medove-maslo

Máte na svém svátečním stole místo pro medové máslo? Pojďte si ho vyrobit! Medové máslo je krémové a naprosto neodolatelné. Je sladké a trochu slané, což vás vždycky zpátky pro další. Na stole vypadá oslnivě a všem se po něm rozzáří oči.

Medové máslo je vlastně tak snadné na přípravu, že si ho můžete připravit k výjimečné večeři kdykoli během roku. Začněte se změklým máslem a je hotové za pět minut nebo méně.

Medové máslo

Medové máslo je druh sladké máslové směsi, která – jak již název napovídá – kombinuje med a máslo. Je oblíbené u dětí i dospělých. Několik výrobců prodává v obchodech balené medové máslo, ale mnoho jednotlivců dává přednost tomu, aby si místo toho vyrobili vlastní domácí verzi.

Postup výroby tohoto typu másla je poměrně jednoduchý. Domácí verze také umožňují větší variabilitu a mohou obsahovat další přísady, například koření nebo ovoce.

Trvanlivost medového másla

Medové máslo vydrží po určitou dobu, pokud je správně skladováno. Pokud je vyrobeno z pasterizovaného másla, vydrží na pultu asi 1-2 dny. Pokud vydrží déle, hrozí, že máslo začne žluknout. Trvanlivost másla se prodlouží, jakmile ho uložíte do chladničky, a to až na tři měsíce.

Využití medového másla

Jedním z oblíbených způsobů použití medové pomazánky je posypání snídaňového a večeřového pečiva. Při snídani si mnoho lidí rádo namaže trochu medového másla na vafle, zdravé palačinky, toasty nebo v rámci receptu na muffiny. Někteří si dokonce rádi přidávají toto sladké ochucené máslo do teplých snídaňových cereálií, jako jsou ovesné vločky.

Medové máslo se hodí k nespočtu pokrmů: vaflím, palačinkám, muffinům nebo na chléb.

Během večeře dodá kapka medového másla větší sladkost chlebíčkům a kukuřičnému chlebu. Tato chuť se dobře hodí také do sladkého ovocného a zeleninového pečiva, jako je banánový chlebíček, cuketový chléb nebo dýňový chléb.

Příprava medového másla

Přestože se často a pohodlně prodává v obchodech s potravinami a supermarketech, někteří lidé dávají přednost chuti domácího medového másla před balenou variantou. Recepty se liší podle chuti, ale ty nejjednodušší zahrnují pouze nesolené máslo a med.

Recept musí začínat změklým máslem, aby se med a máslo důkladně promíchaly. Na půl šálku (asi 120 ml) másla lze přidat 0,25 až 0,5 šálku (asi 60 až 120 ml) medu. Čím více medu, tím méně tuhý bude výsledný produkt.

Domácí medové máslo

Domácí verze tohoto másla často obsahují i další přísady. Přidáním mleté skořice, hnědého cukru nebo vanilkového extraktu získá výsledný produkt bohatší chuť, která příjemně kontrastuje s přirozenou sladkostí medu.

Nakrájené kousky ovoce, jako jsou banány nebo jahody, dodávají máslu další sladkost, takže je vhodné zejména k mazání na snídaňové pečivo. Každý, kdo má zájem o výrobu medového másla, může experimentovat s různými přísadami a zjistit, co nejlépe odpovídá jeho chuti.

Recept na domácí medové máslo

Toto medové máslo je tak snadné vyšlehat. Díky závěrečnému pokapání medem a posypání solí je naprosto neodolatelné. Recept je pro ¾ hrnku – pro větší počet lidí ho zdvojnásobte.

Ingredience na domácí medové máslo

  • 1 tyčinka nesoleného másla (8 lžic), změkčená
  • 3 lžíce medu
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • ⅛ lžička jemné soli
  • na ozdobu: kápněte med a posypte vločkovou mořskou nebo klasickou solí

Postup na domácí medové máslo

  1. Ve dvoušálkové odměrce na tekutiny (nebo v jiné malé nerozbitné míse s vysokými stěnami) smíchejte změklé máslo, med, skořici a sůl.
  2. Ručním mixérem šlehejte ingredience dohromady, dokud nebude máslo lehké a nadýchané.
  3. Směs přeneste do malé servírovací misky. Navrch lehce pokapejte medem a následně trochu posypte vločkovou nebo klasickou solí.
  4. Ihned podávejte, nebo uložte do chladničky na později (před podáváním nechte směs znovu dosáhnout pokojové teploty). Zbytky vydrží přikryté v chladničce až 5 dní.
Namísto skořice lze použít dýňové koření nebo muškátový oříšek.

TIP: Skořice je volitelná. Možná oceníte i jiné koření, například směs dýňového koření, špetku muškátového oříšku nebo dokonce čerstvě namletý černý pepř. Místo medu se hodí javorový sirup.

Medové máslo – recept

Medové máslo je velmi dobré na domácím chlebu a jeho příprava trvá 10 minut.

Ingredience na medové máslo

  • ½ hrnku změklého másla
  • ½ šálku medu

Postup na medové máslo

  1. Máslo vložte do malé misky.
  2. Postupně za stálého šlehání přidávejte med, dokud nedosáhnete požadované hustoty.

Domácí medové máslo – recept

Sladké krémové máslo s medem a špetkou mořské soli. Neuvěřitelné na čemkoli.

Ingredience na domácí medové máslo

  • 1 hrnek (230 g) nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 1/3 šálku (113 g) medu
  • 3 lžíce (23 g) moučkového cukru
  • 1/4-1/2 lžičky mořské soli

Postup na domácí medové máslo

  1. Ve velké míse ručním nebo stojanovým mixérem s pádlovým nástavcem šlehejte máslo 1 minutu při střední rychlosti, dokud nebude zcela hladké a krémové. Přišlehejte zbývající přísady, přičemž začněte pouze se 1/4 lžičky soli.
  2. Šlehejte při střední rychlosti, dokud není hmota zcela hladká. Podle potřeby seškrábejte stěny mísy gumovou stěrkou. Ochutnejte. V případě potřeby přidejte více soli (až 1/4 lžičky).
  3. Podávejte s kapkou medu a/nebo posypané mořskou solí. Zbytky těsně přikryjte a uchovávejte v chladničce až po dobu jednoho týdne.
  4. Pro delší skladování můžete medové máslo zmrazit. Medové máslo zchlaďte v chladničce a poté ho lžící přendejte na igelitovou fólii.
  5. Poté jej pevně zabalte několika vrstvami plastové fólie. Mrazit můžete až 2 měsíce. Přes noc rozmrazte v chladničce.

Recept na medové máslo

Tento recept na medové máslo je vynikající na kukuřičný chléb, rohlíky, muffiny a další. Má jen 3 ingredience, je krémové, chutné a snadno se připravuje.

Ingredience na medové máslo

  • ½ šálku (1 tyčinka) nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 3 lžíce medu
  • ¾ lžičky mořské soli

Postup na medové máslo

  1. V malé misce smíchejte změklé máslo, med a sůl.
  2. Podávejte s kukuřičným chlebem jalapeño nebo s některým z návrhů uvedených výše.
Stačí 3 ingredience a máte skvělé medové máslo.

Medové máslo s mandlemi a kešu – recept

Dvojité ořechové máslo, které chutná lahodně a obsahuje pouze pět ingrediencí.

Ingredience na medové máslo s mandlemi a kešu

  • 200 g blanšírovaných mandlí
  • 200 g nesolených kešu oříšků
  • 2 lžíce medu
  • ½ lžičky vloček mořské soli
  • 2-3 lžičky arašídového oleje

Postup na medové máslo s mandlemi a kešu

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Ořechy nasypte na velký plech, vložte do trouby a pečte 10 minut, přičemž občas promíchejte, aby se nepřichytily na okrajích.
  2. Když jsou zlatohnědé, vyjměte je z trouby a nechte zcela vychladnout.
  3. Ořechy nasypte do kuchyňského robotu, přidejte med a sůl. Mixujte 8-9 minut, dokud nezískáte hladké ořechové máslo, pokud chcete konzistenci zjemnit, přidejte kapku oleje a znovu rozmixujte.

Meruňkové lívance s medovým máslem – recept

Perfektní lívance pro nenáročný brunch (pozdní snídaně) a zdravější než většina kupovaných verzí.

Ingredience na meruňkové lívance s medovým máslem

Medové máslo

  • 100 g změklého másla
  • 2 lžíce medu

Lívance

  • 140 g hladké mouky
  • špetka sody bikarbony
  • 25 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 150 ml mléka
  • hrst sušených meruněk připravených ke konzumaci, jemně nasekaných
  • olej na smažení

Postup na meruňkové lívance s medovým máslem

  1. Na medové máslo vyšlehejte máslo s medem a lžící ho naneste na velký kus potravinové fólie. Vytlačte ho do tvaru klobásy, pevně zabalte a nechte vychladnout, dokud nebude připraveno k použití. V lednici vydrží až měsíc.
  2. Do mísy prosejte mouku, sodu bikarbonu a malou špetku soli, pak vmíchejte cukr a uprostřed udělejte důlek. Rozšlehejte vejce a mléko a postupně je vlijte do jamky za pomalého míchání, aby se nevytvořily hrudky. Vmíchejte meruňky.
  3. Rozpalte nepřilnavou pánev na mírném ohni a přidejte trochu oleje. Vhoďte 4 lžíce těsta a smažte 1 minutu nebo dokud se povrch každé palačinky nepokryje bublinkami.
  4. Obraťte je pomocí nože na paletu nebo rybího plátku a smažte další minutu. Postup opakujte se zbývajícím těstem.
  5. Podávejte teplé nebo je nechte vychladnout, poté je opečte a potřete medovým máslem.

Veganské medové máslo – recept

Připravte si toto snadné čtyřsložkové veganské medové máslo během několika minut! Krémové, sladké a bezmléčné máslo pak bohatě namažte na své oblíbené krajíce chleba nebo veganské lívance.

Ingredience na veganské medové máslo

  • 1 sáček heřmánkového čaje
  • ⅓ šálku agávového nektarového sirupu (nebo javorového sirupu)
  • 1 šálek veganského másla, změklého
  • ¼ lžičky mořské soli

Postup na veganské medové máslo

  1. Do malé misky přidejte zhruba 2 lžičky vody. Několik sekund ohřívejte v mikrovlnné troubě, dokud není voda poměrně teplá, ale ne horká. Přidejte čajový sáček a tlačte jej ve vodě, dokud se čaj nenasytí.
  2. Do další misky nalijte agávový sirup. Jemně vymačkejte čajový sáček nad sirupem, aby se uvolnila heřmánková chuť. Sirup promíchejte.
  3. Do mísy na míchání přidejte veganské máslo. Šlehejte jednu minutu při střední rychlosti, dokud nebude světlé a nadýchané.
  4. Přidejte veganský med a sůl. Šlehejte na nízkou rychlost, aby se obojí promíchalo.
  5. Seškrábněte stěny mísy, poté zvyšte rychlost na střední a šlehejte, dokud nebude směs nadýchaná.
  6. Přeneste do vzduchotěsné nádoby a uchovávejte v chladu. Při správném skladování vydrží až 2 týdny.
  7. Změklé medové máslo podávejte na oblíbených plátcích chleba, kukuřičném chlebu, rohlících nebo anglických muffinech.
Máslo skladujte v lednici; v mrazáku po dobu až 2 měsíců.

Máslo zchlaďte v lednici a pak ho lžící vyklopte na fólii. Pevně ho uzavřete a přikryjte dalším listem nebo dvěma fóliemi. V mrazničce vydrží až 2 měsíce.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang