Sýrová omáčka nejen na těstoviny – nejlepší recept

Hlavní jídla

Není nad rychlou a chutnou sýrovou omáčku, kterou lze kombinovat jak s těstovinami, tak s masem nebo zeleninou. Recepty na sýrovou omáčku jsou pestré, lze ji připravit z různých sýru a získat tak různorodé chutě. Jaká je ta nejlepší sýrová omáčka? Jak připravit dokonalou sýrovou omáčku na těstoviny?

Sýrová omáčka je jeden z nejjednodušších a přitom tak vynikajících receptů. Skvěle se hodí ke spoustě jídel, ať už bezmasým nebo třeba s kousky kuřete. Na těstoviny se sýrovou omáčkou mnoho lidí nedá dopustit, jak však docílit toho, aby byla omáčka krémová, dobře ochucená a bez žmolků?

Sýrová omáčku lze uvařit na tisíc způsobů. Výborná je například sýrová omáčka s brokolicí nebo sýrová omáčka se špenátem. Špenát je perfektní volbou do sýrových omáček, chutná skvěle Oblíbenou klasikou je sýrová omáčka s kuřecím, které mohou vegetariáni nahradit třeba tofu nebo rostlinnými náhražkami masa.

Základní recept na sýrovou omáčku – k těstovinám, s gnocci

Ačkoliv je příprava sýrové omáčky k těstovinám velmi nenáročná, nelze se do vaření pustit jen tak bez znalosti postupu. Samozřejmě každého napadne, že stačí rozpustit libovolný sýr v horkém mléce nebo smetaně a omáčka bude na světě.

Takové pokusy však většinou nekončí vůbec dobře. Výsledkem je jen nezahuštěná omáčka se žmolky sýra, které se v mléce nerozpustily a srazily se dohromady.

Univerzální recept na sýrovou omáčku s těstovinami, avšak také s gnocci nebo kuřecím masem, zní následovně:

Budeme potřebovat tyto suroviny:

  • 20 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 150 g strouhaného sýru
  • sůl

Trikem, díky kterému lze z trochy sýra a mléka vykouzlit chutnou omáčku, je připravit si nejdříve tzv. bešamel. Jen díky němu lze dosáhnout dokonalé sýrové omáčky na těstoviny. Příprava bašamelu je snadná. Nejprve z másla a mouky umícháme v kastrůlku hladkou jíšku světlé barvy. Za stálého míchání přiléváme po třetinách mléko.

Bešamel přivedeme k varu, osolíme špetkou soli (pozor, sýry jsou samy o sobě poměrně slané) a necháme zhoustnout. Je důležité směs stále míchat, aby se nepřipalovala. Na mírném plameni vaříme asi 10 – 15 minut.

Začneme pomalu přidávat nastrouhané sýry. V zásadě můžeme použít jakýkoliv sýr, nejlepší je však starší s vysokým obsahem sušiny. Lze použít například kombinaci eidamu, čedaru a parmazánu. Sýr přidáváme po hrstech a pečlivě rozmícháváme.

Nakonec omáčku dochutíme. Přidáme sůl, případně i bylinky nebo koření, které máme rádi.

Pro opravdu krémovou omáčku je potřeba sýry nastrouhat.

TIP: Aby byl pokrm opravdu chutný, je potřeba dobře připravit také těstoviny. Jak správně uvařit špagety?

Sýrová omáčka se žampiony – recept

Vynikající je kombinace sýru a žampionů. Tento recept navíc ocení také vegetariáni. Jak na sýrovou omáčku se žampiony?

Na 2 porce budeme potřebovat:

  • 200 g těstovin
  • 1 cibule
  • 150 g žampionů (čerstvých)
  • 2 dl smetany ke šlehání
  • 20 g másla
  • 1 ks taveného sýru
  • sůl

Nejprve si dáme vařit těstoviny podle návodu na obalu. Pokrájíme sýr, cibuli a žampiony. Sýr na kostičky, cibuli nadrobno a žampiony ideálně na plátky. Na másle osmahneme cibulku, přidáme osolené žampiony a necháme asi 15 minut dusit pod pokličkou. V případě, že nebude v pánvi dostatek šťávy, podlijeme horkou vodou.

Až žampiony změknou, nalijeme do pánve smetanu a společně za stálého míchání zahříváme. Na závěr přidáme také sýr a necháme ho rozpustit. Promícháme s uvařenými těstovinami a můžeme podávat.

Houby a sýr patří mezi nejchutnější kombinace.

TIP: Žampiony jsou ústřední surovinou v mnohých receptech. Vynikající je například bulgur se žampiony a sušenými rajčaty, bulgur se často kombinuje také s různými druhy zeleniny. Zkusit se vyplatí také zapečené žampiony nebo jednoduchou omáčku se žampiony.

Těstoviny je možné připravit doma. A jak se říká, domácí těstoviny chutnají nejlépe. Tady vyzkoušený recept na domácí těstoviny.

Recept – sýrová omáčka s nivou

Na běžné sýrové omáčky lze použít sýry, jako je čedar nebo eidam. Výborná je také omáčka s parmazánem. Kdo si potrpí na výraznějších sýrových chutích, může vyzkoušet sýrovou omáčku s nivou.

Připravíme si:

  • 1 cibule
  • olivový olej
  • 150 g nivy
  • 150 g eidamu
  • čerstvá bazalka
  • mletý pepř, sůl
  • 250 ml smetany
  • těstoviny

Ze všeho nejdříve si uvaříme těstoviny, jak jsme zvyklý. Můžeme použít jakékoliv, od špaget až po penne. Mezitím, co se těstoviny vaří, si připravíme omáčku. Postup je velmi jednoduchý. Na pánvi osmahneme dozlatova nadrobno nakrájenou cibulku. Přilijeme smetanu a necháme ji zahřát. V bodě varu po hrstech přidáváme nastrouhané sýry a mícháme, dokud se nerozpustí.

Na závěr přidáme pár lístků čerstvé bazalky, můžeme také dosolit, nicméně pozor už samotná niva je dosti slaná.

Sýrová omáčka k nachos

Filmový večer s miskou nachos se skvělou sýrovou omáčkou nic nenahradí. Sýrová omáčka k nachos se dá samozřejmě koupit v jakémkoliv supermarketu, ani zdaleka se však nevyrovná té domácí. Tu si lze připravit doma z několik surovin. Jak na to?

Budeme potřebovat:

  • 250 ml mléka
  • 200 g tvrdého sýru (např. čedar)
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • 2 nakládané jalapeňo papričky
  • sůl
  • pepř
  • chilli omáčka

Postup je obdobný jakou předchozích receptů. Nastrouháme čedar a papričky nakrájíme nadrobno. Připravíme si světlou jíšku – v kastrolku necháme rozpustit máslo a do něj přimícháme mouku. Jíška musí být opravdu světlá, aby měla sýrová omáčka tu správnou barvu.

Přilijeme mléko a pár minut povaříme. Nakonec přidáme po hrstech nastrouhaný sýr a necháme rozpustit. Přisypeme také pálivé papričky a na závěr dochutíme solí, pepřem a chilli kořením nebo omáčkou.

Nachos je nejlepší s domácí sýrovou omáčkou.

Sýrová omáčka s brokolicí

Další z oblíbených vegetariánský receptů je sýrová omáčka s brokolicí. Brokolice dodá celému pokrmu zajímavou chuť a jde o příjemnou obměnu běžné sýrové omáčky. Masožravci samozřejmě mohou přidat také kuřecí maso nebo šunkový salám. Pro přípravu sýrové omáčky s brokolicí není třeba trávit hodiny u plotny. Bohatě postačí pár minut a je hotovo.

Na sýrovou omáčku s brokolicí jsou zapotřebí tyto suroviny:

  • 1 cibule
  • 1 kelímek smetany
  • 2 ks taveného sýru
  • 100 g nivy
  • 100 g tvrdého sýru
  • brokolice
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej

Na oleji necháme zesklovatět cibulku. Poté můžeme přidat maso nebo salám, pokud chceme, a podlít troškou horké vody. Přidáme také brokolici, kterou předem nakrájíme na drobné kousky. Přilijeme třetinu smetany a tavený sýr. Necháme vše zahřát a sýr rozpustit. Poté přidáme nastrouhanou nivu a tvrdý sýr a dolijeme zbylou smetanu.

V případě, že bude omáčka moc hustá dolijeme smetanou nebo mlékem. Případně zhustíme sýrem. Na závěr přidáme česnek, promícháme a odstavíme z plotny.

Podáváme s těstovinami nebo gnocci.

Recept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang