Cuketová bábovka – vláčná, tvarohová nebo zdravá – recepty

BábovkyDezertyDezerty, zákusky a poháryMoučníky
cuketova-babovka

Ačkoliv se na první pohled může zdát, že cuketa a sladký dezert nejdou moc dohromady, opak je pravdou. Máte-li přebytek cuket, je cuketová bábovka jednou z nejlepších možností, jak cukety využít. V bábovce ji téměř neucítíte, proto je tento dezert vhodný hlavně pro děti, které tímto způsobem snědí zeleninu, aniž by o tom věděly.

V tomto článku najdete hned několik receptů na bábovku z cukety v různých variacích a s různými přídavnými ingrediencemi, příchutěmi a polevami. Na konci článku naleznete nejčastější dotazy a zároveň typy, jak upéct tu nejlepší cuketovou bábovku.

TIP: Vyzkoušet můžete také mrkvovou bábovku nebo kokosovou bábovku.

Cuketová bábovka s mrkví a jogurtem – recept

Pokud hledáte recept na vláčnou cuketovou bábovku, pak je tento recept na bábovku s cuketou, mrkví a jogurtem ten pravý. Dva druhy zeleniny udržují vlhkost a vláčnost a přispívají k lehkosti dezertu. Bílá čokoládová poleva mu dodává sladkost a je díky ní ještě působivější.

TIP: Fanoušci zdravého pečení zajisté ocení i keto chléb z mandlové mouky.

Příprava:

  • Příprava: 15 minut
  • Doba pečení: 40 minut
babovka-z-cukety-7593010
Dva druhy zeleniny v této bábovce udržují vlhkost a vláčnost a přispívají k lehkosti dezertu.

Ingredience na cuketovou bábovku s mrkví a jogurtem

  • 2 vejce
  • 60 g měkkého másla
  • 40 ml olivového oleje
  • 150 g hnědého cukru
  • 50 g špaldové mouky
  • 150 g univerzální mouky
  • 150 g jogurtu
  • 1 nastrouhaná středně velká cuketa
  • 1 nastrouhaná středně velká mrkev
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 100 g bílé čokolády (na polevu)
  • 2 lžíce vody (na polevu)

Postup na cuketovou bábovku s mrkví a jogurtem

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C. Formu na bábovku vymažeme a důkladně vysypeme moukou.
  2. Ve středně velké míse smícháme oba druhy mouky s jedlou sodou.
  3. V jiné míse rozmixujeme máslo a cukr elektrickým mixérem. Přidáme vejce a vanilku a šleháme dohladka. Seškrábeme stěny mísy a ujistíme se, že je vše dobře promícháno.
  4. Přidáme jogurt a krátce šleháme, dokud se nevstřebá do směsi.
  5. Vypneme mixér a přidáme nastrouhanou zeleninu. Jemně promícháme, dokud se zelenina rovnoměrně nerozdělí do těsta. Nakonec vmícháme suché přísady.
  6. Těsto přelijeme do připravené formy. Pečeme asi 35-40 minut nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde čistá. Vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout.
  7. Na polevu jednoduše rozpustíme čokoládu v žáruvzdorné misce nad hrncem s vroucí vodou. Polevu nalijeme na vychladlou bábovku těsně před podáváním.

TIP: Nemáte-li doma formu na bábovku, naopak máte k dispozici formičky na muffiny, můžete toto těsto použít i pro přípravu skvělých cuketových muffinů.

Cuketovo-tvarohová bábovka se skořicí – recept

Kombinace skořice, cukety a tvarohu vytváří lahodně sladký podzimní dezert. Vyzkoušejte podle tohoto receptu tu nejlepší skořicovou bábovku z cukety a tvarohu. Tvaroh dodává jemnou hustotu, cuketa přirozenou vláčnost a skořice sladkost a dohromady tvoří dokonalý chuťově vyvážený dezert. Navíc je to bábovka bez oleje.

Příprava:

  • Příprava: 10 minut
  • Doba pečení: 60 minut

Ingredience na cuketovo-tvarohovou bábovku se skořicí

  • 375 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 230 g tvarohu nebo smetanového sýra
  • 400 g krystalového cukru
  • 3 velká vejce o pokojové teplotě
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálek rozpuštěného nesoleného másla
  • 2 šálky nastrouhané cukety
  • 65 g krystalového cukru (na náplň)
  • 1 lžíce mleté skořice (na náplň)
  • 60 g prosátého moučkového cukru (na polevu)
  • 1/4 lžičky mleté skořice (na polevu)
  • 1-2 lžičky mléka (na polevu)
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu (na polevu)

Postup na cuketovo-tvarohovou bábovku se skořicí

  1. Předehřejeme troubu na 175 °C. Bábovkou formu vymažeme a vysypeme moukou.
  2. Ve středně velké míse smícháme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici, dokud se nespojí. Dáme stranou.
  3. Tvaroh nebo smetanový sýr a cukr šleháme 2 minuty při střední rychlosti. Po jednom přidáme vejce a po každém přidání mícháme 1 minutu.
  4. Vmícháme vanilku. Přilijeme rozpuštěné máslo a promícháme. Šleháme 3 minuty mixérem na středně vysoký výkon.
  5. Opatrně vmícháme směs mouky. Přidáme cuketu a mícháme do doby, než se do směsi zapracuje.
  6. V malé misce vytvoříme skořicovou náplň tak, že smícháme dohromady cukr a mletou skořici.
  7. Polovinu těsta nalijeme do připravené bábovkové formy. Poté přidáme skořicovou náplň a navrch dáme zbytek těsta. Několikrát poklepeme na formu, aby se uvolnily případné vzduchové bublinky.
  8. Pečeme 60 minut nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde čistá. Vyjmeme z trouby a necháme 20 minut vychladnout. Poté bábovku vyklopíme na drátěnou mřížku a necháme zcela vychladnout.
  9. Na polevu smícháme v malé misce moučkový cukr a mletou skořici. Poté přimícháme mléko a vanilku.
  10. Vychladlou bábovku polijeme polevou, nakrájíme a podáváme.

Čokoládová bábovka z cukety – recept

Čokoláda dělá z této vláčné a bohaté bábovky lahodný způsob, jak jíst zeleninu. Vyzkoušejte ji doma upéct se svými dětmi kdykoliv během roku. Stačí jediné sousto a vaše děti s vámi budou jistě souhlasit, že tohle je opravdu ten nejlepší způsob, jak jíst cuketu.

Příprava:

  • Příprava: 15 minut
  • Doba pečení: 50 minut
babovka-s-cuketou-3609858
Čokoláda dělá z této vláčné a bohaté bábovky lahodný způsob, jak jíst zeleninu.

Ingredience na čokoládovou bábovku z cukety

  • 3/4 šálku změklého nesoleného másla
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 3 velká vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku podmáslí
  • 3 šálky jemně nastrouhané cukety
  • 2,5 šálku hladké mouky
  • 1/2 šálku tmavého kakaového prášku
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 šálek čokoládových kostiček
  • 1 a 1/4 šálku polosladkých čokoládových kostiček (na polevu)
  • 1/2 šálku husté smetany ke šlehání (na polevu)
  • 2 lžíce mini čokoládových lupínků (na ozdobu)

Postup na čokoládovou bábovku z cukety

  1. Předehřejeme troubu na 175 °C. Formu na bábovku vymažeme nebo použijeme nepřilnavý sprej na pečení.
  2. Máslo a oba druhy cukrů vyšleháme do krémové konzistence. Přidáme vejce a vanilkový extrakt a znovu vyšleháme.
  3. V míse smícháme mouku, kakaový prášek, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek.
  4. Do máslové směsi postupně přidáváme suché přísady a podmáslí. Šleháme, dokud se vše nespojí. Ručně vmícháme cuketu a čokoládové kostičky.
  5. Těsto nalijeme do připravené formy. Pečeme 50-60 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu bábovky nevyjde čistá.
  6. Upečenou bábovku vyjmeme z trouby a necháme 15 minut chladnout. Poté ji vyklopíme na talíř a necháme zcela vychladnout.
  7. Na polevu dáme do misky vhodné do mikrovlnné trouby čokoládové kostičky a hustou smetanu. Zahříváme 30 sekund. Mícháme, dokud se směs nespojí a nezíská krémovou konzistenci.
  8. Necháme polevu 5-10 minut vychladnout, poté s ní lžící přelijeme vrchní část bábovky. Bábovku s polevou posypeme miniaturními čokoládovými lupínky a necháme ztuhnout.

Vláčná cuketová bábovka s ananasem – recept

Nenechte si ujít tento snadný recept na vláčnou bábovku se strouhanou cuketou a konzervovaným ananasem. Její povrch navíc tvoří lahodná ananasovo-máslová poleva.

Příprava:

  • Příprava: 10 minut
  • Doba pečení: 40 minut

Ingredience na vláčnou cuketovou bábovku s ananasem

  • 2 a 1/4 šálku hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku rostlinného oleje
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 1/2 šálku cukru
  • 2 velká vejce
  • 1 středně velká nastrouhaná cuketa
  • 1 plechovka drceného ananasu
  • 2 lžíce rozpuštěného másla (na polevu)
  • 2 lžíce ananasové šťávy z plechovky (na polevu)
  • 1 šálek moučkového cukru (na polevu)

Postup na vláčnou cuketovou bábovku s ananasem

  1. Předehřejeme troubu na 175 °C. Formu na bábovku vymažeme a dáme stranou.
  2. Ve středně velké míse smícháme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici, muškátový oříšek a sůl.
  3. Ve velké míse vyšleháme olej, oba cukry a vejce. Vmícháme cuketu a scezený okapaný ananas. Suché přísady přidáme do mokrých a mícháme, dokud se vše nespojí.
  4. Těsto nalijeme do připravené bábovkové formy a pečeme 40 minut, nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde čistá. Necháme 10 minut chladnout na mřížce, poté bábovku vyjmeme z formy a necháme zcela vychladnout.
  5. Na polevu ušleháme rozpuštěné máslo a ananasovou šťávu. Přidáme moučkový cukr a šleháme dohladka. Vychladlou bábovku polijeme polevou a podáváme.

Citrónová bábovka s cuketou – recept

Recept na vlhkou, vláčnou a jemnou citrónovou bábovku s nastrouhanou cuketou přelitou citrónovou polevou, u kterého nikdo nepozná, že jí zeleninu.

Příprava:

  • Příprava: 15 minut
  • Doba pečení: 65 minut
cuketova-babovka-4512335
U této citrónové bábovky s cuketou přelitou citrónovou polevu nikdo nepozná, že obsahuje cuketu.

Ingredience na citrónovou bábovku s cuketou

  • 2 a 1/3 šálku mouky
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky citrónové kůry
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1/3 šálku řepkového oleje
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3/4 šálku lehké zakysané smetany
  • 3 šálky nastrouhané cukety
  • 1 a 1/2 šálku moučkového cukru (na polevu)
  • 2 lžíce citrónové šťávy (na polevu)
  • žluté potravinářské barvivo (na polevu, volitelné)

Postup na citrónovou bábovku s cuketou

  1. Předehřejeme troubu na 175 °C. Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme moukou a dáme stranou.
  2. V míse smícháme mouku, jedlou sodu a sůl. Prošleháme a dáme stranou.
  3. Ve velké míse smícháme krystalový cukr a citrónovou kůru. Vmícháme olej a vejce. Poté přidáme vanilku a zakysanou smetanu. Důkladně promícháme, dokud se vše nespojí.
  4. Přidáme suché přísady a opět mícháme, dokud se nespojí. Vmícháme cuketu.
  5. Těsto nalijeme do připravené bábovkové formy. Pečeme 55-65 minut nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde čistá.
  6. Upečenou bábovku vyjmeme z trouby a necháme ji 5 minut vychladnout. Poté ji vyjmeme z formy a necháme na mřížce zcela vychladnout.
  7. Na polevu prošleháme moučkový cukr, citrónovou šťávu a případně potravinářské barvivo, pokud jej používáme. Vychladlou bábovku polijeme hotovou citrónovou polevou.

Cuketová bábovka hrnková – recept

Pokud pěstujete cukety nebo jich doma máte hodně využijte je v tomto receptu k přípravě té nejlepší hrníčkové cuketové bábovky. Tato cuketová hrnková bábovka je skvělým, lehce kořeněným i sladkým dezertem, ideálním třeba k odpolední kávě.

Příprava:

  • Příprava: 25 minut
  • Doba pečení: 55 minut

Ingredience na cuketovou bábovku hrnkovou

  • 2 šálky cukety nakrájené najemno
  • 1 šálek odtučněného jogurtu
  • 3/4 šálku cukru
  • 2 velké bílky o pokojové teplotě
  • 1/3 šálku kanolového oleje
  • 1 velké vejce o pokojové teplotě
  • 3 lžičky vanilkového extraktu
  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce suché strouhanky
  • 1/3 šálku hnědého cukru
  • 1/3 šálku nasekaných vlašských ořechů
  • 1/3 šálku rozinek
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1/2 lžičky nového koření
  • 3/4 šálku moučkového cukru (na polevu)
  • 1 lžička vanilkového extraktu (na polevu)
  • 2-3 lžičky odtučněného mléka (na polevu)

Postup na cuketovou bábovku hrnkovou

  1. Formu na bábovku vymažeme, vysypeme strouhankou a dáme stranou.
  2. Ve velké míse vyšleháme cuketu, jogurt, cukr, bílky, olej, vejce a vanilku, dokud se dobře nespojí.
  3. V malé misce smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Postupně vmícháme suché přísady do cuketové směsi, dokud se nespojí.
  4. V jiné misce smícháme hnědý cukr, vlašské ořechy, rozinky, skořici a nové koření.
  5. Do formy dáme jednu třetinu těsta. Poté přidáme polovinu směsi s ořechy a rozinkami. Navrch dáme další třetinu těsta. Přidáme druhou polovinu ořechové směsi a navrch dáme zbylou třetinu těsta.
  6. Pečeme při 175 °C zhruba 55-65 minut nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde čistá. Před vyjmutím z formy necháme 10 minut vychladnout.
  7. Na polevu smícháme moučkový cukr, zbývající vanilku a tolik mléka, abyste dosáhli požadované konzistence. Vychladlou bábovku pokapeme polevou a podáváme.

Zdravá cuketová bábovka – recept

V tomto receptu na zdravou cuketovou bábovku používáme místo másla rostlinný olej. Skvělý způsob na využití zahradních cuket. Podávejte ji k snídani, k čaji nebo jako dezert.

Příprava:

  • Příprava: 15 minut
  • Doba pečení: 60 minut
zdrava-cuketova-babovka-9175355
V tomto receptu na zdravou cuketovou bábovku používáme místo másla rostlinný olej.

Ingredience na zdravou cuketovou bábovku

  • 1,5 šálku moučkového cukru
  • 3/4 šálku rostlinného oleje
  • 3 velká vejce
  • 1,5 šálku hladké mouky
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1,5 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1,5 šálku nastrouhané cukety
  • 3 šálky moučkového cukru (na polevu)
  • 2 lžičky skořice (na polevu)
  • 1/4 šálku mléka (na polevu)

Postup na zdravou cuketovou bábovku

  1. Předehřejeme troubu na 160 °C. Bábovkovou formu důkladně vymažeme a dáme stranou.
  2. Ve velké míse vyšleháme cukr, olej a vejce, dokud se nespojí.
  3. Přidáme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici a sůl. Šleháme 2-3 minuty. Poté vmícháme nastrouhanou cuketu.
  4. Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme 55-60 minut. Hotovou bábovku necháme 5 minut vychladnout. Poté ji vyklopíme z formy a necháme ji zcela vychladnout.
  5. Na polevu ušleháme cukr, skořici a mléko dohladka. Zcela vychladlou bábovku pokapeme polevou, nakrájíme na plátky a podáváme.

Nejlepší cuketová bábovka – 10 nejčastějších dotazů

1. Proč péct bábovku s cuketou, když v ní stejně není cítit?

Cuketa dává bábovkovému těstu vlhkost a vláčnost. Také zvýrazňuje ostatní chutě, které bábovka obsahuje. Přidává též vlákninu a hlavně, všichni přeci hledáme způsob, jak do nějakého pokrmu propašovat zeleninu, aniž bychom ji opravdu cítili.

V neposlední řadě funguje jako náhrada tuků v pečených dobrotách, což znamená, že budete muset použít menší množství tuku než obvykle.

2. Jaký druh cukety mám na cuketovou bábovku použít?

Na cuketovou bábovku doporučujeme použít standardní zelenou cuketu. Pokud ji nemůžete sehnat, můžete použít i žlutou nebo bílou cuketu.

3. Je třeba cuketu před použitím oloupat?

Cuketu nemusíte před použitím v receptech loupat. Její slupka je poměrně tenká a během pečení změkne. Jednoduše tedy cuketu nastrouhejte celou i se slupkou na struhadle s jemnými otvory. Nikdo tak ani nepozná, že je v bábovce nějaká zelenina.

4. Musím cuketu před použitím osušit?

Cuketu nemusíte před použitím v receptech osušit. Právě vlhkost cukety zabrání tomu, aby byla bábovka suchá a drobivá.

5. Jak poznám, že je cuketová bábovka upečená?

Hotovou upečenou bábovku poznáte tak, že do ní zapíchnete dlouhou dřevěnou špejli, která po vyndání vyjde čistá a nejsou na ní vidět žádné drobky ani nelepí.

6. Proč se mi bábovka z cukety lepí k formě?

Nejčastějším důvodem, proč se vám bábovka může přilepit k formě je, že zapomenete formu před použitím řádně vymazat olejem. Bábovka se může přichytit také pokud se ji pokusíte obrátit příliš brzy.

Než upečenou bábovku z formy vyjmete, nechte ji alespoň 5 minut ve formě vychladnout.

7. Co když recept obsahuje podmáslí, které nemám k dispozici?

Pokud zrovna nemáte podmáslí, můžete si ho vyrobit doma. Domácí podmáslí se totiž vyrábí velmi snadno.

Do odměrky nalijte 1,5 lžičky citrónové šťávy a poté přidávejte mléko, dokud nedosáhnete objemu 1/2 šálku. Před použitím nechte 5-10 minut odstát.

8. Co mám dělat se zbylou polevou?

Pokud máte přebytečnou polevu, nechte si ji na pokapání jednotlivých nakrájených plátků těsně před podáváním.

9. Jak dlouho mohu cuketovou bábovku skladovat?

Cuketovou bábovku můžete uchovávat ve vzduchotěsné nádobě v ledničce po dobu 3-4 dnů. Ujistěte se, že je opravdu v chladu.

10. Mohu bábovku z cukety také zamrazit?

Ano, bábovku můžete také zamrazit. Zcela vychladlou bábovku zabalte pevně do plastové fólie a uložte do mrazáku na dobu až 3 měsíců.

Když ji chcete znovu podávat, rozmrazte ji přes noc v lednici a poté ji před podáváním uveďte do pokojové teploty.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang