zdrave-palacinky

Tyto snadné zdravé palačinky mají nadýchanou strukturu díky ušlehaným bílkům. Naskládejte na ně čerstvé bobule a lžíci nízkotučného jogurtu. Palačinky si můžete samozřejmě připravit v různých zdravých variantách, vyzkoušet můžete také proteinové palačinky recept.

Když se řekne palačinka, většina lidí si představí pokrm plný cukru a tučných přísad, které nemají žádnou výživovou hodnotu. Ale ne všechny palačinky jsou stejné. Zdravé palačinky (nebo lívance) jsou vynikajícím způsobem, jak obohatit svou snídani o výživné látky.

TIP: Neholdujete živočišným produktům? Vyzkoušejte veganské banánové placičky.

Jak se dělají palačinky zdravě

Existuje více způsobů, jak připravit zdravější palačinky (někdy také nazývané amolety), zde uvádíme několik tipů:

  • Vybírejte celozrnné produkty: Vyměňte univerzální mouku za celozrnnou nebo za kombinaci celozrnné a ovesné mouky. Pokud dáváte přednost bezlepkové variantě, vyzkoušejte pro zdravé palačinky mandlovou nebo rýžovou mouku.
  • Přidejte trochu lněného semínka: Lněné semínko je plné omega-3 mastných kyselin, vlákniny a nezbytných vitamínů a minerálů, takže je ideálním zdravým doplňkem vašich palačinek. Přidejte několik lžiček na jednu dávku a vychutnejte si křupavost.
  • Používejte zdravé tuky: Zkuste místo másla nebo oleje použít kokosový olej nebo mandlové máslo jako alternativu zdravých tuků.
  • Přidejte ovoce: Banány, jablka nebo dokonce borůvky jsou skvělým doplňkem palačinkového nebo lívancového těsta. Chuť ovoce vás příjemně překvapí a navíc získáte další dávku antioxidantů.
  • Experimentujte s příchutěmi: Pokud se cítíte odvážní, přidejte do těsta na palačinky nebo lívance koření nebo bylinky, které vám dodají extra chuť. Skvělou volbou je skořice, muškátový oříšek a kardamom, které dodají chuťový punc bez dalších kalorií nebo jen s minimem kalorií.
Palačinky se někdy nazývají také amolety.

Zdravé palačinky nebo lívance jsou skvělým začátkem dne. Kombinace celozrnných obilovin, zdravých tuků a chutných přísad udělá z palačinek nebo lívanců sytou a výživnou snídani. Až tedy budete příště připravovat palačinky, nebojte se experimentovat se zdravějšími alternativami.

Zdravé palačinky – recept

Chutné a zdravé palačinky s mandlovým mlékem jsou vynikající snídaní nebo dezertem! Jejich příprava v mixéru je velmi snadná a podle nálady je můžete doplnit oblíbenými sladkými nebo slanými ingrediencemi. Recept připravíte za 50 minut.

Ingredience

Palačinkové těsto

  • 1 šálek neslazeného mandlového mléka
  • 4 velká vejce
  • 1/4-1/2 šálku vody (podle toho, jak řídké palačinky máte rádi)
  • 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku celozrnné mouky
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli

Sladké přísady (volitelně)

  • kokosová nebo obyčejná šlehačka a lesní plody
  • hrušky nebo jablka vařené se skořicí a medem
  • arašídové máslo a banán
  • Nutella a jahody nebo banán
  • džem/marmeláda

Slané přísady (volitelně)

  • uzený losos a smetanový sýr
  • restované houby a špenát
  • šunka a sýr
  • slanina a míchaná vejce

Polevy (volitelně)

  • javorový sirup
  • řecký jogurt
  • čerstvé lesní plody
  • šlehačka
  • posypejte moučkovým cukrem
Zdravé palačinky mohou být chutným začátkem dne.

Postup

  1. Připravte těsto na palačinky: všechny ingredience vložte v uvedeném pořadí do mixéru a rozmixujte dohladka. Pomocí stěrky seškrábněte stěny mixéru, aby se do těsta dostala všechna mouka. Směs nechte 30 minut stát.
  2. Na středním ohni rozpusťte a roztočte asi půl lžičky kokosového oleje na 20 nebo 25centimetrové pánvi. V případě potřeby můžete použít také sprej na vaření.
  3. Pánev nakloňte a na jednu stranu nalijte tolik těsta, aby tence a rovnoměrně pokrylo pánev. Velmi rychle těstem otáčejte, aby se pánev pokryla tenkou vrstvou.
  4. Ihned použijte stěrku na vaření a přitlačte tenké okraje palačinky po obvodu pánve.
  5. Asi po 1 minutě (a jakmile je palačinka na spodní straně zlatohnědá) ji opatrně otočte, aniž byste ji roztrhli.
  6. Smažte 30 sekund až 1 minutu na druhé straně (nebo déle, pokud máte rádi křupavé palačinky) a poté položte hotovou palačinku na talíř. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  7. Podávejte s požadovanou náplní nebo polevou.

Palačinky z hladké mouky

Tyto domácí palačinky jsou velmi tenké a křehké s máslově křupavými okraji. Snadno je připravíte jen s mixérem a obyčejnou pánví a jsou připravené na sladké nebo slané náplně a polevy podle vašeho výběru. Na tyto palačinky francouzského typu není potřeba žádná speciální pánev. A co je nejlepší, potřebujete jen 8 základních ingrediencí!

Ingredience

  • 3 polévkové lžíce (43 g) nesoleného másla a další 3-4 polévkové lžíce na pánev
  • 1 šálek (125 g) hladké mouky
  • 1 polévková lžíce krystalového cukru
  • 1/8 lžičky soli
  • 3/4 šálku (180 ml) plnotučného mléka pokojové teploty
  • 1/2 šálku (120 ml) vody, pokojové teploty
  • 2 velká vejce, při pokojové teplotě
  • 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
Se správnými ingrediencemi snadno připravíte palačinky, které jsou chutné i výživné.

Postup

  1. Rozpusťte 3 lžíce másla v mikrovlnné troubě nebo na sporáku. Před použitím v dalším kroku nechte asi 5 minut vychladnout. Zbývající máslo je určeno na pánev.
  2. V mixéru nebo velkém kuchyňském robotu smíchejte vychladlé rozpuštěné máslo, mouku, cukr, sůl, mléko, vodu, vejce a vanilku. Pokud mixér nebo kuchyňský robot nemáte, použijte velkou mísu a šlehejte ručně. Mixujte na středně vysoké rychlosti po dobu 20-30 sekund, dokud se vše nespojí. Směs bude hedvábně hladká a bude mít konzistenci krému. Mixér pevně zakryjte nebo přelijte do středně velké mísy, pevně přikryjte a dejte chladit do lednice na 30-60 minut až 1 den. (Pokud se po zchlazení zdá, že se těsto oddělilo, před vařením v dalším kroku ho rychle promíchejte.)
  3. Připravte palačinky: zbylým máslem vymažte pánev mezi jednotlivými palačinkami. Postavte 20centimetrovou pánev na střední teplotu a vydatně ji vymažte částí vyhrazeného másla. Pokud nemáte pánev této velikosti, použijte větší, ale dbejte na to, aby palačinky byly tenké. Jakmile je pánev rozpálená, nalijte do jejího středu 3-4 polévkové lžíce (nejlépe blíže ke 3) těsta. Nakloňte/otáčejte pánví, aby se těsto roztáhlo co nejvíce. Čím tenčí palačinka je, tím lepší má strukturu. Smažte 1-2 minuty, a jakmile se spodní část zpevní, obraťte ji. S obracením palačinek nečekejte příliš dlouho, jinak budou chutnat gumově. Druhou stranu vařte 30 sekund, dokud není hotová. Uvařenou palačinku přendejte na velký talíř a opakujte se zbývajícím těstem, přičemž mezi jednotlivými palačinkami nezapomeňte pánev potřít máslem. V případě potřeby oddělte jednotlivé palačinky pečicím papírem, aby se neslepily. Pokud však na pánev použijete dostatek másla, palačinky by se neměly slepit.
  4. Naplňte palačinky: do středu palačinky dejte několik lžic náplně. Obě strany přeložte přes náplň. Palačinky jsou vynikající i s polevou, například s kapkou rozpuštěné čokolády, rozpuštěným arašídovým máslem nebo posypané moučkovým cukrem. Nebo vyzkoušejte pikantní omáčku, například pesto nebo holandskou omáčku.
  5. Zbylé nenaplněné palačinky vydrží čerstvé ve vzduchotěsné nádobě v chladničce 1 den nebo v mrazničce 1 měsíc. Každou z nich zmrazte mezi malými pláty pečicího papíru, aby se nelepily. Před plněním je rozmrazte při pokojové teplotě.

Recept na zdravé palačinky z jogurtu

Díky řeckému jogurtovému krému, meruňkové zavařenině a čerstvému ovoci jsou tyto zdravé palačinky skvělou pochoutkou. Připravíte za hodinu.

Ingredience

  • meruňková zavařenina, čerstvé ovoce

Těsto na palačinky

  • ½ hrnku vlažné vody
  • 1 šálek mléka, pokojová teplota
  • 4 velká vejce
  • 4 lžíce nesoleného másla, rozpuštěného plus další na smažení
  • 1 šálek hladké mouky, můžete použít 1/2 šálku celozrnné a 1/2 šálku hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli

Jogurtový krém

  • 1 šálek řeckého jogurtu (s nízkým obsahem tuku nebo bez tuku)
  • 170 g smetanového sýra, při pokojové teplotě
  • 1/3 šálku krystalového cukru
Od sladkých až po slané – každý si v palačinkách najde něco pro své chuťové buňky.

Postup

  1. Všechny ingredience na palačinkové těsto vložte do mixéru v uvedeném pořadí: 1/2 šálku vody, 1 šálek mléka, 4 vejce, 4 lžíce rozpuštěného másla, 1 šálek mouky, 2 lžíce cukru a špetku soli. Mixujte dohromady 1 minutu nebo dokud nebudou hladké a dobře spojené.
  2. Na dobré nepřilnavé pánvi na středním ohni rozpusťte malý kousek másla. Přidejte asi 3 lžíce palačinkového těsta a hned pánví otáčejte, aby se těsto rovnoměrně rozprostřelo a vytvořily se tenké palačinky. Vařte, dokud první strana nezezlátne (asi 1 minutu), poté otočte a vařte dalších 15 sekund z druhé strany. Postup opakujte se zbývajícím těstem.
  3. V míse mixéru smíchejte smetanového sýr a 1/3 hrnku krystalového cukru. Přimíchejte 1 kelímek řeckého jogurtu a šlehejte na střední/vysoké rychlosti pomocí šlehacího nástavce, nebo dokud nebude krém hladký a krémový. Odstavte, dokud nebude připraven k použití. Pokud nepoužijete hned, uložte do chladničky.
  4. Vrchní část palačinky potřete tenkou vrstvou krému z řeckého jogurtu a palačinku srolujte nebo každou palačinku přeložte na čtvrtiny s krémem uvnitř. Navrch dejte meruňkovo-malinovou omáčku a podávejte s čerstvými lesními plody.

Fitness palačinky

Zdravé stravování nemusí být nudné a tyto jablečno-skořicové palačinky jsou toho dokonalým příkladem. Kromě toho, že se jedná o sladkou pochoutku, obsahuje tento recept i trochu bílkovin díky vaječným bílkům v ingrediencích.

Ingredience

  • 2 oloupaná jablka nakrájená na tenké plátky
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1/4 lžičky skořice a další na ozdobu
  • 3 lžíce stévie plus ½ lžičky na palačinkové těsto
  • 4 lžíce másla se sníženým obsahem tuku krmeného trávou
  • 1 odměrka vanilkového syrovátkového proteinu
  • 2/3 šálku vaječných bílků
  • 1 lžíce neslazeného vanilkového mandlového mléka
  • 1 lžíce mletého lněného semínka
  • 1 lžíce kokosové mouky
  • 1/2 šálku odtučněného řeckého jogurtu
  • 15 kapek SweetLeaf Liquid Stevia (kapky stévie – přírodní sladidlo), příchuť vanilkový krém, syrový med (nepovinné)
Fitness palačinky jsou vynikající pochoutkou, aniž byste ohrozili své zdravotní cíle.

Postup

  1. Pánev na smažení postavte na střední teplotu. Přidejte jablka, vodu, citronovou šťávu, skořici, 3 lžíce stévie a 2 lžíce másla. Promíchejte a vařte asi 10 minut, nebo dokud jablka nezměknou. Odstavte
  2. Do mixéru přidejte syrovátkový protein, vaječné bílky, mandlové mléko, lněné semínko, kokosovou mouku, ½ lžičky stévie a 1 lžičku másla. Mixujte, dokud se nevytvoří těsto.
  3. Ve velké pánvi na středním ohni rozetřete ⅓ lžičky másla, abyste pokryli dno pánve. Nalijte 1/3 těsta; nakláněním pánve ho rozetřete, aby se vytvořila tenká vrstva. Když se okraje začnou mírně ohýbat a jsou hnědé, opatrně je obrátíme stěrkou. Upečte zbývající 2 palačinky.
  4. Na polovinu palačinek rozetřete 1/3 jablečné směsi. Přeložte a znovu přeložte tak, aby vznikl trojúhelník. Postup opakujte se zbylými 2 palačinkami.
  5. V malé misce smíchejte řecký jogurt a kapky vanilkové stévie. Každou palačinku potřete 1/3 jogurtové směsi. Ozdobte skořicí a podle potřeby pokapejte medem.

Palačinky z ovesných vloček

Snadný recept na ovesné palačinky! Lze připravit i jako lívance z ovesných vloček a to z pouhých 5 ingrediencí – naplňte je svými oblíbenými přísadami a připravte si lahodnou nedělní snídani!

Ingredience

  • 2 vejce
  • 3 lžíce jogurtu
  • 2/3 šálku ovesných vloček
  • 1 lžička jedlé sody
  • máslo
Díky chytrým záměnám ingrediencí a vyřazení nezdravých polev můžete mít zdravé palačinky.

Postup

  1. Ovesné vločky rozemelte v kuchyňském robotu a připravte z nich mouku.
  2. V míse rozšlehejte vejce s jogurtem a přidejte jedlou sodu. Poté zašlehejte ovesnou mouku a přidejte lžíci vody.
  3. Vymažte máslem nepřilnavou pánev a zahřejte ji na nízkou střední teplotu.
  4. Připravte rychlé palačinky: pomocí naběračky nalijte na pánev palačinkové těsto a rozetřete ho od středu a vytvářejte stále větší a větší kruhy. Při kroužení naběračkou palačinky netlačte, mohly by se zničit. Buďte opatrní, a pokud palačinky ztuhnou dříve, než je dopečete, nechte je prostě usmažit- i tak budou chutnat dobře.
  5. Jakmile začnou vystupovat bublinky a střed vypadá hotový, začněte tenkou špachtlí obkružovat okraje a dbejte na to, aby se žádná část palačinky nepřichytila k pánvi.
  6. Opatrně je obraťte a opečte i z druhé strany dozlatova.
  7. Položte je na talíř, potřete je máslem a skládejte je na sebe, dokud nebudete mít těsto hotové.
  8. Naplňte je medem, čerstvým ovocem, džemem nebo čokoládou, srolujte a pochutnejte si.

Nejlepší palačinky – recept

Pokud jste dosud zastávali názor, že palačinky jsou náročné na přípravu a jíte je, jen když jdete ven, tento recept na domácí zdravé palačinky to změní. Příprava palačinek je snadná a pokaždé jsou lehké a chutné.

Ingredience

  • 2 velká vejce
  • 1/2 šálku neslazeného mandlového mléka nebo mléka dle výběru
  • 1/4 šálku vody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce čistého javorového sirupu
  • 1/4 šálku celozrnné mouky
  • 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje a další na lehké vymazání pánve
Klíčem je umírněnost, takže si palačinky občas dopřejte, ale nedělejte z nich každodenní snídani.

Postup

  1. Ve velké míse prošlehejte všechny přísady.
  2. Rošt nebo pánev rozehřejte na středně vysokou teplotu a lehce ji potřete kokosovým olejem.
  3. Naberte ¼ těsta na rozpálenou pánev a jemně s ní otáčejte, aby se těsto rozprostřelo po celé ploše pánve. Mělo by mít tloušťku tortilly, ne lívance.
  4. Vařte na mírném až středním ohni a podle potřeby obracejte, dokud nejsou hotové.
  5. Uvařenou palačinku položte na talíř, přidejte oblíbenou náplň a srolujte ji jako burrito nebo přeložte na čtvrtiny. Navrch lze umístit i další náplně.

Nejenže jsou chutné a všestranné, ale pokud znáte správné ingredience a postupy, mohou být i překvapivě zdravé. Ať už připravujete palačinky jako dezert nebo snídani, díky těmto receptům lze připravit zdravou variantu, která chutná stejně dobře jako klasické palačinky.

TIP: Vyzkoušejte palačinky z polohrubé mouky, hrníčkové palačinky, francouzské palačinky, klasické lívance nebo lívance s ovesnými vločkami.

IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang