Recept na nejlepší koláčky Mochi

DezertyDezerty, zákusky a poháryKoláče a buchty
koláčky mochi

Japonské koláčky mochi jsou jak lahodnou sladkostí, tak i symbolem štěstí a tradice. Tyto malé, měkké bochánky z lepkavé rýžové mouky mají jedinečnou žvýkavou konzistenci a jsou plněné různými náplněmi, nejčastěji sladkou pastou z červených fazolí. Mochi se v Japonsku tradičně připravují během oslav Nového roku a jejich obliba se rozšířila po celém světě a dnes si je můžete vychutnat kdykoliv.

Jaký je recept na nejlepší mochi koláčky, které si snadno připravíte i doma a potěšíte jimi své blízké? Příprava není nijak zdlouhavá, takže je zvládne každý začínající cukrář.

Shrnutí článku

Ingredience na přípravu – fazole, rýžová mouka nebo cukr patří mezi základní ingredience koláčků Mochi

Postup při pečení – před samotným tvarováním je důležité dodržet postup při mražení pasty z červených fazolí. Tu je nutné nechat minimálně hodinu chladit v mrazáku

Zajímavosti o Mochi – verzí koláčků Mochi je po světě hned několik a existuje dokonce i zmrzlina Mochi. Nicméně je známo také pár případů, kdy se při konzumaci koláčků lidé dokonce udusili

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 5 minut
  • Přídavný čas: 1 hodina
  • Celkem: 1 hodina 35 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience

  • 1 šálek slazené pasty z červených fazolí
  • 1 šálek lepkavé rýžové mouky
  • 1 čajová lžička prášku zeleného čaje (matcha)
  • 1 šálek vody
  • ¼ šálku bílého cukru
  • ½ šálku kukuřičného škrobu na vyválení těsta

Postup

  1. Zabalte pastu z červených fazolí do alobalu a dejte ji do mrazáku, dokud neztuhne, nejméně na 1 hodinu.
  2. V misce vhodné do mikrovlnné trouby důkladně promíchejte mouku z lepkavé rýže a prášek ze zeleného čaje.
  3. Vmíchejte vodu a poté cukr.
  4. Promíchejte do hladka.
  5. Mísu zakryjte plastovou fólií a ohřívejte v mikrovlnné troubě 3 minuty 30 sekund.
  6. Mezitím vyjměte pastu z červených fazolí z mrazáku a rozdělte ji na 8 stejných kuliček.
  7. Odložte stranou.
  8. Směs rýžové mouky vyjměte z mikrovlnné trouby.
  9. Promíchejte a přikryté zahřívejte dalších 15 až 30 sekund.
  10. Pracovní plochu poprašte kukuřičným škrobem.
  11. Z horké směsi rýžové mouky vyválíme asi 2 lžíce do kuličky.
  12. Kuličku zploštěte a do jejího středu vložte jednu kuličku mražené pasty z červených fazolí.
  13. Těsto kolem fazolové pasty sevřete a přitlačte, dokud nebude zcela zakryté.
  14. Posypte těsto dalším kukuřičným škrobem a vložte mochi švem dolů do papírové formy na muffiny, aby se nelepilo.
  15. Postup opakujte.

Zajímavosti o koláčcích Mochi

Mochi je známé svou lepkavou a žvýkavou texturou, která může být nebezpečná. Každý rok se v Japonsku stávají případy udušení, zejména mezi staršími lidmi.

Proces výroby mochi, známý jako mochitsuki, zahrnuje tradiční metodu tloukání lepkavé rýže pomocí dřevěných palic a kamenných nebo dřevěných hmoždířů.

Mochi má mnoho různých variant a způsobů přípravy, které se liší podle regionu. Například Yukimi Daifuku je populární mochi zmrzlina, která je oblíbená jak v Japonsku, tak i v zahraničí.

Mochi má dlouhou historii a je nedílnou součástí japonské kultury. Bylo oblíbené mezi aristokraty již v období Nara (710–794) a postupně se stalo součástí slavnostních jídel.

I když je mochi tradiční japonský pokrm, jeho popularita se rozšířila po celém světě. Mnoho zemí má své vlastní verze mochi, například indonéské ‘kue moci’ nebo korejské ‚chapssal-tteok.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang