Recept na omeletu v sáčku

MinutkySlané receptySnackySnídaně
Vaječná omeleta v sáčku

Zajímá vás, jak udělat omeletu v sáčku? Tyto snadné recepty na vaječnou omeletu v sáčku vás to naučí. Skvěle se hodí, když jsou mezi hosty vybíraví jedlíci, kteří chtějí různé vaječné přídavky. Můžete jich udělat tolik omelet, kolik potřebujete, nebo jen jednu, pokud chcete.

Omeleta z vajec smažených na pánvi na másle nebo oleji je oblíbeným pokrmem. Vaječná omeleta se běžně doplňuje náplněmi jako je pažitka, zelenina, houby, maso (často šunka nebo slanina), sýr, cibule nebo kombinace výše uvedených ingrediencí. V tomto článku se dozvíte, jak udělat omeletu v sáčku, a to jak klasickou vajíčkovou omeletu a selskou omeletu, tak i vaječnou omeletu se zeleninou a méně tradiční špenátovou omeletu.

Vejce a zdravotní benefity

Vejce jsou jednou z mála potravin, které by se měly řadit mezi „superpotraviny“. Jsou plná živin, z nichž některé jsou v moderní stravě vzácné. Studie jasně ukazují, že konzumace až tří celých vajec denně je zcela bezpečná.

Neexistuje žádný důkaz, že by překročení této hranice bylo škodlivé – je to jen „neprobádané území“, protože nebylo studováno. Vejce jsou v podstatě dokonalou přírodní potravinou. Kromě všeho ostatního jsou také levná, snadno se připravují, hodí se téměř k jakémukoli jídlu a úžasně chutnají.

Zde je několik zdravotních benefitů konzumace vajec:

  • Celá vejce patří k nejvýživnějším potravinám na světě a obsahují téměř všechny potřebné živiny. Vejce obohacená o omega-3 a/nebo vejce z pastevního chovu obsahují více určitých živin.
  • Vejce mají vysoký obsah cholesterolu, ale u většiny lidí nemá konzumace vajec negativní vliv na hladinu cholesterolu v krvi.
  • Konzumace vajec trvale vede ke zvýšení hladiny HDL („dobrého“) cholesterolu, který je v minulosti spojován s nižším rizikem mnoha onemocnění.
  • Vejce patří k nejlepším potravinovým zdrojům cholinu, což je živina, která je nesmírně důležitá, ale většina lidí jí nemá dostatek.
  • Antioxidanty lutein a zeaxantin jsou velmi důležité pro zdraví očí a mohou pomoci předcházet makulární degeneraci a šedému zákalu. Vejce jsou dobrým zdrojem obou antioxidantů.
  • Vejce obohacená o omega-3 a vejce z pastevního chovu mohou obsahovat významné množství omega-3 mastných kyselin. Konzumace těchto typů vajec je účinným způsobem, jak snížit hladinu triglyceridů v krvi.
  • Vejce mají poměrně vysoký obsah kvalitních živočišných bílkovin a obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které člověk potřebuje.
  • Vejce jsou velmi sytá a mohou snížit příjem kalorií v pozdější části dne. Pravidelná konzumace vajec může podpořit hubnutí.

Nadýchaná omeleta z vajec

Recept na nadýchanou omeletu z vajec v sáčku je tak zábavný! Je tak snadný a prakticky se nemusí uklízet. Všichni si rádi udělají omelety přesně podle svých představ a jsou mnohem lepší, než když se je snažíte udělat na pánvi. Navíc vejce můžete udělat všechny najednou, a ne jen po jednom. Pokrm můžete doplnit zeleninou nebo uzeninami, a vytvořit třeba vaječnou omeletu se šunkou a sýrem.

Vaječná omeleta v sáčku je skvělým receptem, pokud připravujete snídani pro větší počet lidí. Můžete udělat velké dávky najednou a úklid je opět hračka! Ať už kempujete, jste na srazu, nebo jen doma a chcete něco změnit, s touto jednoduchou, uspokojivou a super zábavnou snídaní prostě nemůžete prohrát.

Pokud se obáváte bezpečnosti sáčků, existují sáčky pro opakované použití na vyvařování, které si můžete zakoupit i na internetu. Lze také použít sáčky do mrazničky. Ujistěte, že je všechen vzduch ze sáčku venku a že je dobře uzavřen.

Nejlepší vaječná omeleta – recept v sáčku

Tento jednoduchý recept na vaječnou omeletu v sáčku vás naučí, jak udělat omeletu v sáčku za 30 minut. Množství ingrediencí lze přizpůsobit podle toho, zda čekáte hosty nebo jen připravujete zdravou snídani.

Ingredience na vaječnou omeletu

  • 2 velká vejce
  • 2 plátky šunky nakrájené na kousky (volitelně)
  • ½ šálku strouhaného sýra čedar
  • 2 lžíce nakrájených čerstvých rajčat (nepovinné)
  • 2 čerstvé žampiony nakrájené na plátky (nepovinné)
  • 1 lžíce nakrájené cibule (nepovinné)
  • 1 lžíce nakrájené zelené papriky (nepovinné)
  • 1 lžíce hrubé salsy (nepovinné)

Postup na vaječnou omeletu

  1. Vejce rozbijte do velkého uzavíratelného sáčku do mrazničky. Vytlačte většinu vzduchu a uzavřete je. Vejce protřepejte nebo stlačte, aby se rozšlehala.
  2. Otevřete sáček a přidejte šunku, čedar, rajčata, žampiony, cibuli, papriku a salsu. Vymačkejte co nejvíce vzduchu a sáček opět uzavřete.
  3. Přiveďte velký hrnec s vodou k varu. Vložte sáčky (až 8 sáčků najednou) do vroucí vody. Vařte přesně 13 minut.
  4. Otevřete sáček a nechte omeletu vyklopit na talíř. Omeleta by se měla snadno vyklopit.
Omeleta v sáčku je jedinečnou obměnou klasické omelety.

Jak udělat omeletu z vajec

Omeleta z vajec je ideální snídaně na kempování, rodinné oslavy nebo i na doma. Každý si ji může upravit podle svých oblíbených ingrediencí.

Ingredience na omeletu z vajec

Omeleta

  • 2 vejce
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžíce strouhaného sýra
  • 1 lžíce šunky nakrájené na kostičky

Volitelné přísady

  • slanina uvařená a nasekaná
  • vařená a rozdrobená klobása
  • rajče nakrájené na kostičky
  • papriky nakrájené na kostičky
  • nakrájená cibule
  • hříbek nakrájený na plátky
  • jakákoli další příloha, kterou máte rádi

Volitelný posyp

  • sůl a pepř
  • zakysaná smetana
  • salsa
  • avokádo
  • guacamole
  • další přísady na dochucení, které máte rádi

Postup, jak udělat omeletu

  1. Přiveďte k varu velký hrnec s vodou (naplněný přibližně do 2/3).
  2. Zatímco čekáte, až se voda začne vařit, rozklepněte vejce do velkého (alespoň čtvrtinového) sáčku do mrazničky a přidejte vodu.
  3. Sáček uzavřete a protřepejte, rozbijte, rozmačkejte – cokoli, aby se vejce pořádně rozšlehala.
  4. Přidejte všechny zbývající přísady, které chcete, vytlačte ze sáčku co nejvíce vzduchu a pevně jej uzavřete.
  5. Přísady trochu promíchejte, aby se rovnoměrně rozprostřely.
  6. Vložte sáčky (až 6) do vroucí vody a vařte 13 minut (pokud chtějí lidé větší omelety, přidejte 1-2 minuty na každé další vejce).
  7. Kontrolujte vejce každých několik minut. Jakmile už nejsou tekutá a máte pocit, že jsou ztuhlá, jsou hotová.
  8. Dbejte na to, aby vršky sáčků nevisely přes okraj hrnce, zejména pokud je děláte nad ohněm – nechcete, aby se plast roztavil.
  9. Sáčky opatrně vyjměte z vody. Po otevření sáčku by omeleta měla snadno sklouznout na talíř.
  10. Nadýchanou omeletu z vajec doplňte dalšími přílohami a pochutnejte si.
Varianta omelety v sáčku představuje pohodlný způsob, jak si vychutnat výživné jídlo.

Vaječná omeleta se zeleninou – recept

Omeleta v sáčku je nejjednodušší způsob přípravy vajíčkové omelety. Naučte se připravit recept na vaječnou omeletu se zeleninou, která je rychlá, jednoduchá a chutná.

Ingredience na vaječnou omeletu se zeleninou

  • sáčky na sendviče se zipem – 1 sáček na každou omeletu
  • 2 velká vejce na každou omeletu
  • požadované směsi – šunka, sýr, oblíbená zelenina, houby atd.
  • další poleva dle výběru, volitelně

Postup na vaječnou omeletu se zeleninou

  1. Přiveďte velký hrnec s vodou k varu.
  2. Mezitím případně napište na sáčky názvy, abyste omelety identifikovali.
  3. Vejce rozklepněte do sáčku. Přidejte požadované směsi. Sáček uzavřete a směs zmáčkněte, aby se ingredience dobře promíchaly. Sáček mírně otevřete a znovu uzavřete, abyste z něj odstranili co nejvíce vzduchu. Prsty stlačte směs zpět na dno sáčku.
  4. Když voda začne vřít, vložte sáčky do vody přesně na 13 minut.
  5. Opatrně sáčky vyjměte z vody (budou horké) a otevřete horní část sáčku – omeletu vyklopte na servírovací talíř.
  6. Vaječnou omeletu se zeleninou podávejte s dalšími přílohami.
Omeleta v sáčku spočívá ve smíchání vajec a příchutí v uzavřeném sáčku.

Vaječná omeleta se šunkou a sýrem – recept

Klasická vaječná omeleta se šunkou a sýrem je tak snadná a tak dobrá. Šunku před přidáním do omelety osmahněte, aby byla křupavá a chutnější.

Ingredience na vaječnou omeletu se šunkou a sýrem

  • 2 lžičky rostlinného oleje
  • 4 plátky šunky, nakrájené na malé kousky
  • 2 vejce
  • 2 lžičky nasekané čerstvé pažitky, rozdělit
  • ¼ lžičky soli
  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • ¼ šálku strouhaného sýra čedar

Postup na vaječnou omeletu se šunkou a sýrem

  1. Na pánvi rozehřejte olej na středním plameni. Přidejte šunku a za častého míchání ji asi 7 minut smažte, dokud nezhnědne a nezkřehne.
  2. V malé misce rozšlehejte vejce s 1 lžičkou pažitky, solí a pepřem.
  3. Nalijte vaječnou směs do pánve; nechte ji 30 sekund vařit. Zvedněte okraje omelety tak, aby neuvařené vejce steklo pod uvařené okraje a dostalo se do kontaktu s horkou pánví. Zatřeste pánví a nakloňte ji, aby se neuvařené vejce přesunulo. Posypte ji sýrem čedar a přeložte omeletu na polovinu. Obraťte a smažte, dokud není vejce zcela hotové a sýr se nerozpustí, 30 sekund až 1 minutu.
  4. Přesuňte na talíř a posypte zbývající 1 lžičkou pažitky.
Klasická omeleta patří mezi oblíbené snídaně.

Špenátová omeleta – recept

Vychutnejte si tuto špenátovou omeletu s jemnou baby zeleninou, parmezánem a trochou muškátového oříšku, která je ideálním začátkem dne. Příprava zabere 15 minut.

Ingredience na špenátovou omeletu

  • 2 vejce
  • 1 šálek natrhaných listů baby špenátu
  • 1 a ½ lžíce strouhaného parmezánu
  • ¼ lžičky cibulového prášku
  • ⅛ lžička mletého muškátového oříšku
  • sůl a pepř podle chuti

Postup na špenátovou omeletu

  1. V misce rozšlehejte vejce a vmíchejte baby špenát a parmezán. Dochuťte cibulovým práškem, muškátovým oříškem, solí a pepřem.
  2. Malou pánev postříkejte sprejem na vaření a postavte na střední teplotu. Po zahřátí přidejte vaječnou směs a vařte, dokud částečně neztuhne, asi 3 minuty. Obraťte stěrkou a pokračujte ve vaření, 2 až 3 minuty.
  3. Snižte teplotu na minimum a pokračujte ve vaření 2 až 3 minuty nebo dokud špenátová omeleta nedosáhne požadované propečenosti.
Špenát dodá vaječné omeletě lahodnou barvu a jemnou chuť.

Selská omeleta – recept

Selská omeleta je velmi chutná, nadýchaná omeleta z vajec, která se doplňuje slaninou, vařenými bramborami, cibulí a dalšími oblíbenými ingrediencemi. Vajíčkovou omeletu připravíte za 45 minut.

Ingredience na selskou omeletu

  • 4 až 5 plátků silné slaniny
  • 4 vařené brambory
  • 1 cibule
  • 4 vejce
  • 4 lžíce mléka
  • sůl
  • pepř
  • 2 rajčata nakrájená na plátky
  • 60 g nastrouhaného švýcarského sýra
  • petrželka

Postup na selskou omeletu

  1. Nakrájejte cibuli a brambory na kostičky.
  2. Na pánvi opečte slaninu, brambory a cibuli.
  3. Vejce rozšlehejte s mlékem. Podle chuti osolte a opepřete a nalijte na ingredience v pánvi. Navrch položte plátky rajčat a posypte sýrem.
  4. Ujistěte se, že jsou vejce v pánvi rovnoměrně rozložena. Vařte, dokud není omeleta na povrchu krémová. Asi 10 minut. Selskou omeletu podávejte s nakrájenou petrželkou na povrchu.
Vajíčkovou omeletu můžete doplnit šunkou, sýrem a oblíbenou zeleninou.

Recept na vajíčkovou omeletu v sáčku

Příprava omelety v sáčku je oblíbenou metodou přípravy vajec při kempování nebo v situacích, kdy není k dispozici sporák nebo kuchyňské spotřebiče. Smyslem je smíchat ingredience na vajíčkovou omeletu v plastovém sáčku se zipem a pak sáček vařit ve vodě, dokud se vejce neuvaří.

Ingredience na vajíčkovou omeletu v sáčku

  • 2 velká vejce
  • 1 lžíce mléka
  • sůl a pepř podle chuti
  • přílohy, jako je strouhaný sýr, nakrájená zelenina nebo vařená šunka (nepovinné)

Postup na vajíčkovou omeletu v sáčku

  1. Vejce rozklepněte do plastového sáčku a přidejte mléko, sůl a pepř. Sáček pevně uzavřete a protřepejte, aby se ingredience promíchaly.
  2. Otevřete sáček a přidejte libovolné přísady, například strouhaný sýr nebo nakrájenou zeleninu.
  3. Sáček pevně uzavřete a odstraňte co nejvíce vzduchu.
  4. Sáček opatrně spusťte do hrnce s vroucí vodou, aby byl zcela ponořený. Použijte lžíci nebo kleště, aby se sáček nedotýkal stěn nebo dna hrnce.
  5. Vejce v sáčku vařte 3-5 minut, nebo dokud nejsou vejce pevná a uvařená.
  6. Sáček vyjměte z hrnce pomocí kleští nebo děrované lžíce. Opatrně sáček otevřete, omeletu přendejte na talíř a vychutnejte si ji.

Ujistěte se, že používáte plastový sáček vhodný pro vaření a speciálně navržený pro použití při vysokých teplotách, například sáček pro sous vide. Nepoužívejte k vaření běžné plastové sáčky nebo jiné typy plastových obalů, protože při vysokých teplotách mohou uvolňovat škodlivé chemické látky.

TIP: Vyzkoušejte také recepty na vajíčkovou pomazánku, slané muffiny, pštrosí vejce, vejce Benedikt, ztracené vejce, veganskou omeletu nebo bramboráky s cuketou.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang