zdrave-palacinky

Tyto recepty na zdravé palačinky mají nadýchanou strukturu díky ušlehaným bílkům. Naskládejte na ně čerstvé bobule a lžíci nízkotučného jogurtu. Palačinky si můžete samozřejmě připravit v různých zdravých variantách, vyzkoušet můžete také proteinové palačinky recept.

Když se řekne palačinka (amoleta), většina lidí si představí pokrm plný cukru a tučných přísad, které nemají žádnou výživovou hodnotu. Ale ne všechny palačinky jsou stejné. Lze totiž připravit i palačinky zdravě, což je skvělý způsob, jak obohatit svou snídani o výživné látky. Jak se dělají palačinky a jak připravit výborné palačinky zdravě?

TIP: Neholdujete živočišným produktům? Vyzkoušejte veganské banánové placičky.

Jak se dělají palačinky zdravě – amolety i ovesné palačinky

Existuje více způsobů, jak se dělají palačinky zdravě (někdy také nazývané amolety), zde uvádíme několik tipů na ovesné palačinky:

  • Vybírejte celozrnné produkty: Vyměňte hladkou mouku za celozrnnou nebo za kombinaci celozrnné a ovesné mouky. Pokud dáváte přednost bezlepkové variantě, vyzkoušejte pro zdravé palačinky mandlovou nebo rýžovou mouku.
  • Přidejte trochu lněného semínka: Lněné semínko je plné omega-3 mastných kyselin, vlákniny a nezbytných vitamínů a minerálů, takže je ideálním zdravým doplňkem vašich palačinek. Přidejte několik lžiček na jednu dávku a vychutnejte si křupavost.
  • Používejte zdravé tuky: Zkuste místo másla nebo oleje použít kokosový olej nebo mandlové máslo jako alternativu zdravých tuků.
  • Přidejte ovoce: Banány, jablka nebo dokonce borůvky jsou skvělým doplňkem palačinkového těsta. Chuť ovoce vás příjemně překvapí a navíc získáte další dávku antioxidantů.
  • Experimentujte s příchutěmi: Pokud se cítíte odvážní, přidejte do těsta na palačinky nebo lívance koření nebo bylinky, které vám dodají extra chuť. Skvělou volbou je skořice, muškátový oříšek a kardamom, které dodají chuťový punc bez dalších kalorií nebo jen s minimem kalorií.
Palačinky se někdy nazývají také amolety.

Zdravější palačinky jako snídaně

Zdravější palačinky nebo lívance jsou skvělým začátkem dne. Kombinace celozrnných obilovin, zdravých tuků a chutných přísad udělá z palačinek nebo lívanců sytou a výživnou snídani. Až tedy budete příště připravovat palačinky, nebojte se experimentovat se zdravějšími alternativami.

Zdravé palačinky – recept

Chutné a zdravé palačinky s mandlovým mlékem jsou vynikající snídaní nebo dezertem. Jejich příprava v mixéru je velmi snadná a podle nálady je můžete doplnit oblíbenými sladkými nebo slanými ingrediencemi, které povýší chuť těchto zdravých palačinek. Recept připravíte za 50 minut.

Ingredience na palačinky zdravě

Palačinkové těsto

  • 1 šálek neslazeného mandlového mléka
  • 4 velká vejce
  • 1/4-1/2 šálku vody (podle toho, jak řídké palačinky máte rádi)
  • 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku celozrnné mouky
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli

Sladké přísady (volitelně)

  • kokosová nebo obyčejná šlehačka a lesní plody
  • hrušky nebo jablka vařené se skořicí a medem
  • arašídové máslo a banán
  • Nutella a jahody nebo banán
  • džem/marmeláda

Slané přísady (volitelně)

  • uzený losos a smetanový sýr
  • restované houby a špenát
  • šunka a sýr
  • slanina a míchaná vejce

Polevy (volitelně)

  • javorový sirup
  • řecký jogurt
  • čerstvé lesní plody
  • šlehačka
  • posypejte moučkovým cukrem

Postup na zdravé palačinky (recept)

  1. Připravte těsto na palačinky: všechny ingredience vložte v uvedeném pořadí do mixéru a rozmixujte dohladka. Pomocí stěrky seškrábněte stěny mixéru, aby se do těsta dostala všechna mouka. Směs nechte 30 minut stát.
  2. Na středním ohni rozpusťte a roztočte asi půl lžičky kokosového oleje na 20 nebo 25 cm pánvi. V případě potřeby můžete použít také sprej na vaření.
  3. Pánev nakloňte a na jednu stranu nalijte tolik těsta, aby tence a rovnoměrně pokrylo pánev. Velmi rychle těstem otáčejte, aby se pánev pokryla tenkou vrstvou.
  4. Ihned použijte stěrku na vaření a přitlačte tenké okraje palačinky po obvodu pánve.
  5. Asi po 1 minutě (a jakmile je palačinka na spodní straně zlatohnědá) ji opatrně otočte, aniž byste ji roztrhli.
  6. Smažte 30 sekund až 1 minutu na druhé straně (nebo déle, pokud máte rádi křupavé palačinky) a poté položte hotovou palačinku na talíř. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  7. Podávejte s požadovanou náplní nebo polevou.
Zdravé palačinky mohou být chutným začátkem dne.

Palačinky z hladké mouky – recept

Tyto palačinky z hladké mouky jsou velmi tenké a křehké s máslově křupavými okraji. Snadno je připravíte jen s mixérem a obyčejnou pánví a jsou připravené na sladké nebo slané náplně a polevy podle vašeho výběru. Na tyto palačinky z hladké mouky francouzského typu není potřeba žádná speciální pánev. A co je nejlepší, potřebujete jen 8 základních ingrediencí.

Ingredience na palačinky z hladké mouky

  • 3 lžíce (43 g) nesoleného másla a další 3-4 lžíce na pánev
  • 1 šálek (125 g) hladké mouky
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 1/8 lžičky soli
  • 3/4 šálku (180 ml) plnotučného mléka pokojové teploty
  • 1/2 šálku (120 ml) vody, pokojové teploty
  • 2 velká vejce, při pokojové teplotě
  • 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu

Postup na palačinky z hladké mouky

  1. Rozpusťte 3 lžíce másla v mikrovlnné troubě nebo na sporáku. Před použitím v dalším kroku nechte asi 5 minut vychladnout. Zbývající máslo je určeno na pánev.
  2. V mixéru nebo velkém kuchyňském robotu smíchejte vychladlé rozpuštěné máslo, mouku, cukr, sůl, mléko, vodu, vejce a vanilku. Pokud mixér nebo kuchyňský robot nemáte, použijte velkou mísu a šlehejte ručně.
  3. Mixujte na středně vysoké rychlosti po dobu 20-30 sekund, dokud se vše nespojí. Směs bude hedvábně hladká a bude mít konzistenci krému.
  4. Mixér pevně zakryjte nebo přelijte do středně velké mísy, pevně přikryjte a dejte chladit do lednice na 30-60 minut až 1 den. Pokud se po zchlazení zdá, že se těsto oddělilo, před vařením v dalším kroku ho rychle promíchejte.
  5. Připravte palačinky: zbylým máslem vymažte pánev mezi jednotlivými palačinkami. Postavte 20 cm pánev na střední teplotu a vydatně ji vymažte částí vyhrazeného másla. Pokud nemáte pánev této velikosti, použijte větší, ale dbejte na to, aby palačinky byly tenké. Jakmile je pánev rozpálená, nalijte do jejího středu 3-4 lžíce (nejlépe blíže ke 3) těsta.
  6. Nakloňte/otáčejte pánví, aby se těsto roztáhlo co nejvíce. Čím tenčí palačinka je, tím lepší má strukturu. Smažte 1-2 minuty, a jakmile se spodní část zpevní, obraťte ji. S obracením palačinek nečekejte příliš dlouho, jinak budou chutnat gumově. Druhou stranu vařte 30 sekund, dokud není hotová.
  7. Uvařenou palačinku přendejte na velký talíř a opakujte se zbývajícím těstem, přičemž mezi jednotlivými palačinkami nezapomeňte pánev potřít máslem. V případě potřeby oddělte jednotlivé palačinky pečicím papírem, aby se neslepily. Pokud však na pánev použijete dostatek másla, palačinky by se neměly slepit.
  8. Naplňte palačinky: do středu palačinky dejte několik lžic náplně. Obě strany přeložte přes náplň. Palačinky jsou vynikající i s polevou, například s kapkou rozpuštěné čokolády, rozpuštěným arašídovým máslem nebo posypané moučkovým cukrem. Nebo vyzkoušejte pikantní omáčku, například pesto nebo holandskou omáčku.
  9. Zbylé nenaplněné palačinky vydrží čerstvé ve vzduchotěsné nádobě v chladničce 1 den nebo v mrazničce 1 měsíc. Každou z nich zmrazte mezi malými pláty pečicího papíru, aby se nelepily. Před plněním je rozmrazte při pokojové teplotě.
Se správnými ingrediencemi snadno připravíte palačinky, které jsou chutné i výživné.

Recept na zdravé palačinky z jogurtu – jednoduché těsto na palačinky

Díky řeckému jogurtovému krému, meruňkové zavařenině a čerstvému ovoci jsou tyto zdravější palačinky z jogurtu skvělou pochoutkou. Připravíte za hodinu.

Ingredience na zdravé palačinky z jogurtu

  • meruňková zavařenina, čerstvé ovoce

Těsto na palačinky

  • ½ hrnku vlažné vody
  • 1 šálek mléka, pokojová teplota
  • 4 velká vejce
  • 4 lžíce nesoleného másla, rozpuštěného plus další na smažení
  • 1 šálek hladké mouky, můžete použít 1/2 šálku celozrnné a 1/2 šálku hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli

Jogurtový krém

  • 1 šálek řeckého jogurtu (s nízkým obsahem tuku nebo bez tuku)
  • 170 g smetanového sýra, při pokojové teplotě
  • 1/3 šálku krystalového cukru

Postup na zdravější palačinky z jogurtu

  1. Všechny ingredience na palačinkové těsto vložte do mixéru v uvedeném pořadí: 1/2 šálku vody, 1 šálek mléka, 4 vejce, 4 lžíce rozpuštěného másla, 1 šálek mouky, 2 lžíce cukru a špetku soli. Mixujte dohromady 1 minutu nebo dokud nebudou hladké a dobře spojené.
  2. Na dobré nepřilnavé pánvi na středním ohni rozpusťte malý kousek másla. Přidejte asi 3 lžíce palačinkového těsta a hned pánví otáčejte, aby se těsto rovnoměrně rozprostřelo a vytvořily se tenké palačinky.
  3. Vařte, dokud první strana nezezlátne (asi 1 minutu), poté otočte a vařte dalších 15 sekund z druhé strany. Postup opakujte se zbývajícím těstem.
  4. V míse mixéru smíchejte smetanového sýr a 1/3 hrnku krystalového cukru. Přimíchejte 1 kelímek řeckého jogurtu a šlehejte na střední/vysoké rychlosti pomocí šlehacího nástavce, nebo dokud nebude krém hladký a krémový. Odstavte, dokud nebude připraven k použití. Pokud nepoužijete hned, uložte do chladničky.
  5. Vrchní část palačinky potřete tenkou vrstvou krému z řeckého jogurtu a palačinku srolujte nebo každou palačinku přeložte na čtvrtiny s krémem uvnitř. Navrch dejte meruňkovo-malinovou omáčku a podávejte s čerstvými lesními plody.
Od sladkých až po slané – každý si v palačinkách najde něco pro své chuťové buňky.

Fitnes palačinky – recept

Zdravé stravování nemusí být nudné a tyto jablečno-skořicové fitnes palačinky jsou toho dokonalým příkladem. Kromě toho, že se jedná o sladkou pochoutku, obsahuje tento recept i trochu bílkovin díky vaječným bílkům v ingrediencích.

Ingredience na fitnes palačinkové těsto

  • 2 oloupaná jablka nakrájená na tenké plátky
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1/4 lžičky skořice a další na ozdobu
  • 3 lžíce stévie plus ½ lžičky na palačinkové těsto
  • 4 lžíce másla se sníženým obsahem tuku krmeného trávou
  • 1 odměrka vanilkového syrovátkového proteinu
  • 2/3 šálku vaječných bílků
  • 1 lžíce neslazeného vanilkového mandlového mléka
  • 1 lžíce mletého lněného semínka
  • 1 lžíce kokosové mouky
  • 1/2 šálku odtučněného řeckého jogurtu
  • 15 kapek SweetLeaf Liquid Stevia (kapky stévie – přírodní sladidlo), příchuť vanilkový krém, syrový med (nepovinné)

Postup na fitness palačinky

  1. Pánev na smažení postavte na střední teplotu. Přidejte jablka, vodu, citronovou šťávu, skořici, 3 lžíce stévie a 2 lžíce másla. Promíchejte a vařte asi 10 minut, nebo dokud jablka nezměknou. Odstavte
  2. Do mixéru přidejte syrovátkový protein, vaječné bílky, mandlové mléko, lněné semínko, kokosovou mouku, ½ lžičky stévie a 1 lžičku másla. Mixujte, dokud se nevytvoří těsto.
  3. Ve velké pánvi na středním ohni rozetřete ⅓ lžičky másla, abyste pokryli dno pánve. Nalijte 1/3 těsta, nakláněním pánve ho rozetřete, aby se vytvořila tenká vrstva. Když se okraje začnou mírně ohýbat a jsou hnědé, opatrně je obrátíme stěrkou. Upečte zbývající 2 palačinky.
  4. Na polovinu palačinek rozetřete 1/3 jablečné směsi. Přeložte a znovu přeložte tak, aby vznikl trojúhelník. Postup opakujte se zbylými 2 palačinkami.
  5. V malé misce smíchejte řecký jogurt a kapky vanilkové stévie. Každou palačinku potřete 1/3 jogurtové směsi. Ozdobte skořicí a podle potřeby pokapejte medem.
Fitness palačinky jsou vynikající pochoutkou, aniž byste ohrozili své zdravotní cíle.

Zdravé lívance z ovesných vloček – recept

Tento recept na zdravé lívance z ovesných vloček se připravuje v mixéru, takže je dostatečně rychlý na to, abyste si ho mohli připravit ve všední dny i o víkendu.

Ingredience na zdravé lívance z ovesných vloček

  • ½ šálku neslazeného mandlového mléka a další podle potřeby
  • ½ šálku plnotučného řeckého jogurtu
  • 1 velké vejce
  • 2 lžíce javorového sirupu plus další na podávání
  • 1 lžíce avokádového oleje plus další na pánev
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 šálky celých ovesných vloček
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky mořské soli
  • čerstvé ovoce na podávání

Postup na zdravé lívance z ovesných vloček

  1. Do mixéru dejte mandlové mléko, jogurt, vejce, javorový sirup, avokádový olej, vanilku, ovesné vločky, prášek do pečiva, skořici a sůl a rozmixujte dohladka. Směs nalijte do velké mísy a promíchejte, aby se těsto rovnoměrně spojilo.
  2. Rozpalte nepřilnavou pánev na středně nízkém ohni a lehce ji potřete olejem. Pomocí odměrky na ⅓ šálku nalijte těsto na pánev. Palačinky smažte 1 až 2 minuty z každé strany, nebo dokud nejsou nafouklé a zlatavě hnědé, přičemž podle potřeby snižte teplotu a pracujte po dávkách.
  3. Zbylé těsto mezi jednotlivými dávkami zhoustne. Pokud je příliš husté, zřeďte ho podle potřeby dalšími 1 až 2 lžícemi mandlového mléka.
  4. Podávejte s javorovým sirupem a čerstvým ovocem.
  5. Recept je pro 6 zdravých lívanců z ovesných vloček.

Rychlé palačinky z ovesných vloček – recept na palačinkové těsto

Snadný recept na palačinky z ovesných vloček lze připravit i jako zdravé lívance z ovesných vloček a to z pouhých 5 ingrediencí – naplňte je svými oblíbenými přísadami a připravte si lahodnou nedělní snídani v podobě těchto rychlých palačinek.

Ingredience na těsto na palačinky z ovesných vloček

  • 2 vejce
  • 3 lžíce jogurtu
  • 2/3 šálku ovesných vloček
  • 1 lžička jedlé sody
  • máslo

Postup na ovesné palačinky

  1. Palačinkové těsto: ovesné vločky rozemelte v kuchyňském robotu a připravte z nich mouku.
  2. V míse rozšlehejte vejce s jogurtem a přidejte jedlou sodu. Poté zašlehejte ovesnou mouku a přidejte lžíci vody.
  3. Vymažte máslem nepřilnavou pánev a zahřejte ji na nízkou střední teplotu.
  4. Připravte rychlé palačinky: pomocí naběračky nalijte na pánev palačinkové těsto a rozetřete ho od středu a vytvářejte stále větší a větší kruhy.
  5. Při kroužení naběračkou palačinky netlačte, mohly by se zničit. Buďte opatrní, a pokud palačinky ztuhnou dříve, než je dopečete, nechte je prostě usmažit- i tak budou chutnat dobře.
  6. Jakmile začnou vystupovat bublinky a střed vypadá hotový, začněte tenkou špachtlí obkružovat okraje a dbejte na to, aby se žádná část palačinky nepřichytila k pánvi.
  7. Opatrně je obraťte a opečte i z druhé strany dozlatova.
  8. Položte je na talíř, potřete je máslem a skládejte je na sebe, dokud nebudete mít těsto hotové.
  9. Naplňte je medem, čerstvým ovocem, džemem nebo čokoládou, srolujte a pochutnejte si.
Díky chytrým záměnám ingrediencí a vyřazení nezdravých polev můžete mít zdravé palačinky.

Nejlepší palačinky – recept

Pokud jste dosud zastávali názor, že palačinky jsou náročné na přípravu a jíte je, jen když jdete ven, tento recept na domácí zdravé palačinky to změní. Příprava nejlepších palačinek (receptu) je snadná a pokaždé jsou lehké a chutné.

Ingredience na nejlepší palačinky (recept)

  • 2 velká vejce
  • 1/2 šálku neslazeného mandlového mléka nebo mléka dle výběru
  • 1/4 šálku vody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce čistého javorového sirupu
  • 1/4 šálku celozrnné mouky
  • 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje a další na lehké vymazání pánve

Postup na nejlepší palačinky

  1. Ve velké míse prošlehejte všechny přísady.
  2. Rošt nebo pánev rozehřejte na středně vysokou teplotu a lehce ji potřete kokosovým olejem.
  3. Naberte ¼ těsta na rozpálenou pánev a jemně s ní otáčejte, aby se těsto rozprostřelo po celé ploše pánve. Mělo by mít tloušťku tortilly, ne lívance.
  4. Vařte na mírném až středním ohni a podle potřeby obracejte, dokud nejsou hotové.
  5. Uvařenou palačinku položte na talíř, přidejte oblíbenou náplň a srolujte ji jako burrito nebo přeložte na čtvrtiny. Navrch lze umístit i další náplně.
Klíčem je umírněnost, takže si palačinky občas dopřejte, ale nedělejte z nich každodenní snídani.

Nejenže jsou chutné a všestranné, ale pokud znáte správné ingredience a postupy, mohou být i překvapivě zdravé. Ať už připravujete palačinky jako dezert nebo snídani, díky těmto receptům lze připravit zdravou variantu, která chutná stejně dobře jako klasické palačinky.

TIP: Vyzkoušejte palačinky z polohrubé mouky, hrníčkové palačinky, francouzské palačinky, klasické lívance nebo lívance s ovesnými vločkami.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang