citronovo-jogurtovy-kolac

Tento lahodný recept, který zvládne i malé dítě, je hotový za pouhých 70 minut. Tento krásný vlhký koláč je ideální téměř pro každou příležitost, třeba na piknik.

Ingredience na citronovo-jogurtový koláč

Těsto:

  • 210 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 240 ml obyčejného plnotučného jogurtu
  • 265 g krystalového cukru
  • 3 velká vejce
  • 2 lžičky strouhané citronové kůry (2 citrony)
  • 1/2 lžičky čisté vanilkové esence
  • 120 ml rostlinného oleje
  • 80 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy

Poleva:

  • 125 g moučkového cukru
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy

Postup na citronovo-jogurtový koláč

  1. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. Vymažte formu a dno vyložte pečícím papírem nebo vymažte tukem a posypte moukou.
  3. Do jedné mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  4. V jiné míse vyšlehejte jogurt, 200 g cukru, vejce, citronovou kůru a vanilku.
  5. Pomalu zašlehejte suché přísady do mokrých.
  6. Pomocí gumové stěrky vmíchejte do těsta rostlinný olej.
  7. Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 50 minut.
  8. Mezitím svařte 80 ml citronové šťávy a zbývajících 65 g cukru na malé pánvi, dokud se cukr nerozpustí a směs nebude čirá.
  9. Odstavte pánev.
  10. Po upečení nechte koláč 10 minut vychladnout.
  11. Ještě teplý koláč polijte citronovo-cukrovou směsí a nechte ji vsáknout.
  12. Nechte vychladnout.
  13. Smíchejte moučkový cukr a citronovou šťávu a polijte dort.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang