Recept na brownies v hrníčku

DezertyDezerty, zákusky a poháryMoučníky
brownies-v-hrnicku

Není nic lepšího než brownies z malé dávky, když máte chuť na něco čokoládového, ale nechcete celý tác brownies. Recept na brownies do hrníčku patří mezi hrníčkové recepty do mikrovlnky a je tak jednoduchý – pokaždé se povede.

Textura hrnkového brownie je měkká, rozplývavá a čokoládová, stejně jako u mého domácího receptu na brownie, ale je hotová za zlomek času. Navíc je úklid snadný, protože vše je smícháno a připraveno v jednom hrnku. Potřebujete jen pár jednoduchých surovin ze spíže a tento dezert budete mít hotový během chvilky.

Co jsou brownies?

Brownies je americký čokoládový dezert, který se připravuje podobně jako dort, i když s trochu jinými přísadami. Zdá se, že vznikly koncem 80. let 19. století, a to buď šťastným omylem při pečení, nebo vypočítavou prací.

Na rozdíl od koláčů nejsou kynuté kypřicím práškem, takže jsou hutnější a těžší. Podávají se také ve formě nakrájených čtverců nebo tyčinek a často se podávají bez polevy, i když mohou být podávány se šlehačkou nebo zmrzlinou.

Do brownies se mohou přidat ořechy, sušené ovoce nebo čokoláda.

Do brownies se obvykle přidávají přísady jako ořechy, sušené ovoce a kousky čokolády, které mu dodávají další chuť a strukturu. Brownies se mohou připravovat i bez čokolády, ve verzi známé jako blondies, nebo mohou být mramorované s čokoládovým a vanilkovým těstem.

Pro extra bohatou pochoutku přidávají pekaři například smetanový sýr. Většina lidí má svou oblíbenou verzi, od lehkých koláčových po intenzivně tmavé fondánové.

Recept na brownies do hrnečku

Uspokojte svou touhu po brownies během několika minut s tímto krémovým a lahodným brownies v hrnku. Brownies máte připravené za 3 minuty, tak vezměte si lžíci a pusťte se do toho.

Ingredience na brownies do hrnečku

  • 3 lžíce krystalového cukru
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 a ½ lžíce neslazeného kakaového prášku
  • špetka soli
  • 2 lžíce kousků čokolády, plus další na polevu
  • 1 a ½ lžíce rostlinného oleje, rozpuštěného kokosového oleje nebo rozpuštěného másla
  • 3 lžíce mléka
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu
  • smetana, šlehačka, moučkový cukr, lesní ovoce na ozdobu

Postup na brownies do hrnečku

  1. Do hrnku nasypte cukr, mouku, kakaový prášek a sůl. Malou metličkou nebo vidličkou míchejte, dokud se nespojí a neudělají se hrudky. Vmíchejte kousky čokolády.
  2. Přidejte olej, mléko a vanilku a míchejte lžící nebo malou gumovou stěrkou, dokud se hmota nespojí (snažte se ji nepřehnat).
  3. Posypte povrch několika dalšími kousky čokolády a vařte v mikrovlnné troubě asi 90 sekund (doba vaření v mikrovlnné troubě se může lišit).
  4. Ihned konzumujte se zmrzlinou, šlehačkou, moučkovým cukrem nebo lesními plody.
Hrníčkové brownies se staly módní pochoutkou a závidí jim je milovníci dezertů po celém světě.

Nejlepší čokoládové brownies do mikrovlnky – recept

Když vás přepadne chuť na čokoládu, připravte si tento jednoduchý recept na brownies v jedné míse, bez mixéru, a je hotový za 1 minutu. Bohaté, dekadentní a veganské!

Ingredience na čokoládové brownies do mikrovlnky

  • 1/4 šálku krystalového cukru
  • 3 lžíce neslazeného přírodního kakaového prášku
  • 3 lžíce vody
  • 2 lžíce řepkového nebo rostlinného oleje
  • 2 lžíce světlého hnědého cukru, balené
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli podle chuti
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1/3 šálku polosladkých kousků čokolády/čokoládové „lupínky“ (zkontrolujte, zda jsou kousky čokolády veganské)
  • zmrzlina nebo šlehačka, volitelně k podávání

Postup na čokoládové brownies do mikrovlnky

  1. Do malé misky vhodné do mikrovlnné trouby přidejte krystalový cukr, kakao, vodu, olej, hnědý cukr, vanilkový cukr, sůl a metličkou promíchejte.
  2. Přidejte mouku a míchejte, dokud se nespojí, nepřehánějte to s mícháním.
  3. Přidejte kousky čokolády a promíchejte.
  4. Vařte na vysoký výkon v mikrovlnné troubě asi 1 minutu, nebo dokud není brownie uprostřed tak pevné, jak si přejete. Všechny mikrovlnné trouby, mísy, přísady a preference ohledně propečení se liší, takže budete muset experimentovat s tím, jak dlouho bude vaření trvat vzhledem k vašim proměnným.
  5. Doporučujeme kontrolovat po 45 vteřinách a podle potřeby pokračovat po 15 vteřinách.
  6. Případně přidejte zmrzlinu nebo šlehačku a ihned podávejte. Brownie je nejlepší teplé a čerstvé.
Pro hrnkové brownies potřebujete jen hrnek, několik základních ingrediencí a mikrovlnnou troubu.

Čokoládové brownies – recept do hrníčku

Vychutnejte si čokoládové brownies v hrnku během chvilky díky tomuto receptu na brownies v hrnku pro mikrovlnnou troubu, které připravíte za 1 minutu.

Ingredience na čokoládové brownies – recept do hrníčku

  • 4 lžíce (35 g) hladké mouky
  • 3 až 4 lžíce (28 g) neslazeného kakaového prášku
  • 3 lžíce tmavého hnědého cukru
  • špetka soli
  • 6 lžic (90 ml) mléka
  • 2 lžíce oleje bez příchuti (řepkový olej/rostlinný olej/slunečnicový olej)
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce polosladkých čokoládových lupínků (kousky čokolády)

Postup na čokoládové brownies – recept do hrníčku

  1. Ve středně velkém hrnku smíchejte mouku, kakaový prášek, hnědý cukr a sůl.
  2. K suchým přísadám přidejte mléko, olej a vanilkový extrakt a míchejte, dokud nevytvoříte těsto.
  3. Vmíchejte kousky čokolády (Pokud je nechcete hned vařit, dejte je do ledničky až na 24 hodin).
  4. V mikrovlnné troubě vařte 1 minutu 40 sekund až 1 minutu 50 sekund nebo dokud těsto nevykyne a nevypadá mokré (časování vychází 1 200 W mikrovlnné trouby, takže se vaše časování může lišit).
  5. Podávejte teplé s vanilkovou zmrzlinou a pochutnejte si.
Brownie v hrnku se od běžného brownie liší tím, že díky přípravě v hrnku zůstává extra vláčné.

Hrníčkové brownie – recept

Tento hrníčkový brownie připravíte v mikrovlnné troubě. Příprava trvá pouhých 6 minut – ideální pro rychlý dezert pro jednoho, když máte chuť na sladké.

Ingredience na hrníčkové brownie

  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce rostlinného nebo slunečnicového oleje
  • 4 lžíce mléka
  • 2 lžíce kousků mléčné čokolády
  • zmrzlina k podávání (nepovinné)

Postup na hrníčkové brownie

  1. Všechny ingredience kromě čokoládových lupínků smíchejte v hrnku vhodném do mikrovlnné trouby a dobře rozmixujte dohladka. Vmíchejte kousky čokolády.
  2. Mikrovlnnou troubu zapněte na nejvyšší výkon na 1 minutu až 1 minutu a 30 sekund, dokud se nepropeče a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Podávejte s kopečkem zmrzliny navrchu, pokud máte rádi.
Hrníčkové brownies mohou mít v podstatě jakoukoli příchuť.

Zdravé brownies v hrníčku – recept

Vláčné a nadýchané čokoládové brownies připravené za méně než 1 minutu a navíc s nízkým obsahem sacharidů. Toto zdravé hrníčkové brownie je bez másla, oleje, obilovin a cukru, je paleo a veganské, bez lepku a cukru.

Ingredience na zdravé brownies v hrníčku

  • 2 lžíce mandlové mouky
  • 1 lžíce granulovaného sladidla dle výběru
  • 1 lžíce kakaového prášku
  • 1/8 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžíce mandlového másla
  • 3 lžíce mléka dle výběru (např. neslazené mandlové mléko)
  • 1 lžíce kousků čokolády dle výběru, volitelně

Postup na zdravé brownies v hrníčku

  1. Malou misku na cereálie vhodnou do mikrovlnné trouby lehce vymažte sprejem na vaření a dejte stranou.
  2. V malé míse smíchejte všechny suché přísady a dobře je promíchejte.
  3. V samostatné misce smíchejte hladké mandlové máslo s mlékem a prošlehejte. Smíchejte mokré a suché přísady a dobře promíchejte. Pokud používáte kousky čokolády, přimíchejte je.
  4. V mikrovlnné troubě ohřívejte v 30 sekundových intervalech, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Před konzumací vyjměte z mikrovlnné trouby a nechte minutu odstát.
Brownie připravíte téměř okamžitě a bez námahy, což z něj dělá ideální pochoutku.

Recept na banánové brownies

K přípravě 1minutového čokoládovo-banánového hrnkového brownie s vysokým obsahem bílkovin potřebujete pouze 5 ingrediencí, které se vyznačují spoustou chutí a kvalitních bílkovin.

Ingredience na banánové brownies

  • 1 středně zralý banán
  • ¼ šálku (4 lžíce) arašídového másla (nebo jakéhokoli ořechového másla)
  • 1 velké vejce
  • 2 lžičky krystalového cukru
  • 3 lžíce kakaového prášku

Postup na banánové brownies

  1. Banán rozmačkejte vidličkou ve velkém hrnku.
  2. Přidejte ořechové máslo a vejce a důkladně promíchejte.
  3. Vmíchejte cukr a kakao a vyšlehejte dohladka.
  4. Těsto rozdělte do dvou hrnků.
  5. V mikrovlnné troubě ohřívejte každý zvlášť 1 minutu, dokud nevykyne a neztuhne. (Každá mikrovlnná trouba je jiná, takže se vaření může lišit).
  6. Dávejte pozor, abyste brownie nepřevařili, jinak se rychle vysuší.
  7. Nejlepší je sníst ihned.

Recept na zdravé brownies do hrnečku

Pokud hledáte dezert bez pocitu viny, připravte si toto zdravé brownie do hrníčku. Je hotové za méně než 5 minut a představuje dokonalý dezert, který rychle vyřeší vaše chutě na čokoládu.

Ingredience na zdravé brownies do hrnečku

  • 45 g (3 lžíce) řeckého jogurtu
  • 30 g (1/3 šálku) ovesné mouky
  • 15 g (2 lžíce) kakaového prášku
  • 1 lžíce granulovaného sladidla (lze nahradit kokosovým cukrem)
  • 1⁄3 lžičky prášku do pečiva
  • 1⁄4 lžičky kávového prášku
  • 30 ml (2 lžíce) preferovaného mléka
  • špetka soli
  • kousky čokolády

Postup na zdravé brownies do hrnečku

  1. V hrnku vhodném do mikrovlnné trouby smíchejte řecký jogurt, bezkalorické sladidlo, kakaový prášek, kávový prášek a špetku soli. Míchejte, dokud nevznikne krém.
  2. Prosejte ovesnou mouku a prášek do pečiva, přidejte mléko a promíchejte. Hrníčkový koláč s brownies posypte kousky čokolády.
  3. Pečte v mikrovlnné troubě na nejvyšší výkon po dobu 1 minuty až 1 minuty 30 sekund nebo v horké troubě při 180 °C po dobu přibližně 10 minut. Podávejte teplé a pochutnejte si.
Lahodný recept musí vyzkoušet každý, kdo má málo času, ale přesto si chce dopřát chuť na sladké.

Klasické čokoládové brownies – recept

Velmi snadný recept na čokoládové brownies, které připravíte za necelou hodinu. Hodí se samotné nebo ke kávě či zmrzlině.

Ingredience na klasické čokoládové brownies

  • 185 g nesoleného másla
  • 185 g nejlepší hořké čokolády
  • 85 g hladké mouky
  • 40 g kakaového prášku
  • 50 g bílé čokolády
  • 50 g mléčné čokolády
  • 3 velká vejce
  • 275 g zlatého cukru krupice

Postup na klasické čokoládové brownies

  1. Nakrájejte 185 g nesoleného másla na malé kostičky a vyklopte je do středně velké mísy. Rozlámejte 185 g hořké čokolády na malé kousky a vhoďte je do mísy.
  2. Naplňte malý hrnec asi do čtvrtiny horkou vodou a posaďte na něj misku tak, aby spočívala na okraji hrnce a nedotýkala se vody. Dejte na mírný oheň, dokud se máslo a čokoláda nerozpustí, a občas je promíchejte.
  3. Vyjměte misku z pánve. Případně misku volně přikryjte potravinovou fólií a vložte na 2 minuty do mikrovlnné trouby na nejvyšší stupeň. Rozpuštěnou směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  4. Zatímco čekáte, až čokoláda vychladne, umístěte doprostřed trouby polici a zapněte troubu na 180 °C s ventilátorem nebo 160 °C plyn.
  5. Do mělké 20 cm čtvercové formy vystřihněte čtverec kuchyňské fólie (nebo nepřilnavého papíru na pečení), kterým vyložte dno. Do síta nad středně velkou mísou vysypte 85 g hladké mouky a 40 g kakaového prášku. Poklepejte na síto a zatřeste jím, aby se mouky spojily a zbavily se případných hrudek.
  6. Na prkénku nasekejte 50 g bílé čokolády a 50 g mléčné čokolády na kousky.
  7. Rozbijte 3 velká vejce do velké mísy a přisypte 275 g zlatavého krupicového cukru. Elektrickým mixérem na maximální rychlost vyšlehejte vejce a cukr. Budou vypadat hustě a krémově, jako mléčný koktejl. To může trvat 3-8 minut, záleží na tom, jak výkonný je váš mixér.
  8. Hotovost poznáte podle toho, že směs bude opravdu bledá a bude mít asi dvojnásobný objem než původně. Další kontrolou je vypnout mixér, zvednout šlehače a kývat jimi ze strany na stranu.
  9. Pokud směs, která stéká ze šlehačů, zanechá na vteřinu nebo dvě stopu na povrchu směsi v míse, je to v pořádku.
  10. Vychladlou čokoládovou směs nalijte na vaječnou pěnu a pak ji opatrně spojte gumovou stěrkou. Na jedné straně stěrku ponořte dovnitř, pak ji vezměte pod sebe, vyjeďte na opačnou stranu a uprostřed ji opět ponořte dovnitř.
  11. Pokračujte pod a nad osmičkou a po každém přeložení mísu přemístěte, abyste se k ní dostali ze všech stran, dokud obě směsi nesplynou v jednu a nebudou mít tmavě hnědou barvu. Cílem je spojit je, aniž by došlo k vyražení vzduchu, takže postupujte tak jemně a pomalu.
  12. Podržte sítko nad mísou s vaječnou čokoládovou směsí a znovu do něj přesypte směs kakaa a mouky, přičemž sítkem třeste ze strany na stranu, aby se rovnoměrně pokryla.
  13. Jemně vmíchejte tento prášek stejným osmičkovým postupem jako předtím. Směs bude zpočátku vypadat suchá a prašná a trochu neperspektivní, ale pokud budete postupovat velmi jemně a trpělivě, bude nakonec vypadat jako pěnová a kašovitá. Přestaňte těsně předtím, než budete mít pocit, že byste měli, protože toto míchání nechcete přehnat.
  14. Nakonec vmíchejte kousky bílé a mléčné čokolády, dokud nejsou všude posety.
  15. Nalijte směs do připravené formy a stěrkou vyškrábněte každý kousek z mísy. Směs opatrně rozprostřete do rohů formy a stěrkou pádlujte ze strany na stranu po jejím povrchu, aby se vyrovnala.
  16. Vložte do trouby a nastavte časovač na 25 minut. Když se ozve zvukový signál, otevřete troubu, trochu vysuňte polici a jemně zatřepejte plechem. Pokud se brownies uprostřed kýve, není ještě úplně hotové, vsuňte ho tedy zpět a pečte dalších 5 minut, dokud se na povrchu neobjeví lesklá papírová kůrka a boky se nezačnou odlepovat od formy. Vyjměte z trouby.
  17. Nechte ho celý ve formě, dokud úplně nevychladne, a pak, pokud používáte formu na brownies, mírně nadzvedněte vyčnívající okraj a vysuňte nerozkrojený brownies na jeho dno.
  18. Používáte-li normální formu, vyjměte brownies pomocí fólie (nebo papíru). Rozkrojte ho na čtvrtiny, pak každou čtvrtinu rozkrojte na čtyři čtverce a nakonec na trojúhelníky.
  19. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží 2 týdny a v mrazáku až měsíc.
Brownies kombinují chuť čokolády, másla a cukru.

Vyzkoušejte také recept na borůvkové muffiny, muffiny se zakysanou smetanou, muffiny bez mléka, banánové muffiny, jablečné muffiny, čokoládovou buchtu a čokoládovou bábovku do hrnku.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang