Pohankové palačinky

Lívance
  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 20 minut
  • Porce: 14 palačinek

Ingredience

  • rostlinný olej na potření pánve
  • 3/4 šálku (100 g) pohankové mouky
  • 3/4 hrnku (100 g) hladké mouky (pokud chcete, můžete ji nahradit pohankovou moukou pro 100% bezlepkovou pohankovou palačinku)
  • 3 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 lžíce rozpuštěného nesoleného másla
  • 1 vejce, nepovinné
  • 2 šálky podmáslí (475 ml)

Postup

  • Vyšlehejte suché přísady – mouku, cukr, sůl a jedlou sodu – do velké mísy. Suché přísady zalijte rozpuštěným máslem a začněte míchat.
  • Vejce rozšlehejte vidličkou a vmíchejte je do poloviny podmáslí. Směs podmáslí a vajec přidejte k suchým přísadám a pak pomalu přidávejte zbytek podmáslí podle potřeby, abyste dosáhli správné konzistence těsta (možná nebudete potřebovat všechno podmáslí, záleží na tom, jaký druh podmáslí používáte a jakou značku mouky).
  • Míchejte, dokud se vše nespojí. Nepřehánějte to s mícháním! Několik hrudek je v pořádku.
  • Na pánev nebo pánvičku dejte malé množství (půl lžičky) rostlinného oleje a rozetřete ho papírovou utěrkou, aby se pokryl.
  • Na horký povrch naberte těsto do požadované velikosti, asi 10 cm široké. Snižte teplotu na středně nízkou. Palačinku nechte na první straně 2-3 minuty opékat.
  • Obraťte palačinky na druhou stranu.
  • Sledujte, zda se na povrchu palačinky tvoří bublinky. Jakmile začnou ve středu palačinky stoupat na povrch vzduchové bubliny, palačinku otočte. Opékejte další 1-2 minuty, nebo dokud není palačinka pěkně propečená.
  • Udržujte palačinky teplé na mřížce v troubě nastavené na „teplý“ nebo je naskládejte na talíř a přikryjte utěrkou. Mezi jednotlivými dávkami palačinek potřete pánev podle potřeby větším množstvím oleje.
  • Podávejte s máslem a javorovým sirupem.

Kategorie:

Lívance

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang