PLUM PIE / ŠVESTKOVÝ KOLÁČ

Magazín

Švestky, jablka, meruňky, broskve (vlastně všechny peckovice a malvice) jsem ze svého jídelníčku vynechávala dobrých čtyři a půl roku kvůli potravinovým alergiím. A to často i ve vařené nebo jinak tepelně zpracované podobě, která by mi vlastně neublížila. Ale víte jak – pro jistotu! 

Věděla jsem, že tělo (především střeva) po změně jídelníčku na paleo potřebuje čas, než se zahojí. A to čekání se vyplatilo. Aleluja – protože letošní léto si užívám všeho a to i v tom syrovém stavu, ze kterého bych ještě před rokem a půl stoprocentně otekla..

No a tak tady je – švestkový koláč. Bez mouky, bez lepku, bez cukru. Tentokrát slazen odvarem ze stévie, která mi roste na balkóně. 

Recept vznikl navíc v menší spolupráci s obchodní sítí Sklizeno. Protože Sklizeno je tím správným místem, pokud preferujete kvalitní a zdravé potraviny. To jsem věděla už od počátků, kdy se v Praze otevřela první kamenná prodejna. No a jelikož upřímně do Sklizena ráda chodím a vracím se (nejčastěji pro Světničkovo kuřecí maso), spojila jsem příjemné s užitečným. 

Sklizeno totiž dávno rozběhlo i eshop, takže si můžete dopřát dovoz kvalitních potravin až přímo k vašim dveřím (samozřejmě pokud je vaše bydliště v místě spádu). A to je dobré vědět, nebo ne? 🙂

Pozn. pro mé Rychnováky: Zavezou vám nákup v chladícím boxu i do Rychnova, Lična či Solnice 🙂 Teda alespoň to tvrdí na webu, tak to vyzkoušejte a dejte vědět 😉

img_0591-3195247

Ingredience:

1/2 hrnku lněných semínek – namletých do mouky

8 lžic ghí/bio másla 

-jak si vyrobit domácí ghí najdete zde

2 šťastná vajíčka
1/4 hrnku kokosového mléka

špetka soli

1 lžička jedlé sody

1 lžička skořice

1 lžička vanilky

cca 10 švestek – rozpůlené a nakrájené na plátky/měsíčky

4 lžičky odvaru ze sušené/čerstvé stévie / 2 lžičky medu

3 lžíce ghí

1 lžička skořice

4 lžičky odvaru ze stévie / 2 lžičky medu

Postup:

Předehřejte si troubu na 180° a vymažte formu na koláč kokosovým olejem/ghí. Zalijte 1 lžičku čerstvé/sušené stévie zhruba 150 ml převařené vody a nechte chvilku vyluhovat. Vypeckujte očištěné a omyté švestky a pokrájejte je na měsíčky. Smíchejte mandlovou moukou a rozemletá lněná semínka. Přidejte jedlou sodu, skořici, vanilku. Směs přendejte do mixéru, přidejte ghí a nechte ho zapracovat do směsi. Poté přidejte vajíčka, kokosové mléko a sůl a znovu propracujte v mixéru. Vzniklé těsto vložte do formy na koláč a poklaďte švestkami. Pečte 40 minut. Mezitím si smíchejte vajíčko se změklým ghí, skořicí a 4 lžičkami odvaru ze stévie. Po 40 minutách vyndejte koláč z trouby a potřete ho připravenou směsí a pečte dalších 20 minut při 150°. 

Dobrou chuť,

Míša

s25cc258cvestkovy25cc25812bkola25cc2581c25cc258c-3843041 sklizeno-logo-modra-9891167

© 2021 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang