staffordshireoatcakesasavourypancakemadewithoatmealflourand

Palačinky si můžete připravit na spoustu různých způsobů. Jeden z nich představují pohankové palačinky. Jak udělat palačinky z pohankové mouky?

Pohankové palačinky nebo palačinky z pohankové mouky představují o něco zdravější variantu oblíbených klasických palačinek z bílé mouky.

Existují ale oblasti, ve kterých jsou pohankové palačinky standardem a lokální lahůdkou. Mezi tyto oblasti patří například francouzská Bretaň, respektive celá Francie.

Francouzské palačinky jsou zde tradičním pokrmem, který místní umí dokonale připravit nasladko i naslano. Francouzské palačinky z pohankové mouky se obvykle skládají do čtverce.

Pokud si ovšem pohankové palačinky budete připravovat doma, je jen na vás, jak si s jejich konečnou úpravou poradíte. Připravte si výbornou snídani, oběd či večeři v podobě báječných pohankových palačinek.

Pohankove palacinky recept
Původní francouzské pohankové palačinky se skládají do čtverce.

Francouzské pohankové palačinky recept

Hledáte recept na francouzské pohankové palačinky? Představujeme vám postup, který si velice rychle osvojíte, a s jehož pomocí vykouzlíte ty nejlepší palačinky.

Francouzské pohankové palačinky – ingredience

  • Rostlinný olej na potření pánve
  • 3/4 šálku (100 g) pohankové mouky
  • 3/4 hrnku (100 g) hladké mouky (pokud chcete, můžete ji nahradit pohankovou moukou pro 100% bezlepkovou pohankovou palačinku)
  • 3 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 lžíce rozpuštěného nesoleného másla
  • 1 vejce, nepovinné
  • 2 šálky podmáslí (475 ml)

Francouzské pohankové palačinky postup

  1. Vyšlehejte suché přísady – mouku, cukr, sůl a jedlou sodu – do velké mísy. Suché přísady zalijte rozpuštěným máslem a začněte míchat.
  2. Vejce rozšlehejte vidličkou a vmíchejte je do poloviny podmáslí. Směs podmáslí a vajec přidejte k suchým přísadám a pak pomalu přidávejte zbytek podmáslí podle potřeby, abyste dosáhli správné konzistence těsta (možná nebudete potřebovat všechno podmáslí, záleží na tom, jaký druh podmáslí používáte a jakou značku mouky).
  3. Míchejte, dokud se vše nespojí. Nepřehánějte to s mícháním. Několik hrudek je v pořádku.
  4. Na pánev nebo pánvičku dejte malé množství (půl lžičky) rostlinného oleje a rozetřete ho papírovou utěrkou, aby se pokryl.
  5. Na horký povrch naberte těsto do požadované velikosti, asi 10 cm široké. Snižte teplotu na středně nízkou. Palačinku nechte na první straně 2-3 minuty opékat.
  6. Obraťte palačinky na druhou stranu.
  7. Sledujte, zda se na povrchu palačinky tvoří bublinky. Jakmile začnou ve středu palačinky stoupat na povrch vzduchové bubliny, palačinku otočte. Opékejte další 1-2 minuty, nebo dokud není palačinka pěkně propečená.
  8. Udržujte palačinky teplé na mřížce v troubě nastavené na „teplý“ nebo je naskládejte na talíř a přikryjte utěrkou. Mezi jednotlivými dávkami palačinek potřete pánev podle potřeby větším množstvím oleje.
  9. Podávejte s máslem a javorovým sirupem.
Pohankove palacinky recept
Pohankové palačinky si můžete připravit i naslano.

Pohankové palačinky – recept

Připravte si s námi báječné sladké pohankové palačinky, které jsou navíc bez lepku.

Pohankové palačinky ingredience

  • 1 šálek plus 1 lžíce pohankové mouky (nebo ½ šálku pohanky a ½ šálku mouky dle výběru)
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • ¼ lžičky soli
  • 1 a ¼ šálku podmáslí
  • 2 vejce
  • ½ lžičky čistého vanilkového extraktu
  • Máslo na pánev

Pohankové palačinky – postup

  1. Ve středně velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  2. Do odměrky na tekutiny odměřte podmáslí. Vmíchejte vejce a vanilkový extrakt.
  3. Najednou přidejte mokré přísady k suchým a míchejte, dokud se nespojí. Těsto by mělo mít malé až středně velké hrudky.
  4. Odstavte a zatím si rozehřejte pánev nebo rošt.
    Rozehřejte pánev nebo rošt na středně nízké teplotě.
  5. Potřete povrch pánve 1,5 lžičky másla. Těsto lehce promíchejte lžící pro případ, že by se pohanka začala oddělovat od tekutiny.
  6. Pomocí ¼ šálku naberte těsto na teplou pánev. Vařte 2 až 3 minuty, dokud se na povrchu palačinky nevytvoří malé bublinky (že je palačinka připravena k otočení, poznáte podle toho, že je asi 1 cm po obvodu matná, nikoli lesklá), a obraťte ji.
  7. Na opačných stranách je smažte 1 až 2 minuty nebo dokud nezezlátnou.
    Upečené palačinky přendejte na chladicí mřížku nebo na plech do trouby vyhřáté na 200 °C, aby zůstaly teplé.
  8. Před dalším použitím těsto jemně promíchejte. Postup opakujte se zbývajícím těstem a podle potřeby potřete pánev dalším máslem. Ihned podávejte

Palačinky z pohankové mouky – recept

Tyto báječné palačinky z pohankové mouky můžete servírovat k snídani, obědu i k večeři. Buďte si jisti, že si u vás doma rychle získají velkou oblibu.

Palačinky z pohankové mouky – ingredience

  • 1 šálek (120 gramů) pohankové mouky
  • 1/2 šálku (65 gramů) univerzální mouky nebo použijte směs univerzální bezlepkové mouky
  • 1 a 1/4 šálku (295 ml) mléka, mléčné i nemléčné mléko je vhodné.
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy nebo bílého octa
  • 4 lžíce nesoleného másla, rozpuštěného, plus další na pánev
  • 1 lžíce cukru
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky jemné mořské nebo kuchyňské soli
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Palačinky z pohankové mouky – postup

  1. Smíchejte mléko a citronovou šťávu a nechte pět minut odstát. Tato směs napodobuje podmáslí, které po smíchání s jedlou sodou později v receptu vytvoří nadýchané palačinky.
  2. Mezitím ve střední míse prošlehejte mouku, cukr, jedlou sodu a sůl.
  3. Do sraženého mléka zašlehejte vejce a vanilku.
  4. Uprostřed moučné směsi udělejte důlek. Do jamky nalijte mléčnou směs a rozpuštěné máslo a vidličkou míchejte tak dlouho, dokud už neuvidíte hrudky mouky. Nevadí, když v těstě zůstane několik malých hrudek.
  5. Rozpalte velkou pánev (nebo použijte pánvičku) na středním ohni. Pánev je připravená, pokud když na povrch pánve stříknete trochu vody, voda tančí po pánvi a nakonec se odpaří.
  6. Pánev lehce potřete rozpuštěným máslem. Pomocí 1/4 šálku odměrky naberte na pánev těsto. Těsto opatrně rozetřete do kruhu o průměru 4 palce.
  7. Když okraje vypadají suché a na horním povrchu palačinky se začnou objevovat a praskat bublinky, obraťte ji. To trvá asi 2 minuty.
  8. Po otočení smažte další 1 až 2 minuty nebo dokud není palačinka lehce zhnědlá a uprostřed propečená. Ihned podávejte s teplým sirupem, máslem a oblíbenou palačinkovou polevou.
Pohankove palacinky recept
Pohankové palačinky chutnají výborně i s ovocem.

Pohanka na slano – recept

Pohanka není jen surovinou pro výrobu pohankové mouky. Připravit si ji můžete také na slano a podávat ji jako zdravou bezlepkovou přílohu. Jak připravit pohanku na slano?

Pohanka na slano ingredience

  • 1 šálek propláchnuté pohanky
  • 3 šálky vody
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 1 cibule
  • 1 lžíce tahini na porci
  • 1 lžička kokosového oleje
  • Citronová šťáva na závěr
  • Bylinky na ozdobu, například petrželová nať

Pohanka na slano – postup

  1. Pomalu uvařte jeden šálek propláchnuté pohanky se třemi šálky vývaru. Všechna voda by se měla vstřebat asi po 15-20 minutách (jednou nebo dvakrát zamíchejte).
  2. Když je pohanka téměř hotová, začněte krájet cibuli na malé kousky. Za stálého míchání je smažte na jedné lžičce kokosového oleje, dokud cibule nezměkne a nezačne zlátnout.
  3. Přidejte bylinky a nakonec přidejte pohanku. Pohanka je hotová, když se vsákne všechna voda. Všechny ingredience krátce promíchejte. A je to.
  4. Položte ji na talíř a pohanku trochu vytvarujte. Nakonec ji dozdobte bylinkami a tahini (nebo citronovou šťávou).

Pohanka na sladko – recept

Pohanku si můžete připravit také na sladko – třeba se skořicí a jablky.

Pohanka na sladko ingredience

  • 1 šálek pohanky
  • 1 jablko
  • 1 a 1/2 šálku vody
  • 2 šálky domácího mandlového mléka
  • 1 lžička skořice
  • 2-4 datle medjool
  • 2 lžičky mandlového másla (nepovinné)

Pohanka na sladko postup

  1. Přidejte jeden šálek pohanky do jednoho šálku vroucí vody, přiveďte k prudkému varu a pak vařte na mírném ohni. Vařte zhruba 10 minut, dokud se voda nevstřebá.
  2. Jablko nakrájejte na malé kostičky a odstraňte jádřince! Poté přidejte jeden šálek mandlového mléka, nasekané datle medjool, jablko a skořici. Vařte dalších 5 minut, dokud nepřidáte poslední šálek mandlového mléka.
  3. Nechte vařit dalších pět minut nebo dokud se nerozvaří. Dbejte na to, aby pohanka v žádném okamžiku nepostrádala tekutinu.

Pohankové lívance – recept

Výborně chutnají také pohankové lívance, které můžete podávat třeba s javorovým sirupem, ovocem nebo jogurtem.

Pohankové lívance ingredience

  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 a ½ lžičky bílého cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky soli
  • 1 a ¼ šálku podmáslí
  • 1 velké vejce, rozšlehané
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce nesoleného másla nebo podle potřeby

Postup na pohankové lívance

  1. Ve středně velké míse prošlehejte pohankovou mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  2. Ve velké míse vyšlehejte podmáslí, vejce a vanilku. Moučnou směs vlijte do podmáslové směsi; šlehejte, dokud těsto nezhoustne a nezůstane hladké.
  3. Těsto nechte odpočívat, dokud se nevytvoří bubliny a těsto se neuvolní, asi 5 minut.
  4. Rozpusťte máslo na pánvi na středním ohni.
  5. Po velkých lžících nakapejte těsto na rozpálenou pánvičku a vařte, dokud se nevytvoří bubliny a okraje neoschnou, 3 až 4 minuty.
  6. Obraťte je a smažte, dokud nezhnědnou i z druhé strany, 2 až 3 minuty. Postup opakujte se zbývajícím těstem.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang