Když se řekne „pštrosí vejce“, většině lidí se zřejmě vybaví velké, živinami nabité vejce od pštrosa. Termín „pštrosí vejce“ se ale používá také pro jídlo, které nemá s pštrosími produkty pranic společného. V tomto článku se dozvíte něco o obou z těchto vajec.

Smaženému pštrosímu vejci se někdy také přezdívá skotské vejce. Pštrosí vejce tohoto typu nemá nic společného s opravdovým pštrosím vejcem, a nejčastěji si je můžete připravit smažené, a to buďto na pánvi, ve woku, nebo třeba ve fritovacím hrnci. Jak připravit smažené pštrosí vejce, třeba k netradiční večeři?

Pštrosí vejce je pokrm, který se skládá hlavně z mletého masa a vařených klasických vajec. Koření můžete přizpůsobit vlastní fantazii a chutím, k pštrosím vejcím můžete podávat také hořčičnou nebo jinou omáčku.

Skotské neboli pštrosí vejce je vařené vejce obalené v mletém mase, obalené ve strouhance a pečené nebo smažené. Pštrosí vejce je mezi Brity běžné jídlo, které se připravuje z vařeného oloupaného vejce, které se obalí v těstíčku z hladké mouky a usmaží.

Pštrosí vejce jsou běžným jídlem třeba na piknik. Ve Spojeném království jsou balená skotská vejce k dostání v supermarketech, obchodech na rohu a na dálničních čerpacích stanicích.

Široce dostupné jsou také miniaturní verze prodávané jako „mini skotská vejce“, „pikniková vejce“, „párty vejce“, „svačinová vejce“, „vaječné kousky“ apod. Obsahují spíše nasekané vejce nebo křepelčí vejce než celé slepičí vejce a někdy obsahují majonézu nebo nasekanou slaninu.

Ve Spojených státech se v mnoha hospodách a jídelnách „britského stylu“ podávají skotská vejce obvykle teplá s omáčkami, jako je rančerský dresink, horká omáčka nebo pálivá hořčičná omáčka. Na Minnesotském státním veletrhu se skotská vejce podávají na špejli. Skotská vejce jsou k dostání na většině renesančních festivalů v USA.

Existuje několik místních variant. Manchesterské vejce používá nakládané vejce obalené ve směsi vepřového masa a lancashirského černého pudinku a worcesterské vejce používá vejce naložené ve worcesterské omáčce a obalené ve směsi místní klobásy a bílého pudinku.

TIP: Můžete také vyzkoušet recept na vajíčko Benedikt, podávané s anglickým muffinem, slaninou a holandskou omáčkou, nebo sázené vejce.

Porovnání běžného vejce se pštrosím vejcem.

Prodej pštrosích vajec

Pokud byste chtěli ochutnat opravdová pštrosí vejce, dají se koupit i u nás, na specializovaných pštrosích farmách, kde kromě vajec můžete koupit i naporcované pštrosí maso, pštrosí peří na dekorativní tvoření, nebo třeba vyfouklé skořápky na Velikonoce.

Pštrosí vejce má asi 3mm tlustou skořápku a obsahuje méně cholesterolu, než slepičí vejce a zároveň obsahují velké množství dalších prospěšných živin, jako jsou bílkoviny, vitamin A, vápník, železo, hořčík, draslík a přírodní bioaktivní látky, které pomáhají podporovat lidské zdraví a bránit nemocem.

Zejména ve žloutku se nachází několik různých účinných látek, jako jsou triglyceridy a fosfolipidy, které podporují trávení a regulují metabolismus.

Pštrosí vejce zakoupíte na specializovaných farmách, kde seženete třeba i pštrosí peří.

Cena a velikost pštrosího vejce

Nejčastěji se cena pohybuje v řádu několika stokorun za kus, v závislosti na typu chovu. Jedno takové pštrosí vejce vydá asi za 16-20 běžných slepičích vajec, takže se hodí spíše na pohoštění pro více lidí. Pro lepší představu, hmotnost obsahu pštrosího vejce se pohybuje kolem 1 kg.

Jak připravit pštrosí vejce?

Tato veliká vejce můžete připravovat jako klasická slepičí vajíčka, jen je potřeba upravit dobu přípravy. Vaření naměkko trvá přibližně 60 minut a vaření natvrdo 90 minut a více, v závislosti na velikosti.

Běžným způsobem vaření jsou také míchaná pštrosí vejce. Na pánev nalijte olej a smažte 20 až 30 minut. Dochuťte solí a pepřem a podle chuti přidejte sýr. Míchaná vejce jsou pravděpodobně nejjednodušší metodou.

Můžete připravit i omeletu, ovšem asi málokdo má doma dostatečně velkou pánev, takže doporučujeme připravit spíše několik menších omelet. Z jednoho vejce vyjde asi 10 běžných omelet.

Omeleta ze pštrosího vejce – recept

V jihoafrické kuchyni se omeleta z pštrosích vajec považuje za lék na kocovinu. To už ale musí být kocovina, když potřebujete tak velké vejce k snídani.

Ingredience na omeletu ze pštrosího vejce

  • 1 pštrosí vejce
  • 1 červená paprika nakrájená na kostičky
  • 3 jarní cibulky nakrájené na kostičky
  • 1/2 hrnku strouhaného čedaru
  • Máslo
  • 6 lžic mléka
  • Sůl podle chuti
  • Pepř podle chuti
  • Čerstvý tymián na ozdobu

Postup na omeletu ze pštrosího vejce

  1. Hřbetem nože rozbijte skořápku pštrosího vejce a opatrně přitom používejte prsty. Vejce nalijte do velké mísy.
  2. Do mísy přidejte na kostičky nakrájenou červenou papriku, na kostičky nakrájenou jarní cibulku, mléko, sůl a pepř. Pomocí metličky směs dobře promíchejte, aby se ingredience spojily.
  3. Na mírném ohni na pánvi rozpusťte máslo. Opatrně vlijte směs na omelety a zpočátku pohybujte směsí od okrajů, dokud nezačne tuhnout.
  4. Jakmile jedna strana ztuhne natolik, že se pod ni dá dostat se špachtlí, obraťte ji, aby se mohla opéct z obou stran. Mělo by trvat jen 2 minuty, než se směs bude dát obracet.
  5. Navrch přidejte sýr čedar a rovnoměrně ho rozprostřete, aby se roztavil. Smažte další 2 minuty. Zkontrolujte, zda je sýr důkladně propečený, a to tak, že do něj píchnete nožem a ujistíte se, že na pánvi nezůstaly žádné vodnaté kousky.
  6. Jakmile je omeleta uvařená, překlopte polovinu omelety na druhou polovinu, aby vznikl půlkruh, a vyjměte ji z pánve na talíř.
  7. Dochuťte tymiánem a podle chuti dosolte a opepřete.
Omeleta ze pštrosího vejce si žádá pořádně velkou pánev

Pštrosí vejce jídlo – recept

Nemáte kde sehnat pravé pštrosí vejce, nebo vás zkrátka tato lahůdka neláká? Možná jste se již setkali s tak trochu jiným „pštrosím vejcem“ – jídlem z mletého masa, které s pštrosy nemá nic společného. Jak připravit pštrosí vejce – jídlo z mletého masa?

Pštrosí vejce jídlo má svůj původ na britských ostrovech, konkrétně ve Skotsku. Připravit si je můžete ale také v našich končinách.

Ingredience na pštrosí vejce jídlo

  • Hladká mouka na poprášení
  • 7 vajec
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 1 malá červená chilli paprička, zbavená slupky
  • 2 lžíce nasekaných čerstvých bylinek
  • 500 g mletého hovězího masa (nebo vepřového, jehněčího či telecího)
  • Strouhanka na obalení
  • Olej na smažení

Pštrosí vejce jídlo – postup

  1. Na talíř dejte hladkou mouku. Do hrnce se studenou vodou vložte 6 vajec. Pomalu je přiveďte k varu. Vejce vařte 12 minut. Slijte je a dejte stranou, aby zcela vychladla.
  2. Vejce oloupejte a poprašte trochou mouky, aby byl povrch suchý.
  3. V kuchyňském robotu zpracujte cibuli, česnek, chilli a bylinky. Přidejte mleté maso a zpracovávejte ho, dokud nebude ještě jemněji nasekané a ingredience se dobře spojí.
  4. Přidejte zbývající vejce a zpracovávejte, dokud se směs nespojí.
  5. Směs rozdělte na 6 stejných dílů. Jednu porci vytvarujte do hrnku. Do „šálku“ vložte vejce uvařené natvrdo a maso kolem něj vytvarujte tak, aby se uzavřelo. Srolujte ho, aby byl povrch hladký. Obalte ve strouhance a dejte stranou. Postup opakujte s ostatními vejci.
  6. Vyložte talíř papírovou utěrkou. Když máte všechna skotská vejce hotová, smažte je po několika kusech v hlubokém oleji na středním plameni nejméně 10 minut a dbejte na to, aby byla rovnoměrně propečená po celém povrchu.
  7. Nechte okapat na vyloženém talíři.

TIP: Pokud vám pštrosí vejce nechutná, můžete zkusit křepelčí vejce na tvrdo.

Vejce v mletém mase – recept

Vejce v mletém mase – neboli skotské vejce – je vynikající lahůdka zajímavého vzhledu a báječné chuti. Jak připravit vejce v mletém mase?

Ingredience na vejce v mletém mase

  • 5 vajec
  • 350 g mletého masa
  • ½ lžičky sušené petrželky
  • ½ lžičky sušené šalvěje
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • Sůl, podle chuti
  • Černý pepř, podle chuti
  • 120 g mouky
  • 120 g strouhanky
  • rostlinný olej (cca 1 litr na smažení)

Na hořčičnou omáčku:

  • 190 g dijonské hořčice
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce tekutého medu
  • ¼ lžičky černého pepře

Vejce v mletém mase – postup

  1. Do hrnce dejte 4 vejce, přidejte vodu a vařte asi 10 minut. Poté nechte vejce vychladnout a oloupejte je.
  2. Mleté maso, petrželku, šalvěj, tymián, sůl a pepř dejte do mísy a promíchejte. Směs mletého masa rozdělte na 4 stejné díly. V malé misce rozšlehejte zbývající vejce. Do další malé misky dejte mouku.
  3. Do třetí malé misky odvažte strouhanku a promíchejte ji s trochou soli a pepře.
  4. Čtvrtinu mletého masa vezměte do rukou a nejprve z něj vytvarujte placičku.
  5. Poté na ni položte jedno z vařených vajec a rovnoměrně obalte ve směsi mletého masa.
  6. Poté si ruce poprašte trochou mouky, aby se na ně mleté maso nelepilo.
  7. Mleté vejce nejprve obalte v rohlíku v mouce, poté namočte do rozšlehaného vejce a nakonec ze všech stran posypte strouhankou.
  8. Stejným způsobem zpracujte i zbývající mleté maso a vejce.
  9. Rostlinný olej rozehřejte v hrnci na středním plameni.
  10. Opatrně přidejte skotská vejce na pánev.
  11. Smažte přibližně 4-5 minut ze všech stran, dokud nejsou křupavá.
  12. Pro přípravu hořčičné omáčky je třeba všechny ingredience řádně smíchat v malé misce.
  13. Skotská vejce podávejte s hořčičnou omáčkou.
Smažená pštrosí vejce s omáčkou vás nadchnou.

Smažené pštrosí vejce – recept

Smažené pštrosí vejce vás dokonale zasytí, bude vám chutnat, a recept si určitě v budoucnu rádi zopakujete.

Ingredience na smažené pštrosí vejce

  • 500 g mletého masa
  • 6 oloupaných vajec uvařených natvrdo
  • 1/2 šálku mouky
  • 1 rozšlehané vejce
  • 1 šálek strouhanky nebo více
  • olej na smažení (dostatečné množství na smažení skotských vajec)

Postup na smažené pštrosí vejce

  1. Mleté maso vytvarujte do plochých kulatých tvarů, kterými obalíte každé vejce. Nešetřete masem, jinak by pštrosí vejce praskla.
  2. Na pánvi nebo ve woku rozehřejte olej, aby se vajíčka mohla smažit.
  3. Každé vejce obalené v klobáse namočte do mouky, poté do rozšlehaného vejce a strouhanky.
  4. Když je olej rozpálený, usmažte každé skotské vejce dozlatova a dbejte na to, abyste je smažili dostatečně dlouho, aby bylo maso zcela propečené.
  5. Vyjměte je a nechte okapat na papírové utěrce. Podávejte teplé nebo studené.

Smažené pštrosí vejce recept

Chcete si doma připravit smažené pštrosí vejce snadno a rychle? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept.

Ingredience na smažené pštrosí vejce

  • 5 velkých vajec
  • 1 malý svazek čerstvé pažitky
  • 3 velké snítky čerstvé petrželky
  • 200 g nasekané klobásy nebo mletého masa
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1/3 šálku hladké mouky
  • 1 šálek strouhanky panko
  • 6 šálků rostlinného oleje na smažení

Smažené pštrosí vejce – postup

  1. Vložte 4 velká vejce do středně velkého hrnce a přidejte tolik studené vody, aby byla pokryta na palec. Přiveďte je k varu na středním plameni.
  2. Vařte 4 minuty, chcete-li mít žloutek s marmeládou, nebo 7 minut, chcete-li mít žloutek dobře propečený. Mezitím naplňte středně velkou mísu ledovou vodou.
  3. Když jsou vejce hotová, slijte je a přeneste do ledové lázně. Nechte je odstát, dokud nevychladnou, 5 až 10 minut. Mezitím si připravte pečicí papír a masovou směs na obalení.
  4. Do středně velké mísy dejte pažitku, petrželku, masovou směs, 1 lžíci hořčice, 1 lžičku soli, 1/2 lžičky černého pepře a 1/2 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku. Důkladně promíchejte.
  5. Směs rozdělte na 4 porce a z každé vytvarujte kouli.
  6. Do malé misky dejte 1/3 šálku hladké mouky a špetku soli a prošlehejte je. Do malé misky dejte 1 hrnek strouhanky a špetku soli a prošlehejte. Rozklepněte zbývající 1 velké vejce do malé misky a šlehejte.
  7. Vejce opatrně oloupejte a osušte papírovou utěrkou. Obalujte vždy po 1 vejci: Na pergamen položte 1 kuličku masové směsi a rukama ji stlačte do plochého oválu (dlouhého asi 6 cm), který zcela obepne vejce. Jemně obalte 1 vejce v mouce.
  8. Vejce položte doprostřed oválu a pomocí pergamenového papíru směs kolem vejce obalte, dokud nebude zcela zakryté. Odlepte pergamen, aby se uvolnil, a použijte jej k jemnému vytvarování a utěsnění vejce ve směsi. Položte na talíř.
  9. Olej rozpalte ve vhodném hrnci nebo woku.
  10. Mezitím zabalená vejce jedno po druhém opečte: Znovu je obalte v mouce a přebytečné množství setřeste. Ponořte je do rozšlehaného vejce, dokud se zcela nepotáhnou, a nechte přebytečné kapky odkapat.
  11. Ponořte vejce do směsi strouhanky, dokud nejsou zcela obalená, a jemně je přitlačte, aby se obalila a vytvarovala. Vraťte na talíř.
  12. Opatrně spusťte obalená vejce do rozpáleného oleje a smažte, dokud nejsou řádně propečená.
  13. Přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou. Před podáváním nechte několik minut vychladnout.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang