pecena-jablka-se-skorici

Pečená jablka se skořicí jsou výtečným příkladem sladkého pokrmu, kterým lze pohladit chuťové buňky i zahřát duši. Skvěle voní, jsou lahodně sladká a jejich příprava je jednoduchá. Tato klasická pochoutka se skořicí je oblíbená po celém světě a představuje výborný způsob, jak využít sezónního ovoce a stvořit dokonalou kombinaci chuti a vůně.

Pečená jablka se skořicí jsou neodmyslitelně spojená s teplou atmosférou a pohodovými chvílemi. Když se aroma skořice promísí s vůní sladkého jablka, okamžitě nás to přenese do kouzelných vzpomínek na babiččin domácí pekárnický um a teplo rodinného krbu. Milujete skořici? Připravte si klasický císařský trhanec – jinak zvaný trdelník.

Tato jednoduchá pochoutka je oblíbená především během chladnějších měsíců, kdy si přejeme zahřát se sladkým a trochu nostalgickým pokrmem.

Příprava pečených jablek se skořicí je rychlá a snadná. Stačí vybrat si správný druh jablek, která jsou vhodná k pečení, jako jsou třeba Golden Delicious nebo Granny Smith. Jablka se očistí a jádro vydlabe, přičemž je vhodné nechat spodní část jablka neporušenou, aby udržela jejich tvar během pečení.

Následně se vytvoří směs ze skořice, cukru a trochy másla, kterou se jablka naplní. Po krátké době v troubě se pečená jablka vydají do světa s vůní, která naplní celý dům.

Jednou z největších předností pečených jablek se skořicí je jejich všestrannost. Můžete je podávat samotné jako dezert, doplněné o šlehačku nebo zmrzlinu, nebo je použít jako skvělý doplněk k snídani či svačině.

Kombinace teplých a měkkých jablek s vonnou skořicí vytváří harmonický kontrast chutí a textur, kterým se neodolá. Navíc pečená jablka jsou bohatým zdrojem vlákniny a přirozených cukrů, takže se nemusíte příliš trápit výčitkami z nezdravého mlsání.

Pecena jablka se skorici
Pečená jablka lze připravit na spoustu různých způsobů.

Jak zkaramelizovat jablka?

Zkaramelizování jablek je skvělý způsob, jak přidat do této oblíbené sezónní pochoutky ještě větší rozměr sladkosti a lahodné chutě. Proces zkaramelizování jablka zahrnuje kombinaci tepelného zpracování a cukru, který se pomalu rozpouští, tvoří hustou sladkou polevu a přidává karamelový závoj k jablečnému ovoci.

Tímto způsobem lze z jablka vytvořit lákavý dezert, kterým můžete okořenit různé pokrmy, jako jsou koláče, tvarohové dorty, lívance nebo třeba snídaňové ovesné kaše.

Zkaramelizovaná jablka jsou dokonalým doplňkem pro ty, kteří touží po bohaté a sladké chuťové explozi. Připravit je není nijak obtížné, a tak si můžete vychutnat jejich sladkou magii kdykoliv a kdekoli.

Pečení z jablek

Pečení z jablek je jednou z nejvíce rozšířených a oblíbených forem přípravy tohoto ovocného pokladu. Jablka nabývají v troubě úžasné měkkosti a sladkosti, která rozpouští vaše chuťové buňky. Existuje mnoho způsobů, jak připravit pečená jablka, ať už jde o tradiční celá jablka naplněná sladkou náplní a posypaná skořicí, nebo o nakrájená jablka smíchaná s těstem na koláč nebo křupavým posypem.

Při pečení se jablka změknou a jejich přirozená sladkost se prohloubí, což vytváří dokonalý kontrast s lehkou kyselostí. Když vyjmeme pečená jablka z trouby, náš domov se naplní sladkou a vůně, která vyvolává pocit útulí a pohody. Pečení z jablek je skvělý způsob, jak využít sezónního ovoce a přinést do našeho jídelníčku zdravé a chutné pochoutky, které potěší celou rodinu.

Co upéct z jablek?

Možností, co upéct z jablek, je nepřeberné množství. Toto všestranné ovoce lze využít k přípravě široké škály sladkých i slaných pokrmů, které oslní chuťové buňky. Jednou z nejoblíbenějších volbou je jablečný koláč s křupavým drobenkovým posypem, který si vychutnáte se šálkem horkého čaje.

Pokud toužíte po něčem jednoduchém, můžete si připravit klasický jablečný závin s tenkým plátěným těstem a jemně karamelizovaným jablkem uvnitř nebo muffiny s jablky.

Pro milovníky pikantních kombinací je tu možnost připravit sladkokyselý jablečný chutney, který bude skvělým doplňkem k sýrům nebo masovým pokrmům. Ať už preferujete koláče, zákusky, chutney, palačinky nebo ovocový chléb, jableka jsou vždy skvělou volbou pro pečení.

Pečená jablka – recept

Pečená jablka jsou jednoduchým a výtečným dezertem, který zahřeje duši i tělo. Tato sladká pochoutka je ideální pro chladnější měsíce, kdy si přejeme osladit si večer či vytvořit teplou atmosféru při rodinných setkáních. S kouzelnou kombinací jablek, skořice a vůně vanilky jsou pečená jablka připravená na slastný zážitek.

Ingredience na pečená jablka

  • 4 středně velká jablka (např. Golden Delicious nebo Granny Smith)
  • 4 lžičky hnědého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 4 lžičky másla
  • 1 vanilkový lusk (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
  • 1/2 šálku vody
  • šlehačka nebo zmrzlina (volitelné, pro podávání)

Postup na pečená jablka

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Jablka omyjte a zbavte jádřince, ponechte však spodní část nedotčenou, aby jablka udržela tvar. Odstraňte také malou část vrchního konce každého jablka, abyste vytvořili otvor pro náplň.
  3. V míse smíchejte hnědý cukr, skořici a muškátový oříšek. Tuto směs použijte k posypání vnitřních stran otvorů ve jablkách.
  4. Na dno pekáčku přidejte vodu a do každého jablka vložte lžičku másla.
  5. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrábejte semínka. Smíchejte semínka s trochou skořice a rovnoměrně je rozdělte do jablkových otvorů. Pokud nemáte vanilkový lusk, můžete použít vanilkový extrakt.
  6. Jablka opatrně umístěte do pekáčku s vodou a dejte do předehřáté trouby. Pečte přibližně 40-45 minut, dokud jablka nezměknou a nezkaramelizují se.
  7. Hotová pečená jablka vyjměte z trouby a nechte je chvíli vychladnout.
  8. Podávejte pečená jablka teplá samotná nebo s případným doplňkem, jako je šlehačka nebo zmrzlina.
Pecena jablka se skorici
Při přípravě a servírování pečených jablek můžete směle dát prostor kreativitě.

Pečená jablka v troubě – recept

Pečená jablka v troubě se skořicí a vanilkou jsou dokonalým způsobem, jak vychutnat sezónní jablečné plody. Tato sladká pochoutka je plná bohatých chutí a vůní, které vás zahřejí. Skořice dodá jablkům pikantní nádech, zatímco vanilka jim dodá jemnou sladkost. Připravte se na jednoduchý a lahodný recept, který potěší každého milovníka jablek.

Ingredience na pečená jablka v troubě

  • 4 středně velká jablka (např. Golden Delicious nebo Granny Smith)
  • 4 lžičky hnědého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vanilkový lusk
  • 4 lžičky másla
  • 1/2 šálku jablečného džusu
  • Šťáva z 1/2 citronu

Postup na pečená jablka v troubě

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Jablka omyjte a zbavte jádřince, ponechte však spodní část nedotčenou, aby jablka udržela tvar. Odstraňte také malou část vrchního konce každého jablka, abyste vytvořili otvor pro náplň.
  3. V míse smíchejte hnědý cukr a skořici.
  4. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrábejte semínka.
  5. Do každého jablka vložte lžičku másla, poté přidejte směs hnědého cukru a skořice do otvorů.
  6. Na dno pekáčku přidejte jablečný džus a šťávu z citronu.
  7. Jablka opatrně umístěte do pekáčku s džusem.
  8. Přikryjte pekáček a vložte ho do předehřáté trouby. Pečte přibližně 25-30 minut, dokud jablka nezměknou a nezkaramelizují se.
  9. Po vyjmutí z trouby nechte jablka chvíli odpočinout a dochladnout.
  10. Podávejte pečená jablka teplá samotná nebo s přílohou podle vašeho výběru, jako je zmrzlina nebo šlehačka.
  11. Vychutnejte si lahodné pečené jablka se skořicí a vanilkou!

Pečená jablka se skořicí recept

Tato pečená jablka chutnají prostě skvěle za chladného zimního večera nebo kdykoli jindy. Navíc při jejich přípravě dům přímo božsky voní.

Ingredience na pečená jablka se skořicí

  • 1 lžička másla
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 3 lžičky vanilkového cukru
  • 3 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 6 velkých jablek – oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených na plátky
  • 3 a ½ lžíce vody

Postup na pečená jablka se skořicí

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte velkou zapékací mísu máslem.
  2. V malé misce smíchejte hnědý cukr, vanilkový cukr, skořici a muškátový oříšek. Do připravené zapékací misky navrstvěte asi třetinu jablek a posypte je třetinou cukrové směsi.
  3. Vrstvy zopakujte ještě dvakrát.
  4. Pečte v předehřáté troubě 30 minut. Jablka podlijte vodou a pokračujte v pečení, dokud nezměknou, přibližně dalších 15 minut.

Karamelizovaná jablka – recept

Karamelizovaná jablka jsou sladkým lahodným dezertem, který vám rozhodně zahřeje srdce. Tato jednoduchá pochoutka kombinuje sladkost jablek s bohatou a karamelovou polevou, která je dokonale lepkavá a lahodná. Připravte se na recept, který vás přenese do světa sladkých chutí a vůní.

Ingredience na karamelizovaná jablka

  • 4 středně velká jablka (např. Granny Smith nebo Honeycrisp)
  • 4 lžíce másla
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 1/4 šálku kukuřičného sirupu
  • 1/4 šálku smetany (20% tuku)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli

Postup na karamelizovaná jablka

  1. Jablka omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte na kruhy o tloušťce přibližně 1 cm.
  2. Na pánvi rozehřejte máslo na středním ohni, dokud se nerozpustí.
  3. Přidejte hnědý cukr, kukuřičný sirup, smetanu, vanilkový extrakt a špetku soli. Zamíchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí a směs začne mírně bublat.
  4. Přidejte jablka do pánve a opatrně je obalte v karamelové směsi. Nechte je vařit v karamelu asi 5 minut, občas je obracíce, dokud nezměknou a nezačnou se karamelizovat.
  5. Když jsou jablka měkká a lehce karamelizovaná, přeneste je na talíře nebo do misky.
  6. Polejte karamelovým sirupem z pánve přes jablka a případně můžete přidat ještě trochu smetany pro vylepšení.
  7. Karamelizovaná jablka můžete podávat samotná nebo jako přílohu ke zmrzlině, palačinkám, nebo třeba k ovesné kaši.
  8. Posaďte se, užijte si tyto sladké pokušení a nechte se unést jejich karamelovou sladkostí.
Pecena jablka se skorici
Jablka můžete péct i vcelku.

Pečená jablka jsou vynikající volbou pro vytvoření teplého a příjemného dezertu plného jemných chutí a lahodných vůní. Jejich příprava je jednoduchá a přináší neuvěřitelnou radost v každém soustu. Kombinace sladkých jablek, skořice, vanilky a karamelizované polevy vytváří neodolatelný zážitek pro naše chuťové pohárky.

Bez ohledu na to, zda si je vychutnáte samotná, s kopečkem zmrzliny nebo s křupavým drobenkovým posypem, pečená jablka jsou vždy skvělou volbou pro příjemnou a sladkou tečku za každým jídlem. Tak si připravte kvalitní jablka, zapněte troubu a vytvořte si kousek dokonalosti s tímto jednoduchým a lahodným dezertem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang