Recept na sázená vejce z mikrovlnné trouby

Mikrovlnná troubaMinutkySlané receptySnídaně
recepty z mikrovlnky

Nejjednodušší způsob, jak připravit vejce – potřebujete jen hrnek a mikrovlnnou troubu. Hotová jsou asi za minutu. Tento způsob pošírovaných vajec použijte k rychlému salátu k obědu, toastu ke snadné snídani nebo zapékané zelenině k večeři.

Někdy není nejlepší volba tou nejlepší metodou. To je případ vajec připravovaných v mikrovlnné troubě, která milujeme pro jejich pohodlnost. Za méně než 2 minuty můžete vylepšit jednoduchý oběd z ohřátých zbytků o čerstvě uvařené vejce a váš den bude zase o něco příjemnější.

Sázené vejce

Sázené nebo také ztracené vejce je vejce, které bylo uvařeno mimo skořápku vařením v páře, nikoli smažením. Při tomto způsobu přípravy lze získat jemnější vejce než při vaření při vyšších teplotách, např. ve vroucí vodě. Pro sázené vejce se rovněž používá také název zastřené vejce nebo pošírované vejce.

Vejce lze připravovat mnoha různými způsoby, včetně vaření, pošírování, smažení, pečení a míchání. Pošírovaná (ztracená) vejce se vaří v mírně chladnější vodě. Rozklepnou se do hrnce s vroucí vodou o teplotě 71-82 °C a vaří se 2,5-3 minuty.

Sázená vejce jsou vynikající ranní pochoutkou a skvělým začátkem dne.

Celkově lze říci, že kratší vaření při nižší teplotě způsobuje menší oxidaci cholesterolu a pomáhá zachovat většinu živin ve vejci. Z tohoto důvodu jsou nejzdravější vejce pošírovaná a vařená (natvrdo nebo naměkko). Tyto způsoby vaření také nepřidávají žádné zbytečné kalorie. Ztracené vejce lze připravit kromě klasického způsobu také v mikrovlnce.

Jak uvařit vejce v mikrovlnce – recept

Vejce podávejte na toastu s nasekanými čerstvými bylinkami, na anglických muffinech s holandskou omáčkou nebo na salátech či hašé. Zkuste přidat pošírované vejce do mísy polévky nebo třeba na pizzu.

Ingredience na vejce v mikrovlnce

  • 1/2 šálku studené vody
  • 2 velká vejce
  • sůl, podle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř, podle chuti

Postup, jak uvařit vejce v mikrovlnce

  1. Naplňte šálek na kávu vhodný do mikrovlnné trouby, sklenici nebo odměrku na tekutiny vhodnou do mikrovlnné trouby 1/2 šálku studené vody z vodovodu.
  2. Do šálku rozklepněte 1 vejce.
  3. Na šálek položte podšálek tak, aby zcela zakrýval otvor.
  4. Mikrovlnnou troubu zapněte na nejvyšší výkon po dobu 30 sekund a poté zkontrolujte, zda je bílek uvařený.
  5. Pokud ne, pokračujte v mikrovlnném ohřevu po 10 sekundách. Před sejmutím víka počkejte několik sekund, protože pára může unikat rychle a silně i po velmi krátké době vaření.
  6. Postup opakujte s druhým vejcem v novém šálku. Podávejte se solí a pepřem a pochutnejte si.

Recept na ztracené vejce v mikrovlnce

Je známo, že vejce vařená v mikrovlnné troubě nebo voda, ve které se vaří, občas explodují během vaření nebo po vyjmutí z mikrovlnné trouby. Pro dosažení co nejbezpečnějších výsledků se ujistěte, že přesně dodržujete recept a tipy níže.

Ingredience na ztracené vejce v mikrovlnce

  • 1 velké vejce, přímo z lednice
  • 1/4 šálku vody
  • sůl a pepř, pro podávání

Postup na ztracené vejce v mikrovlnce

  1. Do skleněné odměrky nebo pevného hrnku vhodného do mikrovlnné trouby dejte 1/4 šálku vody.
  2. Mikrovlnnou troubu zapněte na vysoký výkon na 30 sekund až 1 minutu, dokud se voda nezačne vařit.
  3. Do vody rozklepněte vejce. Opatrně zasuňte párátko do žloutku, aby zůstal neporušený. Přikryjte odměrku nebo hrnek plastovou fólií (pokud používáte hrnek, můžete místo něj použít malý talířek vhodný do mikrovlnné trouby).
  4. TIP: Velmi často se může stát, že žloutek v mikrovlnné troubě exploduje. Propíchnutím žloutku a přikrytím hrnku je proces bezpečný a čistý.
  5. Vejce ohřejte v mikrovlnné troubě dalších 35 sekund na nejvyšší výkon.
  6. TIP: Doba vaření zde bude hodně záviset na výkonu vaší mikrovlnné trouby. Začněte s 35 sekundami a podle potřeby přidávejte čas po 10 sekundách. Vejce je převařené? Příště ho zkuste vařit pouze 30 sekund po přidání vejce do vody.
  7. TIP: Při vyjímání vejce z vody držte obličej daleko od hrnku.
  8. Pomocí lžíce nebo vidličky opatrně vyjměte vejce z hrnku a položte je na krajíc starého chleba nebo na papírovou utěrku. Přeneste ho na talíř, posypte solí a pepřem a vychutnejte si ho.
Kdo spěchá, může si pošírovaná vejce připravit i v mikrovlnné troubě.

Vejce v mikrovlnce – recept

Recept na vajíčka v mikrovlnce je tak rychlý a snadný! Krok za krokem provede způsobem, jak si v mikrovlnné troubě připravit dokonalá sázená vejce.

Ingredience na vejce v mikrovlnce

  • 1 velké vejce
  • vroucí voda
  • 1 lžička bílého octa

Postup na vejce v mikrovlnce

  1. Pro dokonalou přípravu vajec v mikrovlnné troubě nalijte do misky vroucí vodu do 3/4 a přidejte ocet. Rozklepněte vejce a opatrně je vsuňte do vody. Přikryjte je plastovou fólií a ohřívejte v mikrovlnné troubě na nejvyšší výkon po dobu 30 sekund.
  2. Polévkovou lžící vejce opatrně obraťte. Znovu přikryjte a ohřívejte v mikrovlnné troubě ještě 15 sekund. Ihned vyjměte z vody a nechte okapat na talíři vyloženém papírovou utěrkou.
  3. Tímto způsobem získáte řídké pošírované vejce. Pro úplně uvařené vejce prodlužte dobu vaření na 60 sekund.
Výsledné vejce je neuvěřitelně chutné a lze si ho vychutnat samotné nebo podávané na toastu.

Volské oko v mikrovlnce – recept

Existují různé způsoby vaření vajec v mikrovlnné troubě. Zde je postup přípravy volského oka v mikrovlnné troubě, který zabere 2 minuty.

Ingredience na volské oko v mikrovlnce

  • 1 vejce
  • 1 lžička másla nebo oleje
  • sůl a pepř podle chuti

Postup na volské oko v mikrovlnce

  1. Použijte vejce o pokojové teplotě.
  2. Prázdný talíř v mikrovlnné troubě ohřívejte 15 sekund na vysokou teplotu.
  3. Teplý talíř vymažte olejem nebo máslem.
  4. Vejce rozklepněte doprostřed připraveného talíře.
  5. V mikrovlnné troubě ohřívejte 45 sekund.
  6. Pokud není správně uvařené, pokračujte ve vaření po 10 sekundách. Ve většině případů se vejce uvaří do 60 sekund.
  7. Vejce nechte 30 sekund odpočívat v teplé mikrovlnné troubě, aby žloutek při krájení nevybuchl.
Volské oko je také vynikající s toasty, slaninou nebo opečenou zeleninou.

Benedikt vejce – recept

Vejce Benedikt je snídaňová specialita, která se skládá z horkých anglických muffinů namazaných máslem, slaniny a pošírovaných vajec přelitých bohatou holandskou omáčkou.

Skvěle se hodí na Velikonoce, Den matek nebo kdykoli si chcete dopřát nejlepší brunch na světě. Výborné s opečenými bramborami, do kterých se vejde přebytečný žloutek a holandská omáčka.

Ingredience na Benedikt vejce

Holandská omáčka

  • 4 žloutky
  • 3 a ½ lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce vody
  • ⅛ lžička worcestrové omáčky
  • 1 špetka mletého bílého pepře
  • 1 lžička horké vody nebo více podle potřeby (nepovinné)
  • 1 šálek rozpuštěného másla

Vejce Benedikt

  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička destilovaného bílého octa
  • 8 vajec
  • 8 proužků kanadské slaniny
  • 4 rozdělené anglické muffiny
  • 2 lžíce změklého másla

Postup na Benedikt vejce

  1. Připravte holandskou omáčku: v dvojitém vařiči nad vroucí vodou prošlehejte žloutky, citronovou šťávu, 1 lžíci vody, worcestrovou omáčku a bílý pepř. Za stálého šlehání žloutků přidávejte po 1-2 lžících rozpuštěné máslo.
  2. Pokud holandská omáčka začne být příliš hustá, přidejte lžičku nebo dvě horké vody. Pokračujte ve šlehání, dokud se nevstřebá všechno máslo. Vmíchejte sůl a stáhněte z ohně. Pánev přikryjte pokličkou, aby omáčka zůstala teplá.
  3. Připravte vejce Benedikt: naplňte velký hrnec 5 až 8 cm vody a přiveďte k varu. Snižte teplotu na středně nízkou, přilijte ocet a udržujte vodu v mírném varu. Vejce rozklepněte do malé misky a opatrně je vsuňte do vroucí vody, přičemž misku držte těsně nad hladinou vody.
  4. Postup opakujte se zbývajícími vejci. Vařte vejce, dokud nejsou bílky pevné a žloutky nezhoustnou, ale nejsou tvrdé, 2 a 1/2 až 3 minuty.
  5. Vejce vyjměte z vody děrovanou lžící, otřete je kuchyňskou utěrkou, abyste odstranili přebytečnou vodu, a položte je na teplý talíř.
  6. Mezitím postavte rošt trouby asi 15 cm od zdroje tepla. Na středně velké pánvi na středním plameni opečte slaninu.
  7. Na plechu pod předehřátým grilem opečte anglické muffiny.
  8. Opečené muffiny potřete změklým máslem a na každý položte plátek slaniny a jedno sázené vejce. Na každý talíř položte 2 muffiny a pokapejte je holandskou omáčkou. Posypte nasekanou pažitkou a ihned podávejte.
Vejce Benedikt je klasickým oblíbeným jídlem na pozdní snídani (brunch).

Klasické ztracené vejce – recept

Sázená vejce jsou chutným, snadným a zdravým receptem na snídani. Naučte se, jak je připravit pomocí tohoto receptu, který zabere 8 minut.

Ingredience na klasické ztracené vejce

  • 1 velké vejce
  • 1-2 lžíce octa, volitelně

Postup na klasické ztracené vejce

  1. Přiveďte velký hrnec s vodou k varu a poté snižte teplotu na minimum.
  2. Zatímco čekáte, až se voda začne vařit, rozklepněte vejce do malého jemného sítka nad miskou. Vejce v sítu otáčejte, dokud se z něj neodstraní všechny tekuté bílky. Poté vejce vložte do misky.
  3. Do vody vmíchejte ocet a vytvořte vír. Vejce přidejte doprostřed víru a vařte je 3 minuty.
  4. Vejce vyjměte děrovanou lžící a otřete je na papírovou utěrku, abyste odstranili přebytečnou vodu. Ihned podávejte.
  5. Pokud připravujete pošírovaná vejce na přípravu jídla nebo na delší dobu dopředu, přeneste je do ledové lázně a uložte na několik dní do chladničky.
  6. Až budete chtít vejce podávat, nalijte do mísy vroucí vodu, přidejte studená pošírovaná vejce a ponořte je na 20-30 sekund nebo dokud se nezahřejí. Pošírované vejce vyjměte děrovanou lžící, osušte a ihned podávejte.
Díky jemným bílkům a tekutým žloutkům se ztracené vejce skvěle hodí do salátů i toastů.

Vejce Benedikt v mikrovlnce – recept

Tento základní druh brunche už není jen na víkendy. Tato nízkokalorická úprava klasických Benediktových vajec trvá méně než pět minut a je doplněna bohatou krémovou holandskou omáčkou.

Ingredience na vejce Benedikt v mikrovlnce

Chléb

  • 1 lžíce másla
  • 1 velké vejce
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 lžíce mandlové mouky
  • 1 a 1/2 lžíce lněné moučky
  • 1/4 lžičky jablečného octa
  • 1 kapka stévie

Omáčka

  • 1 žloutek
  • 1/8 citronu, odšťavněná
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka kajenského pepře
  • 1 a 1/2 lžíce rozpuštěného osoleného másla

Náplň

  • 1 velké vejce
  • 1/3 šálku vody
  • 1/2 lžičky jablečného octa
  • 1 plátek kanadské slaniny (back bacon – slanina s částí vepřové panenky)

Postup na vejce Benedikt v mikrovlnce

  1. V hrnku smíchejte 1 lžíci másla, prášek do pečiva, ocet, vejce, mandlovou mouku, len a stévii.
  2. V mikrovlnné troubě ohřívejte 75 sekund. Po vytažení z mikrovlnné trouby jej otočte dnem vzhůru a hrnkem lehce bouchněte do talíře, abyste odstranili chléb.
  3. Kanadskou slaninu položenou na papírové utěrce ohřívejte v mikrovlnné troubě 1-2 minuty (podle návodu).
  4. V malé misce oddělte žloutek a bílek z 1 vejce. Do žloutku přidejte kayenský pepř a bílek vyhoďte.
  5. V jiné malé misce ohřívejte v mikrovlnné troubě 1 a 1/2 lžíce másla 10-15 sekund, dokud se nerozpustí.
  6. Do třetí malé misky přidejte vodu a ocet a poté do ní rozklepněte vejce.
  7. Vejce s talířem nahoře ohřívejte v mikrovlnné troubě 50 sekund při 80 % výkonu.
  8. Rozkrojte chléb uprostřed napůl a přidejte kanadskou slaninu a vejce.
  9. Za stálého míchání pomalu spojte máslo a žloutek. Takto postupujte, dokud se vše nespojí.
  10. Omáčku nalijte na vejce, kanadskou slaninu a muffin.
Tento vaječný pokrm se podává s anglickým muffinem, slaninou a holandskou omáčkou.

Vyzkoušejte recepty na pštrosí vejce, ztracené vejce, vejce benedikt, vajíčkovou pomazánku, slané muffiny, místo vajíčkové pomazánky např. avokádovou pomazánku nebo celerovou pomazánku.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang