Avokádo je výživné, všestranné a chutné a stalo se základem kuchyně v mnoha domácnostech po celém světě. Jeden z nejoblíbenějších způsobů přípravy je avokádová pomazánka. Avokádovou pomazánku má ve svém repertoáru samozřejmě i Zdeněk Pohlreich a pomazánku z avokáda připravují i Kluci v akci.
Avokádo pochází z Mexika a Střední Ameriky, avšak pěstuje se v mnoha oblastech světa včetně Severní Ameriky. Tyto plody jsou důležitou součástí tradiční mexické, středoamerické a jihoamerické kuchyně a používají se v pokrmech, jako je avokádová pomazánka guacamole, avokádové saláty, tacos, kuřecí fajitas a další.
Avokádo je ve světě zdraví a wellness velmi oblíbené, protože je vysoce výživné a je spojováno s řadou zdraví prospěšných látek.
TIP: Mezi zdravé pomazánky na chleba patří určitě také tuňáková pomazánka s olivami, pomazánka z červené čočky s karotkou, nebo můžete vyzkoušet zdravé pomazánky z tvarohu či Baba Ganoush.
Avokádo – ovoce nebo zelenina
Zatímco někteří lidé avokádo označují za ovoce a někteří za zeleninu, avokádo (Persea americana) je ve skutečnosti považováno za bobulovité ovoce. Patří do čeledi rostlin Lauraceae, kam patří také skořicovník.
Avokádo je jasně zelený plod s velkou peckou a tmavou kožovitou slupkou. Říká se mu také aligátoří hruška nebo máslové ovoce. Avokádo patří k oblíbeným produktům v oddělení zeleniny. Je hlavní ingrediencí pro přípravu dipů guacamole a luxusních avokádových pomazánek. Avokádovou pecku lze nechat vyklíčit, zasadit a vypěstovat vlastní avokádo.
Avokáda se objevují ve všech možných pokrmech od salátů a avokádových pomazánek přes avokádová smoothies až po brownies. Co přesně dělá z tohoto plodu hruškovitého tvaru takovou superpotravinu?
Výživová hodnota avokáda
Avokádo má hodně kalorií. Doporučená velikost porce je menší, než by člověk čekal: 1/3 středního avokáda, což je přibližně 50 gramů.
Avokádo má vysoký obsah tuku. Jsou to však mononenasycené „dobré“ tuky, které pomáhají snižovat špatný cholesterol, pokud jsou konzumovány s mírou.
Avokádo nabízí téměř 20 vitaminů a minerálů. Ve 100 gramové porci tak člověk získá:
- 485 miligramů draslíku
- 81 mikrogramů kyseliny listové
- 0,257 miligramů vitaminu B6
- 10 miligramů vitaminu C
- 2,07 miligramů vitaminu E
Avokádo má nízký obsah cukru. Obsahuje vlákninu, která pomáhá cítit déle sytost. V jedné studii měli lidé, kteří si k obědu přidali půlku čerstvého avokáda, během následujících 3 hodin menší chuť na jídlo než ti, kteří si ovoce nedali.
Avokádo si lze vypěstovat i doma. Rada na pěstování je k dispozici na stránce jak zasadit avokádo.
Zdravotní účinky avokáda
Zdravý životní styl, který zahrnuje výživné potraviny, může pomoci předcházet nemocem a zvrátit je. Avokádo je zdravá potravina, kterou lze přidat do zdravého jídelníčku. Vitamíny, minerály a zdravé tuky, které avokádo poskytuje, pomáhají předcházet nemocem a udržovat tělo v dobrém stavu.
Toto jsou největší benefity avokáda:
- protirakovinové účinky
- přírodní antidepresivum
- působí protizánětlivě
- upravuje trávení
- upravuje krevní tlak a pomáhá držet srdce zdravé
- pomáhá chránit oční tkáně před poškozením UV zářením
Avokádo se doporučuje konzumovat v těhotensví kvůli vysokému obsahu kyseliny listové. Každá nastávající maminka by tak měla do svého jídelníčku zařadit avokádovou pomazánku. Například avokádovou pomazánku s vejci či avokádovou pomazánku s tvarohem.
Příprava a skladování avokáda
Avokádo se doporučuje skladovat při pokojové teplotě, jeho zrání může trvat 4-5 dní. Proces zrání lze urychlit, když se avokádo vloží do papírového sáčku spolu s jablkem nebo banánem. Když je vnější slupka černá nebo tmavě fialová a podvolí se mírnému tlaku, je avokádo připraveno ke konzumaci nebo k uložení do chladničky.
Před krájením je třeba avokádo dobře omýt, aby se z nože na dužinu nepřenesly nečistoty a bakterie.
Ačkoli je avokádová pomazánka guacamole pravděpodobně nejoblíbenějším způsobem konzumace avokáda, lze jej také rozmačkat a přidat k těstovinám, nahradit máslo nebo olej v oblíbených receptech na pečivo nebo namazat či nakrájet na sendviče.
Při objednávání v restauraci je třeba mít na paměti, že ne všechny avokádové pokrmy jsou stejné. Některá jídla – například avokádové hranolky nebo avokádové vaječné rolky – jsou obalena v těstíčku a smažena, takže obsahují mnohem více kalorií i tuku.
Alergie na avokádo a avokádovou pomazánku
Pokud člověk trpí alergií na latex, měl by se ohledně konzumace avokáda poradit se svým lékařem. Lidé s vážnou alergií na latex mohou mít příznaky i po konzumaci avokádové pomazánky či guacamole.
Latexové výrobky se vyrábějí z bílkoviny obsažené v míze brazilského kaučukovníku (Hevea brasiliensis). Avokádo má velmi podobnou bílkovinu, která způsobuje alergickou reakci.
Pomazánka z avokáda – nejlepší recepty
Receptů na avokádovou pomazánku existuje celá řada. Někdo má rád avokádovou pomazánku s vejcem, jiný si nedovede představit avokádovou pomazánku bez česneku. A guacamole – avokádová pomazánka s rajčaty je oblíbená snad u každého milovníka avokáda.
Zde je inspirace na nejlepší pomazánky z avokáda. Méně kořeněné varianty a recepty bez česneku jsou skvělé avokádové pomazánky pro děti. Avokádo je výborná potravina i pro nejmenší.
Avokádová pomazánka guacamole – avokádová pomazánka s rajčaty
Guacamole je avokádová pomazánka původem od Aztéků. Dá se připravit jako pomazánka nebo jako salát, pokud se kousky avokáda a zeleniny nechají větší. Avokádová pomazánka guacamole je oblíbená všude po světě, namazat ji můžete třeba na domácí bagetky.
TIP: Jako součást bezmasého oběda nebo večere můžete servírovat také sýrové kuličky.
Ingredience na avokádovou pomazánka guacamole
- 3 avokáda – oloupaná, bez pecky a rozmačkaná
- 1 limetka, odšťavněná
- 1 lžička soli
- ½ šálku cibule nakrájené na kostičky
- 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 2 švestková rajčata nakrájená na kostičky
- 1 lžička mletého česneku
- 1 špetka mletého kajenského pepře (nepovinné)
Postup na avokádovou pomazánku guacamole
- Ve středně velké míse rozmačkejte avokádo, limetkovou šťávu a sůl.
- Přimíchejte cibuli, koriandr, rajčata a česnek.
- Vmíchejte kajenský pepř.
- Pro lepší chuť nechte 1 hodinu odležet v chladničce nebo podávejte ihned.
Luxusní avokádová pomazánka ze 3 ingrediencí
Avokádo nikdy nechutnalo lépe. Tato avokádová pomazánka obsahuje pouze 3 ingredience a její příprava je stejně rychlá jako rozmačkání jednoho avokáda. Je dostatečně chutná na dip, pomazánku, svačinu i snadný předkrm.
Ingredience na luxusní avokádovou pomazánku
- 1 zralé avokádo
- 1 lžíce bílého destilovaného octa
- 1 lžička koření Olde Thompson Everything Bagel Seasoning
Postup na luxusní avokádovou pomazánku
- Rozmačkejte vyzrálé avokádo s octem a kořením na bagely.
- Uchovávejte přikryté a v chladničce až do podávání.
Nejlepší pomazánka z avokáda s česnekem
Tento recept na avokádovou pomazánku je krémovým a dekadentním doplňkem sendvičů, toastů nebo obalovaného chleba ve vajíčku. Je vyrobena ze zdravých veganských surovin včetně citronu a česneku.
Ingredience na nejlepší pomazánku z avokáda s česnekem
- 1 velké zralé avokádo – bez pecky a slupky
- ¼ šálku extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy – z ½ citronu, více podle chuti
- 2 stroužky česneku – mletého
- ¼ lžičky mořské soli – více podle chuti
Postup na nejlepší pomazánku z avokáda s česnekem
- Všechny ingredience smíchejte v kuchyňském robotu nebo výkonném mixéru. Pulzujte nebo mixujte do hladka.
- Ochutnejte a podle potřeby upravte koření.
Avokádová pomazánka na toasty
Jednoduchá a chutná avokádová pomazánka je hotová za 10 minut. Je výborná na avokádové toasty nebo na jakýkoli sendvič. Hodí se také jako skvělý dip k pečeným batátům s česnekem.
Ingredience na avokádovou pomazánku na toasty
- 1 zralé avokádo, rozpůlené a zbavené pecky
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžička bílého vinného octa nebo bílého destilovaného octa
- 1/4 lžičky mořské soli
- 1/4 lžičky česnekového prášku
Postup na avokádovou pomazánku na toasty
- Zralé avokádo vložte do středně velké mísy. Poté avokádo dobře rozmačkejte vidličkou.
- Vmíchejte majonézu, ocet, sůl a česnekový prášek.
- Podávejte ihned nebo nechte vychladnout, dokud nebude čas k podávání.
Avokádová pomazánka pro děti
Pro děti se nejlépe hodí avokádová pomazánka s tvarohem. Výborný nápad je udělat avokádovou pomazánku pro děti na sladko s banánem a skořicí. Kdo rád sladké, může přisladit medem nebo jiným sladidlem.
Ingredience na avokádovou pomazánku pro děti
- 1/2 zralého avokáda
- 1 banán
- 100 g tvarohu
- špetka skořice
- med nebo javorový sirup (nemusí být)
Postup na avokádovou pomazánku pro děti
- Všechny ingredience rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte do hladka.
- Ochutnejte a podle potřeby doslaďte.
Avokádová majonéza
Stačí ochutnat tuto zdravou avokádovou majonézu a milovníci zdravého životního stylu už se nejspíš k obyčejné majonéze nikdy nevrátí. Tento recept na zdravou a krémovou avokádovou majonézu lze použít stejnými způsoby jako běžnou majonézu.
Ingredience na avokádovou majonézu
- 2/3 šálku rozmačkaného zralého avokáda
- 2 lžičky bílého nebo jablečného octa
- 2 lžičky citronové šťávy
- 3/4 lžičky cibulového prášku
- 1/8 lžičky česnekového prášku
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 šálku vody
- 2 lžíce oleje nebo další voda pro nízkotučnou majonézu
Postup na avokádovou majonézu
- Všechny ingredience smíchejte v mixéru dohladka. Pokud si přejete řidší majonézovou pomazánku, přidejte více vody.
- Pokud chcete pikantní majonézu, neváhejte přidat kapku pálivé omáčky nebo kajenského pepře.
- Avokádovou majonézu skladujte zakrytou v chladničce 3-4 dny.