Jednoduchý recept na lahodné francouzské palačinky. Naplnit si je každý může čím chce, ať už na sladko či naslano. Těsto je ale tak výborné, že si je lze dát i jen tak samotné.

Za francouzské palačinky obvykle označujeme palačinky z pohankové mouky, na jejich výrobu ale můžete samozřejmě použít jakýkoliv jiný typ mouky.

Jak připravit dokonalé francouzské palačinkové těsto?

  • Mléko – Mléko má zásadní vliv na chuť palačinek. Pro dosažení nejlepších výsledků můžete použít 2% nebo plnotučné mléko. Místo něj můžete použít i rostlinné mléko.
  • Vejce – Používejte velké vejce, asi 52-55 g, bez skořápky.
  • Rozpuštěné máslo nebo olej – Máslo je nejlepší volbou kvůli chuti, ale snadno ho můžete nahradit i olejem. Ráda přidávám do těsta trochu tuku, aby byly palačinky trochu jemnější a měly bohatší chuť.
  • Sůl – Bez soli budou palačinky chutnat velmi mdle. Proto nezapomeňte do těsta přidat sůl.
  • Cukr – Trocha cukru pomůže vyvážit chuť palačinek. Pokud však připravujete sladké palačinky, klidně přidejte více cukru, aby byly palačinky sladší.
  • Celozrnná mouka – Toto těsto potřebuje jen trochu mouky. Příliš mnoho mouky těsto zahustí a nebudete moci připravit pěkné, tenké palačinky. Mouku můžete snadno nahradit pšeničnou moukou nebo pohankovou moukou.
Rychlé palačinky
Pravé francouzské palačinky jsou dokonalou snídaní i dezertem.

Dokonalé náplně na francouzské palačinky

Do palačinek můžete použít různé náplně! Můžete z nich udělat sladké palačinky se sladkými náplněmi a polevami nebo slané palačinky se slanými náplněmi a polevami.

  • Citron a cukr
  • Šlehačka a lesní plody
  • Nutella, čokoládová poleva
  • Banán
  • Pražené ořechy
  • Čokoládová omáčka nebo ganache
  • Banán a karamel/máslový krém
  • Čokoláda a jahody
  • Zmrzlina a opražené ořechy
  • Vařené maso
  • Slanina nebo šunka
  • Dušené houby
  • Smažená zelenina
  • Vejce
  • Sýr
  • Bylinky
  • Šunka a sýr
  • Slanina a vejce

TIP: Vyzkoušejte také recept na vynikající belgické křupavé vafle, rychlé lívance nebo oblíbené francouzské cukroví zvané madlenky.

Tradiční francouzské palačinky
Palačinky podávejte na sladko i naslano, chutím se meze nekladou.

Tradiční francouzské palačinky – recept

Připravte si dávku klasických francouzských palačinek jako snídani nebo lahodný dezert. Tyto křehké palačinky se skvěle hodí ke sladkým i slaným náplním, a můžete je servírovat v rámci francouzské snídaně.

Ingredience na tradiční francouzské palačinky

  • 140 g hladké mouky
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 25 g nesoleného másla, rozpuštěného, plus trochu navíc na vymazání

TIP: Zkuste do těsta přidat pomerančovou nebo citronovou kůru, špetku skořice nebo dokonce jemně nasekané bylinky. Záleží na tom, čím palačinky plánujete naplnit.

Postup na tradiční francouzské palačinky

  1. Mouku se špetkou soli prosejte do středně velké mísy a uprostřed udělejte důlek.
  2. Smíchejte mléko a 100 ml vody.
  3. Do jamky rozbijte vejce a začněte pomalu šlehat. Rovnoměrným proudem a za stálého šlehání přidávejte mléko a vodu.
  4. Šlehejte tak dlouho, dokud nebude těsto hladké a dokud nebude zapracována všechna mouka.
  5. Těsto nechte 30 minut odpočinout a poté do něj zašlehejte rozpuštěné máslo.
  6. Nahřejte pánev na středním plamenu. Pánev velmi lehce potřete rozpuštěným máslem.
  7. Pomocí naběračky nalijte na pánev zhruba 2 lžíce těsta a otáčejte pánví tak, aby bylo dno pánve rovnoměrně pokryto.
  8. Chcete použít jen tolik těsta, abyste vytvořili jemnou, tenkou palačinku.
  9. Palačinku smažte asi 45 sekund z jedné strany dozlatova. Pak ji obraťte a smažte z druhé strany asi 30 sekund, dokud se na ní nezačnou dělat hnědé flíčky.
  10. Palačinku vyndejte z pánve a buď ji ihned podávejte, nebo je odkládejte na talíř s pečicím papírem mezi každými dvěma palačinkami.
  11. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.

TIP: Milujete francouzské recepty? Vyzkoušejte i námi vybrané recepty na dokonalé makronky.

Nejlepší palačinky
Palačinky servírujte pouze s čerstvým ovocem.

Nejlepší palačinky recept

Francouzské palačinky se hodí k víkendové snídani nebo i jako dezert. Podávejte je srolované a naplněné džemem nebo ovocem a šlehačkou a sklenicí čerstvého pomerančového džusu nebo domácího cideru. Pokud máte rádi palačinky, vyzkoušejte i kynuté lívance.

Ingredience na nejlepší palačinky

  • 1 hrnek univerzální mouky
  • 1 lžička bílého cukru
  • ¼ lžičky soli
  • 3 vejce
  • 2 šálky mléka
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

Postup na nejlepší palačinky

  1. Do mísy prosejte mouku, cukr a sůl a dejte stranou.
  2. Ve velké míse vyšlehejte elektrickým mixérem vejce a mléko.
  3. Do hladké směsi zašlehejte mouku a vmíchejte rozpuštěné máslo.
  4. Lehce vymažte pánvičku nebo rošt; zahřejte ji na středním plamenu.
  5. Nalijte nebo naberte těsto na pánev, na každou palačinku použijte přibližně 2 polévkové lžíce.
  6. Okamžitě pánev otočte, aby se těsto rozprostřelo do tenké vrstvy.
  7. Vařte, dokud není vrchní část palačinky mokrá a spodní část světle hnědá, 1 až 2 minuty.
  8. Pánev protřepejte nebo uvolněte špachtlí, otočte nebo převraťte a vařte, dokud druhá strana nezíská světle hnědou barvu, přibližně další 1 minutu.
  9. Postup opakujte se zbývajícím těstem.
thinchocolatepancakesstuffedwithbananasraspberriesandblueberriespoured
Pravé francouzské palačinky jsou dokonale křupavé.

Francouzské palačinky s červeným pomerančem – recept

V zimních měsících přicházejí do sezóny krvavé pomeranče, dopřejte si palačinky s citrónovými pomeranči, přelité pomerančovým krémem a posypané karamelizovaným ovocem.

Ingredience na francouzské palačinky s červeným pomerančem

  • 450 g hladké mouky
  • 100 g zlatavého cukru krupice
  • 6 velkých vajec
  • 1 litr plnotučného mléka
  • 100 g nesoleného másla, rozpuštěného a vychladlého
  • 3 lžíce rostlinného oleje na smažení

Na crème pâtissière:

  • kůra ze 3 krvavých pomerančů a šťáva ze 6 pomerančů (asi 350-400 ml/12-14 ml šťávy)
  • 1 vanilkový lusk rozpůlený uprostřed nebo 2 lžičky vanilkové pasty
  • 2 velká vejce a 2 velké žloutky
  • 140 g zlatého cukru krupice
  • 3 lžíce kukuřičné mouky
  • 300 ml smetany ke šlehání

Na karamelizované plátky krvavých pomerančů:

  • 200 g zlatého krupicového cukru
  • 3 krvavé pomeranče nakrájené na tenké plátky a zbavené konců

Postup na francouzské palačinky s červeným pomerančem

  1. Do velkého hrnce dejte kůru a šťávu z krvavých pomerančů, vyškrábněte zrníčka z vanilkového lusku a na středním plamenu přiveďte k varu.
  2. Ve velké míse šlehejte 2-3 minuty celá vejce, žloutky, cukr a kukuřičnou mouku dohladka. Směs pomerančové šťávy nalijte na vaječnou směs a zároveň šlehejte, aby se spojila.
  3. Vlijte zpět do pánve a za stálého šlehání vařte 4-5 minut, dokud krém nezhoustne.
  4. Krém vyškrábněte do čisté mísy a pečlivě jej přikryjte potravinovou fólií a přitlačte ji na povrch, aby se nevytvořila slupka.
  5. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté dejte do lednice alespoň na 3 hodiny, aby se zcela zchladil.
  6. Těsto na palačinky připravíme tak, že do velké mísy nasypeme mouku, cukr a 1 lžičku soli a promícháme.
  7. V samostatné míse vyšlehejte vejce, tři čtvrtiny mléka a máslo a spojte je. Do moučné směsi udělejte důlek a vlijte vaječnou směs. Vyšlehejte dohromady hladké těsto. Přikryjte ho potravinovou fólií a před vařením nechte 30 minut při pokojové teplotě.
  8. Pokud je těsto velmi husté, postupně ho povolujte zbylým mlékem, dokud nebude mít konzistenci dvojité smetany.
  9. Pro přípravu palačinek postavte 20-25cm nepřilnavou pánev na palačinky nebo pánev na smažení na střední teplotu a lehce ji potřete rostlinným olejem.
  10. Na pánev naberte tenkou vrstvu těsta, zatočte s ním, aby bylo rovnoměrné, a přebytečné těsto vyklopte zpět do mísy. Vařte asi 1 a 1/2 minuty nebo dokud těsto zespodu lehce nezhnědne, poté ho obraťte a vařte dalších 30-40 sekund, dokud lehce nezhnědne.
  11. Vyklopte na talíř vyložený pergamenem na pečení. Zopakujte to se zbývajícím těstem a palačinky navršte jednu na druhou a oddělte je kousky pergamenu. Mělo by jich být asi 20-25.
  12. Pro dokončení crème pâtissière vyjměte krém z chladničky a šlehejte, dokud se nerozpustí a nezhladí. V samostatné míse šlehejte smetanu, dokud nebude mít středně vysoké špičky.
  13. Smetanu ve třech dávkách vmíchejte do pudinku, dokud se úplně nespojí.
  14. První palačinku položte na servírovací talíř nebo dortový stojan a navrch dejte malé množství (asi 3 polévkové lžíce) crème pâtissière.
  15. Pomocí nože nebo lžíce rozetřete tenkou rovnoměrnou vrstvu, která téměř dosahuje okraje. Postup opakujte se zbývajícími palačinkami a náplní, dokud vše nespotřebujete.
Palačinky naslano
Palačinky na snídaní ozvláštněte a podávejte se křupavou slaninou nebo ztraceným vejcem.

Rychlé francouzské palačinky – recept

Tento základní recept na těsto na palačinky a těsto na lívance je univerzálním základem pro sladké i slané náplně.

Ingredience na rychlé francouzské palačinky

  • 140 g hladké mouky
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce
  • 25 g nesoleného másla, rozpuštěného, plus trochu navíc na vymazání

Postup na rychlé francouzské palačinky

  1. Do středně velké mísy prosejte mouku se špetkou soli a uprostřed udělejte důlek.
  2. Smíchejte mléko a 100 ml vody. Do jamky rozbijte vejce a začněte pomalu šlehat.
  3. Mléko a vodu přidávejte rovnoměrným proudem za stálého šlehání a postupně přimíchávejte mouku.
  4. Šlehejte tak dlouho, dokud nebude těsto hladké a dokud nebude zapracována všechna mouka.
  5. Těsto nechte 30 minut odpočinout a poté do něj zašlehejte rozpuštěné máslo.
  6. Rozehřejte pánev na středním plamenu.
  7. Pánev velmi lehce potřete rozpuštěným máslem.
  8. Pomocí naběračky nalijte na pánev zhruba 2 lžíce těsta a otáčejte jím, aby bylo dno pánve rovnoměrně pokryto.
  9. Chcete použít jen tolik těsta, abyste vytvořili jemnou, krajkovou palačinku. Palačinku smažte asi 45 sekund z jedné strany dozlatova a pak ji pomocí nože obraťte a smažte z druhé strany asi 30 sekund, dokud nebude pihovatá.
  10. Palačinku sundejte z pánve a buď ji ihned podávejte, nebo ji naskládejte na talíř, mezi které vložte pergamen na pečení. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang