Avokádová pomazánka 

Pomazánky
avokadova-pomazanka

Avokádo je výživné, všestranné a chutné a stalo se základem kuchyně v mnoha domácnostech po celém světě. Jeden z nejoblíbenějších způsobů přípravy je avokádová pomazánka. Avokádovou pomazánku má ve svém repertoáru samozřejmě i Zdeněk Pohlreich a pomazánku z avokáda připravují i Kluci v akci.  

Avokádo pochází z Mexika a Střední Ameriky, avšak pěstuje se v mnoha oblastech světa včetně Severní Ameriky. Tyto plody jsou důležitou součástí tradiční mexické, středoamerické a jihoamerické kuchyně a používají se v pokrmech, jako je avokádová pomazánka guacamole, avokádové saláty, tacos a další.

Avokádo je ve světě zdraví a wellness velmi oblíbené, protože je vysoce výživné a je spojováno s řadou zdraví prospěšných látek.

Avokádo – ovoce nebo zelenina 

Zatímco někteří lidé avokádo označují za ovoce a někteří za zeleninu, avokádo (Persea americana) je ve skutečnosti považováno za bobulovité ovoce. Patří do čeledi rostlin Lauraceae, kam patří také skořicovník.

Avokádo je jasně zelený plod s velkou peckou a tmavou kožovitou slupkou. Říká se mu také aligátoří hruška nebo máslové ovoce. Avokádo patří k oblíbeným produktům v oddělení zeleniny. Je hlavní ingrediencí pro přípravu dipů guacamole a luxusních avokádových pomazánek. Avokádovou pecku lze nechat vyklíčit, zasadit a vypěstovat vlastní avokádo.

Avokáda se objevují ve všech možných pokrmech od salátů a avokádových pomazánek přes avokádová smoothies až po brownies. Co přesně dělá z tohoto plodu hruškovitého tvaru takovou superpotravinu?

Výživová hodnota avokáda

Avokádo má hodně kalorií. Doporučená velikost porce je menší, než by člověk čekal: 1/3 středního avokáda, což je přibližně 50 gramů.

avokado_ovoce_nebo_zelenina-9171445
Avokádo se výborně hodí do salátů i pomazánek.

Avokádo má vysoký obsah tuku. Jsou to však mononenasycené „dobré“ tuky, které pomáhají snižovat špatný cholesterol, pokud jsou konzumovány s mírou.

Avokádo nabízí téměř 20 vitaminů a minerálů. Ve 100 gramové porci tak člověk získá:

  • 485 miligramů draslíku
  • 81 mikrogramů kyseliny listové
  • 0,257 miligramů vitaminu B6
  • 10 miligramů vitaminu C
  • 2,07 miligramů vitaminu E

Avokádo má nízký obsah cukru. Obsahuje vlákninu, která pomáhá cítit déle sytost. V jedné studii měli lidé, kteří si k obědu přidali půlku čerstvého avokáda, během následujících 3 hodin menší chuť na jídlo než ti, kteří si ovoce nedali.

Zdravotní účinky avokáda

Zdravý životní styl, který zahrnuje výživné potraviny, může pomoci předcházet nemocem a zvrátit je. Avokádo je zdravá potravina, kterou lze přidat do zdravého jídelníčku. Vitamíny, minerály a zdravé tuky, které avokádo poskytuje, pomáhají předcházet nemocem a udržovat tělo v dobrém stavu.

Toto jsou největší benefity avokáda:

  • protirakovinové účinky
  • přírodní antidepresivum
  • působí protizánětlivě
  • upravuje trávení
  • upravuje krevní tlak a pomáhá držet srdce zdravé
  • pomáhá chránit oční tkáně před poškozením UV zářením

Avokádo se doporučuje konzumovat v těhotensví kvůli vysokému obsahu kyseliny listové. Každá nastávající maminka by tak měla do svého jídelníčku zařadit avokádovou pomazánku. Například avokádovou pomazánku s vejci či avokádovou pomazánku s tvarohem.

Příprava a skladování avokáda

Avokádo se doporučuje skladovat při pokojové teplotě, jeho zrání může trvat 4-5 dní. Proces zrání lze urychlit, když se avokádo vloží do papírového sáčku spolu s jablkem nebo banánem. Když je vnější slupka černá nebo tmavě fialová a podvolí se mírnému tlaku, je avokádo připraveno ke konzumaci nebo k uložení do chladničky.

Před krájením je třeba avokádo dobře omýt, aby se z nože na dužinu nepřenesly nečistoty a bakterie.

Ačkoli je avokádová pomazánka guacamole pravděpodobně nejoblíbenějším způsobem konzumace avokáda, lze jej také rozmačkat a přidat k těstovinám, nahradit máslo nebo olej v oblíbených receptech na pečivo nebo namazat či nakrájet na sendviče.

Při objednávání v restauraci je třeba mít na paměti, že ne všechny avokádové pokrmy jsou stejné. Některá jídla – například avokádové hranolky nebo avokádové vaječné rolky – jsou obalena v těstíčku a smažena, takže obsahují mnohem více kalorií i tuku.

Alergie na avokádo a avokádovou pomazánku

Pokud člověk trpí alergií na latex, měl by se ohledně konzumace avokáda poradit se svým lékařem. Lidé s vážnou alergií na latex mohou mít příznaky i po konzumaci avokádové pomazánky či guacamole.

Latexové výrobky se vyrábějí z bílkoviny obsažené v míze brazilského kaučukovníku (Hevea brasiliensis). Avokádo má velmi podobnou bílkovinu, která způsobuje alergickou reakci.

Pomazánka z avokáda – nejlepší recepty

Receptů na avokádovou pomazánku existuje celá řada. Někdo má rád avokádovou pomazánku s vejcem, jiný si nedovede představit avokádovou pomazánku bez česneku. A guacamole – avokádová pomazánka s rajčaty je oblíbená snad u každého milovníka avokáda.

avokadova_pomazanka_guacamole-5655674
Avokádová pomazánka guacamole skvěle chutná a nádherně vypadá.

Zde je inspirace na nejlepší pomazánky z avokáda. Méně kořeněné varianty a recepty bez česneku jsou skvělé avokádové pomazánky pro děti. Avokádo je výborná potravina i pro nejmenší.

Avokádová pomazánka guacamole – avokádová pomazánka s rajčaty 

Guacamole je avokádová pomazánka původem od Aztéků. Dá se připravit jako pomazánka nebo jako salát, pokud se kousky avokáda a zeleniny nechají větší. Avokádová pomazánka guacamole je oblíbená všude po světě.

Ingredience

  • 3 avokáda – oloupaná, bez pecky a rozmačkaná
  • 1 limetka, odšťavněná
  • 1 lžička soli
  • ½ šálku cibule nakrájené na kostičky
  • 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 švestková rajčata nakrájená na kostičky
  • 1 lžička mletého česneku
  • 1 špetka mletého kajenského pepře (nepovinné)

Postup

  • Ve středně velké míse rozmačkejte avokádo, limetkovou šťávu a sůl.
  • Přimíchejte cibuli, koriandr, rajčata a česnek.
  • Vmíchejte kajenský pepř.
  • Pro lepší chuť nechte 1 hodinu odležet v chladničce nebo podávejte ihned.

Luxusní avokádová pomazánka ze 3 ingrediencí

Avokádo nikdy nechutnalo lépe. Tato avokádová pomazánka obsahuje pouze 3 ingredience a její příprava je stejně rychlá jako rozmačkání jednoho avokáda. Je dostatečně chutná na dip, pomazánku, svačinu i snadný předkrm.

Ingredience

  • 1 zralé avokádo
  • 1 polévková lžíce bílého destilovaného octa
  • 1 lžička koření Olde Thompson Everything Bagel Seasoning

Postup

  • Rozmačkejte vyzrálé avokádo s octem a kořením na bagely.
  • Uchovávejte přikryté a v chladničce až do podávání.

Nejlepší pomazánka z avokáda s česnekem

Tento recept na avokádovou pomazánku je krémovým a dekadentním doplňkem sendvičů a toastů. Je vyrobena ze zdravých veganských surovin včetně citronu a česneku.

Ingredience

  • 1 velké zralé avokádo – bez pecky a slupky
  • ¼ šálku extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy – z ½ citronu, více podle chuti
  • 2 stroužky česneku – mletého
  • ¼ lžičky mořské soli – více podle chuti

Postup

  • Všechny ingredience smíchejte v kuchyňském robotu nebo výkonném mixéru. Pulzujte nebo mixujte do hladka.
  • Ochutnejte a podle potřeby upravte koření.

Avokádová pomazánka na toasty

Jednoduchá a chutná avokádová pomazánka je hotová za 10 minut. Je výborná na avokádové toasty nebo na jakýkoli sendvič. Hodí se také jako skvělý dip.

Ingredience

  • 1 zralé avokádo, rozpůlené a zbavené pecky
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžička bílého vinného octa nebo bílého destilovaného octa
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • 1/4 lžičky česnekového prášku

Postup

  • Zralé avokádo vložte do středně velké mísy. Poté avokádo dobře rozmačkejte vidličkou.
  • Vmíchejte majonézu, ocet, sůl a česnekový prášek.
  • Podávejte ihned nebo nechte vychladnout, dokud nebude čas k podávání.

Avokádová pomazánka pro děti

Pro děti se nejlépe hodí avokádová pomazánka s tvarohem. Výborný nápad je udělat avokádovou pomazánku pro děti na sladko s banánem a skořicí. Kdo rád sladké, může přisladit medem nebo jiným sladidlem.

Ingredience

  • 1/2 zralého avokáda
  • 1 banán
  • 100 g tvarohu
  • špetka skořice
  • med nebo javorový sirup (nemusí být)

Postup

  • Všechny ingredience rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte do hladka.
  • Ochutnejte a podle potřeby doslaďte.

Avokádová majonéza 

Stačí ochutnat tuto zdravou avokádovou majonézu a milovníci zdravého životního stylu už se nejspíš k obyčejné majonéze nikdy nevrátí. Tento recept na zdravou a krémovou avokádovou majonézu lze použít stejnými způsoby jako běžnou majonézu.

Ingredience

  • 2/3 šálku rozmačkaného zralého avokáda
  • 2 lžičky bílého nebo jablečného octa
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 3/4 lžičky cibulového prášku
  • 1/8 lžičky česnekového prášku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 šálku vody
  • 2 lžíce oleje nebo další voda pro nízkotučnou majonézu

Postup

  • Všechny ingredience smíchejte v mixéru dohladka. Pokud si přejete řidší majonézovou pomazánku, přidejte více vody.
  • Pokud chcete pikantní majonézu, neváhejte přidat kapku pálivé omáčky nebo kajenského pepře.
  • Avokádovou majonézu skladujte zakrytou v chladničce 3-4 dny.

Kategorie:

Pomazánky

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang