Sýrová omáčka

Kdo by odolal lahodné kombinaci sýrové omáčky a těstovin? Ať už dáváte přednost klasickému čedaru, krémovému gorgonzole nebo pikantnímu cheddaru, sýrová omáčka je vždycky skvělým nápadem. Jaké jsou jednoduché recepty na ty nejlepší sýrové omáčky, které rozzáří váš jídelní stůl?

Není nad rychlou a chutnou sýrovou omáčku, kterou lze kombinovat jak s domácími těstovinami, tak s masem nebo zeleninou. Recepty na sýrovou omáčku jsou pestré, lze ji připravit z různých sýru a získat tak různorodé chutě. Jaká je ta nejlepší sýrová omáčka? Jak připravit dokonalou sýrovou omáčku na těstoviny?

Shrnutí článku

Základní tipy na sýrovou omáčku – kromě oblíbeného sýra je užitečné mít při přípravě horké mléko nebo smetanu, ve kterém se bude sýr rozpouštět a také struhadlo, jelikož strouhaný sýr pak nedělá hrudky

Oblíbené recepty – omáčka se žampiony, s nivou, brokolicí nebo špenátem jsou jedny z oblíbených verzí sýrových omáček

Proč uvařit sýrovou omáčku – sýrová omáčka je nejen rychle hotová, navíc je možné ji připravit na více způsobů a připravit ji tak podle nejrůznějších chutí

Základy na recept na sýrovou omáčku k těstovinám nebo gnocchi

Ačkoliv je příprava sýrové omáčky k těstovinám velmi nenáročná, nelze se do vaření pustit jen tak bez znalosti postupu. Samozřejmě každého napadne, že stačí rozpustit libovolný sýr v horkém mléce nebo smetaně a omáčka bude na světě.

Takové pokusy však většinou nekončí vůbec dobře. Výsledkem je jen nezahuštěná omáčka se žmolky sýra, které se v mléce nerozpustily a srazily se dohromady.

Sýrová omáčka z mléka
Pro opravdu krémovou omáčku je potřeba sýry nastrouhat, aby se dokonale rozpustily.

Nejlepší sýrová omáčka na těstoviny z mléka – recept

Univerzální recept na sýrovou omáčku s těstovinami, avšak také s gnocchi nebo kuřecím masem, které můžete vyzkoušet i v kombinaci s domácí rajčatovou omáčkou.

Ingredience

  • 20 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 150 g strouhaného sýru
  • sůl

Postup

  1. Příprava bešamelu je snadná. Nejprve z másla a mouky umícháme v kastrůlku hladkou jíšku světlé barvy.
  2. Za stálého míchání přiléváme po třetinách mléko.
  3. Bešamel přivedeme k varu, osolíme špetkou soli a necháme zhoustnout.
  4. Je důležité směs stále míchat, aby se nepřipalovala.
  5. Na mírném plamenu vaříme asi 10-15 minut.
  6. Začneme pomalu přidávat nastrouhané sýry.
  7. Sýr přidáváme po hrstech a pečlivě rozmícháváme.
  8. Nakonec omáčku dochutíme. Přidáme sůl, případně i bylinky nebo koření, které máme rádi.

Aby byl pokrm opravdu chutný, je potřeba dobře připravit také těstoviny. Jak správně uvařit špagety?

Sýrová omáčka se žampiony – recept

Nejlepší sýrová omáčka na těstoviny je také kombinací sýru a žampionů. Tento recept navíc ocení také vegetariáni. Jak na sýrovou smetanovou omáčku se žampiony?

Ingredience

  • 200 g těstovin
  • 1 cibule
  • 150 g žampionů (čerstvých)
  • 2 dl smetany ke šlehání
  • 20 g másla
  • 1 ks taveného sýru
  • sůl

Postup

  1. Pokrájíme sýr, cibuli a žampiony. Sýr na kostičky, cibuli nadrobno a žampiony ideálně na plátky.
  2. Na másle osmahneme cibulku, přidáme osolené žampiony a necháme asi 15 minut dusit pod pokličkou.
  3. V případě, že nebude v pánvi dostatek šťávy, podlijeme horkou vodou.
  4. Až žampiony změknou, nalijeme do pánve smetanu a společně za stálého míchání zahříváme.
  5. Na závěr přidáme také sýr a necháme ho rozpustit.
  6. Promícháme s uvařenými těstovinami a můžeme podávat.
Sýrová omáčka z mléka
Houby a sýr patří mezi nejchutnější kombinace s téměř každým jídlem.

Žampiony jsou ústřední surovinou v mnohých receptech. Vynikající je například bulgur se žampiony a sušenými rajčaty, bulgur se často kombinuje také s různými druhy zeleniny. Zkusit se vyplatí také zapečené žampiony nebo jednoduchou omáčku se žampiony.

Těstoviny je možné připravit doma. A jak se říká, domácí těstoviny chutnají nejlépe. Tady vyzkoušený recept na domácí těstoviny.

Sýrová omáčka z nivy – recept

Na běžné sýrové omáčky lze použít sýry, jako je čedar nebo eidam. Výborná je také omáčka s parmazánem. Kdo si potrpí na výraznějších sýrových chutích, může vyzkoušet sýrovou omáčku s nivou. Pokud jste opravdoví gurmáni vyzkoušejte omáčku připravit k zapečeným batátům v troubě.

Ingredience

  • 1 cibule
  • olivový olej
  • 150 g nivy
  • 150 g eidamu
  • čerstvá bazalka
  • mletý pepř, sůl
  • 250 ml smetany
  • těstoviny

Postup

  1. Uvaříme těstoviny dle návodu na obalu.
  2. Na pánvi osmahneme dozlatova nadrobno nakrájenou cibulku.
  3. Přilijeme smetanu a necháme ji zahřát.
  4. V bodě varu po hrstech přidáváme nastrouhané sýry a mícháme, dokud se nerozpustí.
  5. Na závěr přidáme pár lístků čerstvé bazalky, můžeme také dosolit, nicméně pozor už samotná niva je dosti slaná.

Sýrová omáčka k nachos – recept

Filmový večer s miskou nachos se skvělou sýrovou omáčkou nic nenahradí. Sýrová omáčka k nachos se dá samozřejmě koupit v jakémkoliv supermarketu, ani zdaleka se však nevyrovná té domácí. Tu si lze připravit doma z několika surovin. Jak na to?

Ingredience

  • 250 ml mléka
  • 200 g tvrdého sýru (např. čedar)
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • 2 nakládané jalapeňo papričky
  • sůl
  • pepř
  • chilli omáčka

Postup

  1. Nastrouháme čedar a papričky nakrájíme nadrobno.
  2. Připravíme si světlou jíšku – v kastrolku necháme rozpustit máslo a do něj přimícháme mouku.
  3. Jíška musí být opravdu světlá, aby měla sýrová omáčka tu správnou barvu.
  4. Přilijeme mléko a pár minut povaříme.
  5. Nakonec přidáme po hrstech nastrouhaný sýr a necháme rozpustit.
  6. Přisypeme také pálivé papričky a na závěr dochutíme solí, pepřem a chilli kořením nebo omáčkou.
Sýrová omáčka k nachos
Nachos je nejlepší s domácí sýrovou omáčkou.

Sýrová omáčka s brokolicí – recept

Další z oblíbených vegetariánský receptů je sýrová omáčka s brokolicí. Brokolice dodá celému pokrmu zajímavou chuť a jde o příjemnou obměnu běžné sýrové omáčky. Masožravci samozřejmě mohou přidat také kuřecí maso nebo šunkový salám.

Pro přípravu sýrové omáčky s brokolicí není třeba trávit hodiny u plotny. Bohatě postačí pár minut a je hotovo.

Ingredience

  • 1 cibule
  • 1 kelímek smetany
  • 2 ks taveného sýru
  • 100 g nivy
  • 100 g tvrdého sýru
  • brokolice
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej

Postup

  1. Na oleji necháme zesklovatět cibulku.
  2. Poté můžeme přidat maso nebo salám, pokud chceme, a podlít troškou horké vody.
  3. Přidáme také brokolici, kterou předem nakrájíme na drobné kousky.
  4. Přilijeme třetinu smetany a tavený sýr.
  5. Necháme vše zahřát a sýr rozpustit. Poté přidáme nastrouhanou nivu a tvrdý sýr a dolijeme zbylou smetanu.
  6. V případě, že bude omáčka moc hustá dolijeme smetanou nebo mlékem. Případně zhustíme sýrem.
  7. Na závěr přidáme česnek, promícháme a odstavíme z plotny.
  8. Podáváme s těstovinami nebo gnocchi.

Špagety s kuřecím masem a sýrovou omáčkou – recept

Tyto sýrové kuřecí špagety s kuřecím masem a spoustou sýra jsou bohatou a krémovou večeří na každý večer. Rychle se připraví a je to naprosto pohodové jídlo, které si zamiluje každý.

Ingredience

  • špagety
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1/4 šálku kuřecího vývaru s nízkým obsahem sodíku
  • 2 hrnky strouhaného mexického sýra, rozdělené
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • špetka drcených červených pepřových vloček
  • 2 šálky drcených kuřecích prsou z rožněného masa
  • čerstvá nasekaná petrželka, na ozdobu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Postříkejte pekáč o rozměrech 9×13 cm nepřilnavým sprejem na pečení.
  2. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, al dente. Dobře je slijte a na chvíli odložte stranou.
  3. Do hrnce, ve kterém jste vařili těstoviny vlijte zakysanou smetanu, kuřecí vývar, 1 hrnek mexického sýra a všechno koření. Promíchejte, dokud se důkladně nespojí. Poté vmíchejte uvařené těstoviny a rozdrobené kuřecí maso, až se vše dobře obalí.
  4. Směs nalijte do připravené zapékací misky.
  5. Navrch nasypte zbývající 1 hrnek sýra.
  6. Přikryjte nepřilnavým alobalem.
  7. Pečte v troubě asi 20 minut, poté odstraňte fólii a vložte zpět do trouby na 5-10 minut.
  8. Ozdobte čerstvě nasekanou petrželkou, podávejte a pochutnejte si.
Sýrová omáčka k těstovinám
Sýrová omáčka se dokonale hodí k domácím těstovinám.

Rychlá sýrová omáčka – recept

Tento recept si rozhodně zamilujete pro jeho jednoduchost. Až ho uděláte dvakrát nebo třikrát, nebudete recept ani potřebovat. Je to tak snadné.

Ingredience

  • 1 šálek mléka
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1 a 1/2 šálku rozdrobeného sýru čedar

Postup

  1. V malém hrnci rozšlehejte mléko, mouku a česnekový prášek.
  2. Hrnec postavte na střední teplotu a za stálého míchání vařte, dokud nezačne vřít.
  3. Za stálého míchání vařte ještě 1-2 minuty do zhoustnutí.
  4. Odstavte z ohně a vmíchejte sýr.

Sýrová omáčka se špenátem – recept

Tradiční smetanový špenát se sýrovou úpravou. Tento recept za pouhých 10 minut na smetanový špenát se připravuje z jemného čerstvého baby špenátu, který se vaří ve šťavnaté smetanové omáčce z bílého sýra čedar, což je dokonalá příloha.

Ingredience

  • 1 a 1/2 lžíce nesoleného másla
  • 1 lžíce avokádového oleje
  • 1 a 1/2 lžíce mletého česneku
  • 1/3 šálku mouky
  • 2 a 1/4 šálku nízkotučného mléka
  • 3/4 lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého pepře, nejlépe bílého
  • špetka muškátového oříšku
  • 400 g baby špenátu, omytého a osušeného
  • 1 a 1/2 šálku rozdrobeného ostrého čedaru

Postup

  1. Ve velkém hrnci na polévku rozpusťte máslo s avokádovým olejem na mírném ohni.
  2. Přidejte česnek a za stálého míchání vařte, dokud se česnek nerozvoní a lehce nezhnědne, asi 30 sekund až 1 minutu.
  3. Přidejte mouku a míchejte, abyste vytvořili pastu.
  4. Odstavte z ohně a zašlehejte mléko do hladka.
  5. Přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek.
  6. Vraťte na středně silný oheň a za častého šlehání přiveďte k varu.
  7. Po částech přidávejte špenát, přikrývejte ho a nechte zavadnout, aby se vešel, dokud zcela nezvadne.
  8. Odstavte z ohně a vmíchejte sýr.

Omáčka z taveného sýra – recept

Rychlá a jednoduchá varianta sýrové omáčky, pokud máte zrovna před nákupem a doma vám toho moc nezbývá. Skvělá alternativa jídla pro děti.

Ingredience

  • 1 lžíce másla
  • 100 ml mléka
  • provensálské bylinky
  • 100 g taveného sýra
  • 50 g šunky

Postup

  1. Šunku nakrájíme na drobné kostičky.
  2. V kastrůlku rozehřejme máslo a vsypeme šunku. Lehce opražíme.
  3. Postupně přidáváme tavený sýr a mléko.
  4. Za stálého míchání necháme pomalu rozpouštět a přidáme bylinky.
  5. Jakmile je sýr rozpuštěn a omáčka začne probublávat odstavíme.

Proč uvařit sýrovou omáčku?

Sýrová omáčka je jeden z nejjednodušších a přitom tak vynikajících receptů. Nejlepší sýrové omáčky na těstoviny se hodí ke spoustě jídel, ať už bezmasým nebo třeba s kousky kuřete. Na gnocchi, cannelloni se špenátem nebo makarony se sýrovou omáčkou mnoho lidí nedá dopustit, jak však docílit toho, aby byla omáčka krémová, dobře ochucená a bez žmolků?

Sýrovou omáčku se smetanou lze uvařit na tisíc způsobů. Výborná je například sýrová omáčka s brokolicí, pečenými česnekovými brambory nebo sýrová omáčka se špenátem. Špenát je perfektní volbou do sýrových omáček, chutná skvěle. Oblíbenou klasikou je sýrová omáčka s kuřecím masem, které mohou vegetariáni nahradit třeba tofu nebo rostlinnými náhražkami masa.

Můžete také vyzkoušet recept čedarová omáčka, která je jednoduchá a velice rychlá na přípravu. Milovníci sýra zaručeně ocení i nivové kuličky a nebo hermelín v listovém těstě.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang