Tento recept vychází z původního receptu, který byl uveřejněný v časopisu Apetit. Tato verze je upravena do podoby bezlepkového a veganského muffinu.

Suroviny:

  • 100 g pohankové mouky (nebo napůl s kukuřičnou moukou hladkou)
  • 100 g kukuřičné polenty instantní
  • 20 g (vrchovatá lžíce) mletého lněného semínka
  • 80 g mletých neloupaných mandlí (nebo jiných ořechů)
  • 1 lžíce nemletého máku
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo 1/2 lžičky pravé vanilky nebo 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička bio sušené citronové kůry (nebo čerstvé z 1/2 bio citrónu)
  • špetka soli
  • 150 ml oleje 
  • čerstvá šťáva z jednoho citronu
  • 120 ml obilného sladu (pro sladší chuť je možná kombinace sladu a např. datlového nebo javorového  sirupu, popř. přidání 1 lžíce třtinového cukru)
  • 200 g cukety nastrouhané na hrubo nebo na jemno (v tomto případě z cukety před přidáním do těsta lehce vymačkáme přebytečnou vodu)
  • hrst posekaných vlašských nebo jiných ořechů
  • kousek kvalitní hořké čokolády (nemusí být)

Příprava:

  • Smícháme všechny suché ingredience. 
  • Sirup vyšleháme metlou s olejem, vanilkovým extraktem a citronovou šťávou. 
  • Smícháme suché a tekuté přísady a vmícháme cuketu a posekané ořechy (a případně čokoládu). 
  • Plníme formu na muffiny jen k okraji košíčků, těsto vystačí na 12 muffinů. 
  • Pečeme v horkovzdušné troubě při 160°, cca 20 min.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang