Babaganuš

Hlavní jídla

Babaganuš patří k orientálním pokrmům, přesněji pochází z Libanonu, ale své různé úpravy má i právě v Turecku, Egyptě, Rumunsku i Indii. Dá se použít jako dip, omáčka, nebo jako salát či příloha. Je hodně výrazný, proto k němu (jako příloze) kuchaři volí jemné a již ne moc kořeněné maso. Je možné sáhnout po kuřecím, krůtím či lososu. A kromě sezamové pasty tahini, je recept nenáročný, takže stojí za vyzkoušení. 

Počet porcí: 2 talíře

Doba přípravy: 5 minut

Doba pečení: 45 minut

Ingredience:

  • 3 lžíce sezamové tahini pasty – můžete si vyrobit vlastní, ale dá se koupit běžně ve zdravých výživách a větších supermarketech
  • 2 stroužky česneku – vylisované
  • 1/8 lžičky mletého chilli
  • 1/4 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 lžička opražených sezamových semínek
img_0363-3016470

Postup:

Předehřejte troubu na 250° a vyložte si plech pečícím papírem. Do celých lilků píchněte párkrát vidličkou a dejte je celé na plech. Pečte zhruba 45 minut dokud nebudou měkké a nezačnou se rozpadat. Teď je musíte nechat vychladnout.

Mezitím si připravte do mixéru tahini, česnek, sůl, citrónovou šťávu, chilli a římský kmín. Lilky podélně rozřízněte na poloviny a vyškrábněte dužinu. Tu nechte vykapat alespoň 3 minutky v cedníku. Pak ji přidejte k ostatním surovinám do mixéru a rozmixujte do hladka. 

Lilky můžete také místo trouby dát podélně rozpůlené na gril a grilovat z obou stran zhruba 10 minut. Tradičně se Babaganuš podává na talíři nebo v mělké misce, pokapaný olivovým olejem a zasypaný petrželí a opraženým sezamovým semínkem.

Redakce Receptik.cz

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang