Jednoduchý recept na lahodné francouzské palačinky. Naplnit si je každý může čím chce, ať už na sladko či naslano. Těsto je ale tak výborné, že si je lze dát i jen tak samotné!

Jak dlouho to celé potrvá?

  • Příprava: 10 minut
  • Smažení: 20 minut
  • Počet porcí: 12 palačinek

Ingredience:

  • 140 g hladké mouky
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 25 g nesoleného másla, rozpuštěného, plus trochu navíc na vymazání

Zkuste do těsta přidat pomerančovou nebo citronovou kůru, špetku skořice nebo dokonce jemně nasekané bylinky. Záleží na tom, čím palačinky plánujete naplnit.

Postup:

Mouku se špetkou soli prosejte do středně velké mísy a uprostřed udělejte důlek. Smíchejte mléko a 100 ml vody. Do jamky rozbijte vejce a začněte pomalu šlehat. Rovnoměrným proudem a za stálého šlehání přidávejte mléko a vodu.

Šlehejte tak dlouho, dokud nebude těsto hladké a dokud nebude zapracována všechna mouka. Těsto nechte 30 minut odpočinout a poté do něj zašlehejte rozpuštěné máslo.

Nahřejte pánev na středním plamenu. Pánev velmi lehce potřete rozpuštěným máslem. Pomocí naběračky nalijte na pánev zhruba 2 lžíce těsta a otáčejte pánví tak, aby bylo dno pánve rovnoměrně pokryto. Chcete použít jen tolik těsta, abyste vytvořili jemnou, tenkou palačinku.

Palačinku smažte asi 45 sekund z jedné strany dozlatova. Pak ji obraťte a smažte z druhé strany asi 30 sekund, dokud se na ní nezačnou dělat hnědé flíčky.

Palačinku vyndejte z pánve a buď ji ihned podávejte, nebo je odkládejte na talíř s pečicím papírem mezi každými dvěma palačinkami. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang