušte jehněčí kolínka a posypte je solí a pepřem.
  3. V těžkém hrnci na prudkém ohni rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Jehněčí kolínka opékejte ve dvou dávkách, dokud nezhnědnou po celém povrchu, asi 5 minut. Jehněčí vyjměte na talíř a nechte z hrnce odkapat přebytečný tuk (pokud nějaký je).
  4. Snižte teplotu na středně nízkou. V případě potřeby rozehřejte ve stejném hrnci zbývající 1 lžíci olivového oleje. Přidejte cibuli a česnek a vařte 2 minuty.
  5. Přidejte mrkev a celer. Vařte 5 minut, dokud cibule nezprůsvitní a nezesládne.
  6. Přidejte červené víno, kuřecí vývar, drcená rajčata, rajčatový protlak, tymián a bobkové listy. Promíchejte, aby se vše spojilo.
  7. Do hrnce vložte jehněčí kolínka a přimáčkněte je tak, aby byla z větší části ponořená.
  8. Zesilte plamen a přiveďte k varu. Přikryjte a přeneste na 2 hodiny do trouby.
  9. Vyjměte z trouby, odstraňte pokličku a vraťte do trouby na dalších 30 minut (celkem tedy 2 a 1/2 hodiny). Zkontrolujte, zda je jehněčí maso velmi křehké (použijte 2 vidličky) – pokud ne, přikryjte a pokračujte ve vaření.
  10. Jehněčí vyjměte na talíř a udržujte teplé. Vyjměte a vyhoďte bobkové listy a tymián.
  11. Omáčku přeceďte do mísy, přičemž na zeleninu zatlačte, abyste z ní dostali všechnu šťávu.
  12. Scezenou omáčku vlijte zpět do hrnce. Na mírném ohni přiveďte k varu a mírně zredukujte na sirupovitou konzistenci.
  13. Ochutnejte a poté podle chuti osolte a opepřete.
  14. Jehněčí kolínka podávejte na bramborové kaši nebo květákovém pyré s velkým množstvím omáčky. V případě potřeby ozdobte lístky tymiánu.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang