Muffiny jsou oblíbenou a všestrannou pochoutkou, kterou si můžete vychutnat kdykoli během dne. Ať už se jedná o snídani, svačinu nebo dokonce dezert, muffiny jsou pro mnoho lidí oblíbenou variantou. Avšak i když jsou sladké muffiny možná nejoblíbenější, čeká na nás úplně jiný svět dobrot – svět slaných muffinů.

Slané muffiny jsou dokonalou rovnováhou mezi slaným a sladkým, s nádechem dekadence v každém soustu. Tyto slané pochoutky přinášejí tradičním muffinům nový rozměr a jsou jedinečným a lahodným doplňkem každého jídla.

Jednou z největších výhod slaných muffinů je jejich všestrannost. Lze je podávat jako rychlou snídani na cesty, předkrm na večírek nebo dokonce jako přílohu k vydatné večeři. Možnosti jsou nekonečné a záleží jen na vaší fantazii a chuťových pohárcích.

Pokud jde o příchutě, možnosti slaných muffinů jsou nekonečné. Od klasických příchutí, jako je čedar a slanina, až po odvážnější kombinace, jako jsou sušená rajčata a feta, pro každou chuť se najde vhodná příchuť. Slané přísady nejenže muffinům dodávají hloubku a bohatost, ale také je více zasytí a uspokojí.

Kromě lahodné chuti nabízejí slané muffiny také některé nutriční výhody. Obvykle se vyrábějí z celozrnné mouky, která do vašeho jídelníčku přidává více vlákniny. Díky slaným přísadám, jako je sýr, maso a zelenina, jsou také plné bílkovin. Tyto muffiny jsou vynikající volbou pro svačinu po tréninku nebo pro dopolední doplnění energie.

Muffiny naslano jsou také skvělým způsobem, jak využít zbytky surovin. Máte v lednici nějakou zeleninu nebo maso navíc? Přihoďte je do těsta na muffiny a během chvilky budete mít lahodnou a chutnou snídani nebo svačinu. Nejenže tím snížíte plýtvání potravinami, ale také dodáte muffinům jedinečný a osobitý nádech.

Pečení slaných muffinů je také zábavná činnost, kterou můžete dělat s rodinou a přáteli. Můžete z něj udělat přátelskou soutěž a zjistit, kdo vymyslí nejkreativnější a nejchutnější kombinaci chutí. Je to skvělý způsob, jak se sblížit se svými blízkými a vytvořit si trvalé vzpomínky.

Ať už jste začátečník nebo zkušený pekař, recept na slané muffiny je jednoduchý a je to příjemný proces. Základní těsto na muffiny se šlehá snadno a rychle a zbytek záleží na vámi zvolených příchutích. S několika jednoduchými přísadami a kreativními nápady můžete během chvilky připravit várku chutných slaných muffinů.

Slané muffiny jsou chutnou a všestrannou alternativou klasických sladkých muffinů. Nabízejí jedinečnou kombinaci chutí a textur, která uspokojí každého milovníka jídla. Takže až budete mít příště chuť na muffin, proč nezkusit slaný? Kdo ví, možná objevíte novou oblíbenou pochoutku a vytvoříte si ty nejlepší slané muffiny.

Muffiny nabízí různé možnosti, jak je připravit a vychutnat. Oblíbené jsou také tyto dýňové muffiny, čokoládové muffiny, jablečné muffiny, borůvkové muffiny, muffiny se zakysanou smetanou, hruškové muffiny, mrkvové muffiny, citronové muffiny nebo banánové muffiny.

Slané muffiny – recept

Rychlá svačinka, která se dá v případě potřeby povýšit i na oběd. Muffiny jsou výživné a nabízí spoustu různých obměn.

Slané muffiny si můžete připravit na plno různých způsobů. Vyzkoušet můžete třeba vaječné muffiny se šunkou, které vám zachutnají nejen ke snídani.

Ingredience na slané muffiny

  • 50 g bílé quinoy
  • 5 sušených rajčat
  • 4 lžíce najemno nakrájeného pórku
  • 20 ml olivového nebo slunečnicového oleje
  • 1 vejce
  • 4 lžíce strouhaného parmezánu
  • 70 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté
  • 1 lžička soli
  • 1/2 prášku do pečiva bez fosfátů

Postup na slané muffiny

  1. Quinou uvařte (ve dvojnásobném množství vody cca 10-15 minut).
  2. Nechte vystydnout.
  3. Rajčata zalejte vroucí vodou a po 10 minutách nakrájejte najemno.
  4. Pórek orestujte na oleji.
  5. Vychladlé suroviny promíchejte se všemi ostatními.
  6. Lžící nandejte směs do košíčků na muffiny a pečte na 180 °C cca 30 minut.

TIP: Při přípravě receptu k obědu lze udělat nákyp – naplnit směs do zapékací misky a podávat např. s bramborem a zeleninovou oblohou.

Pečení slaných muffinů je také zábavná činnost, kterou můžete dělat s rodinou a přáteli.

Základní recept na muffiny – recept

Muffiny jsou jednou z nejjednodušších a nejuniverzálnějších pečených pochoutek. Jsou ideální k snídani, svačině nebo i jako dezert. Stačí jen několik základních ingrediencí a jednoduchý recept a během chvilky můžete připravit várku lahodných muffinů.

Zde je základní recept na muffiny, který si můžete upravit podle svých oblíbených přísad a chutí.

Ingredience na základní recept na muffiny

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1/2 šálku cukru krystal
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 šálek mléka
  • 1/4 šálku rostlinného oleje
  • 1 velké vejce

Postup na základní recept na muffiny

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Formu na muffiny vyložte papírovými vložkami nebo ji vymažte máslem či sprejem na vaření.
  3. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
  4. V samostatné míse rozšlehejte vejce a poté přidejte mléko a rostlinný olej.
  5. Šlehejte, dokud se dobře nespojí.
  6. Mokrou směs vlijte do suché a míchejte, dokud se nespojí. Nepřemíchávejte příliš, protože výsledkem mohou být tvrdé muffiny.
  7. Pokud chcete přidat nějaké doplňky, jako jsou čokoládové lupínky, ořechy nebo ovoce, vmíchejte je nyní.
  8. Lžící dávejte těsto do připravené formy na muffiny a každý košíček naplňte asi do dvou třetin.
  9. Pečte 18-20 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  10. Nechte muffiny 5 minut vychladnout ve formě a poté je přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
  11. Čerstvě upečené muffiny si vychutnejte tak, jak jsou, nebo s pomazánkou z másla či džemu.

Další varianty

Nyní si povíme o několika způsobech, jak můžete tento základní recept na muffiny obměnit a vytvořit tak různé chutě a variace.

  • Borůvkové muffiny – před pečením přidejte do těsta 1 hrnek čerstvých nebo mražených borůvek a posypte je navíc.
  • Dvojité čokoládové muffiny – do suchých ingrediencí vmíchejte 1/2 šálku kakaového prášku a do těsta přidejte 1/2 šálku čokoládových lupínků.
  • Banánovo-oříškové muffiny – rozmačkejte 2 zralé banány a přidejte je do mokré směsi. Před pečením přisypte 1/2 šálku nasekaných vlašských nebo pekanových ořechů.
  • Citronovo-makové muffiny – do suchých ingrediencí přidejte kůru z 1 citronu a 1 lžíci máku a do mokré směsi vmíchejte 1/4 šálku citronové šťávy.
  • Jablečno-skořicové muffiny – 1 šálek nakrájených jablek smíchejte s 1 lžičkou skořice a přidejte do těsta. Před pečením posypte ještě trochou skořicového cukru.

TIPY

  • S tímto základním receptem na muffiny jsou možnosti nekonečné. Můžete také experimentovat s různými druhy mouky, například použít celozrnnou mouku pro zdravější variantu nebo mandlovou mouku pro bezlepkovou verzi.
  • Dalším tipem, jak připravit dokonalé muffiny, je ujistit se, že mokré a suché ingredience mají před mícháním pokojovou teplotu. To pomůže zajistit, aby se těsto rovnoměrně promíchalo a muffiny správně vykynuly.

Jednoduché slané muffiny – recept

Pokud jde o pečení svačin, muffiny jsou jednoznačně univerzální. Mohou být sladké i slané, podávané teplé i studené, a co je nejlepší, snadno se připravují. Jedním z nejlepších receptů, které byste měli mít ve svém arzenálu, jsou jednoduché slané muffiny.

Tyto lahodné pochoutky jsou ideální k snídani, rychlé svačině nebo i jako příloha k obědu či večeři. Tak si vezměte zástěru a pusťte se do pečení.

Ingredience na jednoduché slané muffiny

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1/2 šálku strouhaného sýra (libovolného druhu)
  • 1/4 šálku nasekaných bylinek (například petrželky, tymiánu nebo pažitky)
  • 1 šálek mléka
  • 1/4 šálku rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 1/4 hrnku šunky nebo slaniny nakrájené na kostičky (nepovinné)

Postup na jednoduché slané muffiny

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Vyložte plech na muffiny papírovými vložkami.
  3. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a černý pepř.
  4. Přidejte nastrouhaný sýr a nasekané bylinky a promíchejte.
  5. V samostatné míse prošlehejte mléko, rozpuštěné máslo a vejce.
  6. Mokrou směs vlijte do suché směsi a míchejte, dokud se nespojí. Dávejte pozor, abyste to s mícháním nepřehnali, protože výsledkem mohou být husté muffiny.
  7. Pokud používáte šunku nebo slaninu, vmíchejte ji do těsta.
  8. Lžící dávejte těsto do formiček na muffiny a každou z nich naplňte asi do 3/4.
  9. Pečte 20-25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  10. Nechte muffiny 5 minut vychladnout ve formě a poté je přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.

Další varianty

Tyto jednoduché slané muffiny jsou skvělým základním receptem, který lze snadno přizpůsobit vašim chuťovým buňkám. Vyzkoušejte některé z těchto lahodných variant:

  • Sušená rajčata a bazalka – přidejte do těsta 1/2 šálku nasekaných sušených rajčat a 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky.
  • Středomořská – přidejte do těsta 1/2 šálku nasekaných oliv, 1/4 šálku nasekaných sušených rajčat a 2 lžíce rozdrobené fety.
  • Slanina a čedar – do těsta přidejte 1/2 hrnku vařené a rozdrobené slaniny a 1/2 hrnku rozdrobeného sýra čedar.
  • Jalapeňo a čedar – přidejte 1/4 hrnku nakrájené papriky jalapeňo a 1/2 hrnku rozdrobeného sýra čedar do těsta.
  • Houby a švýcarský sýr – 1/2 hrnku nakrájených žampionů osmahněte na másle do změknutí a poté je přidejte do těsta spolu s 1/2 hrnku strouhaného švýcarského sýra.
Slané muffiny jsou také skvělým způsobem, jak využít zbytky jídla.

TIPY

  • Pokud nemáte dostatek času na přípravu vlastních muffinů, můžete použít směs na muffiny z krabice a přidat do ní vlastní slané ingredience.
  • Chcete-li tyto muffiny ještě více ochutit, posypte těsto před pečením dalším sýrem nebo bylinkami.
  • Tyto muffiny lze skladovat ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny, takže se skvěle hodí jako svačina na cestu.
  • Pokud tyto muffiny před podáváním ohřejete, sýr bude lepkavý a lahodný.

Slané muffiny hrníčkové – recept

Slaný hrníčkový muffin, ideální snídaně nebo svačina na cesty, je označován za nový trend v pečení. Tyto snadno připravitelné muffiny lze připravit v hrnku během několika minut, což z nich činí pohodlnou a chutnou volbu pro rušná rána. Možnosti hrnkových muffinů jsou neomezené, od sladkých po slané. Zde se zaměříme na recept na slané hrníčkové muffiny.

Ingredience na slané muffiny hrníčkové

  • 4 lžíce hladké mouky
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • malá špetka soli
  • 1 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce strouhaného sýra
  • 1 polévková lžíce nakrájené vařené slaniny/sýra/šunky nebo jiné bílkoviny podle vašeho výběru
  • 1 lžíce nakrájené zeleniny (nepovinné)
  • sůl a pepř podle chuti
  • nepřilnavý sprej na vaření

Postup na slané muffiny hrníčkové

  1. V hrnku vhodném do mikrovlnné trouby smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. To bude základ pro váš hrníčkový muffin.
  2. V samostatné malé misce ušlehejte vejce, mléko a rostlinný olej, dokud se dobře nespojí.
  3. Vejcovou směs nalijte do hrnku se suchými přísadami a míchejte, dokud se nespojí. Nepřemíchávejte příliš, protože výsledkem může být tuhý muffin.
  4. Do hrnku přidejte rozdrobený sýr, bílkoviny a zeleninu (pokud používáte) a opatrně je vmíchejte do těsta.
  5. Dochuťte solí a pepřem podle svých preferencí.
  6. Vnitřek hrnku potřete nepřilnavým sprejem na vaření. Tím zabráníte tomu, aby se bábovka na hrnek přilepila, a usnadníte její vyjmutí.
  7. V mikrovlnné troubě ohřívejte na nejvyšší výkon asi 1 minutu a 30 sekund až 2 minuty. Doba vaření se může lišit v závislosti na výkonu vaší mikrovlnné trouby, proto muffin sledujte a čas podle toho upravte.
  8. Opatrně vyjměte hrnek z mikrovlnné trouby a nechte ho minutu vychladnout.
  9. Opatrně přejeďte nožem po okrajích muffinu, aby se uvolnil z hrnku.
  10. Poté muffin opatrně vyjměte z hrnku a před podáváním jej nechte několik minut vychladnout na mřížce.

Další varianty

  • Pokud nejste příznivci masa, můžete ho vynechat a přidat více zeleniny nebo dokonce bylinek pro lepší chuť.
  • Pro zdravější variantu můžete také nahradit hladkou mouku moukou celozrnnou.

Slané muffiny pro děti – recept

Slané muffiny jsou skvělou a pohodlnou volbou pro rodiče, kteří chtějí svým dětem připravit chutné a výživné jídlo. Tyto muffiny jsou plné chuti a snadno se upravují, takže jsou ideální svačinou nebo obědem pro děti.

Nejenže jsou chutné, ale lze je také připravovat v dávkách a skladovat pro budoucí použití, takže plánování jídla je hračka. Pojďme se podívat na to, jak připravit slané muffiny pro děti.

Ingredience na slané muffiny pro děti

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1/2 lžičky cibulového prášku
  • 1/2 šálku strouhaného sýra (dobře se hodí čedar nebo mozzarella)
  • 1/2 šálku šunky nebo vařené klobásy nakrájené na kostičky
  • 1/4 šálku nakrájené papriky (červené, žluté nebo zelené)
  • 1/4 hrnku žampionů nakrájených na kostičky
  • 1/4 hrnku nakrájené mrkve
  • 2 vejce
  • 1 šálek mléka
  • 1/4 šálku rostlinného oleje
  • 1/4 šálku obyčejného řeckého jogurtu

Postup na slané muffiny pro děti

  1. Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte formu na muffiny papírovými vložkami.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, černý pepř, česnekový prášek a cibulový prášek.
  3. Dobře promíchejte.
  4. Přidejte nastrouhaný sýr, na kostičky nakrájenou šunku nebo klobásu, nakrájenou papriku, houby a nastrouhanou mrkev.
  5. Promíchejte, dokud se dobře nespojí.
  6. V samostatné míse vyšlehejte vejce, mléko, rostlinný olej a řecký jogurt dohladka.
  7. Mokré přísady vlijte do suchých a míchejte, dokud se nespojí. Dávejte pozor, abyste nepromíchali příliš mnoho směsi.
  8. Lžící dávejte těsto do připravené formy na muffiny a každý košíček naplňte přibližně do 3/4.
  9. Pečte 20-25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu muffinu nevyjde čistá.
  10. Před podáváním nechte muffiny několik minut vychladnout.
Právě pro děti jsou slané muffiny skvělou volbou, protože jsou jednoduché na přípravu, výživné a chutné.

Další varianty

  • Vyměňte šunku nebo klobásu za slaninu nebo vařené kuřecí maso.
  • Pro zvýraznění chuti použijte jiné druhy sýra, například fetu nebo parmazán.
  • Přidejte jinou zeleninu, například nakrájený špenát, cuketu nebo kukuřici.
  • Chcete-li vegetariánskou variantu, vynechejte maso a přidejte další zeleninu nebo vegetariánskou bílkovinnou alternativu.
  • Pro zvýraznění chuti můžete přidat také bylinky a koření, například sušené oregano nebo petrželku

Sýrové muffiny – recept

Sýrové muffiny jsou lahodnou slanou pochoutkou, kterou si můžete vychutnat kdykoli během dne. Tyto nadýchané a vlhké muffiny jsou plné bohaté sýrové chuti a jsou ideální svačinou, snídaní nebo přílohou.

Snadno se připravují a vyžadují minimum ingrediencí, takže jsou vhodnou volbou pro zaneprázdněné jedince. Zde je jednoduchý recept na sýrové muffiny, po kterých budou vaše chuťové pohárky toužit po dalších.

Ingredience na sýrové muffiny

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 šálku celozrnné mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 šálku krystalového cukru
  • 1 šálek mléka
  • 1/4 šálku rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 1 hrnek strouhaného sýra čedar
  • 1/4 šálku nasekaných bylinek (nepovinné)

Postup na sýrové muffiny

  1. Předehřejte troubu na 190 °C a vymažte formu na muffiny s 12 košíčky.
  2. Ve velké míse prošlehejte univerzální mouku, celozrnnou mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr.
  3. V samostatné míse smíchejte mléko, rozpuštěné máslo a vejce.
  4. Mokré přísady vlijte do suchých a míchejte, dokud se nespojí.
  5. Jemně vmíchejte nastrouhaný sýr čedar a nasekané bylinky, pokud je používáte.
  6. Každý košíček na muffiny naplňte těstem asi do 3/4.
  7. Pečte 18-20 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu muffinu nevyjde čistá.
  8. Před vyjmutím z formy a podáváním nechte muffiny několik minut vychladnout.

Další varianty

  • Brokolicové muffiny s fetou – před přidáním do těsta je smíchejte s rozdrobeným sýrem feta. Tyto muffiny jsou skvělým způsobem, jak do nich propašovat trochu zeleniny.
  • Muffiny s jalapeňonem a pepřem Jack – pro pikantní nádech přidejte do těsta na kostičky nakrájené papričky jalapeňos a rozdrobený sýr pepper jack.
  • Muffiny se sušenými rajčaty a parmazánem – pro pikantní a oříškovou chuť vmíchejte nakrájená sušená rajčata a strouhaný parmazán.

Slané muffiny se šunkou a sýrem – recept

Slané muffiny jsou chutným a všestranným pokrmem, který si můžete dát k snídani, obědu nebo jako svačinu. Jsou dokonalou kombinací měkkého a nadýchaného muffinu s pikantními a aromatickými přísadami. V tomto receptu použijeme šunku a sýr a vytvoříme tak lahodnou pochoutku, kterou si zamilují děti i dospělí.

Ingredience na slané muffiny se šunkou a sýrem

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 šálek mléka
  • 1/3 šálku rozpuštěného nesoleného másla
  • 1 vejce
  • 1 šálek vařené šunky nakrájené na kostičky
  • 1 šálek rozdrobeného sýra čedar
  • 1/4 šálku nasekané zelené cibulky
  • 1/4 lžičky černého pepře

Postup na slané muffiny se šunkou a sýrem

  1. Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte formu na muffiny papírovými vložkami nebo je vymažte máslem.
  2. Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a cukr.
  3. V samostatné míse vyšlehejte mléko, rozpuštěné máslo a vejce, dokud se dobře nespojí.
  4. Mokré přísady vlijte do suchých a míchejte, dokud se nespojí. Nepřemíchávejte příliš, protože výsledkem budou husté a tuhé muffiny.
  5. Do těsta opatrně vmíchejte na kostičky nakrájenou šunku, rozdrobený sýr, nasekanou zelenou cibulku a černý pepř.
  6. Lžící rovnoměrně rozdělte těsto do připravené formy na muffiny a každý košíček naplňte přibližně do 3/4.
  7. Muffiny pečte 20-25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  8. Nechte muffiny 5 minut vychladnout ve formě, poté je vyjměte a položte na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
Slané muffiny se šunkou a sýrem jsou skvělou volbou pro rychlé a chutné občerstvení!

Další varianty

  • Tento recept můžete také upravit podle svých představ přidáním dalších ingrediencí, jako je vařená slanina, na kostičky nakrájená červená paprika nebo dokonce jalapeños pro zvýšení pálivosti.
  • Šunku můžete také vyměnit za vařené krůtí nebo kuřecí maso a sýr čedar za váš oblíbený druh sýra.

TIPY

  • Tyto muffiny si můžete vychutnat teplé nebo při pokojové teplotě, takže jsou vhodnou volbou pro přípravu jídla.
  • Dají se také dobře zmrazit, takže jich můžete udělat velkou dávku a mít je kdykoli po ruce pro rychlé a chutné jídlo.
  • Stačí je přes noc rozmrazit v lednici a ohřát v mikrovlnné troubě nebo v troubě.

Slané muffiny se slaninou – recept

Slané muffiny se slaninou jsou chutnou a sytou snídaní nebo svačinou, která uspokojí každou chuť. Tyto vydatné muffiny jsou dokonale vyvážené mezi slanou a sladkou chutí a jsou plné bílkovin a živin.

Jsou skvělým jídlem na cesty nebo příjemným doplňkem k pozdní snídani. Zde je jednoduchý a snadno použitelný recept na přípravu těchto báječných muffinů doma.

Ingredience na slané muffiny se slaninou

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 6 plátků slaniny nakrájené na malé kousky
  • 1 šálek ostrého sýra čedar, nastrouhaný
  • 1/4 šálku zelené cibule nakrájené na tenké plátky
  • 1/4 šálku nasekané petrželky
  • 1/4 šálku rozpuštěného másla
  • 1 šálek podmáslí
  • 1 vejce
  • 1/4 šálku medu

Postup na slané muffiny se slaninou

  1. Předehřejte troubu na 190 °C a lehce vymažte formu na muffiny.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a černý pepř.
  3. Na samostatné pánvi opečte nakrájenou slaninu, dokud nebude křupavá.
  4. Vyjměte ji z pánve a nechte ji vychladnout na papírových utěrkách, aby se odstranil přebytečný tuk.
  5. Vychladlou slaninu, nastrouhaný sýr, zelenou cibulku a petrželku přidejte k suchým přísadám a dobře promíchejte.
  6. V samostatné míse vyšlehejte rozpuštěné máslo, podmáslí, vejce a med, dokud se dobře nespojí.
  7. Mokré přísady vlijte do suchých a promíchejte, dokud se nespojí. Nepřemíchávejte příliš, protože by se tak muffiny mohly stát hustými a tuhými.
  8. Lžící dávejte těsto do vymazané formy na muffiny a každý košíček naplňte asi do 3/4.
  9. Pečte 20-25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  10. Muffiny nechte několik minut vychladnout ve formě, poté je vyjměte a položte na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly

Další varianty

  • Tyto slané muffiny si můžete upravit podle svých představ přidáním dalších ingrediencí, jako jsou na kostičky nakrájené papriky, houby nebo vařená klobása.
  • Podle svých chuťových preferencí můžete také změnit druh použitého sýra nebo bylinek.

TIPY

  • Slané muffiny se slaninou se nejlépe podávají teplé, takže si je vychutnejte čerstvě vytažené z trouby nebo je před podáváním vložte na několik sekund do mikrovlnné trouby.
  • Lze je také skladovat ve vzduchotěsné nádobě až tři dny a ohřívat v mikrovlnné troubě.

Vajíčkové muffiny – recept 

Vaječné muffiny, chutný a všestranný snídaňový pokrm, jsou po celém světě stále oblíbenější. Tyto bílkovinami nabité kousky se nejen snadno připravují, ale lze je také přizpůsobit tak, aby vyhovovaly chuťovým buňkám každého z nás.

Vajíčkové muffiny jsou ideální pro náročná rána nebo líné víkendy a představují lákavou a výživnou variantu jídla. Zde je vše, co potřebujete vědět o tomto chutném receptu a o tom, jak si je připravit doma.

Ingredience na vajíčkové muffiny

  • 6 vajec
  • 1/4 šálku mléka
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1/4 šálku strouhaného sýra
  • 1/4 šálku nakrájené zeleniny (paprika, špenát, cibule atd.)
  • 1/4 hrnku nakrájené vařené slaniny nebo šunky (volitelně)
  • sprej na pečení do formy na muffiny

Postup na vajíčkové muffiny

  1. Předehřejte troubu na 190 °C a vystříkejte formu na muffiny sprejem na vaření.
  2. V míse rozšlehejte vejce, mléko, sůl a pepř, dokud se dobře nespojí.
  3. Do vaječné směsi přidejte rozdrobený sýr, nakrájenou zeleninu a vařenou slaninu nebo šunku.
  4. Dobře promíchejte.
  5. Nalijte vaječnou směs do formy na muffiny a každý košíček naplňte asi do 2/3.
  6. Pečte 20-25 minut nebo dokud vaječné muffiny neztuhnou a jejich vršek lehce nezhnědne.
  7. Vyjměte je z trouby a před vyjmutím z formy je nechte několik minut vychladnout.
  8. Vaječné muffiny podávejte horké nebo je uchovávejte v chladničce až 3 dny.
  9. Chcete-li je znovu ohřát, jednoduše je ohřejte v mikrovlnné troubě po dobu 30 sekund až jedné minuty.
Vajíčkové muffiny mohou být konzumovány jako snídaně, svačinka nebo jako součást hlavního jídla.

Další varianty

  • Vegetariánské – vynechte slaninu nebo šunku a přidejte zeleninu, jako jsou houby, cuketa a brokolice, a připravte si výživnou variantu bez masa.
  • Mexická – okořeňte své ráno nakrájenými papričkami jalapeňos, kořením taco a trochou salsy navrch.
  • Caprese – vezměte své chuťové pohárky na výlet do Itálie s cherry rajčátky, čerstvou bazalkou a sýrem mozzarella.

TIPY

  • Použijte silikonovou formu na muffiny pro snadné vyjmutí a čištění.
  • Formu na muffiny dobře vymažte tukem nebo použijte silikonové vložky, aby se vaječné muffiny nepřichytily.
  • Před vyjmutím z formy nechte vaječné muffiny několik minut vychladnout, aby se nerozbily.
  • Tyto vaječné muffiny lze uchovávat v chladničce až 3 dny nebo zmrazit až na 3 měsíce, abyste si mohli připravit rychlou a snadnou snídani.
  • Nebojte se experimentovat s různými přísadami a chutěmi, abyste našli svou oblíbenou kombinaci.

Muffiny bez vajec – recept

Muffiny jsou oblíbenou a chutnou pochoutkou, kterou si můžete vychutnat kdykoli během dne. Jsou ideální k snídani, jako svačina nebo dokonce jako dezert. Tradiční recepty na muffiny však často vyžadují jako jednu z hlavních ingrediencí vejce.

To představuje problém pro ty, kteří jsou na vejce alergičtí nebo dodržují veganskou dietu. Ale nebojte se, protože zde je jednoduchý recept na přípravu lahodných muffinů bez vajec. A co je na něm nejlepší? Chutnají stejně dobře jako tradiční muffiny (nebo možná ještě lépe).

Ingredience na muffiny bez vajec

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1/2 šálku cukru krupice
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 šálek mléka (nebo bezmléčné alternativy, jako je mandlové nebo sójové mléko)
  • 1/4 šálku rostlinného oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup na muffiny bez vajec

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
  3. V samostatné míse smíchejte mléko, rostlinný olej a vanilkový extrakt.
  4. Tekutou směs nalijte do suché směsi a míchejte, dokud se nespojí. Dávejte pozor, abyste směs nepromíchali příliš, protože výsledkem mohou být tuhé a husté muffiny.
  5. Formu na muffiny vymažte tukem nebo ji vyložte košíčkovými vložkami.
  6. Do každého košíčku nalijte těsto na muffiny a naplňte je asi do dvou třetin.
  7. Pečte 18-20 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  8. Nechte muffiny 5-10 minut vychladnout ve formě a poté je vyjměte na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.

Další varianty

Základní recept na muffiny je všestranný a umožňuje přidávat různé přísady pro přizpůsobení chuti:

  • čokoládové lupínky
  • bobulovité ovoce (borůvky, maliny nebo jahody).
  • ořechy (nasekané mandle, vlašské ořechy nebo pekanové ořechy)
  • drcený kokos
  • skořice a cukr
  • citronová kůra a mák
  • dýňové pyré a dýňové koření

TIPY

  • Dbejte na to, abyste použili čerstvý prášek do pečiva, aby muffiny správně vykynuly.
  • Těsto příliš nemíchejte, protože pak mohou být muffiny hutné a tuhé.
  • Pokud používáte mražené bobule, nezapomeňte je před přidáním do těsta rozmrazit a osušit.
  • Košíčky na muffiny naplňte pouze do dvou třetin, aby muffiny mohly vykynout.
  • Chcete-li mít muffiny veganské, použijte alternativu mléka bez mléka a rostlinný olej nahraďte rozpuštěným kokosovým olejem nebo veganským máslem.

Zeleninové muffiny

Zeleninové muffiny jsou chutnou a zdravou alternativou tradičních sladkých muffinů. Tyto muffiny jsou plné živin z různých druhů zeleniny a představují vhodnou a chutnou variantu snídaně, svačiny nebo i přílohy.

Nejenže se snadno připravují, ale jsou také skvělým způsobem, jak do svého jídelníčku propašovat další zeleninu. V tomto článku se budeme zabývat různými recepty na zeleninové muffiny a jejich výhodami.

Cuketovo-mrkvové muffiny

Tento recept kombinuje dvě nejoblíbenější druhy zeleniny – cuketu a mrkev, a vytváří tak jedinečné a chutné muffiny. Cuketa dodává muffinům vlhkost a jemnou chuť, zatímco mrkev je lehce sladká. Kombinace obou druhů zeleniny vytváří dokonale vyváženou chuť.

K přípravě těchto muffinů budete potřebovat nastrouhanou cuketu a mrkev spolu s celozrnnou moukou, vejci, medem a kořením, jako je skořice a muškátový oříšek. Tyto muffiny se skvěle hodí k snídani nebo jako polední svačina.

Mrkvové muffiny

Mrkev se nehodí jen do mrkvového dortu, ale také do muffinů. Tyto mrkvové muffiny jsou připraveny z nastrouhané mrkve, jablečné šťávy a trochy medu na oslazení. Jsou skvělým způsobem, jak přidat dětem do jídelníčku trochu zeleniny, aniž by o tom věděly. Pro lepší chuť a texturu můžete přidat také ořechy nebo rozinky.

Muffiny se špenátem a fetou

Tyto slané muffiny jsou ideální pro ty, kteří dávají přednost vydatnější snídani. Špenát a feta tvoří chutnou kombinaci, a když se zapečou v muffinech, vytvoří lahodnou a výživnou svačinu.

Tento recept obsahuje také ovesné vločky, které muffinům dodají křupavou strukturu. Tyto muffiny jsou ideální na snídani na cesty nebo jako příloha k obědu či večeři.

Muffiny s pečenou zeleninou

Pokud máte rádi pečenou zeleninu, pak si tento recept zamilujete. Tyto muffiny jsou plné pečené zeleniny, jako je paprika, cibule a cuketa. Pražení zeleniny zvýrazní její přirozenou sladkost a dodá muffinům kouřovou chuť. Tyto muffiny jsou ideální pro zdravou a sytou snídani.

Sladké bramborové muffiny

Sladké brambory jsou nejen chutné, ale také plné vitamínů a minerálů. Tento recept využívá rozmačkané sladké brambory k vytvoření vlhkých a chutných muffinů.

Vedle celozrnné mouky a medu obsahuje tento muffin také koření, jako je zázvor a hřebíček, které muffinům dodávají hřejivý nádech. Tyto muffiny jsou ideální pro chladná zimní rána.

Muffiny s brokolicí a čedarem

Brokolice je zelenina plná vitamínů a minerálů, která obsahuje spoustu živin. Tento recept kombinuje brokolici se sýrem čedar a vytváří chutné a výživné muffiny. Sýr čedar muffinům dodá pikantní chuť a brokolice je lehce křupavá. Tyto muffiny se skvěle hodí k rychlé snídani nebo lehkému jídlu.

Muffiny s dýňovým kořením

Dýně se nehodí jen do koláčů a latté, ale také do muffinů. Tyto muffiny s dýňovým kořením jsou dokonalou podzimní pochoutkou plnou hřejivého koření, jako je skořice, muškátový oříšek a zázvor.

Jsou vyrobeny z dýňového pyré, celozrnné mouky a javorového sirupu pro přirozenou sladkost. Tyto muffiny jsou nejen chutné, ale také dobrým zdrojem vitaminu A a draslíku.

Muffiny s červenou řepou a čokoládovými lupínky

Červená řepa možná není první zelenina, která vás napadne, když si představíte muffiny, ale věřte nám, že to funguje. Zemitá a lehce nasládlá chuť červené řepy se v těchto muffinech překvapivě dobře snoubí s čokoládovými lupínky. Jsou skvělým způsobem, jak do dezertu přidat trochu zeleniny a zároveň uspokojit své chutě na čokoládu.

Zeleninové muffiny představují skvělý způsob, jak do jídelníčku zařadit více zeleniny, aniž byste se museli vzdát chuti nebo pohodlí. Jsou také skvělým způsobem, jak do jídelníčku vybíravých jedlíků, zejména dětí, propašovat další živiny.

Tyto muffiny si můžete vychutnat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k jakémukoli jídlu. Lze je také zmrazit a ohřát pro rychlou a snadnou snídani. Až budete příště hledat zdravou a chutnou svačinu, vyzkoušejte některý z těchto receptů na zeleninové muffiny.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang