Recept na domácí harissu

PomazánkyStudená kuchyně
harissa-2633468

Toto neodolatelně kouřové koření vydrží měsíc a dochutí vše od míchaných vajíček až po jehněčí kotlety.

Ingredience

  • 15 sušené chilli de árbol
  • 2 sušené chilli guajillo
  • 1 sušené chilli ancho
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 a ½ lžičky semen koriandru
  • 3 rozetřené stroužky česneku
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 a ½ lžičky pálivé uzené španělské papriky
  • 1 lžička soli
  • ¾ šálek olivového oleje

Postup

  1. Do velké žáruvzdorné odměrky vložte chilli papričky árbol, guajillo a ancho.
  2. Zalijte je vroucí vodou tak, aby byly ponořené.
  3. Přikryjte je fólií a nechte je stát, dokud nebudou velmi poddajné a chladné tak, aby se s nimi dalo manipulovat (15-20 minut).
  4. Slijte vodu.
  5. Odstraňte stonky a semínka a vyhoďte je.
  6. Kmín a koriandr opékejte na suché malé pánvi na středně nízkém plameni za stálého míchání asi 3 minuty.
  7. Přeneste do kuchyňského robotu, přidejte česnek a drťte, dokud se koření nerozdrtí a česnek nevytvoří pastu.
  8. Přidejte chilli papričky a drťte, dokud se z nich nevytvoří hrubá pasta.
  9. Přidejte citronovou šťávu, ocet, rajčatový protlak, papriku a sůl a zpracovávejte, dokud není směs z větší části hladká, ale stále má trochu strukturu.
  10. Přilijte ½ šálku oleje.
  11. Zpracovávejte, dokud se olej nevstřebá.
  12. Harissu přendejte do mísy.
  13. Zalijte zbývající ¼ šálku oleje.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang