
Babaganuš patří k orientálním pokrmům, přesněji pochází z Libanonu, ale své různé úpravy má i právě v Turecku, Egyptě, Rumunsku i Indii. Dá se použít jako dip, omáčka, nebo jako salát či příloha. Je hodně výrazný, proto k němu (jako příloze) kuchaři volí jemné a již ne moc kořeněné maso. Je možné sáhnout po kuřecím, krůtím či lososu. A kromě sezamové pasty tahini, je recept nenáročný, takže stojí za vyzkoušení.
Počet porcí: 2 talíře
Doba přípravy: 5 minut
Doba pečení: 45 minut
Ingredience:
- 3 lžíce sezamové tahini pasty – můžete si vyrobit vlastní, ale dá se koupit běžně ve zdravých výživách a větších supermarketech
- 2 stroužky česneku – vylisované
- 1/8 lžičky mletého chilli
- 1/4 lžičky mletého římského kmínu
- 1 lžička opražených sezamových semínek

Postup:
Předehřejte troubu na 250° a vyložte si plech pečícím papírem. Do celých lilků píchněte párkrát vidličkou a dejte je celé na plech. Pečte zhruba 45 minut dokud nebudou měkké a nezačnou se rozpadat. Teď je musíte nechat vychladnout.
Mezitím si připravte do mixéru tahini, česnek, sůl, citrónovou šťávu, chilli a římský kmín. Lilky podélně rozřízněte na poloviny a vyškrábněte dužinu. Tu nechte vykapat alespoň 3 minutky v cedníku. Pak ji přidejte k ostatním surovinám do mixéru a rozmixujte do hladka.
Lilky můžete také místo trouby dát podélně rozpůlené na gril a grilovat z obou stran zhruba 10 minut. Tradičně se Babaganuš podává na talíři nebo v mělké misce, pokapaný olivovým olejem a zasypaný petrželí a opraženým sezamovým semínkem.
Redakce Receptik.cz