Nejlepší rychlý recept na ovesné sušenky – měkké cookies

CukrovíDezertyDezerty, zákusky a poháryPečené cukrovíPro dětiSnackySušenky

Ovesné sušenky jsou klasickou pochoutkou, na které si lidé po celém světě pochutnávají již desítky let. Tyto lahodné sušenky se vyrábějí z ovesných vloček a často obsahují řadu dalších přísad, jako jsou rozinky, čokoládové lupínky, ořechy a koření. Sušenky z vloček jsou oblíbené mezi dětmi i dospělými a jsou skvělým doplňkem každého stolu na svačinu.

Ovesné sušenky jsou známé svým vláčným středem a oříškovou chutí. Vločky použité v receptu dodávají sušenkám vydatnou strukturu a ostatní přísady jim dodávají rozmanité chutě. Tyto ovesné sušenky jsou skvělou svačinou, protože jsou relativně zdravé a můžete si je vychutnat bez pocitu viny.

Ovesné vločky jsou bohaté na vlákninu a obsahují řadu vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým zdrojem bílkovin a zdravých tuků. Konzumace ovsa vám pomůže udržet se déle sytí a může dokonce pomoci snížit hladinu cholesterolu.

Sušenky z ovesných vloček jsou skvělým způsobem, jak do svého jídelníčku přidat některé z těchto zdraví prospěšných látek, aniž byste se museli vzdát chuti. Můžete je jíst samotné nebo třeba s brusinkovou marmeládou.

Receptů na ovesné sušenky je plno, některé obsahují mouku a vločky ve stejném poměru, jiné jsou pouze z vloček bez mouky. Místo klasického cukru můžete sladit zralým banánem nebo medem, případně jinými alternativami jako xylitol nebo erythritol.

A pak už záleží na vašich chutích, co dalšího do sušenek přidáte, ať už to je skořice a muškátový oříšek, nebo kokos, čokoláda, ořechy, případně sušené ovoce, fantazii se meze nekladou.

Domácí vločkové sušenky

Příprava domácích sušenek z vloček je velmi snadná a vyžaduje jen málo ingrediencí. Kromě ovesných vloček je ve většině receptů potřeba máslo, cukr, vejce a nějaký druh ochucovadla, například vanilkový extrakt.

Do směsi lze přidat i další přísady, jako jsou čokoládové lupínky, rozinky nebo ořechy. Jakmile se ingredience spojí, těsto se vytvaruje do malých kuliček a před pečením se zploští.

Ovesné sušenky si můžete vychutnat jako svačinu nebo jednoduchý dezert. Jsou skvělým doplňkem každého setkání a jistě se stanou hitem pro všechny věkové kategorie. Pokud do sušenek přidáte čokoládové kousky říká se jim také cookies.

Můžete je podávat se sklenicí mléka nebo kopečkem domácí vanilkové zmrzliny a dopřát si tak lahodné pohoštění.

Recept na sušenky z ovesných vloček

Pokud hledáte chutnou a zdravou svačinu, ovesné sušenky jsou výbornou volbou. Snadno je připravíte a může si na nich pochutnat celá rodina.

Ingredience na sušenky z ovesných vloček

  • 1 hrnek změklého másla
  • 1 hrnek bílého cukru
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1 a ½ lžičky mleté skořice
  • 3 hrnky ovesných vloček

Sušenky z ovesných vloček – postup

  1. Ve středně velké míse smíchejte máslo, bílý a hnědý cukr. Zašlehejte vejce po jednom, a poté vmíchejte vanilku. Smíchejte mouku, jedlou sodu, sůl a skořici, vmíchejte je do krémové směsi.
  2. Vmíchejte ovesné vločky. Přikryjte a těsto nechte alespoň hodinu na chladném místě.
  3. Předehřejte troubu na 190 °C. Plech vymažte nebo vyložte pečicím papírem. Z těsta vyválejte kuličky o velikosti vlašského ořechu a položte je na plechy cca 5 cm od sebe. Každou sušenku zploštěte velkou vidličkou namočenou v cukru.
  4. Pečte 8 až 10 minut v předehřáté troubě. Nechte sušenky 5 minut vychladnout na plechu a poté je přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
Ovesné sušenky podávejte ke snídani i ke svačině.

Jednoduchý recept na luxusní domácí sušenky

Nic se nevyrovná domácím sušenkám – připravte si tyto jednoduché sušenky a dopřejte si sladkou tečku během dne, když si potřebujete odpočinout. Skvěle se hodí k šálku kávy.

Ingredience na jednoduchý recept na luxusní domácí sušenky

  • 75 g celozrnné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 75 g ovesných vloček
  • 50 g krupicového cukru
  • 75 g másla
  • 1 lžíce zlatého sirupu nebo medu
  • 2 lžíce mléka

Jednoduchý recept na luxusní domácí sušenky – postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
  2. Do mísy prosejte mouku. Přimíchejte prášek do pečiva, ovesné vločky a cukr.
  3. V malém hrnci nebo v mikrovlnné troubě rozpusťte máslo, sirup a mléko a promíchejte.
  4. Přidejte k suchým přísadám. Míchejte, dokud tekutina nepokryje celou ovesnou směs a dokud se dobře nespojí.
  5. Lžící vyklopte na plech a vytvarujte kulaté sušenky, přičemž mezi jednotlivými sušenkami nechte volný prostor, protože se během pečení rozprostřou.
  6. Pečte 10-15 minut nebo dozlatova. Před vyjmutím z plechu nechte 5 minut vychladnout.

Recept na nejlepší cookies z ovesných vloček

Tyto ovesné sušenky mají měkký střed a jsou hřejivě kořeněné – vše, co by dobré ovesné cookies s rozinkami měly mít.

Ingredience na nejlepší cookies z ovesných vloček

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 3/4 hrnku kokosového oleje nebo másla, rozpuštěného
  • 3/4 hrnku hnědého cukru
  • 1 velké vejce
  • 1 velký žloutek
  • 2 lžičky vanilky
  • 1 a 1/2 hrnku celých ovesných vloček
  • 3/4 hrnku rozinek
  • 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů, volitelně

Nejlepší cookies z ovesných vloček – postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte dva plechy pečicím papírem.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici. V samostatné míse intenzivně šlehejte rozpuštěný kokosový olej, cukr, celé vejce, žloutek a vanilku.
  3. Mokré přísady vmíchejte do suchých. Vmíchejte ovesné vločky, rozinky a vlašské ořechy, pokud je používáte, a přimíchejte je do těsta. Těsto dejte na 20 minut stranou, zatímco se předehřívá trouba.
  4. Pokud je těsto příliš drobivé, vmíchejte 2 až 3 lžíce vody.
  5. Naberte lžící asi 20 kuliček velikosti polévkové lžíce a lehce je vyválejte v lehce navlhčených dlaních, aby byly kulaté.
  6. Rozložte je na připravené plechy a pečte, dokud se nenadýmají, nezezlátnou a nevypadají trochu nedopečené, 10 až 11 minut. Nechte je 5 minut vychladnout na plechu a pak je přeneste na mřížku, aby zcela vychladly.

Recept na měkké čokoládové cookies

Ty nejlepší ovesné čokoládové sušenky. Skořice a trocha melasy jim dodají něco navíc a neváhejte přidat další přísady, jako jsou rozinky, sušené brusinky a ořechy.

Ingredience na měkké čokoládové cookies

  • 190 g hladké mouky
  • 1 lžička mleté skořice (nepovinné)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3/4 lžičky soli
  • 230 g másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 200 g hnědého cukru
  • 100 g krystalového cukru
  • 2 velká vejce, pokojové teploty
  • 1 lžíce melasy
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 255 g celých ovesných vloček
  • 1 a 3/4 hrnku polosladkých čokoládových lupínků

Měkké čokoládové cookies – postup

  1. Mouku, skořici, jedlou sodu a sůl smíchejte ve středně velké míse. Odstavte.
  2. Ve velké míse mixérem vyšlehejte máslo do hladka, asi 1 minutu. Přidejte hnědý cukr a krystalový cukr a šlehejte při středně vysoké rychlosti, dokud nevznikne krém, asi 2 minuty. Přidejte vejce, melasu a vanilku a šlehejte při vysoké rychlosti, dokud se nespojí, asi 1 minutu
  3. Přidejte suché přísady k mokrým a míchejte na nízkém stupni, dokud se nespojí. Při nízkých otáčkách mixéru zašlehejte ovesné vločky a čokoládové lupínky.
  4. Těsto bude husté a lepivé. Těsto přikryjte a nechte ho v chladničce chladit alespoň 45 minut.
  5. Předehřejte troubu na 180 °C. Plechy na pečení vyložte pečicím papírem nebo silikonovými podložkami. Odložte je stranou.
  6. Pomocí velké naběračky naberte těsto na sušenky, asi 3 polévkové lžíce těsta na jednu sušenku, a položte je několik cm od sebe na plechy. Pečte 13-14 minut nebo dokud nejsou po stranách lehce opečené. Středy budou vypadat velmi měkce.
  7. Po vyjmutí z trouby nechte sušenky 5 minut vychladnout na plechu a poté je přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly. Sušenky vydrží čerstvé přikryté při pokojové teplotě až 1 týden.
Pro zajímavou strukturu zkombinujte drcené i nedrcené vločky.

Recept na nejlepší rychlé sušenky z ovesných vloček

Skvělé sušenky s měkkým středem a báječnou skořicovou příchutí a plné vašich oblíbených surovin.

Ingredience na nejlepší rychlé sušenky z ovesných vloček

  • 1 a 1/2 hrnku mletých ovesných vloček
  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 hrnku másla, pokojové teploty
  • 2/3 hrnku hnědého cukru
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 hrnek dalších přísad, které mohou zahrnovat směs čehokoli od rozinek po čokoládové lupínky, nasekané ořechy, M&Ms, nebo sušené ovoce a další

Nejlepší rychlé sušenky z ovesných vloček – postup

  1. Ve středně velké míse smíchejte ovesné vločky, mouku, skořici, sůl a jedlou sodu a promíchejte je.
  2. V oddělené velké míse rozmixujte změklé máslo a hnědý cukr, dokud směs nebude světlá a nadýchaná, asi 2 minuty, a podle potřeby občas seškrábněte stěny mísy.
  3. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a šlehejte při střední rychlosti, dokud se nespojí, asi 30 sekund. Přidejte směs suchých ingrediencí a šlehejte na nízkou rychlost, dokud se nespojí.
  4. Vaše oblíbené suroviny (ořechy, čokoládu, sušené ovoce,…) ručně vmíchejte do vzniklého těsta.
  5. Těsto nechte odpočinout v chladničce alespoň 1-2 hodiny, dokud nebude vychlazené.
  6. Rozehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem. Pomocí naběračky na sušenky vytvarujte z těsta kuličky o velikosti 2 lžic a položte je několik centimetrů od sebe na připravený plech.
  7. Pečte 10 až 12 minut, nebo dokud sušenky na okrajích lehce nezezlátnou a jejich středy nebudou pevné.
  8. Přeneste plech na mřížku a nechte sušenky 5 minut vychladnout. (Pokud chcete, můžete je posypat špetkou vločkové mořské soli.) Pak je podávejte teplé.

Recept na zdravé sušenky z vloček bez mouky

Tyto ovesné sušenky plné čokolády a rozinek vás nezklamou. A díky použití ovesných vloček namísto pšeničné mouky si na nich pochutnají i bezlepkáři.

Ingredience na zdravé sušenky z vloček bez mouky

  • 4 a 1/2 hrnku bezlepkových ovesných vloček
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička bezlepkového prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jemné soli
  • 220 g másla, pokojové teploty
  • 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 2 velká vejce
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 3/4 hrnku čokoládových lupínků
  • 3/4 hrnku rozinek

Zdravé sušenky z vloček bez mouky – postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. V mixéru zpracujte 1 1/2 hrnku ovesných vloček na jemnou mouku. Prošlehejte mleté ovesné vločky, kukuřičný škrob, skořici, prášek do pečiva a sůl.
  2. Ve velké míse vyšlehejte pomocí mixéru máslo a cukry do světlé a nadýchané pěny. Přišlehejte vejce a vanilku. Při nízkém stupni mixéru postupně přidávejte ovesnou směs a šlehejte, dokud se nespojí.
  3. Přisypte čokoládové lupínky, rozinky a zbývající 3 hrnky ovesných vloček.
  4. Těsto po částech vhazujte na pečicím papírem vyložený plech ve vzdálenosti 5 cm od sebe po kopečcích o velikosti 2 lžic. Pečte, dokud nejsou okraje sušenek zlatohnědé, 15 až 18 minut.
  5. Nechte je 2 minuty vychladnout na plechu na drátěné mřížce, poté je přeneste na mřížku a nechte zcela vychladnout.
  6. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě až 5 dní nebo v mrazničce až 1 měsíc.

Recept na božské ovesné sušenky s kokosem

Křehké ovesné kokosové sušenky s čokoládovými lupínky, strouhaným kokosem a nasekanými ořechy. Jsou ale skvělé i bez ořechů a kokosu.

Ingredience na božské ovesné sušenky s kokosem

  • 1 a ¼ hrnku hnědého cukru
  • 1 hrnek změklého másla
  • ½ hrnku bílého cukru
  • 2 velká vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a ¾ hrnku hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky soli (nepovinné)
  • 3 hrnky ovesných vloček
  • 2 hrnky polosladkých čokoládových lupínků
  • 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
  • 1 hrnek strouhaného kokosu

Božské ovesné sušenky s kokosem – postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Ve velké míse utřete hnědý cukr, máslo a bílý cukr dohladka. Po jednom zašlehejte vejce a poté vmíchejte mléko a vanilku.
  3. Smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl; vmíchejte do cukrové směsi, dokud se dobře nespojí. Vmíchejte ovesné vločky, čokoládové lupínky, vlašské ořechy a kokos, dokud se rovnoměrně nerozdělí.
  4. Lžící vkládejte na plech a pečte v předehřáté troubě 10 až 12 minut pro vláčné středy sušenek nebo 14 minut pro pevnější sušenky.
  5. Nechte je 1 minutu chladnout na plechu a poté je vyjměte na drátěnou mřížku. Nechte je zcela vychladnout a poté je uložte do vzduchotěsné nádoby.
Pro zdravější variantu oslaďte ovesné sušenky banánem a sušeným ovocem.

Recept na fitness sušenky z ovesných vloček a medu

Díky medu jsou tyto sušenky neuvěřitelně voňavé a určitě si získají místo ve vaší kuchařce.

Ingredience na fitness sušenky z ovesných vloček a medu

  • 1/2 hrnku změklého másla nebo margarínu
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 1/2 hrnku medu
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 hrnku jemných ovesných vloček
  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 1/4 lžičky – sůl
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 hrnek – rozinky nebo čokoládové lupínky

Fitness sušenky z ovesných vloček a medu

  1. Ve střední míse vyšlehejte máslo s cukrem, dokud se důkladně nespojí. Přimíchejte med. Vmíchejte vejce a vanilku a míchejte, dokud nevznikne hladká hmota.
  2. V samostatné míse smíchejte ovesné vločky, mouku, sůl, skořici a jedlou sodu; vmíchejte je do medové směsi. Vmíchejte rozinky nebo lupínky.
  3. Těsto rozdělte po zarovnaných lžících na vymaštěný plech. Pečte při teplotě 180 °C zhruba 12 až 14 minut, dokud sušenky nezezlátnou.
  4. Vyjměte z trouby a nechte sušenky 2 až 3 minuty vychladnout, než je sundáte z plechu.
  5. Zcela vychladlé sušenky uložte do vzduchotěsné nádoby.

Recept na ovesné sušenky s čokoládou

Kdo říká, že ovesné sušenky jsou nudné, zřejmě nikdy nezkusil tento recept. Jakmile vyzkoušíte tyto ovesné sušenky plné čokolády a ořechů, už to o nich nikdy neřeknete.

Ingredience na ovesné sušenky s čokoládou

  • 1 hrnek změklého másla
  • 1 hrnek hnědého cukru
  • ½ hrnku bílého cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a ¼ hrnku hladké mouky
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 3 hrnky jemných ovesných vloček
  • 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
  • 1 hrnek čokoládových lupínků

Ovesné sušenky s čokoládou – postup

  1. Předehřejte troubu na 170 °C.
  2. Ve velké míse utřete máslo, hnědý cukr a bílý cukr dohladka. Po jednom zašlehejte vejce, dokud se dobře nespojí a vmíchejte vanilkový extrakt.
  3. V samostatné míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl; vmíchejte je do krémové směsi, dokud se nespojí. Vmíchejte ovesné vločky, vlašské ořechy a čokoládové lupínky.
  4. Těsto rozdělte po vrchovatých lžících na nevymazané plechy.
  5. Pečte v předehřáté troubě 12 minut. Nechte sušenky 5 minut vychladnout na plechu a poté je přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
IngredienceRecept

© 2023 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang