Babiččina mramorová bábovka – Recept

BábovkyDezertyDezerty, zákusky a poháryMoučníky

Mramorová bábovka je klasickým dezertem, který si získává srdce milovníků sladkých dobrot po celém světě. Tento lahodný moučník se vyznačuje krásným vzorem, který vzniká kombinací tmavého a světlého těsta. Připravit si mramorovou bábovku může být snadnější, než si myslíte.

V dnešním moderním světě, kde jsou k dispozici různé komplikované a sofistikované dezerty, není nic jako starý dobrý klasický recept na bábovku od babičky. Jedním z takových výjimečných pokrmů je nejlepší mramorová bábovka, která dokáže vyvolat nostalgické vzpomínky na dětství.

Je to moučníkm, který propojuje generace a přináší do našich domovů pocit tepla a rodinného pohodlí. Takže vezměte do ruky míchací mísy a ochutnejte kousek nostalgického dobrodružství s tímto vynikajícím receptem na mramorovou bábovku od babičky.

Mramorovou bábovku můžete servírovat samotnou nebo ji ozdobit polevou z čokolády nebo vanilkovým cukrem.

Vláčná mramorová bábovka – recept na babiččinu bábovku

Nejlepší mramorová bábovka je skvělým dezertem na oslavy, rodinná setkání nebo jednoduše jako sladká pochoutka jen pro vás. S tímto receptem a trochou lásky k pečení se vám jistě podaří připravit dokonalý moučník, který bude pochvalován všemi, kdo ho ochutnají.

Babiččina bábovka – ingredience

  • 250 g másla (pokojové teploty)
  • 300 g cukru
  • 4 vejce
  • 350 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 240 ml mléka
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce horké vody
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Babiččina bábovka – postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na bábovku, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.
  2. Ve velké míse utřete máslo s cukrem do světlé a nadýchané konzistence. Postupně přidávejte vejce a důkladně je vmíchejte do směsi.
  3. Ve druhé misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Postupně přidávejte suché ingredience do těsta střídavě s mlékem. Začněte a končete suchými ingrediencemi.
  4. Rozdělte těsto na dvě části. Do jedné části přidejte kakao rozpuštěné ve horké vodě a důkladně promíchejte, dokud nedostanete jednotné tmavé těsto.
  5. Do formy na bábovku začněte střídat vrstvy světlého a tmavého těsta.
  6. Jakmile máte hotové vrstvy, použijte špejli nebo vařečku a jemně proplétávejte těsto, aby se vytvořil typický mramorový vzor. Buďte opatrní, abyste příliš nepromíchali, jinak byste ztratili efekt.
  7. Bábovku vložte do předehřáté trouby a pečte asi 50-60 minut, nebo dokud nevyzkoušíte špejlí, která by měla vyjít čistá, bez přilnavosti těsta.
  8. Po upečení bábovku vyndejte z trouby a nechte ji chvíli vychladnout ve formě. Poté ji opatrně vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
  9. Mramorovou bábovku můžete servírovat samotnou nebo ji ozdobit polevou z čokolády nebo vanilkovým cukrem.
  10. Připravte si šálek kávy nebo čaje a pochutnejte si na své domácí mramorové bábovce.
Nejlepší mramorová bábovka je skvělým dezertem na oslavy, rodinná setkání nebo jednoduše jako sladká pochoutka jen pro vás.

Vláčná mramorová bábovka – recept na lehkou bábovku

Toto je recept na bábovku, která je ideální pro všechny, kteří si rádi dopřávají sladké, ale chtějí zůstat u zdravějšího jídelníčku. Tento recept na bábovku je snadný a výsledek je prostě lahodný, vznikne vám výborná a rychlá buchta.

Lehká bábovka – ingredience

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g strouhaného jablka (oloupaného)
  • 150 g cukru
  • 125 g másla (měkkého)
  • 3 vejce
  • 120 ml mléka
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce kakaa
  • špetka soli

Lehká bábovka – postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Forma na bábovku by měla být vymazaná máslem a vysypána trochou mouky.
  2. Ve větší míse smíchejte máslo s cukrem dohladka. Poté postupně přidejte vejce a důkladně promíchejte.
  3. Přidejte strouhané jablko a vanilkový extrakt do směsi. Opět dobře promíchejte.
  4. Do mísy prosijte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Následně postupně přidávejte mléko a promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto bez hrudek.
  5. Rozdělte těsto na dvě stejné části. Do jedné části přidejte kakao a důkladně promíchejte, dokud nezískáte čokoládovou barvu.
  6. Do připravené formy na bábovku střídavě nalévejte těsto.
  7. Nakonec dejte formu s těstem do předehřáté trouby a pečte přibližně 40-50 minut, nebo dokud bábovka nezíská zlatavou barvu.
  8. Po upečení bábovku vyndejte z trouby a nechte ji vychladnout asi 10 minut. Poté ji vyklopte z formy a nechte úplně vychladnout.
  9. Můžete ji posypat moučkovým cukrem nebo případně připravit polevu z čokolády či citronového glazúru podle svého gusta.
  10. Nakrájejte vláčnou bábovku na plátky a servírujte s šálkem kávy nebo čaje.

Tipy

  • Pokud chcete, můžete do bábovky přidat také rozinky, ořechy nebo kousky čokolády pro extra chuťový zážitek.
  • Místo strouhaného jablka můžete použít i strouhanou mrkev nebo cuketu pro přidání vláčnosti a přírodní sladkosti, vznikne vám tak zdravější vláčná bábovka.

Mramorová bábovka – recept na hrníčkovou bábovku

Tato hrníčková bábovka je skvělým způsobem, jak si vychutnat klasický dezert s originálním dotykem. Bez ohledu na to, zda jste zkušený pekař nebo začátečník v kuchyni, tato vláčná bábovka se vám jistě povede.

Takže si vezměte svůj hrnek, následujte jednoduché kroky a připravte si chutný a efektní dezert, kterým potěšíte celou rodinu a přátele.

Hrníčková bábovka – ingredience

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 a ½ hrnku cukru
  • ¾ hrnku mléka
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 3 vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 lžíce kakaa
  • špetka soli

Hrníčková bábovka – postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte si bábovkovou formu máslem nebo ji vyložte pečicím papírem.
  2. V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
  3. Ve velké míse rozšlehejte vejce s cukrem, dokud nezískáte hladkou a pěnivou směs.
  4. Přidejte mléko, olej a vanilkový extrakt a dobře promíchejte.
  5. Postupně přidávejte suchou směs z mouky a prášku do pečiva do mísy se směsí z vajec a cukru. Míchejte, dokud nedostanete hladké těsto bez hrudek.
  6. Rozdělte těsto na dvě části do dvou menších misek.
  7. Do jedné z misek přidejte kakao a důkladně promíchejte, dokud se kakao nezamíchá do těsta a nevytvoří se tmavá směs.
  8. Nyní je čas na vytváření mramorového vzoru. V připravené bábovkové formě střídavě nalévejte světlé a tmavé těsto, vytvářejte vzory lžící nebo párátkem, aby se těsta prolínala a vytvořila mramorový efekt.
  9. Hotovou bábovku vložte do předehřáté trouby a pečte asi 40-50 minut, nebo dokud není vložená špejle suchá.
  10. Vyndejte bábovku z trouby a nechte ji vychladnout v bábovkové formě asi 10 minut, poté ji přeneste na mřížku a nechte úplně vychladnout.
  11. Mramorová hrníčková bábovka je hotová k podávání. Nakrájejte ji na plátky a dopřejte si tento lahodný a efektní moučník.

Rychlá buchta – vláčná bábovka z cukety

Vláčná bábovka je oblíbeným dezertem mnoha lidí, ale často se v ní nachází velké množství cukru a másla. Pokud hledáte zdravější a lehčí alternativu, můžete vyzkoušet recept na rychlou vláčnou bábovku z cukety. Tento recept přidává do bábovky cuketu, která přidává vláčnost a šťavnatost, zároveň však zvyšuje její výživovou hodnotu.

Vláčná bábovka z cukety – ingredience

  • 2 šálky strouhané cukety
  • 1 a ½ šálku celozrnné mouky
  • ½ šálku olivového oleje
  • ¾ šálku medu nebo jiného sladidla dle chuti
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • Případně ořechy nebo sušené ovoce dle preference

Vláčná bábovka z cukety – postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu, kterou vymažte máslem nebo využijte silikonovou formu.
  2. Cuketu umyjte a nastrouhejte na jemném struhadle. Dejte ji do cedníku a nechte ji pár minut odležet, aby odtekla přebytečná šťáva.
  3. Ve velké míse smíchejte cuketu, celozrnnou mouku, olivový olej, med (nebo jiné sladidlo), vejce, vanilkový extrakt, skořici, sůl a prášek do pečiva. Pokud máte rádi ořechy nebo sušené ovoce, přidejte je do těsta a jemně promíchejte.
  4. Nalijte směs do formy a vyrovnávejte povrch.
  5. Dejte formu do předehřáté trouby a pečte asi 40-45 minut, nebo dokud není bábovka zlatavá a propečená. Pro ověření hotovosti použijte špejli nebo nůž, který by měl vyjít suchý.
  6. Po upečení vyjměte bábovku z trouby a nechte ji vychladnout ve formě asi 10-15 minut. Poté ji opatrně vyklopte a nechte úplně vychladnout.
Tento lahodný moučník se vyznačuje krásným vzorem, který vzniká kombinací tmavého a světlého těsta.

Forma na bábovku

Forma na bábovku hraje klíčovou roli při pečení, protože ovlivňuje nejen tvar, ale i konečnou kvalitu bábovky. Při výběru formy bychom měli brát v úvahu několik faktorů, které budou mít vliv na výsledek našeho pečení.

Prvním rozhodnutím, které musíme udělat, je volba materiálu formy. Existuje několik možností, mezi kterými můžeme vybírat, jako je kovová, skleněná, keramická nebo silikonová forma. Každý materiál má své výhody a nevýhody. Kovové formy jsou oblíbené pro svou schopnost rovnoměrně rozvádět teplo a vytvářet krásnou zlatou kůrčičku na povrchu bábovky.

Skleněné formy jsou skvělé pro pečení, protože umožňují vidět, jak se bábovka peče, a jsou snadno čistitelné. Keramické formy mají vynikající tepelnou akumulaci a udržují teplotu po delší dobu. Silikonové formy jsou flexibilní a umožňují snadné vyjmutí bábovky, jsou také odolné vůči přilnavosti.

Dalším faktorem, který je důležitý při výběru formy na bábovku, je její tvar. Klasický tvar bábovky je kuželovitý, s dutinkou uprostřed. Tato dutinka je klíčová pro správné upečení bábovky, protože umožňuje rovnoměrné proudění tepla a zajišťuje, že bábovka je pečená zevnitř i zvenku.

Existují však i jiné tvary forem na bábovku, které dodávají bábovce zajímavý vzhled a jsou skvělé pro speciální příležitosti.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang