Toto jídlo vzniklo úplně náhodou. Doma jsem měla zbytek sušených rajčátek z trhu, rozdělanou krabici kokosového mléka, které mi zbylo po přípravě jiného receptu a pár žampionů. A protože už jsem asi měsíc mluvila o tom, jak mám chuť na bulgur, ale pořád jsem nebyla schopná dokopat se k jeho uvaření, řekla jsem si, že je na čase. A jaká dobrota vznikla?

Spojení oříškového bulguru s rajčátky a žampiony je dokonalé. A ve chvíli kdy ho zalijete hustým kokosovým mlékem, vznikne vám rázem něco naprosto neuvěřitelně dobrého. No zkuste a uvidíte sami.

Ingredience

Pro přípravu receptu budeme potřebovat:

  • šálek bulguru (cca 160 g)
  • 1,5 šálku vody
  • 5 krémových žampionů
  • 1 velký stroužek česneku
  • 5 sušených rajčat
  • hrst baby špenátu
  • 2 dcl kokosového mléka
  • sůl, pepř
  • čerstvá nebo sušená petrželka
  • lžíce oleje

A jak na to?

Postup přípravy

Začneme tím, že necháme uvařit bulgur podle návodu. Já dávám na 1 díl bulguru 1,5 dílu vody, kterou osolím a nechám vše na mírném ohni pod pokličkou dusit. Když se voda vyvaří, hrnec dáme ze sporáku, ale necháme bulgur ještě asi 15 minut odstát pod pokličkou. Pak ho zlehka promícháme vidličkou, aby se neslepil.

Mezitím, co se vaří bulgur, připravíme krémovou omáčku. Na pánvi necháme rozpálit olej a orestujeme na něm nejprve žampiony. Když začnou vonět a hnědnout, přisypeme česnek a sušená rajčata a ještě chvilku opékáme. Stáhneme plamen na minimum, zalijeme směs kokosovým mlékem a ochutíme solí, pepřem a petrželkou.

Necháme propojit všechny chutě a dále už nevaříme. Do hotové směsi vmícháme lístky baby špenátu a necháme zavadnout. Nakonec do pánve nasypeme hotový bulgur, promícháme a můžeme vychutnávat.

Nevyužité žampiony lze zužitkovat např. v receptu na žampionovou omáčku.

IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang