Tento nadýchaný čokoládový dort je skvělým řešením pro dny, kdy potřebujete lahodný, ale také snadný a rychlý dezert, který je hotový za méně než 10 minut. Ještě lepšího výsledku lze dosáhnout přidáním kousků hořké čokolády.

Buchta v hrníčku je skvělým nápadem na rychlý, chutný a snadný dezert. Hrníčkové buchty si můžete připravit na spoustu různých způsobů, a dle fantazie kouzlit s ingrediencemi. Připravte si opravdu vynikající dezert z mikrovlnné trouby, který stoprocentně zachutná každému.

Hrníčkové buchty

Hrníčkové buchty se většinou připravují v mikrovlnné troubě, proto je máte hotové prakticky ihned. Takzvaný mugcake si můžete připravit ve vanilkové, čokoládové i jiné verzi. Mugcake si můžete také ozdobit cukrovou polevou. Mezi oblíbené patří i hrníčkové brownies.

Hrníčkové buchty jsou snadné na přípravu, zároveň si s nimi ale můžete vyhrát dle libosti. Hotové hrníčkové buchty můžete v případě potřeby také kreativně zdobit šlehačkou, polevou, posypem, nebo třeba rybízovou marmeládou.

Cokoladova buchta z hrnicku recept
Čokoládová buchta z hrníčku je rychlý, snadný recept, který zvládne každý.

Buchta v hrníčku – recept

Jednoduchá buchta v hrníčku chutná skvěle, a její příprava vás nestojí ani příliš času, ani zbytečně mnoho námahy – přesvědčte se sami.

TIP: Vyzkoušet můžete také strouhanou buchtu.

Ingredience na buchtu v hrníčku

  • ¼ hrnku hladké mouky
  • ¼ hrnku cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • ⅛ lžičky jedlé sody
  • ⅛ lžičky soli
  • 3 lžíce mléka
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžíce vody
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu

TIP: Pro zdravější verzi použijte 1 a 1/2 lžíce obyčejného neslazeného jablečného pyré a místo mléka použijte 3 lžíce plus 1 lžičku vody.

Buchta v hrníčku – postup

  1. Ve velkém hrnku vhodném do mikrovlnné trouby smíchejte mouku, cukr, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl.
  2. Vmíchejte mléko, řepkový olej, vodu a vanilkový extrakt. Ohřívejte v mikrovlnné troubě, dokud není buchta uprostřed hotová. Trvat by to mělo asi 1 minutu a 45 sekund.

Recept na buchtu v hrnku

Přinášíme vám snadný a rychlý recept na buchtu z hrnku, kterou si můžete připravit třeba jako sladkou snídani.

Ingredience na buchtu v hrnku

  • ¼ hrnku + 1 a ½ lžičky hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 2 lžíce másla, rozpuštěné
  • 3 lžíce mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička posypky

Postup na buchtu v hrnku

  1. Do hrnku nasypte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl a promíchejte.
  2. Vmíchejte mléko, rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt do hladké hmoty a nezapomeňte seškrábat dno hrnku. Vmíchejte posypku.
  3. Povařte v mikrovlnné troubě po dobu 70-90 sekund (dokud není buchta právě ztuhlá, ale na povrchu se stále sotva leskne). Před konzumací nechte 1 minutu odpočívat v mikrovlnné troubě.
Cokoladova buchta z hrnicku recept
Buchtu v hrníčku můžete dochutit skořicí nebo třeba vanilkou.

Hrníčkové čokoládové muffiny – recept

Připravit si můžete také hrníčkové čokoládové muffiny z mikrovlnky. Chutnají stejně báječně jako ty klasické.

Ingredience na hrníčkové čokoládové muffiny

  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1/4 lžičky vanilkové esence (nepovinné)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce neslazeného kakaového prášku
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce čokoládových lupínků, rozdělené

Hrníčkové čokoládové muffiny – postup

  1. Ve velkém hrnku vhodném do mikrovlnné trouby (o objemu 350 ml nebo větším) smíchejte hnědý cukr, mléko, olej a vanilku, dokud se dobře nespojí.
  2. Přidejte mouku, kakaový prášek a prášek do pečiva a míchejte, dokud nebude hmota hladká a lesklá.
  3. Do těsta vmíchejte 1 lžíci čokoládových lupínků. Zbylou 1 polévkovou lžíci čokoládových lupínků posypte navrch.
  4. V mikrovlnné troubě ohřívejte 1 minutu (podle mikrovlnné trouby o výkonu 1100 W) nebo dokud koláč dobře nevykyne. Uprostřed koláče můžete zapíchnout vidličku, abyste zjistili, zda je koláč propečený.
  5. V případě potřeby ohřívejte v mikrovlnné troubě po dalších 10 sekundách, ale buďte velmi opatrní, abyste koláč nepřevařili. Podle potřeby podávejte se zmrzlinou.

Jednoduché čokoládové dezerty: buchta do hrnečku – recept

Čokoládová buchta do hrnečku patří mezi jednoduché čokoládové dezerty, a připravit si ji můžete třeba jako rychlou sladkou svačinu k odpolední kávě.

Ingredience na buchtu do hrnečku

  • ¼ hrnku hladké mouky
  • ¼ šálku bílého cukru
  • 2 lžíce neslazeného kakaového prášku
  • ⅛ lžička jedlé sody
  • ⅛ lžička soli
  • 3 lžíce mléka
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžíce vody
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu

Postup na buchtu do hrnečku

  1. Ve velkém hrnku vhodném do mikrovlnné trouby smíchejte mouku, cukr, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl a vmíchejte mléko, řepkový olej, vodu a vanilkový extrakt.
  2. Vařte v mikrovlnné troubě, dokud není buchta do hrnku uprostřed hotová, asi 1 minutu a 45 sekund.
Cokoladova buchta z hrnicku recept
Hrníčková buchta chutná výborně, když ji obohatíte o kousky čokolády.

Buchta do mikrovlnky – recept

Připravte si dokonalou buchtu do mikrovlnky. Tento jednoduchý, rychlý, vynikající dezert si stoprocentně zamilujete.

Ingredience na buchtu do mikrovlnky

  • 1 lžíce kakaového prášku
  • 2 lžičky holandského nebo jiného běžného kakaového prášku
  • 3 lžíce mouky
  • 1/8 lžičky soli
  • 2 lžíce sladidla dle výběru
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 2-3 lžíce oleje
  • 3 lžíce mléka dle výběru
  • 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu

Postup na buchtu do mikrovlnky

  1. Smíchejte suché přísady a velmi, velmi dobře promíchejte. Přidejte tekutinu, promíchejte a přelijte do malé misky, ramekinu nebo třeba hrnku na kávu. Buď v mikrovlnné troubě 40-60 sekund (doba závisí na výkonu mikrovlnné trouby).
  2. Pokud ho nechcete jíst rovnou z misky, nezapomeňte misku nejprve postříkat a pak počkejte, až hrníčkový koláč vychladne, než se ho pokusíte vyjmout.

Sladké recepty do hrníčku: Bábovka do hrnku

Bábovka do hrnku představuje skvělý nápad na sladký dezert pro jednoho, a patří mezi oblíbené sladké recepty do hrníčku. Její příprava vám navíc zabere jen pouhých pár minut.

Ingredience na bábovku do hrnku

  • 1/4 hrnku
  • 2 lžíce (10 g) neslazeného kakaového prášku
  • 3 lžíce (40 g) krystalového cukru
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • Malá špetka soli
  • 1/4 šálku (60 ml) mléka
  • 2 lžíce (30 ml) oleje (řepkový, rostlinný nebo rozpuštěný kokosový olej)
  • 1/4 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1 lžíce (14 g) polosladkých čokoládových lupínků (nepovinné)

Postup na bábovku do hrnku

  1. Vymažte hrnek nepřilnavým sprejem na vaření nebo máslem. Odstavte.
  2. V samostatné míse prošlehejte mouku, neslazené kakao, cukr krystal, prášek do pečiva a sůl, dokud se dobře nespojí. Přidejte mléko, olej a čistý vanilkový extrakt a pokračujte v míchání, dokud se zcela nespojí.
  3. Těsto nalijte do připraveného hrnku a posypte čokoládovými lupínky.
  4. Přeneste hrnek s těstem do mikrovlnné trouby a ohřívejte v mikrovlnné troubě 60-90 sekund nebo dokud střed hrnkové bábovky neztuhne.
  5. Opatrně vyjměte z mikrovlnné trouby (hrnek bude horký) a nechte mírně vychladnout, poté dozdobte oblíbenou polevou a pochutnejte si.
Cokoladova buchta z hrnicku recept
Milovníci sladkého mohou hotovou hrníčkovou buchtu posypat moučkovým cukrem.

Hrníčkové recepty do mikrovlnky – buchta do hrnečku

Pokud máte rádi hrníčkové recepty do mikrovlnky, můžete vyzkoušet tuto lahodnou čokoládovou buchtu do hrnečku s čokoládovými kousky.

Ingredience na hrníčkový recept do mikrovlnky

  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 a ½ lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžíce plnotučného mléka
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • ½ lžičky vanilkové esence nebo vanilkového extraktu
  • Čokoládové lupínky podle chuti
  • špetka soli

Postup na hrníčkový recept do mikrovlnky

  1. Do velkého hrnku dejte mouku, cukr a sůl.
  2. Poté do směsi přidejte vodu, mléko, olej a vanilkovou esenci.
  3. Důkladně promíchejte vidličkou a ujistěte se, že v ní nejsou žádné hrudky!
  4. Do hrnku přidejte čokoládové lupínky a znovu promíchejte.
  5. V mikrovlnné troubě ohřívejte 1 a ½ až 2 minuty.
  6. Počkejte, až vychladne, a pak si pochutnejte.

Hrníčková buchta do mikrovlnky recept

Připravte si doma vynikající čokoládovou hrníčkovou buchtu do mikrovlnky – bleskový dezert, ze kterého budete nadšeni.

Ingredience na hrníčkovou buchtu do mikrovlnky

  • 2 a 1/2 lžíce hladké mouky
  • 2 a 1/2 lžíce cukru
  • 1 lžíce neslazeného kakaového prášku
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžička oleje (řepkový, rostlinný, slunečnicový)
  • 1 malé vejce
  • 2 lžíce čokoládových lupínků

Postup na hrníčkovou buchtu do mikrovlnky

  1. V hrnku vhodného pro mikrovlnnou troubu smíchejte vidličkou mouku, cukr, kakaový prášek, prášek do pečiva a sůl.
  2. Přidejte mléko, olej, vejce a čokoládové lupínky a šlehejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  3. V mikrovlnné troubě vařte koláč zhruba 45 sekund až 1 minutu nebo dokud koláč nevykyne a není na dotek pevný. Dávejte pozor, abyste koláč nepřevařili, protože by ztuhl.
  4. Časování vychází mikrovlnné trouby, která má 1200 W, takže zkontrolujte příkon své mikrovlnné trouby, protože vaše časování se může lišit.
  5. Po upečení koláč polijte trochou fondánové polevy, šlehačkou nebo zmrzlinou, posypte a pochutnejte si.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang