Nejlepší recept na vajíčkové muffiny

MuffinySlané koláčeSlané receptySnackySnídaně
healthyspinachandbaconeggmuffinshighproteinandlow

Vajíčkové muffiny představují pro spoustu lidí báječnou snídani, servírovat je ale můžete klidně i k obědu nebo k večeři. Receptů na vajíčkové muffiny existuje spousta – pojďme si představit ty nejlepší z nich.

Vaječné muffiny jsou výživnou variantou na začátek dne a můžete si je připravit na nespočet způsobů, a to tak, že do nich přidáte své oblíbené směsi. Dají se také dobře skladovat v ledničce a mrazáku, takže je můžete připravit jako chutnou přílohu.

Vajickove muffiny
Vajíčkové muffiny si můžete připravit v různých obměnách.

Vajíčkové muffiny

Upečte si výborné vajíčkové muffiny, obohacené cibulkou, paprikou, česnekem a strouhaným čedarem.

Ingredience na vajíčkové muffiny

  • 200 g vepřové klobásy
  • 12 vajec
  • ½ šálku nakrájené cibule
  • ½ šálku nakrájené zelené papriky, nebo podle chuti
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • ¼ lžičky česnekového prášku
  • ½ šálku strouhaného sýra Cheddar

Vajíčkové muffiny – postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Lehce vymažte 12 košíčků na muffiny nebo je vyložte papírovými formičkami na muffiny.
  2. Rozpalte velkou pánev na středně silném ohni. Vmíchejte klobásu a pečte, dokud se nerozpadne, rovnoměrně nezhnědne a nezrůžoví, 10 až 15 minut. Slijte tuk.
  3. Ve velké míse rozšlehejte vejce. Vmíchejte cibuli, zelený pepř, sůl, pepř a česnekový prášek. Vmíchejte klobásu a sýr Cheddar. Lžící rozdělte do připravených košíčků na muffiny.
  4. Pečte v předehřáté troubě, dokud nůž zapíchnutý blízko středu nevyjde čistý, 20 až 25 minut.

Jednoduché slané muffiny

Příprava slaných vaječných muffinů nemusí být složitá ani zdlouhavá. Přesvědčí vás tento nejlepší recept na jednoduché slané muffiny.

Jednoduché slané muffiny ingredience

  • 1 PL oleje
  • 150 g brokolice,nakrájené nadrobno
  • 1 červená paprika, nakrájená nadrobno
  • 2 jarní cibulky, nakrájené na plátky
  • 6 velkých vajec
  • 1 lžíce mléka
  • velká špetka uzené papriky
  • 50 g nastrouhaného čedaru nebo gruyère
  • malá hrst pažitky, nasekané (nepovinné)

Jednoduché slané muffiny – postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Formu na muffiny s 8 otvory vymažte polovinou oleje. Zbylý olej rozehřejte na pánvi a přidejte brokolici, papriku a jarní cibulku. Smažte 5 minut. Odstavte a nechte vychladnout.
  2. V míse rozšlehejte vejce s mlékem, uzenou paprikou a polovinou sýra. Přidejte uvařenou zeleninu. Nalijte vaječnou směs do otvorů na muffiny a každý z nich posypte zbývajícím sýrem a několika pažitkami, pokud chcete. Pečte 15-17 minut nebo dozlatova a dopečte.
Vajickove muffiny
Příprava jednoduchých vaječných muffinů vám nezabere příliš mnoho času.

Slané muffiny zdravé – zdravé fitness muffiny

Slané muffiny si můžete připravit i tehdy, když si hlídáte stravu. Určitě se vám bude hodit tento recept na zdravé slané muffiny.

Ingredience na zdravé fitness muffiny

  • 12 vajec
  • ½ cibule, nakrájené na kostičky
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 2-3 stroužky česneku mletého
  • 1 lžička soli
  • ¼ šálku nakrájených cherry rajčat
  • 2 šálky nasekané listové zeleniny nebo špenátu
  • 1/2 avokáda na ozdobu nakrájeného na kostičky
  • Strouhaný sýr na ozdobu

Slané muffiny zdravé – postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Vejce šlehejte ve velké míse, dokud nejsou světle žlutá a nadýchaná. Přisypte cibuli, česnek, sůl, pepř, rajčata a zeleninu. Dobře promíchejte.
  3. Formu na muffiny s 12 košíčky vystříkejte avokádovým olejem nebo nepřilnavým sprejem. Do každého košíčku nalijte ⅓ směsi a naplňte ho až po vrch. Pečte na 350 °C po dobu 25 minut.
  4. Vyjměte a nechte 5-10 minut vychladnout. Pomocí nože uvolněte vajíčka z košíčků na okrajích.
  5. Nahoru dejte kousky avokáda, rozdrobený sýr a případně zbytky rajčat na ozdobu.
Vajickove muffiny
Do vaječných muffinů můžete přidat libovolnou zeleninu.

Vajíčkové muffiny

Vajíčkové muffiny jsou skvělou snídaní, chutnat vám ale budou i k večeři či obědu.

Vajíčkové muffiny ingredience

  • 250 g klobásy
  • 12 vajec
  • ½ šálku nakrájené cibule
  • ½ šálku nakrájené zelené papriky nebo podle chuti
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • ¼ lžičky česnekového prášku
  • ½ šálku strouhaného sýra Cheddar

Vajíčkové muffiny – postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Lehce vymažte 12 košíčků na muffiny nebo je vyložte papírovými formičkami na muffiny.
  3. Rozehřejte velkou pánev na středním plameni. Vmíchejte klobásu a vařte ji 10 až 15 minut, dokud se nerozpadne, rovnoměrně nezhnědne a nezrůžoví. Slijte tuk.
  4. Ve velké míse rozšlehejte vejce. Vmíchejte cibuli, zelený pepř, sůl, pepř a česnekový prášek. Vmíchejte klobásu a sýr Cheddar. Lžící rozdělte do připravených košíčků na muffiny.
  5. Pečte v předehřáté troubě, dokud nůž zapíchnutý blízko středu nevyjde čistý, 20 až 25 minut.

Cuketové muffiny slané

Mezi oblíbené recepty z cukety patří tyto slané cuketové muffiny.

Cuketové muffiny slané – ingredience

  • 2 šálky strouhané cukety
  • ¼ šálku červené cibule, nakrájené na kostičky
  • ½ šálku sýra feta, rozdrobeného na drobky
  • 1 velké vejce, lehce našlehané
  • ⅛ lžička soli volitelně

Cuketové muffiny slané – postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Cuketové hobliny rozprostřete na čistou utěrku. Utěrku zavřete a otočte, abyste vymačkali přebytečnou vlhkost.
  3. Smíchejte ingredience ve velké míse.
  4. Směs naberte do formiček na mini muffiny, které jsou vymazané a vysypané, aby se nelepily. Směs přitlačte hřbetem lžíce, aby se v každé muffinové formě dobře zhutnila.
  5. Pečte 25 minut nebo dokud nejsou pevné a nezačnou hnědnout.
  6. Opatrně vyjměte z formiček a pochutnejte si.
Vajickove muffiny
Vaječné muffiny chutnají výborně s cuketou.

Zeleninové muffiny

Zeleninové muffiny představují skvělý způsob, jak zužitkovat zbylou zeleninu. Navíc báječně chutnají.

Zeleninové muffiny – ingredience

  • 3 šálky míchané zeleniny
  • 1 lžička oleje
  • 12 velkých vajec
  • ¼ šálku mléka
  • ½ lžičky černého pepře a sůl podle chuti
  • ½ lžičky suché hořčice v prášku
  • 3 lžíce mleté cibule
  • 1 šálek sýra čedar
  • ¼ šálku parmezánu

Zeleninové muffiny postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Nakrájejte zeleninu a vařte ji na 1 lžičce oleje, dokud není křehká nebo dokud se neodstraní přebytečná tekutina. Vychlaďte.
  3. Formu na muffiny velmi dobře vystříkejte sprejem na vaření.
  4. Do 12 důlků rozdělte zeleninu, cibuli a sýry.
  5. Ve velké míse smíchejte vejce, mléko a koření. Dobře promíchejte.
  6. Vejce rovnoměrně nalijte do každé jamky. Pečte 22-25 minut nebo dokud nejsou hotové.
  7. Vyjměte z misek a podávejte teplé nebo nechte zcela vychladnout a uložte do chladničky/zamrazte.

Vaječné muffiny se šunkou

Máte rádi kombinaci chutí šunky a vajíček? Pak vám jistě zachutnají tyto báječné a jednoduché vaječné muffiny se šunkou.

Vaječné muffiny se šunkou ingredience

  • 12 velkých vajec
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1/4 lžičky česnekového prášku
  • 3/4 šálku rozdrobeného sýra čedar rozděleného na části
  • 8 uncí šunkového steaku nakrájeného na kostičky
  • 2 zelené cibule nakrájené na tenké plátky

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Formu na muffiny silně postříkejte sprejem na vaření. Odstavte.
  3. Ve velké míse vyšlehejte vejce, mléko a koření.
  4. Vmíchejte 1/2 hrnku rozdrobeného sýra čedar, šunku a zelenou cibulku.
  5. Naplňte formy na muffiny. Navrch dejte 1/4 hrnku sýra.
  6. Pečte 25 až 30 minut nebo dokud se vejce neodlepí od stěny formy na muffiny a nejsou uprostřed ztuhlá.
  7. Zbytky uchovávejte v chladničce až čtyři dny.

Snídaňové muffiny

Nenechte se zmást názvem. Tyto vynikající snídaňové muffiny oceníte kdykoliv během dne. Jejich příprava je navíc snadná a relativně rychlá.

Snídaňové muffiny – ingredience

  • 12 velkých vajec
  • 2 lžíce nadrobno nakrájené cibule (červené, bílé nebo žluté/hnědé)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1/4 hrnku vařené slaniny, nakrájené na kousky
  • 1/4 šálku rozdrobeného sýra čedar

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 180°C. Formu na muffiny o objemu 12 hrnků lehce postříkejte nepřilnavým olejem ve spreji.
  2. Ve velké míse rozšlehejte vejce a cibuli. Podle chuti osolte a opepřete.
  3. Přidejte vaječnou směs do poloviny každé formy na muffiny vymazané tukem.
  4. Rozdělte směs do muffinových košíčků.
  5. Pečte 15-20 minut, dokud nejsou hotové.
  6. Nechte mírně vychladnout a poté podávejte NEBO uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce až 4 dny a ohřejte.

Fit muffiny – low carb muffiny

Vajíčkové muffiny si nemusí odříkat ani ti, kteří dávají přednost takzvanému low carb nebo keto stravování.

Fit muffiny – ingredience

  • 1 šálek brokolice (nakrájené na růžičky)
  • 1 šálek květáku (nakrájeného na růžičky)
  • 1 šálek červené papriky (nakrájené na kousky)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 8 velkých vajec
  • 1/4 šálku tučné smetany (nebo libovolného mléka)
  • 1 lžička mořské soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 3/4 hrnku sýra Cheddar (rozdrobeného; pro bezmléčné použití nahraďte více zeleninou)

Low carb muffiny – postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Plech vyložte pergamenovým papírem nebo fólií (pokud používáte fólii, vymažte ji tukem).
  2. Ve velké míse smíchejte brokolici, květák, červenou papriku, prolisovaný česnek a olivový olej.
  3. Uspořádejte zeleninu v jedné vrstvě na plech. Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut, dokud okraje brokolice nezhnědnou.
  4. Mezitím vyložte formu na muffiny 12 pergamenovými nebo silikonovými formičkami na muffiny.
  5. Když je zelenina hotová, nechte troubu zapnutou. Zeleninu rovnoměrně rozložte do košíčků na muffiny.
  6. Ušlehejte vejce, smetanu, mořskou sůl a černý pepř. Vmíchejte sýr čedar. Nalijte vaječnou směs do muffinových košíčků na zeleninu.
  7. Pečte 15-20 minut, dokud vejce neztuhnou.

Muffiny z mikrovlnky

Nemůžete nebo nechcete péct v klasické troubě? Vyzkoušejte slané muffiny z mikrovlnky.

Muffiny z mikrovlnky – ingredience

  • 5 lžic hladké mouky
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • ⅛ lžička jedlé sody
  • ⅛ lžička soli
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžičky rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla
  • 2 polévkové lžíce vejce
  • 1 lžíce strouhaného sýra čedar
  • 1 lžíce nasekané šalvěje
  • 1 malé vejce

Postup přípravy

  1. Ve velkém hrnku vhodném do mikrovlnné trouby smíchejte vidličkou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  2. Přidejte mléko, olej, vejce, sýr a šalotku a promíchejte, dokud se nespojí.
  3. Uprostřed těsta udělejte lžící důlek a do středu rozklepněte vejce.
  4. Lžící přelijte těsto ze stran přes vrchol vajíčka. Je to trochu složitější, ale zvládnete to.
  5. Vložte do mikrovlnné trouby a vařte 50 sekund – 1 minutu a 10 sekund. poznáte, kdy je uvařeno, protože bude na povrchu pevné na dotek . (Doba vaření vychází z mé 1200W mikrovlnné trouby, takže vaše časování se může lišit) Vždy pečlivě sledujte hrnek, když je v mikrovlnné troubě, aby nepřetekl nebo se nerozvařil.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang